Tunturisuden sivut
NIKOLAI II:N ja ALEKSANDRAN LAPSET

OTMA OTMAA
OTMA - OTMAA

Neljä tytärtä, Olga, Tatjana, Maria ja Anastasia muodostavat nimiensä alkukirjainten mukaan ryhmän OTMA. Tällä lempinimellä he usein signeerasivat viestejään taikka antamiaan lahjoja. Kun tämän lempinimen perään lisätään vielä Aleksein nimen etukirjain, saadaan koko sisarussarjan lempinimi OTMAA.

Kuvassa vuodelta 1914 oikealla OTMA - istumassa Tatjana, takana seisomassa vasemmalta oikealle Maria, Anastasia ja Olga. Kuvassa alla samana vuotena Maria.


Maria

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja oikealla Copyright © Poison-Ivy-Alice
OTMA
Lastenhuoneet

Lastenhuoneet sijaitsivat keisarinnan malvanvärisen boudoirin yläpuolella. Aamulla Aleksandra saattoi sohvalla levätessään kuulla katon läpi lasten askeleet ja heidän pianonsoittonsa. Yksityinen hissi ja yksityiset portaat johtivat suoraan ylläoleviin huoneisiin.

Näissä suurissa, ilmavissa huoneissa neljää suuriruhtinatarta kasvatettiin yksinkertaisesti, siihen tapaan kuin spartalaisen Aleksanteri III:n pojanlapsille sopikin. He nukkuivat kovissa kenttävuoteissa ilman tyynyjä ja ottivat aamuisin kylmän kylvyn. Heidän hoitajansa, sekä venäläiset, että englantilaiset olivat ankaria. Olipa hoitajillakin omat heikkoutensa. Pienen Olgan hoitajaksi otettu neitokainen oli taipuvainen ryypiskelyyn, tavattiin nautinnollisesti ääntelevänä piehtaroimasta kasakan alta ja sai välittömästi potkut. Eräs toinen hoitaja oli puolestaan niin kova juoruilemaan politiikasta, että unohti kerran, että Maria on kylvyssä. Maria nousi lopulta ylös kylvystä ja juoksenteli alastomana pitkin palatsin käytäviä, kunnes hänet saatiin taas kiinni ja puetuksi.

Sisustus

Kasvaessaan sisarukset tekivät muutoksia omissa huoneissaan. Kenttävuoteet pysyivät paikallaan, mutta seinille ilmestyi ikoneja, maalauksia ja valokuvia. Huoneisiin sijoitettiin röyhelöin koristeltuja kampauspöytiä ja leposohvia, joiden päällä oli vihreällä ja valkealla kirjailtuja tyynyjä. Kaikki neljä käyttivät yhtä verhoilla jaettua suurta huonetta sekä kylpy- että pukeutumishuoneena.

Siirtyminen lämpimiin hajustekylpyihin

Vaatekaapit täyttivät puolet kylpyhuoneesta, verhon takana oli suuri, kiinteä hopea-amme. Murrosiässä tytöt lopettivat kylmien aamukylpyjen ottamisen ja alkoivat sen sijaan kylpeä iltaisin lämpimässä, hajustetussa vedessä. Kaikki neljä käyttivät Cotyn hajuvesiä. Olgan lempihajuvesi oli "Rose The", Tatjana suosi "Jasmin de Corsea", Anastasia käytti uskollisesti "Violettea", ja Maria, joka kokeili monia tuoksuja, palasi aina "Lilas"-hajuveteen.
Sisarusrakkautta ja tasa-arvoa

Tsaarin tyttärinä ja ilman tavallisten lasten ja ystävien seuraa Tsarskoje Selon muurien sisään suljettuina neljä suuriruhtinatarta kiintyivät toisiinsa läheisemmin, kuin useimmat sisarukset. He käyttivät toistensa pukuja ja koruja.

Arvoasteet merkitsivät tyttärille vähän ja he suhtautuivat palvelijoihinkin hyvin tasavertaisesti. He työskentelivät näiden kanssa rinta rinnan, ja sijasivat itse omat vuoteensa. Kun he antoivat ohjeita, ne eivät koskaan olleet määräyksiä. Suuriruhtinattaret esittivät aina pyyntönsä tähän tapaan:

"Ellei se ole kovin vaikeaa, niin äitini pyytää teitä tulemaan."

Erään kerran jossakin tilaisuudessa, jonka puheenjohtajana toimi Tatjana, paronitar Buxhoevden aloitti puheenvuoronsa: "Mikäli Teidän Keisarillinen korkeutenne..."

Tatjana tuijotti paronitarta hämmästyneenä, potkaisi tätä pöydän alla jalkaan ja kuiskasi: "Oletteko hullu, kun puhuttelette minua tuolla tavoin!"

Tsarevits Aleksei oli perheen keskus

"Aleksei oli tämän yhtenäisen perheen keskus, sen kaikkien toiveiden ja rakkauden keskipiste", kirjoitti Pierre Gilliard. "Hänen sisarensa palvoivat häntä. Hän oli vanhempiensa ilo ja ylpeys. Kun hän oli hyvissä voimissa, koko palatsi oli kuin muuttunut. Kaikki ihmiset ja esineet näyttivät silloin kylpevän auringonpaisteessa."

Tsarevits oli kaunis pieni poika. Hänellä oli siniset silmät ja kultaiset kiharat, jotka myöhemmin muuttuivat kastanjanruskeiksi ja suoristuivat täysin. Alusta alkaen hän oli onnellinen, hyväntuulinen lapsi, eivätkä vanhemmat lyöneet laimin tilaisuutta esitellä häntä muille. Siltikin, alusta alkaen verenvuototaudin synkkä varjo häälyi Aleksein yllä ja oli saattava koko hovin ja erityisesti äidin epätoivon teille.

Isänsä ja sisarustensa tavoin Alekseikin oli viehtynyt sotilaalliseen komeuteen. Syntymästään alkaen hän oli kaikkien kasakoiden hetmani, ja hänellä oli oma kasakkaunivormunsa turkislakkeineen, saappaineen ja tikareineen. Kesäisin hän käytti Venäjän laivaston miniatyyriunivormua. Lapsena hän sanoi haluavansa kaikkein eniten olla samanlainen, kuin muinaiset tsaarit, ratsastaa valkoisella hevosella ja johtaa joukkojaan taisteluun. Kun hän sai ryhtyä yhä enemmän viettämään aikaansa vuoteessa, hän murheekseen oivalsi, ettei hänestä koskaan tulisi sellaista sankaritsaaria.
OTMAA 1910
OTMAA 1910

Aleksein kanssa sisarukset vasemmalta alkaen, Anastasia, Olga, Maria ja Tatjana.
All rights reserved
*Kuva Copyright © VelkokneznaMaria
Used with permission.
Husaarieversti ja ulaanieversti
Husaarieversti Olga ja ulaanieversti Tatjana

Sekä Olga että Tatjana olivat molemmat omien valiorykmenttiensä komentajia, keisarin virkaan nimittämiä. Voisiko olla kauniimpia everstejä ja upeampia univormuja.
All rights reserved
*Kuva Copyright © VelkokneznaMaria
Used with permission.
Mystiikan kiehtovuus

Keisariperheen lapset saivat kaikki uskonnollisen kasvatuksen, ja he tunsivat vanhempiensa lailla vetoa uskonnolliseen mystiikkaan.

Isänmaanrakkaus

Aivan erityinen piirre lapsissa oli palava isänmaanrakkaus. Synnyinmaa oli heille niin rakas, että he ajattelivat pelolla mahdollisuutta joutua avioliiton takia jättämään isänmaansa, tai vaihtamaan uskontonsa. Keisarin tyttäret toivoivat voivansa palvella Venäjää, voivansa mennä naimisiin venäläisen miehen kanssa ja voivansa synnyttää lapsia, jotka rakastivat Venäjää niin kuin he itse rakastivat.
Karuutta

Kaikki keisariperheen lapset joutuivat kokemaan kasvatussyistä kaiken ylellisyyden keskellä myös tietynlaista karuutta. Sisarukset esimerkiksi nukkuivat kenttävuoteissa ilman tyynyjä, ja ottivat kylmiä kylpyjä aamuisin. Jos heille päivän mittaan jäi tuokio joutoaikaa, he joutuivat senkin ajan kutomaan, neulomaan tai puuhaamaan jotakin muuta arkiaskaretta.

Laiskottelu ei ollut sallittua, vaikka toki sitäkin harjoitettiin silloin, kun haluttiin ja tuli tilaisuus. Ehkä harvemmin, koska tyttäret olivat hyvin energisiä ja aktiivisia.
Anastasia
Anastasia yllä ja alla - Olga oikealla

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Poison-Ivy-Alice


Anastasia
Olga
OTMA
OTMA

Kuva on vuodelta 1906.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Poison-Ivy-Alice
Olga
Olga

Kuva on vuodelta 1911.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Poison-Ivy-Alice
Olga ja Tatjana

Olga ja Tatjana - "Iso pari"

All rights reserved
*Kuva Copyright © Poison-Ivy-Alice
Used with permission.
OTMAA

OTMAA

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Poison-Ivy-Alice
Keisarin huvijahdilla
Keisarin huvijahdilla kesäkuussa 1908

Kuvassa kolmantena vasemmalta on keisariperheen äiti, keisarinna Aleksandra. Lapsista suuriruhtinatar Maria kuvan vasemmassa reunassa, suuriruhtinas Aleksei kuvan keskellä, hänen vierellään suuriruhtinatar Anastasia, Aleksein ja Anastasian takana suuriruhtinatar Olga ja kuvan oikeassa reunassa suuriruhtinatar Tatjana. Keisarinna Aleksandran juttukumppanina on Yhdistyneiden kuningaskuntien prinsessa Viktoria - Victoria Alexandra Olga Mary (6.7.1868 - 3.12.1935). Kuvassa oikealla takana oleva aikuinen rouva on syntyjään Tanskan prinsessa Dagmar, Aleksanteri III:n puoliso ja Suomen suuriruhtinatar, leskikuningatar, Nikolai II:n äiti, Maria Fjodorovna (26.11.1847 - 13.10.1928).
Romanov Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Public domain.
Anastasia seilorina
Anastasia ihastuttavana seilorina

Suuriruhtinatar Anastasia oli kaikkien sisarustensa lailla mieltynyt purjehduksiin, joilla pukeuduttiin aina seiloriksi. Kuvassa ollaan keisarillisella huvijahdilla, Polar Starilla vuonna 1907. Anastasia on kuvassa noin 6 - 7-vuotias.
Romanov Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Public domain
*** tunturisusi.com linkit ***