Tunturisuden sivut
Stroganovin palatsi

Hiekanvärinen, barokkityylinen Stroganovin palatsi sijaitsee Moika-kanavan varrella, ihan kuten Jusupovin palatsikin. Jusupovien lailla Stroganovien aatelissuku kuului Venäjän rikkaimpiin sukuihin. He omistivat suola- ja mineraalikaivoksia ja keräsivät suunnattoman omaisuuden.

Stroganovin palatsi rakennettiin kreivi Sergei Stroganovin tilauksesta vuosina 1752 - 1754 arkkitehti Francesco Bartolomeo Rastrellin piirustusten mukaan. Rastrelli tuli alunalkaen Pietariin, Pietari Suuren kutsusta, projektitöihin yhdessä isänsä, kuvanveistäjä Bartolomeo Carlo Rastrellin kanssa. Heidän tarkoituksenaan oli viipyä rakennushankkeissa Pietarissa kolme vuotta, mutta palatsien rakentamista toinen toisensa jälkeen riitti niin, että he jäivät Pietariin koko loppuelämäkseen.

Stroganovin palatsin interiöörien suunnitteluun osallistui myös mm. italialainen taiteilija Giuseppe Valeriani. Hänen kattomaalauksensa "Telemakhos ja Olympos" koristaa edelleen palatsin suuren tanssiaissalin kattoa.

Pavel Stroganov

Kreivi Pavel Aleksandrovits Stroganov (7.6.1772 - 10.6.1817) lapsena. Stroganoveista erityisesti paroni Aleksander Sergejevits Stroganov (3.1.1733 - 27.9.1811) rakasti taidetta ja hän keräsi palatsiin merkittävän taidekokoelman. Hän toimi Pietarin keisarillisen taideakatemian presidenttinä ja Pietarin aateliston marsalkkana.

Aleksander Stroganov koulutti itselleen ikioman arkkitehdin maaorjasta, nimeltään Andrei Voronihin. Voronihin kehitti ja uudisti palatsin sisätiloja. Hän suunnitteli palatsiin rivin huoneita mineraalien sekä fysiikan tutkimusta varten. Hän suunnitteli ja rakennutti palatsiin myös kirjaston ja kuvagallerian taidekokoelmia varten.

Stroganovien suku omisti palatsin aina Venäjän vallankumoukseen 1917 saakka. Viimeinen palatsin isäntä oli Sergei Stroganov.

Palatsin omistaa nykyisin Venäjän valtio ja siinä järjestetään useiden muiden palatsien lailla sekä pysyviä, että vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Stroganov eli stroganovinpihvi - ruokalajin nimen alkuperä

Stroganovit ovat jättäneet jälkensä myös ruokakulttuuriin. Stroganov on venäläistä alkuperää oleva ruokalaji. Vaikka ruokalajin nimen oletetaankin saaneen alkunsa Stroganovien mahtavan aatelisperheen piiristä, niin ihan varmuudella nimen syntyä ei tiedetä. Kaksi erilaista selitysversiota nimen alkuperälle on olemassa.

Ensimmäisen selityksen mukaan kreivi Pavel Stroganovilla oli vuonna 1891 palveluksessaan kokki Charles Brière, joka kehitti tämän ruokalajin, stroganovin. Ruokalaji esiteltiin tuolloin ruokiin erikoistuneessa viikkolehdessä La Revue de l'Art Culinaire.

Pavel Stroganov

Hampaaton kreivi Grigory Stroganov on mitä ilmeisimmin naamioinut hampaattomuutensa viiksiensä taakse.

Toisen selityksen mukaan mies stroganovin keksijänä on ollut myös kokki, mutta aikakirjat eivät tiedä kertoa hänen nimeään. Hän kehitti stroganovin kreivi Grigory Stroganoville (1770 - 1857). Kreivin tilanne oli niin onneton, että hänellä ei ollut laisinkaan hampaita ja siksi kokki kehitti hänelle ruokalajin, jonka sai alas pureksimatta, tai ainakin jotenkin mutustelemalla. (Cook's info: Beef Stroganoff)


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä Copyright © Anton Anisimov
*Kuvat oikealla Copyright © George Shuklin

Lähde
Kaarina Kaurinkoski: Pietarin palatsit - Moreeni 2011.
Stroganovin palatsi Paroni Aleksander Sergejevits Stroganov

Paroni Aleksander Sergejevits Stroganov (3.1.1733 - 27.9.1811) keräsi taidetta.

Stroganovin palatsi
Stroganovin palatsi
Palatsin sisätiloja

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © George Shuklin
Stroganov palatsi
Stroganovin palatsi

Julkisivu Moika-kanavan puolelta.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Alexxx Malev
Stroganovin palatsi

Julkisivu Moika-kanavan puolelta.
*** tunturisusi.com linkit ***