Sirkus
Circus Wessex Performances - Purbeck Valley Folk Festival 2022 - Kuva yllä Copyright © Stephen and Helen Jones - Creative Commons.

Sirkuksen pitkä historia

Sirkustaide on saanut alkunsa jo yli 4 000 vuotta sitten. Tuolta ajalta on löydetty nykyisen Irakin alueelta piirroksia, jotka esittävät akrobatiaa harjoittavia ryhmiä. Näissä kuvissa ihmiset taivuttelevat itseään, seisovat käsillään ja heittelevät voltteja. Terminä sirkus esiintyy ensimmäisen kerran keisariajan Roomassa. Sirkuksen alkuaikoina roomalaiset seurasivat varsinaisesti hevoskilpailuja, mutta niiden ohessa oli myös akrobatiaa ja nuorallatanssia. Kun Rooman imperiumi rappeutui, esitykset muuttuivat julmiksi.

Keskiajalla Eurooppaa kiersi ryhmiä, joiden ohjelmisto oli erilaisia sirkustemppuja.

Barnum & Bailey Circu

Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus on toukokuussa 2017 toimintansa lopettanut yhdysvaltalainen sirkusyhtiö, joka tunnetaan myös nimellä The Greatest Show on Earth. - Kuva Copyright © Xavier - Creative Commons.

"Sirkus on kuin todeksi tullut satu, joka ottaa ihmisen valtaansa. Sirkusten esiintyjiä on kautta aikain ihmetelty ja ihailtu, sillä he tuntuvat suorituksissaan ylittävän kaikki mahdolliset, ihmisen suorituskyvyn rajat."

Sirkusareenalla Virittäydy sirkusareenalla ennen esitystä sirkustunnelmiin!

Sirkus Mitä sirkus on?! Intialaiset akrobaatit esittäytyvät.

Klovni

Sirkuksen tulo Suomeen

Euroopan sirkukset matkasivat Suomen kautta kohti Pietaria ja Tukholmaa jo 1800-luvulla silloin, kun Suomella ei vielä ollut ainuttakaan omaa sirkusta. Näillä matkoillaan niillä oli esityksiä Suomessa lähinnä Turussa ja Helsingissä.

Ensimmäinen sirkusseurue saapui Suomeen Ruotsista 1802. Kyseessä oli osa ranskalaisen Jean Lustrén ryhmää. Vuonna 1804 Suomeen saapui ensimmäinen sirkusnorsu.

Ensimmäisen suomalaisen suursirkuksen perustivat tanskalaissyntyiset Ducanderin veljekset Carl ja Johannes eli John vuonna 1896. Heidän sirkuksensa ensimmäinen näytös oli elokuussa 1896 Terijoella. Jo ennen heitäkin maata kiersi pienempiä, suomalaisia sirkusryhmiä. Oululaiset Westerlundin veljekset aloittivat sirkusesityksensä jo vuonna 1880.

Sirkuksen taikaa

Col. W.F. Cody "Buffalo Bill", juliste vuodelta 1908. - Kuva Copyright © Boston Public Library - Creative Commons.

Show- ja sirkustaiteen pioneeri - Villien rajaseutujen kuningas - Villin Lännen Sirkus - Buffalo Bill - William Frederick Cody (1846 -1917)

Villin Lännen viihteellisen esittämisen laittoi jo ennen elokuvaa alulle Buffalo Bill. Hän itse oli Lännen suuria sankareita, joka sai vankan maineen biisoninmetsästäjänä ja armeijan tiedustelijana. Biisoneitten eli puhveleitten metsästäjänä "Buffalo Bill" Cody ampui puhveleita eli buffaloita Kansas Pacific -rautatieyhtiön tiliin vuosina 1867 - 1868 - ampuen omien sanojensa mukaan 17 kuukauden aikana 4280 buffaloa. Kuuluisaksi muodostui hänen ja Billy Comstockin välinen kahdeksan tunnin kilpailu biisonien kaadossa. Kilpailun lopuksi Buffalo Bill julistettiin voittajaksi - voittotulos oli 69 kaadettua eläintä.

"Intiaanisodissa hän osoitti suurta henkilökohtaista rohkeutta ja sai teoistaan kongressin kunniamitalin. Hänestä kirjoitettiin ajan lehtiin juttuja, joiden otsikkona usein oli "Buffalo Bill, rajaseutujen kuningas". Näiden lehtijuttujen ja innokkaiden houkuttelijoiden vuoksi Cody päätti laittaa maineensa Buffalo Billinä rahoiksi, ja ryhtyi näyttelijäksi vuonna 1872. Seuraavan vuosikymmenen hän kiersi teatteriseurueineen Amerikan itäisissä osissa esittämässä Lännen melodraamoja."

Vuonna 1883 Buffalo Bill perusti suuren Villin Lännen Näytöksen, joka piti sisällään suuren Lännen shown tyylikkäine cowboyneen ja kiljuvine intiaaneineen sekä postivaunujen ryöstöesityksineen. Itse asiassa kyseessä oli sirkus, Villin Lännen sirkus. Sana "show" ei esiinny lainkaan näytöksen nimessä. Kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1893, hän muutti esityksen nimeksi "Buffalo Bill's Wild West and Congress of Rough Riders of the World". Tässä näytöksessä oli mukana taitoratsastajia myös muualta maailmasta, kuten Turkista ja Mongoliasta.

Mukana seurasi myös Wild Bill Hickok, joka kuitenkin jo kahdeksan kuukautta kierrettyään erosi, kyllästyneenä näyttelemisen "valheellisuuteen". Buffalo Bill ei kyllästynyt, vaan hän kiersi myöhemmin perustamansa shown kanssa pitkin Yhdysvaltoja ja Eurooppaa 30 vuotta.
Norjansirkus

Cirkus Arnardo, Oslo, Norja. - Kuva Copyright © Aktiv I Oslo.no - Creative Commons.

Notkeusakrobatiaa

Sirkusten notkeusesityksissä usein naispuoliset contortionistit eli "käärmeihmiset" taivuttelevat vartaloaan mitä hämmästyttävimpiin asentoihin. Tämän lajin sirkusartistista joskus käytetty nimitys "käärmenainen" kuvaa sitä, kuinka koko luuranko joskus kuin puuttuisi ja ihminen taipuu vaikkapa rullalle kuin käärme. Tosin, notkeusesiintyjät eivät kyllä ole ulkoiselta olemukseltaan sittenkään ollenkaan käärmeen kaltaisia, mieluumminkin tulee mieleen tälläkin videolla maailman suloisin enkeli.

Myös lapset ovat mestareita tässä lajissa ja mitä ilmeisimmin usein taipuisampiakin, kuin aikuiset. Taaksepäin notkeaa henkilöä kutsutaan kautsukaksi, eteenpäin notkeata kliisnikaksi.

Sirkuksen taikaa

Perinteinen sirkus

Perinteisen sirkuksen esitys tapahtuu pyöreässä maneesissa nousevan katsomon ympäröimänä. Esitykselle on tunnusomaista, että katsojat näkevät toistensa reaktiot. Ison sirkuksen telttaan mahtuu noin 1200-2000 katsojaa.

Maneesi on saanut mittansa ja muotonsa hevosnumeroiden mukaan. Ihannehalkaisija on 13 metriä, jolloin hevosten on helppo ravata ja laukata.

Perinteinen sirkusnäytös koostuu erillisistä numeroista. Sirkusnumerot edustavat sirkustaiteen eri lajeja ja esiintyjäjoukko on usein monikansallinen.

Notkeutta

Kuva Copyright © master1305 - www.freepik.com.

Uusi sirkus - nykysirkus

Cirque nouveau - uusi sirkus - kehittyi sirkuksen, teatterin, tanssin, musiikin, kirjallisuuden ja kuvataiteiden vuoropuhelusta. Sirkuksen uudistuminen alkoi 1970-luvulla Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Uudesta sirkuksesta muotoutui 1990-luvulla nykysirkukseksi nimetty tyyli.

Nykysirkuksen ammattilaisryhmiä toimii Suomessa kymmenkunta. Niistä vanhin on Circo Aereo.

Sirkuksen taikaa

Kuva Copyright © canberrastreets - Creative Commons.

Sirkustirehtööri

Mitäpä olisi sirkus ilman sirkustirehtööriä. Sirkustirehtööri on tuo herraskaisesti, usein peräti frakkiin ja korkeaan silinterihattuun pukeutunut sirkusjohtaja, joka ottaa kuulutuksillaan vastaan näytäntöä seuraamaan saapuneen yleisön, ja virittää sen odottavan jännityksen ihan huippuunsa. Sirkuksen laajaan artistijoukkoon kuuluvat voimamies, kahlekuningas, miekannielijä, tulennielijä, jonglööri - ja telttamestari. Sillä valtavan teltan ylössaanti nopeasti huimaaviin korkeuksiin lienee teknisen osaamisen ohella myös mitä suurinta taidetta.

Erityisesti pienemmissä sirkuksissa, sirkustirehtöörinä toimii usein omistaja. Hän voi toimia myös sirkuksen taiteellisena johtajana, eli hän vastaa silloin koko ohjelmistosta. Sirkustirehtöörin englanninkielinen nimi Ringmaster on hyvin kuvaava - hän on koko kehänäyttämön mestari.

Sirkustirehtööri on moninaisten toimiensa ohella samalla myös yksi sirkuksen esiintyvistä tähdistä. Mitä taitavampi ja karismaattisempi hän on, sitä täydellisemmin onnistuu esitys.
Sirkuksen taikaa

The Barnum & Bailey greatest show on earth, juliste vuodelta 1909. Kuva Copyright © Boston Public Library - Creative Commons.

Sirkus Huhtala eli Circus Magyar

Siikajoelta kotoisin ollut Arvi Huhtala (1913 - 1996) aloitti peliteltoilla. 1950-luvun puolivälissä hän perusti Sirkus Huhtalan. Seurue kiersi etupäässä Pohjois-Suomessa pääpaikan ollessa Oulussa.

Sirkuksessa oli kansainvälisiä tähtiä, mm. tanskalainen taskuvaras-taikuri Gentleman Jack, joka aikaisemmin oli esiintynyt Sirkus Sariolassa. Ohjelmassa oli myös rekki- ja jonglöörinumeroita. Ainakin yhtenä vuonna mukana oli myös taikuri Alexander Casso eli Johannes Hyvärinen. Sirkustirehtööri esitti itse karhunumeron. 1950-luvun lopussa Huhtalan teltassa esiintyi puhtaasti unkarilainen ohjelma ja esityksen nimi oli Sirkus Magyar. Alexander Casso oli mukana silloinkin.

Seurueen mukana oli maksullinen petoeläinteltta. Sen nähtävyyksiä oli muun muassa Skandinavian ainoa kissamaki, Madagaskarilta kotoisin oleva raitahäntäinen puoliapina. Se oli ostettu eräältä merikapteenilta, joka suuttui kissamakille tämän syötyä laivan lokikirjan.

Sirkuksen taikaa

Sirkuksella on oma nimipäivä

Vuodesta 2008 alkaen vietetty Euroopan Sirkuspäivä on kasvanut maailmanlaajuiseksi. Ensimmäistä Maailman Sirkuspäivää vietettiin 17.4.2010 Maailman Sirkusliiton kunniapresidentin, Monacon prinsessa Stephanien suojeluksessa. Juhlapäivän tarkoituksena on korostaa sirkustaiteen yhtenäisyyttä, rajatonta luonnetta ja pitkiä perinteitä.

Päivään kuuluu erilaisia tilaisuuksia ympäri maailman. Sirkukset, festivaalit, sirkuskoulut ja muut sirkusammattilaiset sekä sirkuksen ystävät juhlivat päivää kukin tavallaan.

"Sirkus on niin suosittua siksi, että siinä yhdistyvät ihanteellisella tavalla urheilu ja taide." - Robert Lepage

"Sirkus jättää suloisen muiston." - Fernando Botero

"Sirkus on kuin äiti: siihen voi aina luottaa ja se palkitsee ja rankaisee." - Burt Lancaster

"Aurinko edustaa voimaa ja nuoruutta, juuri sitä samaa, mitä sirkuksenkin pitäisi olla." - Guy Laliberte

"Sirkus on tehnyt minuun hyvin syvän vaikutuksen. Suuressa osassa unelmistani, olen sirkuksessa." - Jeff Mangum


Sirkuksen taikaa

The Barnum & Bailey greatest show on earth, juliste vuodelta 1909. Kuva Copyright © Boston Public Library - Creative Commons.

Sirkus ja sirkusteltta

Sanalla sirkus voi olla monta merkitystä. Se voi tarkoittaa rakennusta, paikkaa, yritystä, instituutiota tai taidemuotoa. Sirkusteltan myötä maahamme ei ole tullut vain sirkus, vaan myös elokuva ja kreikkalais-roomalainen paini.

Taidemuotona sirkus on aina ollut laaja ja joustava. Sirkuksen eri tyylisuuntauksia ovat esimerkiksi perinteinen sirkus, nykysirkus, kiinalainen sirkus ja amerikkalainen sirkus.

Tavallisimpia sirkustaiteen lajeja ovat akrobatia, tasapainoilu, klovneria, jongleeraus, eläinnumerot ja taikuus.

Lähteet
Sirkus Circus Helsinki
Sirkus Kari Nieminen: Sirkusteltta
*Taidekaari: Mette Ylikorva: Pieni sirkusopas
*Wikipedia: List of circus skills
*Online Etymology Dictionary: Acrobatics
*Circopedia
*International Circus Hall of Fame: Glossary of Circus Terms
*Susanna Keski-Kohtamäki: Tunnetta tanssitrapetsilla
*Stadissa.fi: Kiinalainen sirkus
*Eero Taivalsaari: Sirkuselämää - Suomalainen sirkus kautta aikojen - Otava 2006
*Sirkus Finlandia
*Sorin Sirkus
*Jumis.fi - Klovnimessu/Juha Kinanen
*Pohjois-Pohjanmaan Museo: Suurenmoinen sirkus - Arja Keskitalo
*Pelleopisto
*Sporttimedia - Leikkiä ikä kaikki/Kati Köykkä, vannetanssipioneeri, sirkusopettaja
*YLE.fi - Sirkus
*Unicycle.Com - Yksipyöräisen historia.
*Jaana Vuori: Suomalaiset sirkus- ja varieteetaiteilijat numeroiden laatijoina kollektiivisessa perinteessä
*Wikipedia
*Jutta Mustaniemi: Kuperkeikasta volttiin
*Markku Aulanko - Kari Nieminen: Sirkustaitojen käsikirja - Otava
*Jean-Michel Guy: Sirkuksen vallankumous - Like

Suomalaista voimistelu- ja sirkusslangia

Bolo. - Diabolo. Sirkus Jongleeraus.
Bäkki, bäkäri, bäkkäri, bägäri. - Takavoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Fliki, flikki, fliku. - Puolivoltti taakse. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Frontti. - Etuvoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Hansta. - Käsinseisonta. Anglismi, sanasta handstand. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
Jonkka. - Jongleeraus. Useimmat kuviot voidaan ilmoittaa numeroina, esim. 5-3-1 on sekä jongleerauskuvio että jongleerausfestivaali. Näistä ns. notaatioista on tehty matematiikan alan väitöskirjakin. Sirkus Jongleeraus.

Kick to the moon. - Yhden jalan voltti potkaisemalla sivuun. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Kolmekuuskyt. - Kokonainen kierre. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Kolmekuuskyt frontti, kolme frontti. - Koko kierteen etuvoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Korkkiruuvi. - Yhden jalan voltti potkaisemalla sivuun, kokokierteellä. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki. - Televisiossa vuosina 1961 - 1968 esitetyssä ohjelmassa Sirkus Papukaija esitetty kiitos loistavasta, hyvin tehdystä suorituksesta. Sirkus Sirkus, televisio.
Kässäri. - Käsinseisonta. SirkusVoimistelu, akrobatia.
Maisemavoltti. - Jotta voltin saa korkealle ja jotta tietää missä on, päätä ei kannata kääntää liian aikaisin taakse vaan ensin pitää "katsella maisemia". Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Nokka, nokkapunnerrus. - Käsinseisonnassa nenän tai otsan koskeminen maahan. SirkusVoimistelu, akrobatia.
Notku. - Notkeusakrobatia. Sirkus Notkeusakrobatia, akrobatia.

Poikittaisspagaatti. - Sivuspagaati. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
Pyra, pyrtsi. - Ihmispyramidi. Sirkus Tasapainoilu, akrobatia.
Riemuruhtinas. - 1970-luvulla maata kiertäneistä tivoleiden ja sirkusten esiintyjistä, kuten taikureista, kahlekuninkaista, akrobaateista ja surmanajajista, käytetty nimitys. Sirkus Sirkus, tivoli.
Sivari. - Sivuvoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Sivuspagu, sprigaatti, spiraali. - Sivuspagaati. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
Sklatka. - Taittovenytys, tulee suoraan venäjän kielestä. Tehdään joko seisten tai lattialla istuen jalat suorina. Sirkus Voimistelu, venyttely - akrobatia.
Strapsit, sträpsit. - Ilmahihnat, hihnat (Aerial straps). Sirkus Ilma-akrobatia.
Taittis. - Taittopunnerrus käsinseisontaan. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
Vippis. - Vipulauta. Sirkus Akrobatia.
Voikka. - Voimistelu. Sirkus Voimistelu.
Ykkönen. - Yhden käden käsinseisonta. Sirkus Voimistelu, akrobatia.


Lähteet
Osmo Tammisalo - Circus Helsinki
Mikko Rinnevuori - Circus Helsinki
suomisanakirja.fi

SIRKUSLAJEJA - SIRKUSSANASTOA

A - H sivu 1 - klikkaa sivulle 1

Adagio. Akrobaatti. Akrobalanssi. Akrobatia. Akrobatiatanssi - akrotanssi. Akrobatiavoimistelu - akrovoimistelu. Akrojooga. Alamies - alanainen. Ammunta. Antipudisti eli antipodisti. Ballyhoo! Banquette. Baton twirling - sauvatanssi, sauvavoimistelu. Batoudhyppääjä. Boss Clown. Charivari. Contortionistit eli käärmeihmiset. Devil stick - Flower stick. Diabolo eli hiidenhyrrä. Domptööri. Dressööri. Ekvilibristi. Eläinnumerot. Elävä tykinkuula. Elävät patsaat. Erikoisihmiset. Esinemanipulaatio. Esittävä taide. Fakiiri. Fasadi. Finaali. Flair. Free running. Hampaista riipunta. Hansta-akrobatia. Harlekiini. Hattutemput. Heittoakrobatia. Heittojongleeraus. Hihnat. Hiuksista riipunta. Houkutuslintu. Hulavanne. Hurjapää, huimapää. Huvipuistot. Hypyt. Hyrräjongleeraus.

I - L sivu 2 - klikkaa sivulle 2

Ihmispyramidi. Ihmistorni. Ikarinen leikki - Ikaros. Illuusio - Illusionisti. Ilma-akrobatia. Ilmarengas. Jalkajongleeraus. John Robinson. Jojo. Jongleeraus eli jonglööraus. Jonglööri. Jääsirkus. Kahdenkymmenenneljäntunninmies. Kahlekuningas. Kaksoistrapetsi. Kankaat. Kantapääriipunta. Katu-urut. Kehto. Keilat. Keinutrapetsi. Keinuva paritrapetsi. Kiinalainen jojo eli diabolo. Kiinalainen sirkus. Kiinalainen tolppa. Kiinalaiset lautaset - lautasten pyöritys. Kiipeily. Kinker. Kirppusirkus. Klovneria ja klovni. Klovnikuja. Kolmoistrapetsi. Kontaktijongleeraus. Kuolemanpallo, kuolemanseinä - surmanajo. Kuolemanpyörä - teräspyörä. Kuuakrobatia. Käsinkävely, käsilläkävely. Käsinseisonta, käsilläseisonta. Kätseri, alamies. Käärmeenlumooja. Lasillakävely. Lasipallo, kristallipallo. Lassonkäsittely. Lentosirkus. Lentäjä, ylämies. Lentävä trapetsi. Liinat. Limbo.

M - T sivu 3 - klikkaa sivulle 3

Maailmanpyörä. Mallakhamba. Maneesi. Maneesimestari, maneesimiehet. Meksikolainen pilvikeinu. Miekannielentä. Monsieur Loyal. Mutashow. Napa- eli vatsatanssi. Naruhyppely. Nojapuut. Notkeusakrobatia. Nuorallakävely - nuorallatanssi. Näytösvoimistelu. Ooppera. Paholaisen sauva. Pantomiimi. Pariakrobatia. Paritrapetsi. Parkour. Permantoakrobatia. Perässäreissaaja - sirkusfani. Pilvikeinu. Poi. Polkupyöräily. Ponnahduslauta. Puujalat. Pärssi. Rengasakrobatia. Riggaaja, ripustaja. Risley. Rola-bola. Roomalaiset tikkaat. Rullalautailu. Ryhmäakrobatia. Sikarilaatikot. Silinterihattu. Sirkus. Sirkusjuna. Sirkuskaravaani. Sirkuskoulu. Sirkusmuusikko ja sirkusmusiikki. Sirkustaiteilija. Sirkusteltta. Sirkustirehtööri. Sirkusvälineet. Sirkusyleisö. Sisääntulo. Soveltava sirkus. Spektaakkeli. Staattinen trapetsi. Taikuus ja taikatemput. Taipuva tanko. Taiteellinen johtaja, ohjaaja. Taitoratsastus. Talvileiri. Tankotanssi. Tanssitrapetsi. Tasapainoilu. Tasapainojongleeraus. Tasapainopallo. Tasapainotanko. Telttamestari. Tempojongleeraus. Teräsleuka. Tikas, tasapainotikas. Tivoli. Tolppa-akrobatia. Tornikaruselli. Toukokuun ensimmäisen päivän tapaus. Trampetti. Trampoliini.

T - Z sivu 4 - klikkaa sivulle 4

Trapetsi. Triopyramidi. Triotrapetsi. Tulennielentä. Tulenpuhallus. Tulenpyöritys. Tulitaide. Tuoliakrobatia. Urheilu. Uusi sirkus. Vatsa-akrobatia. Vanneakrobatia. Vapaanumero. Vatsastapuhuminen, ventrilokvismi. Vauvasirkus. Veitsenheitto. Venäläinen aisa. Venäläinen keinu. Vertikaaliköysi, riippuköysi - eli köysi - Corde lisse Spanish web. Vesikulho. Vesiliukumäki. Vesimeteori. Vesipallo, vedenpäälläkävelypallo. Vihellys. Vipulauta. Voima-akrobatia. Voimamies. Voimistelu. Volttiakrobatia. Volttirata. Washington trapetsi. Yksipyöräily. Ylämies. Yön ratsastajat. Zirkuskomödianten. Zorb-pallo.