Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat sivun yläreunassa Copyright Isabelle Puaut


ILMA-AKROBATIA

Ilma-akrobatiaan kuuluvat erilaiset kattoon kiinnitettävät trapetsit, kankaat ja vertikaaliköydet. Sitä tehdään yleensä soolona tai pareittain. Ilma-akrobatia on erittäin näyttävän näköistä, mutta se vaatii myös voimaa. Harjoitteluun tarvitaan lisäksi tarpeeksi korkeat tilat. Harjoituksia ja esityksiä voidaan suorittaa myös ulkona. Ilma-akrobatiaan kuuluu myös nuorallakävely.

Trapetsi

Trapetsi on syntynyt ihmisen halusta lentää. Siinä kiehtoo tekijäänsä myös vaaran viehätys. Sirkuksen historiassa trapetsia tehtiin ilman turvaverkkoja, pelkkien paksujen mattojen kanssa. Silloin ajateltiin, että sitä arvostettavampi trapetsitaiteilija on jos hän ei käytä verkkoa. Trapetsi antaa tekijälleen vapauden ja vaaran tunnetta.

Lentävä trapetsi - sirkuksen kuninkuuslaji

Lentävää trapetsia sanotaan sirkustaiteen kruununjalokiveksi. Lentävää trapetsia tehdään kovassa keinuvauhdissa, tehden parilta toiselle vaihtoja. Juuri, kun yleisö luulee, että lentävä akrobaatti putoaa, vastaan sekunnilleen oikeaan aikaan trapetsillaan kiitävä akrobaatti nappaakin tiukasti kiinni hänen ranteistaan.

Suomalaisia huippuja ilma-akrobatiassa

Vaasalainen Erja Lehmus, Miss Erica, on yksi sirkustemme ilma-akrobatian suuria nimiä. Hänen erityisalaansa oli vertikaaliköysi. Hän teki vertikaaliköydessä, eli katosta riippuvassa jäykähkössä, riippuvassa, pystysuorassa köydessä erilaisia taivutuksia. Näyttävin osa numeroa oli köydessä riippuminen jalkalenkin varassa - samalla, kun köyttä maasta käsin pyöritettiin yhä huimempaan vauhtiin.

Trapetsilla

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Mark Setchell
Videolla trapetsijumppaa suomalaisin voimin.

Trapetsi. (Trapeze) Trapetsi ei ole alunperin sirkuksessa syntynyt laji. Trapetsi kehittyi voimistelun kautta. Trapetsi on saanut syntynsä kauan aikaa sitten vuonna 1856. Silloin eräs ranskalainen voimistelija nuorukainen nimeltään Jules Leotard kyllästyi vanhoihin voimistelulajeihin ja kehitti trapetsin. Hän teki temppuja trapetsin kanssa veden yläpuolella. Näin syntyi ensimmäinen keinutrapetsi. Vuonna 1859 Jules Leotard päätyi esiintymään Sirkus Napoleoniin. Muut trapetsin muodot kehittyivät pikkuhiljaa. Perinteisissä sirkuksissa on nähty eniten keinutrapetsia ja lentävää trapetsia. Nykysirkuksissa nähdään enemmän staattista trapetsia. (Susanna Keski-Kohtamäki: Tunnetta tanssitrapetsilla)

Trapetsi on sirkuksessa käytettävä ilma-akrobatian väline. Trapetsi koostuu noin 50 senttimetriä leveästä tangosta, joka roikkuu katosta kahden köyden varassa. Paritrapetsissa tanko on leveämpi, kuin tavallinen trapetsi ja siinä tehdään trapetsiliikkeitä kahdestaan. Vielä näiden lisäksi on olemassa pyöreä, rengastrapetsi. Trapetsin voi kiinnittää eri korkeuksille. Niitä on myös pääjaottelun ohella erimallisia.

Sen mukaan, mitä trapetsilla tehdään, jaotellaan trapetsiakrobatia kolmeen tyyppiin: keinuva, lentävä ja staattinen trapetsi. Tämän, kolmeen erilaiseen tyyppiin jakautuvan trapetsiakrobatian ohella ovat vielä Washingtonin trapetsi, tanssitrapetsi ja paritrapetsi eli ranskalainen trapetsi (French trapeze). Paritrapetsi on sellainen staattisen trapetsin muoto, jossa on kaksi akrobaattia samalla tangolla. Tanssitrapetsi on uudempaa sirkusta. Akrobaattien lukumäärän mukaisesti puhutaan trapetsiakrobatiassakin soolo-, pari- ja ryhmäakrobatiasta.Videolla paritrapetsia.

Paritrapetsi. (Double trapeze) Kutsutaan myös ranskalaiseksi trapetsiksi (French trapeze). Paritrapetsi on sellainen staattisen trapetsin muoto, jossa on kaksi akrobaattia samalla tangolla. Pari voi myös keinua, jolloin on kyseessä keinuva paritrapetsi (Swinging double trapeze). Sirkus Trapetsi, ilma-akrobatia.Videolla meksikolainen pilvikeinu.

Meksikolainen pilvikeinu. (Mexican Cloudswing) Pilvikeinussa välineenä on keinun muotoon asetettu köysi - erotuksena suorana riippuvasta vertikaaliköydestä. Meksikolainen pilvikeinu on muunnelma pilvikeinusta, ilman käsi- ja jalkasilmukoita. Meksikolaisessa pilvikeinussa vaarantunne maksimoituu. Laji on niin hurjannäköistä, että heikoimpia katsomossa varmasti hirvittää. Jaloillaan ja käsillään köydessä roikkuva akrobaatti "tipahtaa" yhtäkkiä, mutta saa yleisön kirkuessa kuin viime hetkellä taas alempaa kiinni. Krusifiksit, nilkkojen varaan tipahtamiset ja riippumatot ovat tämän lajin perustemppuja. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.
Videoilla pilvikeinu.

Pilvikeinu. (Cloudswing) Pilvikeinussa välineenä on keinun muotoon asetettu köysi - erotuksena suorana riippuvasta vertikaaliköydestä. Laji on modernimpaa sirkusta, ja se kehittyi, kun sirkukseen kaivattiin uusia lajeja. Joku keksi kääntää vertikaaliköyden toisen puolen ylös, ja näin syntyi korkeuksissa oleva keinu. Cloudswing on vauhdikas ja fyysisesti vaativa laji, jossa turvallisuuden kanssa ei voi leikkiä. Ohjelmisto lainaa paljon staattiselta ja keinuvalta trapetsilta. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.Vertikaaliköysi, riippuköysi - eli köysi. (Vertical rope) Yhdellä tai kahdella lenkillä varustettu pystysuora köysi, jonka varassa köysiakrobaatti tekee erilaisia asentoja ja akrobaattisia suorituksia. Erilaisia, nimettyjä perusliikkeitä on kymmenittäin - kiipeäminen ylös ja alas, tipahtaminen köydellä alemmaksi, ylösalaisin roikkuminen, roikkuminen nilkoista, krusifiksi, ulosnojaus, polvilukko, lippu, tuulimylly, hämähäkki, sukellus jne.
Vertikaaliköysiä on kaksi. Näiden kummankin nimitykset voidaan mieltää tietynlaisiksi sirkussuorituksiksi, mitä ne ovatkin, mutta niillä tarkoitetaan myös välinettä, eli köyttä. Loppujen lopuksi, kummassakin tehdään aikalailla samoja suorituksia.
1) Ranskalainen sirkuksen vertikaaliköysi on Corde lisse, englanniksi Smooth rope. 2) Toinen köysi on Spanish web. Tämä köysikin eroaa Corde lissestä, ollen kangaspäällysteinen. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.Videolla keinutrapetsia eli keinuvaa trapetsia.

Trapetsi - keinutrapetsi. (Swinging trapeze) Keinutrapetseissa on painot tangon päissä keinuliikkeen ylläpitämiseksi. Keinutrapetsilla tehdään trapetsin keinuessa liikkeitä. Suurimmaksi osaksi tehdään pudotuksia.Videoilla lentävää trapetsia.

Trapetsi - lentävä trapetsi. (Flying trapeze ) Lentävää trapetsia tehdään kovassa keinuvauhdissa, tehden samalla parilta toiselle vaihtoja - eli lennetään halki ilmojen. Lentävää trapetsia pidetään klassisen sirkuksen kuninkuuslajina. Siinä artisti lentää ilman halki toisella rekillä olevan kiinniottajan käsiin. Usein lentäjä tekee ilmalennon aikana esimerkiksi voltin tai piruetin.Videolla staattista soolotrapetsiakrobatiaa.

Trapetsi - staattinen trapetsi. (Static trapeze, Still trapeze) Staattinen trapetsi ei keinu, vaan se pysyy paikallaan. Staattisella trapetsilla (still-trapetsi) temput voidaan jakaa tasapainoliikkeisiin, tangon ympäri pyöriviin liikkeisiin, tiputuksiin sekä muihin still-liikkeisiin. Tasapainoliikkeitä ovat muun muassa tasapainoilu vatsalla, alaselällä tai jalkapöydillä. Tangon ympäri pyörivissä liikkeissä trapetsitaiteilija pyörii tangon ympäri jonkin ruumiinosan varassa, esimerkiksi vatsallaan pendolinossa ja tanko jalkojen välissä. Tiputuksissa taiteilija lähtee pudottamaan itseään alas trapetsilta mutta ottaa viime hetkellä kiinni jottei putoakaan, hän voi esimerkiksi kaatua istuma-asennosta taaksepäin ja tarrata nilkoilla köysistä kiinni. Muita still-liikkeitä ovat muun muassa käsinseisonta trapetsilla, enkeli, kauris ja linnunpesä.
Videoilla rengasakrobatiaa ilmassa - yksin ja kaksin.

Rengasakrobatia - ilmassa. (Aerial hoop, lyra, aerial ring, cerceau) Ilma-akrobatiaa harjoitetaan suurehkokokoisen renkaan avulla. Rengas on kiinnitetty korkealle ja siinä akrobaatti suorittaa temppujaan, kuten vaikkapa roikkuu renkaan alareunasta jalkateriensä/nilkkojensa varassa. SirkusIlma-akrobatia.Videoilla nuorallakävelyä tiukalla nuoralla ja muuta akrobatiaa.

Nuorallakävely - nuorallatanssi. (Rope walking) Nuorallakävelijä, nuorallatanssija. Nuorallakävely on yksi kaikkein eniten tasapainotaitoa vaativista sirkussuorituksista. Nuorallakävelyssä on kaksi pääsuuntausta: tiukka, kireä nuora (Tightrope walking) ja löysä nuora (Slacklining). Näillä molemmilla, tiukalla ja löysällä nuoralla, kävelyn suoritustapa eroaa periaatteessa toisistaan. Tiukalla nuoralla nuorallatanssija pysyy tasapainossa oman ruumiinsa painopistettä muuttelemalla tai käyttämälä apunaan jotakin apuvälinettä tasapainotteluun.

Löysemmällä nuoralla nuorallatanssija taas voi oman ruumiinsa avulla liikuttaa alla olevaa nuoraa. Löysä nuora antaa suoritukselle dynamiikkaa, joka muistuttaa trampoliinia.

Highwire - tiukka nuora korkealla. Sitäkin paljon korkeammalla on skywalk.

Skywalk - taivaskävely on nuorallakävelyn erityinen muoto, joka voi tapahtua yleensä ulkona. Siinä kävellään nuoralla hyvin korkealla - kahden korkean rakennuksen välillä, jonkin kanjonin, rotkon, vesialueen tms. yli. Hyvin vaarallinen laji, koska tipahtamisia on sattunut, eikä ainutkaan tipahtanut ole luonnollisestikaan selviytynyt hengissä ja voinut jäädä kertomaan, että miksi tipahti! (Hirvittäviä, kamalia onnettomuuksia)Videolla nuorallakävelyä ja muuta temppuilua löysällä nuoralla.

Freestyle slacklining - löysällä nuoralla varsinaista tanssia, tasapainoilua ja temppuilua, ei siksi voi olla hirvittävän korkealla. Sirkus Ilma-akrobatia, tasapainoilu.Videolla tanssitrapetsia.

Trapetsi - tanssitrapetsi. (Dance trapeze) Tanssitrapetsi on samanlainen kuin tavallinen trapetsi, mutta sen köydet ovat yhdessä pisteessä kiinni. Kiinnityksessä on myös sviveli, jonka vuoksi trapetsi pyörii. Tanssitrapetsilla trapetsi on koko ajan liikkeessä. Silloin myös liikemateriaali näyttää erilaiselta. Tanssitrapetsi on saanut vaikutteita modernista tanssista. Tanssitrapetsin teko voi näyttää hyvinkin tanssilliselta. Myös staattisen trapetsin teko voi olla hyvin tanssillista. Tanssitrapetsilla ei pysty tekemään kaikkia samoja liikkeitä kuin staattisella trapetsilla, sillä tanssitrapetsin köydet ovat lähempänä toisiaan. (Susanna Keski-Kohtamäki: Tunnetta tanssitrapetsilla) Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia, esittävä taide.

Kehto
Kehto

Kuvissa kehto.

Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat kehto - Copyright © Flickr/Dave Robinson

Kehdostakin on teknisesti hieman erilaisia viritelmiä, videolla yllä kaksi esimerkkiä. Ilma-akrobaatit aloittavat permannolta, mutta pian noustaan ylös. Myös kuvissa yllä kehto.

Kehto. (Cradle Act, Aerial cradle, Casting cradle). Ylhäällä on kehikko, josta parinumeroissa toinen riiputtelee, heittelee ja sieppailee (catcher) toista, joka roikkuu, kieppuu ja lentelee (flyer). Mies-nainen-parissa mies heittelee ja nainen keinuu kuin kehdossa alla ja lentelee välillä, otteiden irrottautuessa hallitusti ja taas palautuessa. Sirkus Ilma-akrobatia.
Trapetsilla
Sirkus Trapetsi Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Nwardez
Renkaalla
Sirkus Rengas Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Nwardez
Köysi
Sirkus Köysi Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Stephen Pruitt
Jade of Tribal Circus at the Medieval Fair of Norman Oklahoma USA

Ilma-akrobatiaa renkaalla - Jade of Tribal Circus at the Medieval Fair of Norman Oklahoma USA - 5.4.2008.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Tom Smith


Pelko trapetsilla - ja magnesiumoksidi

Fabrice Champion, lentäjä:

"Pelko kuuluu trapetsille, muuten emme tekisi mitään hyvin. Minulle magnesiumoksidilla on kahdenlainen tehtävä. Käytännön kannalta, teknisesti, se tekee otteet pitäviksi - henkisesti sen laittaminen on rituaali, jolla voi torjua pelkoa. Aineen hierominen käsiin on levon ja keskittymisen hetki, tai pikemminkin etäisyyden ottamisen hetki. Se on tila, jossa lepää."
Vaaran viehätys

"Vaaran viehätys on yksi sirkuksen vetovoimatekijöistä. Tämä koetaan erityisesti korkealla suoritettavissa nuorallakävely- ja varsinkin trapetsinumeroissa. Ihminen on aina tuntenut kaipuuta ylös ilmaan ja kadehtinut lintuja, jotka lähes yksin hallitsevat yksinäisyyttå pilvien ja tuulien lomassa. Trapetsinumeroissa voimme tyydyttää tätä lentämisen kaipuuta.

Näiden numeroiden aikana tiivistyy teltassa oleva ilma kuin käsin kosketeltavaksi. Kun trapetsit heilahtavat ja lentäjät halkaisevat ilmaa toisinaan kuin nuolet ja toisinaan volteissa pyörien ja saavuttavat sen jälkeen täsmällisesti oikealla hetkellä vastaanottajan turvalliset kädet, koemme mekin jotakin unohtumatonta, jokin meistä irtautuu hetkeksi ja lentää trapetsitaiteilijan mukana. Jälleen on odotus palkittu. Huiman ilmalennon virittämä jännitys täytyy kuitenkin jotenkin laukaista, ja useimmiten se tehdään joko riemastuttavalla klovninumerolla taikka valloittavalla eläinnumerolla".
(Markku Aulanko)


Jade of Tribal Circus at the Medieval Fair of Norman Oklahoma USA
Sirkus

Pilvikeinu (Cloudswing)

Pilvikeinu on modernimpaa sirkusta. Se kehittyi kun sirkukseen kaivattiin uusia lajeja. Joku keksi kääntää vertikaaliköyden toisen puolen ylös, ja näin syntyi korkeuksissa oleva keinu. Cloudswing on vauhdikas ja fyysisesti vaativa laji, jossa turvallisuuden kanssa ei voi leikkiä.

Kuvassa Aurelia Wallenda - Flying Wallendas.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Terri Swallow
Rengas
Sirkus Rengas Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Nwardez
Ilona Jäntti
Sirkus Ilona Jäntti - Talvipuutarhan ilma-akrobaatti

Helsingin Talvipuutarhassa kävijöitä on ilahduttanut esityksillään ilma-akrobaatti Ilona Jäntti. Hän on paikalla aina silloin, kun muilta esiintymiskiireiltään ja kiertueiltaan ehtii. Koska Jäntti esiintyy yksin ja omilla ehdoillaan, joustoon on paljon varaa. Ei tarvitse sopia asioita muiden kanssa, säätää valoja, muuttaa ääntä, kun taustamusiikkia tai erillisiä valoja ei ole. Jäntti kokeilee ja improvisoi paljon. Kuva 11.5.2014. (Cult24: Ilona Jäntti on Talvipuutarhan akrobaatti)
Sirkus All Rights Reserved
*Kuva - 11.5.2014 Copyright © Ann L Andersson
Photo used with permission.


Helsingin Talvipuutarha on yleisölle avoin kasvihuone Helsingissä Eläintarhan alueella Töölönlahden pohjoispuolella osoitteessa Hammarskjöldintie 1 B. Talvipuutarhassa on nähtävillä laaja kirjo kasveja, joista merkittävä osa tropiikista. (Wikipedia: Talvipuutarha)
Lentosirkus
Lentosirkus
Lentävä sirkus

Todella korkean ilmanalan ilma-akrobatiaa edustavat lentosirkukset, joissa sirkusvälineenä on lentokone. Kuvat Flying Circus Airshow - Bealeton Virginia
*** tunturisusi.com linkit ***