Tunturisuden sivut
Sirkus Tunnelma tiivistyy intialaisessa sirkuksessa

Intian sirkuksessa on tunnelmaa. Jännitys alkaa tiivistyä, kun kansa kokoontuu katsomaan seuraavaa näytöstä. Väkirikkaassa Intiassa voi olettaa, että kaikki sirkusnäytännöt ovat aina loppuunmyytyjä.
Sirkus All Rights Reserved
*Kuvat - Copyright © Flickr/Silvr


Jumbo sirkus
Intia INTIAN SIRKUS

Intialla on pitkät perinteet sirkustaiteen alalla. Kaikenlaiset ihmemiehet, fakiirit ja muut esiintyjät ovat kiertäneet paikallisten kaupunkien kaduilla ja toreilla jo vuosisatojen ajan. Ensimmäinen, varsinainen kiertävä sirkus, Chatren Suuri intialainen sirkus (Chatre's Great Indian Circus), näki syntynsä vuonna 1880. Sen perustaja oli taituriratsastaja Vishnupant Chatre, joka työskenteli Kurduwadin Rajahin tallimestarina. Jo siellä hän joskus antoi erityisiä, taidokkaita ratsastusnäytöksiä.

Tarinan mukaan Chatre ja Rajah menivät Bombayhin katsomaan siellä esiintynyttä, Giuseppe Chiarinin Kuninkaallista italialaista sirkusta. Chiarini oli mestariratsastaja, ja Chatre häikäistyi tämän esityksistä. Näinpä Chatre sitten innostui perustamaan oman sirkuksensa, jossa hän itse antoi ratsastusnäytöksiä ja hänen vaimonsa esiintyi trapetsiakrobaattina ja eläintenkesyttäjänä.

Sirkus antoi ensimmäisen esityksensä 20.3.1880, valikoidun yleisön läsnäollessa. Läsnä oli myös Kurduwadin Rajah, joka ilmeisesti antoi oman apunsa ja tukensa sirkuksen perustamisessa. Tämän ensiesityksen jälkeen Chatren sirkus alkoi kiertää Intiassa. Tarun mukaan se olisi käynyt Amerikassakin, mutta joutunut palaamaan sieltä nolona takaisin, kykenemättä niihin häikäiseviin näytöksiin, joita ajan amerikkalaiset sirkukset antoivat. Mitään todistetta historian kirjoituksista tälle vierailulle ei kuitenkaan löydy.

Fakiiri

Fakiireistaan Intia tunnetaan. Kuvassa oikealla intialainen fakiiri - Intia, Gujarat 2006. Varsinaisen fakiirin työnsä ohella hän ansaitsee elantoaan turisteilta, myymällä näille erilaisia muistoesineitä ja antamalla kuvata itseään. Fakiirit eivät siten aina makaa piikkimatolla, tai lennä matolla, joista heidät usein muistetaan.
Fakiiri
Intian pojat
Sirkus Intian nuorisoa

Kuvan lapset eivät ole tulossa sirkukseen, vaan he liikkuvat Kultaisen temppelin alueella uskonnollisissa virityksissä.
Sirkus Creative Commons - License by 4.0 International - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Connie Ma
Jumbo sirkus
Nuorallakävelijä

Intialainen nuorallakävelijä.

Keeleri Kunhikannan - Intian sirkuksen isä

Keeleri Kunhikannan on se mies, jota mainitaan Intian sirkuksen isäksi. Myös Chatre tapasi Kunhikannanin, joka oivalsi, Euroopan ja Amerikan esimerkkien mukaisesti, akrobaattien merkityksen sirkuksessa ja koulutti näitä sirkusesityksiin. Kunhikannanilta Chatre sai akrobaatteja omaan sirkukseensa, ja Kunhikannan, joka oli laittanut akrobaattien koulutuksen alulle Pulambilissa, perusti varsinaisen akrobaattikoulun Chirakkaraan.

Bombayn pyöräilijät

Bombayn suuren sirkuksen pyöräilijät - 30.12.2010.

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Muralidharan Alagar
Photo used with permission.


Vuonna 1904 yksi Kunhikannanin oppilaista, Pariyali Kannan perusti oman sirkuksensa, Suuren Malabarin sirkuksen (Grand Malabar Circus), joka toimi vain kaksi vuotta. Tämä oli vain yksi niistä lukuisista sirkuksista, joita syntyi Chirakkaran akrobaattikoulun ansiosta. Muita olivat Whiteway Circus (perusti 1922 Kunikhannanin veljenpoika K. N. Kunikhannan), Great Rayman Circus (perusti 1924 Kunhikannanin oppilas Kallan Gopalan), Suuri leijonasirkus (Great Lion Circus - perusti myös K. N. Kunikhannan), Keijusirkus (Fairy Circus), Itämaiden sirkus (Eastern Circus), Orientin sirkus (Oriental Circus), Kaksosten sirkus (Gemini Circus) ja Bombayn suuri sirkus (Great Bombay Circus).

Köysitanssija Kannan Bombayo, joka valmistui Chirakkaran koulusta vuonna 1910, on yksi koulun suurimpaan kuuluisuuteen yltäneistä sirkusartisteista. Hän esiintyi sekä Yhdysvalloissa jo 1920-luvulla, että sen jälkeen Euroopassa.

Intialainen tanssija

Intialainen tanssija.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylimpänä Welcome, tervetuloa intialaiseen sirkukseen, sekä yllä fakiirista, Copyright Meena Kadri
*Kuva vasemmalla Copyright Jesus Solana


Intian sirkus nykyisin

Intiassa sirkuskulttuuri elää ja kukoistaa nykyisinkin useiden, toimivien sirkusten voimin. Toki intialainen sirkus on ainakin ollut hieman eristynyt maailman muusta sirkuskulttuurista ja siinä on mukana maan oman kulttuuriperinteen omia sävyjä.

Yksi suurimpia aikamme intialaisia sirkuksia on Bombayn suuri sirkus (Great Bombay Circus). Sirkuksen perusti Baburao Kadam vuonna 1920. Sirkuslaisten määrä sirkuksessa nykyisin on 300. Heistä miesartisteja on 30, naisartisteja 60, johtoon kuuluu 40 henkeä ja muusta ylläpidosta huolehtii 180 työntekijää. Sirkuksen esiintyjiin kuuluu myös ulkomaisia tähtiä, kuten venäläisiä huippuakrobaatteja. Liikuteltavan eläimistön määrä on 64 - elefantteja, hevosia, kameleita ja lintuja, kuten eksoottisia papukaijoja ja kyyhkysiä. Sirkus kiertää myös maailmalla ja on esiintynyt mm. Sri Lankassa ja Etelä-Afrikassa. (http://www.greatbombaycircus.in/)

Eräs nykypäivän intialaisia sirkuksia on Kaksosten sirkus (Gemini Circus), jonka Moorkoth Vangakandy Shankaran perusti vuonna 1951. Tämä sirkus on viime vuosina tehnyt paljon yhteistyötä intialaisten elokuvantekijöiden kanssa.

Sirkus Jumbo

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Liz Wade


Sirkus Jumbo (Jumbo Circus) - "Intian ylpeys" - aloitti vuonna 1977, perustajanaan Shri. M.V.Shankaran. Se on ehkä parhaiten tunnettu ja suurin kaikista aikamme intialaisista sirkuksista, nykyaikainen ja laajalti liikkuva. Sirkus Jumbo on ollut monissa Intian sirkuskulttuuriin liittyvissä asioissa pioneeri ja suunnannäyttäjä. Henkilökuntaa on 350. Heistä miesartisteja on 40, naisartisteja 50 ja loput runsaat 200 kuuluvat johtoon ja työntekijöihin. Sirkus Jumbo on intialaisen, asiantuntevan yleisön parissa äänestetty Intian parhaimmaksi ja suosituimmaksi sirkukseksi. Jumbonkin artisteihin kuuluu alan parhaita, venäläisiä taitajia. (http://www.jumbocircus.in/)

Sirkus Jumbo

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright zachary jean paradis


Uusimpia intialaisia sirkuksia on Sirkus Rambo (Rambo Circus), joka perustettiin vuonna 1991 neljästä aiemmin toimineesta sirkuksesta, jotka olivat Oriental Circus, Arena Circus, Victoria Circus ja Fantasy Circus. Tätä laajasti Intiaa ja koko Lähi-Itää kiertävää sirkusta johtavat perustajan pojat, veljekset Sujit ja Sumit Dilip. (Dominique Jando: The Indian Circus)
Intialaisia juhla-asuissaan
Sirkusta koko elämä

Missä sirkus alkaa ja päättyy, ja missä alkaa jokin muu viihteen muoto - raja on usein varsin häilyvä. Joillekin koko elämä on sirkusta, ainakin sirkuksen ammattilaisille. Länsimaisille ihmisille kansanpukuiset intialaiset tuovat mieleen jo eksoottisuudellaan jotakin muuta, kuin sen arjen johon olemme tottuneet - vaikkapa sirkuksen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Kevin H


Nepalin akrobaatti

Kuvassa oikealla nepalilainen käärmeakrobaatti, joka perustaa sirkuksensa milloin minnekin, heittämällä peiton alleen. Glamour puuttuu näistä esityksistä, joissa ihmiset köyhyyden keskellä yrittävät ansaita elantoaan.

All rights reserved
*Kuva oikealla, Kathmandu, Nepal 2008 - Copyright © John Jantak
Photo used with permission.
Nepalin käärmeakrobaatti
Intian tanssijat Bihu
Intian tanssijat
Intian tanssija Intian tanssija
Bihu festivaalit

Sirkuksissa monet esitykset noudattelevat koreografioiltaan tanssia taikka tanssi on muuten keskeinen osa esitystä. Kuvien intialaiset lapsitanssijat ottavat osaa Bihuun Assamissa, Intiassa.

Assamissa, joka luonnonoloiltaan on yhtä kaunista, kuin maan päälle tullut paratiisi - puutarhoineen, vihreine niittyine ja lehvämetsikköineen sekä kaiken keskellä lipuvine Brahmaputra-jokineen - vietetään Bihu-festivaaleja. Näitä Bihu-juhlia on vuodessa kolme: Rongaali Bihu eli Bohaag Bihu, Kati Bihu eli Kongaali Bihu ja Magh Bihu eli Bhogaali Bihu. Kuhunkin liittyy erilaisia traditioita.

Intian tanssija

Päiväkausia kestävissä juhlissa tanssitaan Bihu-tansseja ja lauletaan Bihu-lauluja. Satumaisen värikkäine ja kauniine asuineen esiintyjät loihtivat kauniin paratiisimaiseman keskelle laskeutuvan sadun maailman. (Dilip Kumar Borah: The Bihu Festival of Assam)

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat tanssijoista, Copyright rajkumar1220
*Kasvokuva yllä, ja alin kuva vasemmalla Copyright Rita Willaert
*Kuva alla - Copyright Nagarjun Kandukuru


Intian tanssija

Kuvan tyttö ei liity Bihu-juhlintaan. Hän esittää kaunista ja värikästä, intialaista pukeutumiskulttuuria.
*** tunturisusi.com linkit ***