Tunturisuden sivut
Sirkus Iloiset klovnit

Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä keskellä Copyright © Flickr/Elvis Kennedy
Kesän katusirkus
Kesäinen sirkustapahtuma kadulla Belo Horizonte Brasilia Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright - Beni Jr/Universo Producao © Flickr/Universo Produção
Sirkusklovni KLOVNIT

Klovneria on tuhansia vuosia vanha taidelaji, joka on elänyt ja kehittynyt ihmiskunnan rinnalla antiikin Kreikasta - 1500-luvun commedia dell'arten kautta tämän päivän moderniin katu- ja näyttämöklovneriaan.

Nykyinen klovnityyppi syntyi 1700-luvun loppupuolella teatterin - varsinkin italialaisen kansankomedian, commedia dell'arten harlekiinista (koominen, zanneihin eli köyhälistöön kuuluva palvelijahahmo) - ja markkinaesitysten perinteisistä, koomisista hahmoista.

Klovni on ammattimainen koomikko, joka huvittaa yleisöään usein arkielämän aiheisin, rehevin parodioin.

Viipyilevä surumielisyys

Suuret klovnit ovat suuria persoonallisuuksia ja taiteilijoita, jotka eivät juutu mihinkään ennalta asetettuihin kaavamaisuuksiin ja odotuksiin - vaan luovat oman taiteellisen ilmaisunsa.

Yhteistä sirkuksen klovneille useinkin on kuitenkin punainen nenä, suuri punaiseksi maalattu suu, mustat piirrot kyyneljuovineen silmien ympärillä ja tietynlainen, valkopuna klovnimaski kasvoilla. Vaikka klovni käyttäytyisi kuinka kömpelösti ja naurettavasti hyvänsä, hänessä viipyilee aina aimo annos surumielisyyttä.

Klovnin virkoja sirkuksessa

Klovneillakin on sirkuksissa ollut erilaisia asemia ja tehtäviä.

Entréeklovnien esitykset ovat olleet sirkusten päänumeroita. Heidän lisäkseen sirkuksissa voi olla repriseklovneja eli paussiklovneja.

Paussiklovnit esiintyvät eri ohjelmanumeroiden välillä ja huolehtivat siitä, että areenalla aina tapahtuu ja yleisölle riittää seurattavaa ilman taukoja.

"Koko maailma rakastaa klovneja." - Cole Porter.

"Huvita muita, ja huomaat, miten monet asiat muuttuvat. Saat todeta, että ihmiset eivät enää koskaan ota sinua vakavasti. Ihmiset eivät edes odota sinulta enää vakavaa käyttäytymistä, ja ainakaan he eivät halua sellaista sinulta nähdä. Et ole enää vakavasti otettava, sinä olet klovni." - Fanny Brice.

"Jos joskus olet jostakin syystä allapäin, mutta hymy palaa huulillesi ja ilo sydämeesi, kun muistat jotkin hassut sanani taikka tekoni - silloin olen täyttänyt klovnina tehtäväni täydellisesti." - Red Skelton.

"Komedia on elämää matkan päästä katsottuna, tragedia on elämää lähikuvassa." - Charles Chaplin.

Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat klovneista oikealla Copyright mazzm


Klovni
Klovni Klovni Klovni
Klovni
Klovni katutapahtumassa - Hispanic Day Parade, 5th Avenue and 68th Street, New York - 14.10.2007. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Paul Stein
Klovni
Klovnin tehtävä on tärkeä

Sirkuksessa klovnin tehtävä on tärkeä. Hän auttaa yleisöä välillä vapautumaan siitä sietämättömästä jännityksestä, jota monet muut ohjelmanumerot henkeään haukkovaan yleisöön väistämättä lataavat. Sirkusesitys perustuu esiintyjien äärimmäiseen taituruuteen ja rohkeuteen. Pelottavat ja vaaralliset ohjelmanumerot leikittelevät ihmisten kuolemanpelolla. Kuolemanpelon vastavoimana toimi puolestaan nauru, toinen sirkukseen oleellisesti kuuluva elementti. Klovnin täytyy kyetä tarkoin tulkitsemaan yleisönsä mielialat ja hänen oman esityksensä tulee olla esteettistä, aitoa ja oikein ajoitettua.

Mestariklovni ei suinkaan vain seiso aloillaan ja kerro vitsejä, vaan hänen on myös osattava mitä erilaisimpia sirkuksen taitoja. Näitä monien maineikkaimpien klovnien omaamia taitoja ovat olleet akrobatia, taikatemput, ratsastus, eläinten kesytys, musisointi mitä erilaisimmilla soittimilla ja jopa nuoralla kävely.

Klovnin kolme perushahmoa

Perinteisessä mielessä klovneriassa tunnetaan kolme hahmoa:

1. Aukustiklovni. Sähläri jolla on punainen nenä ja tukka. Suomessa klovni aiemmin on useimmiten ollut tällainen pelle, aukustityyppi.
2. Valkoinen klovni. Hassu hattu ja valkoinen maski.
3. Kulkurityyppinen klovni. Uudempaa sirkusta.

Klovni

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright DirkJan Ranzijn
Kesän katusirkus
Circus Upsala Pietari Venäjä

Vuodesta 2000 alkaen Pietarissa toiminut Circus Upsala on Venäjän ainut sosiaalisin tavoittein toimiva sirkus. Sen tavoitteena on antaa laiminlyödyille ja kodittomille katulapsille mahdollisuus sirkuksen kautta saavuttaa suunta kohti uutta ja hyvää elämää. Sirkus antaa lapsille sirkuskoulutusta ja järjestää esityksiä. Se tarjoaa lämpimiä aterioitakin ja myös laajaa sosiaalista ja psykologista tukea lapsille ja heidän perheilleen. Lapset saavat myös mahdollisuuden peruskoulunkäyntiin ja voivat täydentää ne aukot, joita heidän koulunkäyntiinsä on jäänyt. Lapset matkustelevat esiintymässä, ulkomaillakin, ja retkillä ja ovat myös leireillä ja erilaisissa tapahtumissa.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright - Beni Jr/Universo Producao © Flickr/lafleur


Sirkusprinssi

Kuvassa yllä valkoisin kasvoin Sirkus Upsalan nuori artisti. Maali kasvoissa tuo mieleen klovnin, mutta ehkä hän on kuitenkin surullisen hahmon ritari - siis prinssi, sirkusprinssi.
Klovni

Klovnin ominaisuuksia

 • Klovni ei tunkeudu toisen tilaan, vaan houkuttelee toisen omalleen.
 • Klovni on aina lempeä muita kohtaan.
 • Klovni asettuu aina toisen ihmisen alapuolelle. Klovni ei käytä valtaa. Huumori on klovnin väline.
 • Klovnia on helppo lähestyä. Ihmiset ovat avoimia, koska eivät koe klovnin taholta uhkaa.
 • Klovni on ristiriitainen hahmo, jossa on paljon symboliikkaa. Klovni ei ole "pelle" tai pelleilijä. Klovnin valkoinen maski kuvaa kuolemaa, värit maskissa elämää ja ylösnousemusta. Maski klovnilla on usein surullinen. Maskiin kuuluu usein kyyneliä kuvaavat viivat silmien alapuolella. Siitä huolimatta tuo surullisen hahmon ritari/ritaritar aiheuttaa hymyä ja hyvää tuulta.


 • Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva yllä Copyright Kristian Mollenborg
  *Kuva oikealla Copyright mazzm
  Klovni
  *** tunturisusi.com linkit ***