Tunturisuden sivut
Kuvat yllä. Sirkuksista voimamiehet ovat siirtyneet voimailu-urheilun pariin kilpailemaan keskenään siitä, kuka on vahvin.

All Rights Reserved
*Kuvat Copyright © Flickr/Laurence


SIRKUKSEN VOIMAMIES - MAAILMAN VAHVIN MIES

Voimamiehet ja -naiset olivat aiemmin sirkusten suurimpia tähtiä ja vetonauloja. Ihmisen äärimmäistä voimaa on aina ihailtu ja kunnioitettu. Sirkusten voimamiehet ja -naiset ovat olleet todellakin supervahvoja, eivät vain esittäneet sellaista. He ovat usein olleet myös kooltaan jättiläisiä. Ajat ovat toiset ja voimamiehet ovat siirtyneet kisailemaan maailman vahvimman miehen arvosta omiin voimamieskisoihinsa.

Signor Lawanda - jo lapsena supervahva

Kuuluisimpia voimamiehiä on ollut amerikkalainen Signor Lawanda (1849 - 1934). Hän joutui jo lapsuudessaan raatamaan kaivokselle lapsityöläisenä. Sirkuksen voimamieheksi hän pestautui 11-vuotiaana. 16-vuotiaana hän oli jo niin vahva, että kuka vain sai yrittää lyödä hänet voimissa, mutta jokikinen mies jäi toiseksi. Hän nosteli 450 kg:n taakkoja ja pureskeli hopeakolikoita palasiksi. (Lähde Lawandalle Wikipedia englanniksi).
Voimamies

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jason Means


Voimamiehet tänä päivänä

Voimamiehet ovat nykyisin siirtyneet sirkuksista kisailemaan ja esittelemään voimiaan yleisöllekin voimamieskisoissa. Tällaiset kisat ovat yleisön kannalta jännittävät, koska niissä kisailee voimakkaimman tittelistä usea supervahva mies, mikä tietysti tekee tapahtuman seuraamisesta yleisön kannalta hyvin kiinnostavan.
Voimamiesten näytöksiä

Tyypillisissä sirkuksen näytöksessä voimamiehet nostivat esityksissään raskaita painoja, joiden nostamista yleisö ennakkoon piti mahdottomana. Painot olivat tankojen päissä olevia valtavia rautapalloja tai alasimia. Kun raskas taakka sitten huolellisten esivalmistelujen ja latautumisen jälkeen, kohosikin voimamiehen vankoissa käsissä ylös, ei yleisön hämmästelyllä ollut rajoja. Voimailijat myös taivuttelivat käsissään rautatankoja mutkille ja ottivat rintansa päälle maatessaan suuria painoja.

Hyvin tavallista oli, että voimamiehet nostelivat ihmisiä, joita saattoi olla yhdessä nostossa mukana useita. Neljänkin ihmisen nostoon kerralla piti olla voimaa todellakin kuin pienessä pitäjässä.

Voimamies

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright The British Library Board Cesar Ojeda


Haastakoon ken kykenee!

Sirkuksen voimamiesnäytöksessä tunnelma oli aina hyvin tihentynyt. Oli kirjoittamaton sääntö, että kuka vain yleisöstä sai haastaa voimamiehen, jos piti itseään vahvempana. Tällaiset tapaukset, että yleisöstä olisi astellut lavalle vahvempi mies, olivat tuiki harvinaisia, jolleivat ihan tavattomia.
*** tunturisusi.com linkit ***