Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä vasemmalla kokenut nuorallakävelijä viuluineen. Oikealla harjoittelija hiekkarannalla.
Sirkus Katso rantakuva kokonaisena.

Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla viulisti, Copyright © Flickr/Charlie Marshall
*Kuva oikealla rannalla, Santa Monica Beach, Kalifornia, USA - Copyright © Flickr/InSapphoWeTrust


NUORALLA KÄVELY (Rope walking)

Nuorallakävely on yksi kaikkein eniten tasapainotaitoa vaativista sirkussuorituksista. Nuorallakävelyssä on kaksi pääsuuntausta: tiukka, kireä nuora (Tightrope walking) ja löysä nuora (Slacklining). Näillä molemmilla, tiukalla ja löysällä nuoralla, kävelyn suoritustapa eroaa periaatteessa toisistaan. Tiukalla nuoralla nuorallakävelijä eli nuorallatanssija pysyy tasapainossa oman ruumiinsa painopistettä muuttelemalla tai käyttämälä apunaan jotakin apuvälinettä tasapainotteluun.

Löysemmällä nuoralla nuorallatanssija taas voi oman ruumiinsa avulla liikuttaa alla olevaa nuoraa. Löysä nuora antaa suoritukselle dynamiikkaa, joka muistuttaa trampoliinia.

Highwire - tiukka nuora korkealla. Sitäkin paljon korkeammalla on skywalk.

Skywalk - taivaskävely on nuorallakävelyn erityinen muoto, joka voi tapahtua yleensä ulkona. Siinä kävellään nuoralla hyvin korkealla - kahden korkean rakennuksen välillä, jonkin kanjonin, rotkon, vesialueen tms. yli. Hyvin vaarallinen laji, koska tipahtamisia on sattunut, eikä ainutkaan tipahtanut ole luonnollisestikaan selviytynyt hengissä ja voinut jäädä kertomaan, että miksi tipahti! (Hirvittäviä, kamalia onnettomuuksia)

Nuorallakävelijä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Jesus Solana
Nuorallakävelijä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Circus Smirkus, Copyright H. Powers


Suomalaisia nuoralla

Suomen huippuja nuorallatanssijoissa edustaa Köyliöstä kotoisin oleva Antti Tuomento. Hän on kävellyt teräsvaijeria pitkin yli Imatrankosken. Tämä ei kuitenkaan vielä ollut kaikki, vaan hän maalasi koskea ylittäessään siitä vielä taulunkin!

Kuuluisia nuorallakävelijöitä

Jo keskiajalla nuorallakävely oli hyvin yleistä julkisissa tilaisuuksissa. Tunnettuja nuorallakävelijöitä on ollut kaikkina aikoina. Ehkä tunnetuin kaikista on ollut ranskalainen Jean Francois Gravelett, joka esiintyi taiteilijanimellä "Blondin". Hän tuli kuuluisaksi 1850-luvulla, ylittäessään Niagaran putoukset vaijeria pitkin.

Blondin suoritti ylityksen kaiken lisäksi useita kertoja ja liitti esitykseensä usein lisätehosteita, kuten vieden ylitse kottikärryt taikka paistaen köyden puolivälissä matkaevääksi munakkaan. Vuonna 1860 hän käveli Niagaran ylitse puujaloilla! Kantoipa hän kerran selässään toisen ihmisenkin yli kuohuvien koskien.

Karl Wallenda oli 1900-luvun suuria nimiä nuorallakävelyssä. Hän menehtyi vuonna 1981, 75-vuotiaana pudottuaan vaijerilta, mainostaessaan illalla tapahtuvaa ryhmänsä esiintymistä.
Maailman parhaat

Maailman parhaat nuorallakävelijät yhdistelevät nuoralla tasapainoiluun erilaisia suorituksia, jotka vaikeuttavat tilannetta suuresti. Nuoralla voidaan jongleerata. Nuoralla voidaan ajaa yksipyöräisellä, taikka seisoa päällään. Eräs saksalainen nuorallakävelijä, Charles Fistkorn, soitti nuoralla ensin trumpettia - asetti sitten trumpetin pystyyn nuoralle ja kohottautui vielä sen päälle seisomaan päällään.
Videoilla nuorallakävelyä tiukalla nuoralla ja muuta akrobatiaa.Videolla nuorallakävelyä ja muuta temppuilua löysällä nuoralla.

Freestyle slacklining - löysällä nuoralla varsinaista tanssia, tasapainoilua ja temppuilua, ei siksi voi olla hirvittävän korkealla.

Nuorallakävelijä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright John Brosz
Nuorallakävelijät
Nuorallakävelijät
Nuorallakävelijä
Intialainen nuorallakävelijä
Nuori intialainen nuorallakävelijä
Ringling Bros. Circus
Ringling Brothers & Barnum Bailey Circus

Lapset saavat opastettua tuntumaa nuorallakävelyyn maailman parhaiden ammattilaisten kanssa.
Wallendat
Wallendat
Wallendat
The Flying Wallendas

Wallendan sirkusperhe hallitsee sirkusmaailmassa nuorallakävelyä. Perheeseen kuuluu Nik Wallenda, joka on tiukan, korkean nuoran, nuorallakävelyn kuningas. Nik Wallenda on ylittänyt nuoralla mm. Niagaran putoukset ja Grand Canyonin.
*** tunturisusi.com linkit ***