Tunturisuden sivut
Sirkus Nuorallakävelijät

Vasemmalla kokenut nuorallakävelijä viuluineen. Oikealla harjoittelija hiekkarannalla.
Sirkus Katso rantakuva kokonaisena.

Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla viulisti, Copyright © Flickr/Charlie Marshall
*Kuva oikealla rannalla, Santa Monica Beach, Kalifornia, USA - Copyright © Flickr/InSapphoWeTrust
NUORALLA KÄVELY (Rope walking)

Nuorallakävely on yksi kaikkein eniten tasapainotaitoa vaativista sirkussuorituksista. Nuorallakävelyssä on kaksi pääsuuntausta: tiukka, kireä nuora (Tightrope walking) ja löysä nuora (Slacklining). Näillä molemmilla, tiukalla ja löysällä nuoralla, kävelyn suoritustapa eroaa periaatteessa toisistaan. Tiukalla nuoralla nuorallakävelijä eli nuorallatanssija pysyy tasapainossa oman ruumiinsa painopistettä muuttelemalla tai käyttämälä apunaan jotakin apuvälinettä tasapainotteluun.

Löysemmällä nuoralla nuorallatanssija taas voi oman ruumiinsa avulla liikuttaa alla olevaa nuoraa. Löysä nuora antaa suoritukselle dynamiikkaa, joka muistuttaa trampoliinia.

Highwire - tiukka nuora korkealla. Sitäkin paljon korkeammalla on skywalk.

Skywalk - taivaskävely on nuorallakävelyn erityinen muoto, joka voi tapahtua yleensä ulkona. Siinä kävellään nuoralla hyvin korkealla - kahden korkean rakennuksen välillä, jonkin kanjonin, rotkon, vesialueen tms. yli. Hyvin vaarallinen laji, koska tipahtamisia on sattunut, eikä ainutkaan tipahtanut ole luonnollisestikaan selviytynyt hengissä ja voinut jäädä kertomaan, että miksi tipahti! (Hirvittäviä, kamalia onnettomuuksia)

Suomalaisia nuoralla

Suomen huippuja nuorallatanssijoissa edustaa Köyliöstä kotoisin oleva Antti Tuomento. Hän on kävellyt teräsvaijeria pitkin yli Imatrankosken. Tämä ei kuitenkaan vielä ollut kaikki, vaan hän maalasi koskea ylittäessään siitä vielä taulunkin!

Maailman parhaat

Maailman parhaat nuorallakävelijät yhdistelevät nuoralla tasapainoiluun erilaisia suorituksia, jotka vaikeuttavat tilannetta suuresti. Nuoralla voidaan jongleerata. Nuoralla voidaan ajaa yksipyöräisellä, taikka seisoa päällään. Eräs saksalainen nuorallakävelijä, Charles Fistkorn, soitti nuoralla ensin trumpettia - asetti sitten trumpetin pystyyn nuoralle ja kohottautui vielä sen päälle seisomaan päällään.

Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla yllä, Circus Smirkus, Copyright H. Powers
*Kuva oikealla alla - Copyright Jesus Solana
Videoilla nuorallakävelyä tiukalla nuoralla ja muuta akrobatiaa.Videolla nuorallakävelyä ja muuta temppuilua löysällä nuoralla.

Freestyle slacklining - löysällä nuoralla varsinaista tanssia, tasapainoilua ja temppuilua, ei siksi voi olla hirvittävän korkealla.
 • Nuorallakävely - kuvallisia ohjeita. Sirkus Katso esiteltyinä kuvineen erilaisia nuorallakävely-harjoituksia Taidekaari: Pieni sirkusopas - Sirkus Ilma-akrobatia, tasapainoilu.
 • Nuorallakävelijä Nuorallakävelijä
  Nuorallakävelijät
  Nuorallakävelijät
  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuvat Copyright H. Powers
  Nuorallakävelijä
  Nuorallakävelijä
  Kuuluisia nuorallakävelijöitä

  Jo keskiajalla nuorallakävely oli hyvin yleistä julkisissa tilaisuuksissa. Tunnettuja nuorallakävelijöitä on ollut kaikkina aikoina. Ehkä tunnetuin kaikista on ollut ranskalainen Jean Francois Gravelett, joka esiintyi taiteilijanimellä "Blondin". Hän tuli kuuluisaksi 1850-luvulla, ylittäessään Niagaran putoukset vaijeria pitkin.

  Blondin suoritti ylityksen kaiken lisäksi useita kertoja ja liitti esitykseensä usein lisätehosteita, kuten vieden ylitse kottikärryt taikka paistaen köyden puolivälissä matkaevääksi munakkaan. Vuonna 1860 hän käveli Niagaran ylitse puujaloilla! Kantoipa hän kerran selässään toisen ihmisenkin yli kuohuvien koskien.

  Karl Wallenda oli 1900-luvun suuria nimiä nuorallakävelyssä. Hän menehtyi vuonna 1981, 75-vuotiaana pudottuaan vaijerilta, mainostaessaan illalla tapahtuvaa ryhmänsä esiintymistä.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva yllä ja vasemmalla Copyright John Brosz
  Intialainen nuorallakävelijä
  Nuori intialainen nuorallakävelijä Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Mikhail Esteves
  Ringling Bros. Circus
  Ringling Brothers & Barnum Bailey Circus - Lapset saavat opastettua tuntumaa nuorallakävelyyn maailman parhaiden ammattilaisten kanssa. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright Theodore Lee
  Korkean nuoran kuningas
  Korkean nuoran kuningas
  Sirkus Korkean nuoran - taivaskävelyn kuningas Nik Wallenda - King Of The High Wire Inner Harbor, Baltimore, Maryland 9.5.2012

  Wallendan sirkusperheen Nik Wallenda on tiukan, korkean nuoran, nuorallakävelyn kuningas. Hän antaa alemmassa kuvassa lehdistölle haastattelua, laskeuduttuaan alas yläkuvan suorituksestaan. Nik Wallenda on ylittänyt nuoralla mm. Niagaran putoukset ja Grand Canyonin. Videot suorituksista löytyvät YouTubesta.
  Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  Kuva Copyright - © Flickr/A.Currell
  *** tunturisusi.com linkit ***