Tunturisuden sivut
Sirkus Menneiden aikojen sirkusta

Kuvassa yllä, vasemmalla punainen ja hyvin kaunis kiertävän sirkuksen asuntovaunu vuodelta 1933. Kuvassa oikealla, vanhoja sirkustähtiä Maailman sirkusmuseon - Circus World Museum - esineistössä, Wisconsinissa, Yhdysvalloissa.
Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sirkusvaunusta Copyright © Flickr/Anguskirk
*Kuva Maailman sirkusmuseosta Copyright © Flickr/clare_and_ben
SIRKUKSEN OMITUISET KUMMAJAISET

Nyt on sirkuskulttuuri sellainen, että päästäkseen sirkustähdeksi ja ylipäänsä sirkukseen esiintymään, pitää omata joitakin erityisiä taitoja. Näiden taitojen omaksuminen vaatii sekä lahjakkuutta, että pitkäaikaista harjoittelua. Vasta sitten ollaan valmiita astumaan yleisön eteen.

Toisin oli tilanne entisvanhoina aikoina. Sirkukseen kelpasi, jos oli vain jotenkin muista ihmisistä poikkeava. Sirkuksissa esiintyivät ylipainoiset läskit, hyvin pitkät ihmiset tai tähteyteen riitti vain se, että oli runsaasti tatuoitu - tai omasi Einsteinin pitkät ja valkoiset, kuin sähköiskun pyöristämät hiukset.

Erikoisimmillaan sirkuksissa esiteltävillä ihmisillä oli jopa neljä jalkaa, kolme kättä tai kaksi päätä. Kyseessä tällöin oli jokin synnynnäinen vamma tms. poikkeama - emmekä tämäntyyppisten ihmisten esittelyä sirkuksissa pidä nykypäivänä enää eettisesti oikeana.

George Constantin - Maailman tatuoiduin mies

Kuvassa oikealla kreikkalainen George Constantin, joka Burmassa käydessään viehtyi ottamaan tatuointeja. Häntä tatuoitiin joka aamu kolme tuntia, ja hän itse kertoi, että "kivut olivat niin suuret, että tarvittiin kolme vahvaa miestä pitämään häntä aloillaan tatuoinnin aikana." Tästä hänen sanomastaan kuultaa heti se, että George oli alan miehiä ja tiesi, että yleisön virinnyttä mielenkiintoa pitää taitavasti osata lietsoa värikkäillä tarinoilla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla - Copyright © (((o.kvlt)))
Tatuoitu mies
Tatuoitu nainen Alive!
Tatuoitu sirkusryhmä
Tatuoitu sirkusryhmä

Kuvassa vasemmalla sirkuksen tatuoitu ryhmä. Itse asiassa, tämän päivän näkökulmasta ei näiden ihmisten tatuoinneissa ole mitään erityisen sirkusmaista, eikä heistä mitään sirkuksen tähtiä enää saisikaan, kun vastaavat tatuoinnit ovat nykyisin varsin yleisiä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla - Copyright © (((o.kvlt)))
Parrakas nainen
Kaunotar
Parrakas nainen

Parrakkaat naiset ovat entisinä aikoina olleet sirkusten kantaesiintyjiä. Kuvan naisella onkin melko voimakas parrankasvu, mutta toki huijausmahdollisuudet ovat monet. Emmehän voi tietää, vaikka kuvassa sittenkin olisi mies. Nykykatsoja on tottunut siihen, että kaikkialla huijataan ja kuviakin manipuloidaan, joten olemme kriittisiä. Kuvamanipulaatiosta tässä ei kuitenkaan ole kyse, sillä taannoin ei kuvia ole osattu manipuloida niin, kuin tehdään nyt.

Kaunotar kummajaisena

Poikkeuksellinen kauneuskin on voinut olla sirkuksessa vetonaulana, kuten kuvassa vasemmalla. Jollei sitten ole kyseessä nainen ilman alaruumista.


Kuvat yllä, vasemmalla ja alla vanhasta sirkuskirjasta: The Circus, 1870 - 1950 by TASCHEN.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja vasemmalla Copyright Marie Guillaumet
Erikoishiukset
Einsteinin hiukset - Albert Einsteinin hiustyyliä hieman runsaampana versiona. Ura sirkustähtenä näillä sähköshokin räjäyttämillä hiuksilla on ollut selviö. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Marie Guillaumet
Sirkuksen jännittävä maailma
Sirkuksen jännittävä maailma - Emme tiedä, mitä kuvassa tapahtuu. Ehkä mies aikoo sytyttää naisen tuleen? - jätämme kuvan tarinan kunkin katsojan arvailtavaksi. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Marie Guillaumet
Ihminen kanuunankuulana
Ihminen kanuunankuulana - Emme tiedä, minkälainen katapulttisysteemi on ollut tällaisessa kanuunassa. Ihminen, joka putkesta lentää, ei ole omituinen - mutta temppu on! Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Marie Guillaumet
Jättiläisnainen
Jättiläisnainen - Emme tiedä, kuinka pitkä kuvan nainen on, mutta miehen rinnalla hän on todella suuri! Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Beinecke Library
Cirque d'Hiver
Sirkus Cirque d'Hiver "Talvisirkus" Maailman vanhin pysyvä sirkus Pariisi Ranska

Maailman vanhin, kiinteään rakennukseen sijoittunut, pysyvä sirkus on Cirque d'Hiver Pariisissa, Ranskassa. Sirkuksen nimi vuodesta 1934 alkaen on ollut Cirque D'Hiver-Bouglione. Se aloitti toimintansa nimellä Cirque Napoleon 11.12.1852.

Ovaalinmuotoisessa rakennuksessa on 20 sivua ja se muistuttaa minikokoista Rooman amfiteatteria, Colosseumia. Sirkuksen rakennutti Jacques-Ignace Hittorf, joka suunnitteli myös Pariisin Gare du Nord -rautatieaseman.

Sirkusnäytäntöjen ohella rakennuksessa on järjestetty konsertteja, muotinäytöksiä ja jopa turkkilaispainikisoja. Ranskan suurimmat taiteilijat, kuten Georges Seurat ja Henri de Toulouse-Lautrec ovat liikkuneet näissä tiloissa ja maalanneet kuviaankin sirkuksesta. Sirkus toimii edelleen vireästi: video oikealla.

Sirkus Cirque D'Hiver-Bouglione

Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © Flickr/regis frasseto
*** tunturisusi.com linkit ***