Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä, esiintyviä eläintähtiä - vasemmalla kalastajakissa, keskellä valkoinen tiikeripentu ja oikealla poni.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/fine_plan


Sirkusten eläimet

Jo keskiajalla Euroopan kiertävien sirkusryhmien mukana oli eläimiä, suosituimpina hevoset, koirat ja apinat. Villieläimiäkin oli mukana, leijonia ja norsuja - mutta niitä ei ilmeisesti vielä koulutettu esiintymään. Eläinten merkitys sirkuksissa on ollut suuri, sillä nykyaikaisen sirkuksen perustanut Philip Astley ryhtyi järjestämään ratsastukseen perustuvia näytäntöjä.

Suomalaisissa sirkuksissa voi nykyisin olla esiintymässä kesyjä lemmikki- ja kotieläimiä, kuten hevosia, aaseja, kameleita ja koiria, mutta nykylainsäädännön myötä ei villieläimiä. Kiellettyjen sirkuseläinten listalla ovat suuret kissapedot, karhut, luonnonvaraiset märehtijät ja kavioeläimet, pussieläimet, hylje-eläimet, norsut, sarvikuonot, virtahevot, krokotiilit, strutsilinnut ja petolinnut.

Aiemmin oli toisin ja eläinten kirjo oli suuri, tiikereistä ja leijonista hyeenoihin, susiin, strutseihin ja norsuihin. Ruotsalaisessa, Suomessa käyneessä sirkuksessa oli krokotiileja ja kaksitoista jääkarhua.

Tunnetuin sirkusnorsu Suomessa on ollut Sirkus Sariolan Pepita-norsu. Ennen Suomeen tuloa sitä oli kohdeltu kaltoin, mutta 1950-luvun sirkusartistien parhaimmistoon kuulunut Kalle "Caru" Nyman palautti lempeällä koulutuksellaan Pepitan luottamuksen ihmiseen.

Eläintenkesyttäjä

Kuva sirkuksesta, leijonanpentujen ruokinnasta Amerikasta vuodelta 1938.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sirkuksesta Amerikasta vuodelta 1938 Copyright Allison Marchant


Suomen ainoa naispuolinen leijonankesyttäjä

Sotien jälkeen Suomea kiersi 1950-luvulla Sirkus Bonn. Sirkus on jäänyt historian lehdille erityisesti mm. siksi, että sen esiintyjäkaartiin kuului Suomen sirkushistorian ainoa naispuolinen leijonankesyttäjä, Zoja Puska. Urosleijonan sirkus sai haltuunsa, vaihtamalla sen kahteen karhunpentuun. Zoja Puska aloitti varsin vaaralliseksi luokiteltavan työnsä leijonan kesyttäjänä ja esittäjänä alle 20-vuotiaana.

Sirkusjuliste

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, sirkusjuliste Copyright janwillemsen
Sirkusten eläimet

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Miss-Cynical


Sirkuseläinten esittelyn vaaroja

Villeinä elävistä sirkuseläimistä monet, kuten juuri isot kissaeläimet, ovat aina kokeneimmillekin eläintenkesyttäjille vaarallisia. Tästä koettiin yksi dramaattisista tapahtumista Ukrainassa lokakuussa 2010, jolloin leijonat hyökkäsivät areenalla kesyttäjänsä kimppuun kesken näytöksen.

Sirkuksen muun henkilöstön, vesisuihkujen ja verkkojen avulla tilanne ratkesi niin, että kesyttäjä saatiin pelastetuksi - hänet vietiin sairaalaan leikattavaksi.

Alfred Court

Alfred Court (1883 - 1977)

Alfred Court - kuvassa leopardin kanssa - oli yksi Ranskan merkittävimpiä sirkustaiteilijoita kautta aikain. Hän oli hyvin monipuolinen taiteilija - akrobaatti, eläintenkesyttäjä ja sirkuksenomistaja. Hän oli sirkuksen supertähti sekä Euroopassa että Amerikassa, ja yksi kaikkien aikojen maineikkaimpia eläintenkesyttäjiä. Alfred esiintyi monien eri eläinlajien kanssa, kuten jääkarhujen, leijonien, tiikereiden ja leopardien.

Eläintenkouluttaja ja leopardi

Leopardi ja sirkuksen eläintenkouluttaja vuonna 2017.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright James H.
Ursula Böttcher - sirkusten supertähti jääkarhuineen

Saksassa syntynyt Ursula Böttcher (1927 - 2010) tuli tunnetuksi huimista jääkarhuesityksistään. Hän on yksi kaikkein tunnetuimmista ja arvostetuimmista naispuolisista eläntenkesyttäjistä kautta aikain. Ursula, jonka nimi jo viittaa karhuihin (Ursus), oli itse vain 157 cm pitkä taikka pieni. Valtavien jääkarhujensa kanssa esiintyessään hän sai katsojat haukkomaan henkeään sekä jännityksestä että ihastuksesta niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Ursula oli luonteeltaan seikkailuhenkinen ja hakeutui sirkukseen töihin vuonna 1952, aluksi siivoojaksi. Sirkuksessa hän avioitui eläinten kanssa työtään tekevän sirkustaiteilijan kanssa ja pianpa Ursula itsekin jo koulutti sekä karhuja että leijonia. Ursulan ensimmäinen esiintyminen sirkuksessa tapahtui kolmen leijonan kanssa Circus Barleyssa, hänen kotikaupungissaan, Dresdenissä.

Jääkarhu

Ursulan ura jääkarhujen kanssa alkoi vuonna 1961, jolloin hänen silloinen työnantajasirkuksensa Circus Barley, joka oli muuttanut nimensä Olympiaksi, osti ruotsalaiselta sirkukselta nimeltänsä Trolle Rhodin, kahdeksan jääkarhua. Vuonna 1964 hän sai toisen ryhmän jääkarhuja, nyt seitsemän. Näiden jääkarhujensa kanssa Ursula Böttcher kiisi pian valtaisaan maailmanmaineeseen.

Hän esiintyi karhuineen kuuden vuoden ajan Yhdysvalloissa 1980-luvulla, ollen siellä sensaatio, jollaista ei ollut nähty sitten 1950-luvun. Yhdysvalloista hän palasi Eurooppaan ja esiintyi täällä monissa eri sirkuksissa ympäri Eurooppaa. Hänen suurimmassa karhuryhmässään kautta aikain, näytöksessä oli yhtä aikaa neljätoista jääkarhua ja neljä kodiakinkarhua.

Erityisesti kodiakinkarhut osoittautuivat hyvin vaikeasti käsiteltäviksi ja äärimmäisen vaarallisiksi. Ursulan työtoveri, Manfred Horn, joutui 21.9.1990 kodiakinkarhuja harjoittaessaan yhden, nimeltään Nemo hyökkäyksen kohteeksi. Ursula ja muut paikalla olleet tulivat Manfredin avuksi, mutta tämä kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa kuukausi myöhemmin.

Ursula jatkoi tämän dramaattisen tapahtuman jälkeen uraansa karhuineen. Vuonna 1998, kun hän oli 71-vuotias, sirkus jossa hän silloin oli, lopetti, karhut myytiin eläintarhoihin eri puolille Eurooppaa - ja loistokas sirkusura päättyi.

Seepraratsukko

Seepraratsukko vanhasta sirkuskirjasta: The Circus, 1870 - 1950 by TASCHEN.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Marie Guillaumet
Sirkusleijonat
Nainen leijonankesyttäjänä

Leijonat ja muut suuret kissaeläimet ovat olleet sirkusten näyttävimpiä vetonumeroita. Lisää houkuttelevaa jännitystä esitykseen on tuonut se, että leijonankesyttäjänä on ollut nainen.
*** tunturisusi.com linkit ***