Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä, maailman pisin sirkusjuna - Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/BBT609


Esirippu laskeutui: liki 150 vuotta toiminut amerikkalaissirkus lopetti

Tällä sivulla on esitelty maailman suurimman sirkuksen, Ringling Brothers ja Barnum & Baileyn, maailman pisintä sirkusjunaa. Sirkus lopetti toimintansa toukokuussa 2017. Syynä lopetukseen oli se, että kun sirkus ei voinut enää pitää esityksissään mukanaan eläimiä, katosi sirkusyleisökin.

Voimme kuitenkin edelleenkin videoilta ja kuvista ihastella sirkuksen jättijunia, jotka eivät koskaan enää liikennöi Amerikan rautateillä.Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus - Maailman pisin sirkusjuna - pituutta 1,6 kilometriä - vaunuja 60

Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, jättimäinen amerikkalainen sirkus, järjesti iskulauseensa mukaisesti suurimman shown maan päällä: The Greatest Show on Earth. Sirkus saattoi todeta hyvällä syyllä myös: The Greatest Train on Earth. Suurin juna Maailmassa.

Suurta oli sirkuksessa kaikki, myös sen omistamat kaksi sirkusjunaa. Nämä kaksi sirkuskiertuejunaa, Blue Tour ja Red Tour, olivat pisimmät yksityisomistuksessa olleet junat koko maailmassa. Siten ne samalla olivat luonnollisestikin maailman suurimmat sirkusjunat. Molemmilla junilla oli hieman erilainen, oma ohjelmistonsa. Ne vierailivat vuosittain, vaihtelevasti Yhdysvaltain suurimmissa kaupungeissa.

Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus - Faktoja jättijunista

Näitä junia ei voi enää nähdä ainakaan lopettaneen sirkuksen sirkusjunina, mutta silloin, kun ne liikennöivät, niillä oli seuraavanlaisia ominaisuuksia.

 • Junan pituus 1,6 km - vaunuja 60. (Circus trains - lenght and cars) Sirkusjunan pituus on yksi maili, eli 1,6 km. Vaunuja oli 60 - niistä matkustajavaunuja on 40 ja rahtivaunuja 20.
 • Junamestari. (Trainmaster) Kummassakin junassa vastuullinen johtohenkilö, joka huolehti turvallisuudesta ja aikatauluista ja siitä, että junat kiisivät aina ajoissa sinne, minne pitikin.
 • Henkilökuntaa ja matkustajia 326. (Average number of personnel) Yhdessä junassa kulki miehistönä ja matkustajina keskimäärin 326 sirkuslaista ja junatyöntekijää.
 • 33 matkustajavaunua sirkuslaisille. (33 conventional passenger cars) Sirkuslaisia ja heidän perheitään varten junassa oli 33 perinteistä matkustajavaunua.
 • 4 erikoisvaunua eläimille. (4 custom-designed animal stock cars) Erityisesti eläimille oli valmistettu neljä vaunua.
 • 2 erikoisvaunua hallinnolle. (2 container flats for concession) Junan hallintoa, toimilupia ja kirjanpitoa yms. varten oli kaksi vaunua.
 • 17 konttivaunua välineistölle. (17 piggyback flats which carry equipment, props and vehicles) Sirkuksen tarpeistolle oli 17 omaa konttivaunuaan.
 • Ohjekirja. (Instructional booklet) Ringling Bros. antoi jokaiselle sirkusjunissaan työskentelevälle ohjekirjasen siitä, miten junissa toimittiin, myös hätätilanteissa.
 • Maksiminopeus. (Maximum train speed) Sirkusjunien maksiminopes oli 60 mailia eli 96 kilometriä tunnissa.
 • Eläinten sijoitus junassa. (Stock cars, for the elephants and other animals) Eläinten, kuten norsujen vaunut, sijaitsivat heti veturin perässä junan keulapäässä, jossa juna etenee tasaisimmin.
 • Vaunujen vesi ja sähkö. (Individual stock car water tanks and electrical generators) Kullakin yksittäisellä vaunulla oli omat vesitankkinsa ja sähkögeneraattorinsa, joten sekä veden että sähkön (tuuletus, jäähdytys) saanti jatkui keskeytymättömästi aina, myös junaa lastattaessa tai purettaessa.
 • Junan purku 6 tuntia. (6 hours to unload the train and 12 hours to setup the show) Junan purku kesti 6 tuntia ja sen jälkeen meni 12 tuntia rakentamiseen, jotta näytös saattoi alkaa.
 • Eläinten huomiointi junissa. (Special Accommodations for Animals) Erityistä huolta osoitettiin junissa sirkuseläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Vaunuissa oli täydelliset lämmitys- ja tuuletusjärjestelmät. Tuoretta ruokaa ja vettä oli kaiken aikaa saatavilla. Eläinten hoitajilla oli kaiken aikaa, koko matkan ajan, mahdollisuus päästä jokikisen eläimen luokse. Vaunujen rakenteet, rampit jne. oli suunniteltu niin, että ne sopivat eläimille parhaimmilla mahdollisilla tavoilla.

  Information provided by Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus and presented by Carl Morrison of TrainWeb.com.
 • Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus
  Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus - Maailman pisin sirkusjuna - pituutta 1,6 kilometriä - vaunuja 60 Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  Kuvat Copyright © Flickr/Forsaken Fotos
  Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus
  Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus - Maailman pisin sirkusjuna - pituutta 1,6 kilometriä - vaunuja 60 Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  Kuvat Copyright © Flickr/Don Barrett
  Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus
  Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus - Maailman pisin sirkusjuna - pituutta 1,6 kilometriä - vaunuja 60 Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  Kuvat Copyright © Flickr/Don Barrett
  *** tunturisusi.com linkit ***