Tunturisuden sivut
Sirkus Jongleerausta

Kuvassa yllä, maailman pisin sirkusjuna - Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus.
Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä vasemmalla, Copyright © Flickr/Tim Evanson
*Kuvat yllä keskellä ja oikealla, Copyright © Flickr/Harry Powers - Boston
JONGLEERAUS - PYÖRÄILY - JALKAJONGLEERAUS

Jonglööritemput ovat akrobatian ja nuorallakävelyn ohessa vanhimpia sirkuslajeja. Jongleerata voi palloilla, keiloilla, renkailla tai sitten erikoisimmilla välineillä kuten diabololla ja devil stickillä. Jongleeraus on akrobatian ohella laji, jota kaikkien sirkuslaisten olisi syytä hieman harjoitella. Se sopii hyvin kaikille, sillä se kehittää loistavasti koordinaatiota ja käden ja silmän yhteistyötä.

Jalkajongleerauksessa jongleeri makaa telineellä jalat kohti kattoa ja heittelee esineita jaloillaan. Siinä voidaan käyttää lähes mitä vain; putkia, laatikoita, palloja ja heitelläänpä eräässä Circus Helsingin esityksessä suurta leikkiapinaakin!

Ikaros

Ikaros on muuten samaa kuin jalkajongleeraus, mutta heiteltävänä onkin toinen ihminen. Siinä (yleensä) lapset tekevät erilaisia käännähdyksiä ja voltteja heittelijän jalkojen päällä. Ikaros on melko vaikea ja hienon näköinen laji ja Circus Helsinki onkin tällä hetkellä ainut sirkus, jossa sitä Suomessa tehdään.

Jongleeraustapoja

1) Heittojongleeraus. Rytmistä heittämistä, missä esiintyjä pitää ilmassa erilaisia esineitä heittämällä ja kiinniottamalla niitä vuoronperään. Jongleeraamista heittely on vasta sitten, kun heiteltäviä esineitä on enemmän, kuin vastaanottavia käsiä.

2) Tasapainojongleeraus. Esiintyjä pitää tasapainossa erilaisia esineitä esimerkiksi otsansa, leukansa, sormiensa tai jalkojensa varassa.

3) Hyrräjongleeraus. Esiintyjä saa rullaamalla, pyörittämällä, keinuttamalla tai muulla tavoin liikuttamalla kohde-esineen pyörivään liikkeeseen. Usein pyöritettävät esineet ovat lautasia tai palloja joko sormen taikka ohuen sauvan varassa. Myös lassonkäsittely ja diabolo voidaan lukea hyrräjongleeraukseen.

Keilat

Mitä useampi keila, sitä vaikeampi suoritus. Keiloilla voidaan heittää myös monenlaisia erikoisheittoja, selän takaa, jalan alta taikka kädet ristissä. Suorituksen vaikeusastetta nostaa toki se, että jonglööri samaan aikaan ajelee yksipyöräisellä.

 • Jonglööri. (Juggler) Sana jonglööri on ilmeisesti peräisin latinan sanoista iocus (vitsi) ja ioculor (pilailla tai ilvehtiä). Niistä on muodostunut muinaisranskan jogler ja keskiajan englannin jogelen. Jonglööritemput ovat akrobatian ja nuorallakävelyn ohessa vanhimpia sirkuslajeja. Jongleerata voi palloilla, keiloilla, renkailla tai sitten erikoisimmilla välineillä kuten diabololla ja devil stickillä. Jonglöörejä joidaan jakaa myös heidän tyylinsä mukaan. Esimerkkeinä voisi mainita urheilu- ja gentleman-jonglöörit. Sirkus Jongleeraus.
 • Jongleeraus
  Silinterihattu

  Silinterihattu sekä knalli ovat myös sirkustaiteilijoiden usein käyttämiä temppuvälineitä. Niitä voidaan heitellä päähän joko kädestä taikka jalalta, taikka pitää tasapainossa nenän taikka otsan varassa, ja lennäyttää siitä päähän.
  Sikarilaatikot

  Sikarilaatikoiksi kutsutut laatikot ovat jonglöörin perinteinen työväline. Laatikoiden sujuva käsittely antaa yleisölle mielikuvan, että laatikot olisi jotenkin suorastaan liimattu kiinni toisiinsa - vaikka kaikki onkin kiinni laatikoiden joustavasta liikuttelusta.

  Yksin taikka yhdessä

  Jongleerata voi yksin, kaksin taikka ryhmänä.
  Circus Helsinki pyöräilee
  Kuva yllä, Circus Helsinki - Yksipyöräilijät EM-avajaisissa.

  Sirkus *Kuva Circus Helsinki - Copyright Circus Helsinki

  Yksipyöräinen

  Yksipyöräisen historia alkaa polkupyörän keksimisestä. Skotlantilainen seppä Kirkpatrick Macmillan kiinnitti kammet ja polkimet etupyörään vuonna 1839 ja kutsui sitä velosipediksi. Ensimmäinen massatuotettu ajoneuvo, Michaux velosipedi suunniteltiin vuonna 1863. Vuonna 1866 James Stanley keksi polkupyörän nimeltä penny-farthing, jossa oli todella suuri etupyörä ja pieni takapyörä. Se oli kulkuneuvo, joka toimi inspiraationa yksipyöräiselle.

  Vakiintunut teoria yksipyöräisen keksimiselle on se, että 1800-luvun loppupuolella keksittiin ottaa takapyörä penny-farthing polkupyörästä pois ja kisailla kuka pääsee sillä pisimmälle. Tätä teoriaa tukevat kuvat 1800-luvulla tehdyistä yksipyöräisistä s uurilla renkailla.

  Yksipyöräisellä ajo vaatii suurempia ajotaitoja kuin kaksipyöräisellä ajaminen, joten monesta niillä ajamaan pystyvästä tuli viihdyttäjä. Vuosien aikana suunniteltiin monenlaisia yksipyöräisiä, kuten istuimettomia (ultimate wheel) ja korkeita (ns. kirahvi) yksipyöräisiä.

  Sirkusnumeroiden luokittelu

  Sirkusnumeroiden luokittelu eri alalajeihin ei ole yksinkertainen tehtävä. Sirkuksen historia on näyttänyt, että melkein mitä tahansa voidaan esittää maneesilla, jos se vain houkuttelee ja kiinnostaa yleisöä. Sirkuksen perinteeseen kuuluu myöskin jatkuva uusien variaatioiden etsiminen klassisista numeroista ja siten eri lajien yhdisteleminen samaan numeroon.

  Sirkuksen historian tarkastelu ei oikeuta rajaamaan mitään ehdottomasti pois sirkusnäytännöstä; toisaalta se kuitenkin osoittaa, että jotkin numerot ovat sirkustaiteelle tyypillisiä ja keskeisiä, jotkut ohimeneviä kokeiluja.

  Monet estraditaiteen esitystyypit, kuten vaikkapa surmanajo taikka vatsastapuhuminen, eivät ole helposti liitettävissä sirkusnumeroiden yhteyteen. Surmanajon luontevin esityspaikkakin on tivoli.

  Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva oikealla yllä Copyright SDOT Photos
  *Kuva oikealla alla, ja tämän tekstin alla - Copyright © Flickr/Annette Dubois


  Yksipyöräinen
  Keilajongleeraus
  Keilajongleeraus - Circus Smirkus - 2.7.2011 Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright H. Powers
  Trampoliini

  Trampoliini on tullut sirkukseen urheilun puolelta ja on siis modernimpaa sirkusta. Sirkuksen historiassa on kuitenkin jo aikojen alusta hypitty ja pompittu esimerkiksi ihmisten tai jopa norsujen yli. Trampoliini on hyvin haastavaa ja vaatii tekijältään itseluottamusta niin henkisesti kuin fyysisestikin. Trampoliini on eräs sirkuksen vaarallisimmista lajeista ja siinä on paljon riskejä.

  Sirkus ei ole urheilua - se on enemmän

  "Sirkusnumeroa verrataan usein urheilusuorituksiin. Vertailu on kuitenkin ontuva. Urheilukilpailussa kamppaillaan toisten kilpailijoiden lisäksi aikaa tai muuta abstraktia käsitettä vastaan. Usein tämä kamppailu suoritetaan hampaat irvessä ja itsensä loppuun ajaen. Vaikka urheilu onkin suurta viihdettä, sitä ei tietoisesti viihteenä markkinoida.

  Sirkus ei ole urheilua, se on jotakin enemmän. Se on tehty vain katsojia varten. Pienimmätkin yksityiskohdat suunnitellaan siten, että katsojat viihtyvät mahdollisimman hyvin. Esiintyjät suorittavat numeronsa hymyssä suin, ja vaikeatkin suoritukset saadaan näyttämään helpoilta.

  Sirkuskin purkaa katsojien latauksia, mutta verrattuna urheilukisoihin - se tekee sen positiivisella tavalla. Sirkuksesta lähdettäessä jokainen voi tuntea olleensa hetken aikaa voittaja".
  (Markku Aulanko)


  Sirkustaiteen lajit

  Sirkustaiteen lajeja ovat akrobatia, jongleeraus, hevosnumerot, muut eläinnumerot, klovneria, taikuus sekä eräät sekalaiset numerot kuten fakiirien, kahlekuninkaiden, vatsastapuhujien jne. numerot.

  Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva oikealla Copyright © Flickr/Anthony J
  Trampoliini
  Circus Helsinki - jalkajongleeraus
  Circus Helsinki - Jalkajongleeraus. Sirkus *Kuva Copyright Circus Helsinki
  Diabolo

  Diabolo eli hiidenhyrrä on kehittynyt alun perin kiinalaisesta jojosta. Diabolo on tiimalasin muotoinen hyrrä, jota pyöritetään kahden kepin välissä olevalla narulla. Narun avulla hyrrää voidaan myös heitellä näyttävästi sekä tehdä erilaisia solmuja ja muita temppuja. Diaboloja voi olla yhdellä narulla useampiakin, mutta tämä vaatii harjoitusta. Sirkuksissa mestarit bolottavat diabololla, antaen huikeita bolotusnäytöksiä. Diabolon nimenä käytetään myös diapoloa.
  Devil stick - Flower stick

  Devil stick eli paholaisen sauva on sirkusväline, joka koostuu kolmesta kepistä. Keskimmäinen keppi on 50 - 70 senttimetriä pitkä ja tiimalasin muotoinen, eli se on keskeltä ohut ja levenee molempiin päihin. Se on yleensä päällystetty eristysnauhalla jonka värityksen muutokset kertovat keskikohdan ja kaksi muuta tasapainopistettä. Kaksi lyhyempää keppiä ovat silikonipäällysteisiä, joten niissä on hyvä kitka eristysnauhaa vasten. Ideana on heitellä keskimmäistä keppiä kahdella lyhyemmällä. Devil stick on vaikea laji aloittaa. Siksi siitä onkin kehitelty helpompi versio, flower stick.

  Flower stick on muuten samanlainen kuin devil stick, mutta siinä on hapsut keskimmäisen kepin päässä, joiden tarkoitus on hidastaa sen nopeutta, jolloin temppujen tekeminen helpottuu. Painot muistuttavat kukkaa, tästä tulee kukkaan viittaava nimi. Flowerstickin pinta on kumia joka pysyy hyvin kiinni ohjauskepeissä.
  Circus Helsinki
  Circus Helsinki - ZicZac-Jalkajongleeraus. Sirkus *Kuva Copyright Circus Helsinki
  Yksipyöräinen Yksipyöräinen
  Sirkus Yksipyöräinen

  Kuvissa harjoitellaan yksipyöräilyä sirkusleirillä, Ammanissa, Jordaniassa. Circus Theatre Summer Camp 2010.
  Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuvat Copyright Children's Museum Jordan
  Sirkus Suomalaista voimistelu- ja sirkusslangiaSirkus

  Lähteet

  Osmo Tammisalo - Circus Helsinki
  Mikko Rinnevuori - Circus Helsinki
  suomisanakirja.fi
  A - Z
  Bolo. Bäkki, bäkäri, bäkkäri, bägäri. Fliki, flikki, fliku. Frontti. Hansta. Jonkka. Kick to the moon. Kolmekuuskyt. Kolmekuuskyt frontti, kolme frontti. Korkkiruuvi. 10 pistettä ja papukaijamerkki. Kässäri. Maisemavoltti. Nokka, nokkapunnerrus. Notku. Poikittaisspagaatti. Pyra, pyrtsi. Riemuruhtinas. Sivari. Sivuspagu, sprigaatti, spiraali. Sklatka. Strapsit, sträpsit. Taittis. Vippis. Voikka. Ykkönen.
  Bolosta ykköseen - B - Y

 • Bolo. - Diabolo. Sirkus Jongleeraus.
 • Bäkki, bäkäri, bäkkäri, bägäri. - Takavoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
 • Fliki, flikki, fliku. - Puolivoltti taakse. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
 • Frontti. - Etuvoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
 • Hansta. - Käsinseisonta. Anglismi, sanasta handstand. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
 • Jonkka. - Jongleeraus. Useimmat kuviot voidaan ilmoittaa numeroina, esim. 5-3-1 on sekä jongleerauskuvio että jongleerausfestivaali. Näistä ns. notaatioista on tehty matematiikan alan väitöskirjakin. Sirkus Jongleeraus.
 • Kick to the moon. - Yhden jalan voltti potkaisemalla sivuun. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
 • Kolmekuuskyt. - Kokonainen kierre. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
 • Kolmekuuskyt frontti, kolme frontti. - Koko kierteen etuvoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
 • Korkkiruuvi. - Yhden jalan voltti potkaisemalla sivuun, kokokierteellä. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
 • Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki. - Televisiossa vuosina 1961 - 1968 esitetyssä ohjelmassa Sirkus Papukaija esitetty kiitos loistavasta, hyvin tehdystä suorituksesta. Sirkus Sirkus, televisio.
 • Kässäri. - Käsinseisonta. SirkusVoimistelu, akrobatia.
 • Maisemavoltti. - Jotta voltin saa korkealle ja jotta tietää missä on, päätä ei kannata kääntää liian aikaisin taakse vaan ensin pitää "katsella maisemia". Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
 • Nokka, nokkapunnerrus. - Käsinseisonnassa nenän tai otsan koskeminen maahan. SirkusVoimistelu, akrobatia.
 • Notku. - Notkeusakrobatia. Sirkus Notkeusakrobatia, akrobatia.
 • Poikittaisspagaatti. - Sivuspagaati. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
 • Pyra, pyrtsi. - Ihmispyramidi. Sirkus Tasapainoilu, akrobatia.
 • Riemuruhtinas. - 1970-luvulla maata kiertäneistä tivoleiden ja sirkusten esiintyjistä, kuten taikureista, kahlekuninkaista, akrobaateista ja surmanajajista, käytetty nimitys. Sirkus Sirkus, tivoli.
 • Sivari - Sivuvoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
 • Sivuspagu, sprigaatti, spiraali. - Sivuspagaati. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
 • Sklatka. - Taittovenytys, tulee suoraan venäjän kielestä. Tehdään joko seisten tai lattialla istuen jalat suorina. Sirkus Voimistelu, venyttely - akrobatia.
 • Strapsit, sträpsit. - Ilmahihnat, hihnat (Aerial straps). Sirkus Ilma-akrobatia.
 • Taittis. - Taittopunnerrus käsinseisontaan. SirkusVoimistelu, akrobatia.
 • Vippis. - Vipulauta. Sirkus Akrobatia.
 • Voikka. - Voimistelu. Sirkus Voimistelu.
 • Ykkönen. - Yhden käden käsinseisonta. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
 • *** tunturisusi.com linkit ***