Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä, Erranin sirkusperhe, "The Errani Family" norsuineen esiintymässä sirkusfestivaaleilla Monte Carlossa - the 39th Circus Festival at Monte Carlo 21.1.2015.

Sirkus Katso ylin kuva isona.

Sirkus Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Christiane Birr


SIRKUSNORSUT

Norsut ovat olleet ikiaikaisesti eräitä sirkusten suosituimmista esiintyjistä. Ne ovat suuria ja näyttäviä, tutusta ulkomuodostaan huolimatta ikuisesti eksoottisia eläimiä. Pidetäänhän norsua eläinten joukossa myös erityisen viisaana ja hyvämuistisena. Norsun aivot painavat 5 kg. Sirkusten norsuille kyetään opettamaan hyvin näyttäviä temppuja ja suorituksia.

Intiannorsu selviytyy helpoista yhteenlaskutehtävistä. Jos tarjolla on korit, joista toisessa on kolme ja toisessa viisi omenaa, ja norsu näkee, että kumpaankin koriin lisätään kaksi omenaa, se valitsee korin, jossa on nyt seitsemän omenaa.

Jo antiikin Roomassa norsut olivat näyttämöllä. Tuo aika suosi viihteessä verta ja julmuuksia, ja tämä päti myös norsuihin. Niinpä norsut ja sarvikuonot usutettiin taistelemaan keskenään, villinä huutavan yleisön edessä. Mikäli eläimet eivät suostuneet taistelemaan, ne voitiin köyttää yhteen ketjuilla tai käyttää polttorautoja tai soihtuja eläinten ärsyttämiseen.

Keskustelu siitä, että voidaanko villieläimiä, kuten norsuja, käyttää sirkusesityksissä - jatkuu maailmalla. Suomessa norsut ovat jo kiellettyjen sirkuseläinten listalla. Ensimmäinen sirkusseurue saapui Suomeen Ruotsista 1802. Kyseessä oli osa ranskalaisen Jean Lustrén ryhmää. Vuonna 1804 Suomeen saapui ensimmäinen sirkusnorsu.

Monissa muissa EU-maissa laki ei tänä päivänä ole yhtä tiukka. Sirkusareenalla voi nähdä leijonia, tiikereitä, karhuja, norsuja, apinoita, kirahveja, seeproja, sarvikuonoja ja monia muita eläimiä.

Norsu

Loomis Brothers Circus, Florida, USA - 14.11.2010.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright Cathy Hennessy
Norsu

Kuva - Ringling Brothers Barnum & Bailey Circus - Oakland, Kalifornia, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright John Julian


Sirkusnorsujen oppimisesta

Aasiannorsut kesyyntyvät helpommin, kuin afrikannorsut. Vanha eläinkirja kuvailee afrikkalaisten ja intialaisten norsujen eroja oppimisessa näin.

"Kuten tiedetään, voivat sirkusnorsut suorittaa mitä vaikeimmilta näyttäviä temppuja, esimerkiksi ajaa polkupyörällä - tosin kolmipyöräisellä. Tällöin on kaikilla kesyttäjillä se kokemus, että eri yksilöitten oppivaisuus on erilaista. Joukossa on hyväpäisiä, helposti oppivia mutta myös usein pölkkypäitä.

Intialaista norsua on yleensä pidetty helpompana kesyttää, mutta kokemus on osoittanut, että afrikkalainen ei ole älyssä sukulaistaan huonompi. Pääsyy siihen, että intialaisesta on saatu kesy norsu, kun taas afrikkalaista ei ole kesytetty, ei liene eläimissä vaan ihmisissä. Intialainen norsu on elänyt vanhan sivistyskansan keskuudessa, ihmisten, jotka ovat kärsivällisiä ja hillitysti käyttäytyviä - afrikkalainen taas meluavien ja ulisevien neekerien maanosassa, missä sitä tuskin on koetettukaan kesyttää vaan ainoastaan - surmata."


Sirkusnorsutkin voivat olla vaarallisia

Sirkusnorsuja ja yleensäkin kesyjä norsuja pidetään yleensä lempeinä ja rauhallisina, mutta jostakin syystä ne silloin tällöin hurjistuvat. Vuosittain jossakin päin maailmaa norsu surmaa hoitajansa. Näin kävi huhtikuussa vuonna 2010 Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa, sirkuksessa James Hamid Circus, jossa norsu talloi treenaajansa kuoliaaksi.

Yksi pieni elefantti marssi näin
aurinkoista tietä eteenpäin.
Koska matka oli pitkä niin,
pyysi hän mukaan yhden toverin.

Kaksi pientä elefanttia marssi näin
aurinkoista tietä eteenpäin.
Koska matka oli pitkä niin,
pyysivät he mukaan yhden toverin.

Kolme pientä elefanttia marssi näin
aurinkoista tietä eteenpäin.
Koska matka oli pitkä niin,
pyysivät he mukaan yhden toverin.

Jne - aluksi sataan asti...
Norsut Suomessa nyt

Suomessa eläinten käyttö sirkuksessa on nykyisin tiukasti rajoitettu. Aasit saavat esiintyä sirkuksessa mutta norsut eivät. Lain mukaan sirkuksessa, jossa näytetään eläimille opetettuja taitoja, ei saa käyttää monien muiden eläinten ohella, myöskään norsuja. Norsut vietiin Suomessa pois sirkusten estradeilta vuonna 1986.

Pepita-Norsu Suomessa 50 vuotta sitten

Länsi-Tampereella muistetaan hyvin Lamminpäässä 50 vuotta sitten vieraillut Sirkus Sariola, norsu ja muut sirkuslaiset. Sirkuksen vetonaula oli Pepita-elefantti, joka oli kaiken lisäksi laskutaitoinenkin.

- Vielä nytkin yli 50 vuoden jälkeen, aina kun näen norsun kaikuu korvissani sirkuksen kuuluttajan ääni: "Elefantti Pepita pitää myös kättentaputuksista", kertoo Seija Hakala.

- Muistan hyvin tämän sirkuksen, kertoo puolestaan Anja Suento. - Tulimme Ikurista sirkusta katsomaan. Katselin ihastuneena elefanttiesitystä lähinnä siksi, kun norsua ohjasi mielestäni aivan ihastuttava nuori mies. Isommat tytöt menivät hänelle jopa juttelemaan. Silloin olisin halunnut olla 10 vuotta vanhempi. Siskoni mies muistaa hyvin apinat. Hän muistaa hyvin kuinka yksi ikurilainen poika antoi apinalle tupakan ja sekös alkoi sitä polttamaan.

Sirkusnorsu

Kuva Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, USA - 20.9.2009.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright jolynne_martinez


Lähteet
Ringling Brothers and Barnum & Bailey Circus
Iltalehti
Tamperelainen
Eläinten maailma - Otava
The New York Times: Should Circus Elephants Be Banned?
Sirkus Finlandia
YLE.fi - Tiesitkö sirkuksesta?
Riku Stengård: Viihde antiikin Rooman kulttuurissa
Sirkusnorsut
Sirkusnorsut Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Pam Muzyka
Sirkusnorsut
Sirkusnorsu
Sirkusnorsu - Amazing Grace Circus - Nyack, USA - 25.7.2009. Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä Copyright Verne Becker
Dumbo
Dumbon maailmaa

Dumbo on pieni norsunpoikanen, joka syntyy suureen sirkukseen ja oppii lentämään suurilla korvillaan. Dumbolla on ikioma sirkustelttansa Walt Disneyn satumaailmassa. Magic Kingdom, Orlando, Florida, USA.
*** tunturisusi.com linkit ***