Tunturisuden sivut
Tiikerit leijonat ja liikerit

Suuret kissaeläimet ovat sirkusten vetovoimaisimpia eläintähtiä. Ainakin yleisesti ajatellaan niin, että leijonat ja tiikerit eivät kesyynny ihan täydellisesti koskaan. Siksi näissä sirkusten kissapetonäytöksissä väreilee jännitys, joka sähköistää koko yleisön!

Eläinten käyttö sirkuksessa on joutunut koko maailmassa vastatuuleen, ja siksi esitykset, joissa on mukana suuria kissaeläimiä, eivät ole enää niin yleisiä, kuin ne joskus ovat olleet.

Kissapedot Amerikan sirkuksissa noin sata vuotta sitten

Villieläimet ja myös kissapedot olivat Amerikassa sirkusesityksissä erityisen suosittuja 1870-luvulta aina 1920-luvulle saakka. Eläimiä ei ollut vain Ringling Bros. and Barnum & Baileyn kaltaisilla suurilla sirkuksilla, vaan myös lukuisilla pienemmillä. Ammattimaisia, nimekkäitä eläimenkesyttäjiä oli sirkuksissa enimmillään viitisenkymmentä. Miesten joukossa oli myös naisia, kuten Mable Stark, joka painiskeli häkissä jättimäisen bengalintiikerin, Rajahin kanssa.

Amerikan maineikkaimpia eläintenkesyttäjiä oli myös Clyde Beatty (1903 - 1965). Hänen näytöksensä olivat kuuluisia hurjasta menosta ja äänekkyydestä. Hän saapui häkkiin piiska viuhuen ja revolveri toisessa kädessään ja show saattoi alkaa! Hän kesytti ja käytti esityksissään paitsi leijonia ja tiikereitä, myös puumia - ja hyeenoja. Joskus nämä kaikki petoeläimet olivat esityksessa samassa häkissä yhtä aikaa. Nero-niminen leijona sai kerran vakavasti haavoitetuksi Beattya, ja hän vietti sairaalassa kymmenen viikkoa. Beatty ei tästä suinkaan menettänyt rohkeuttaan, vaan hän esiintyi vielä tämän jälkeen Neron kanssa samassa häkissä, elokuvassakin, joiden tähtenä hän urallaan usein esiintyi.
Valkoinen tiikeri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, valkoinen tiikeri - Cirkus Knie - Copyright king.jabe


Kuuluisia eläintenkesyttäjiä

Sellaisia ihmisiä, jotka esiintyvät suurten kissapetojen kanssa, on nimitetty eläintenkesyttäjiksi. Nimitys on hieman harhaanjohtava, sillä ihan kesyjä ja turvallisia ei kissapedoista saa kukaan eikä koskaan.

Ensimmäisenä tiikerin kanssa samassa häkissä

Kuuluisia eläintenkesyttäjiä ja -kouluttajia sirkusmaailmassa oli ranskalainen Henri Martin (1793 - 1882). Jos emme ajattele tässä yhteydessä antiikin aikaa, niin uudemmalla ajalla hän ensimmäisenä astui sirkusesityksessä tiikerin kanssa samaan häkkiin. Tämä tapahtui näytöksessä Saksassa vuonna 1831 - tai mahdollisesti jo vuonna 1819.
Ensimmäisenä pää leijonan kidassa

Henri Martin sai pian rohkean ja ehkä vieläkin rohkeamman seuraajan, kun amerikkalainen eläintenkouluttaja Isaac A. Van Amburgh (1801 - 1865) esiintyi Euroopan matkallaan nuorelle kuningatar Viktorialle vuonna 1838. Amburgh työnsi esityksessä päänsä leijonan kitaan ja tämän uhkarohkean tempun tekijänä hän oli kautta aikain ensimmäinen. Amburgh oli ensimmäinen "moderni" eläintenkesyttäjä ja eläintieteilijä, joka saavutti suurta kuuluisuutta esityksillään leijonien ja tiikereiden kanssa. Hänen rohkeutensa, kun hän paljain käsin varustautuneena kohtasi nämä pelottavat pedot, aikaansai mitä suurinta, jännittyneintä ja dramaattisinta mielenkiintoa.

Amburgh oli ensimmäinen kuuluisuutta saavuttanut, mutta myöhemmin on tutkimuksessa todettu, että jo ennen häntä Amerikassa esiintyi ainakin yhdeksän eläintenkesyttäjää. On myös todettu, että nämä yhdeksän olivat humaaneja - kun taas Amburgh ei ollut. Vaikka yleisölle annettiin kuva, että hän meni häkkiin paljain käsin, niin hänellä olikin mukanaan sorkkarauta, jota hän osasi käytellä huomaamattomasti ja tarvittavin tavoin.

Tiikeri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright DirkJan Ranzijn

Tiikerit
Tiikerit
Tiikerit ja leijona - Cirkus Knie

Suutari ensimmäisiä Euroopan leijonankesyttäjiä

Englantilainen George Wombwell (1777 - 1850) oli ensimmäisiä eurooppalaisia leijonankesyttäjiä. Hän oli alunalkaen suutari, eli valmisti kenkiä. Sitten hän keksi alkaa tuottamaan Lontooseen Amerikasta ja Afrikasta villejä eläimiä, käärmeitä, norsuja, kirahveja, hyeenoja, leopardeja, leijonia ja monia muita lajeja. Hän ensimmäisenä kesytti Britanniassa leijonan vankeudessa ja antoi leijonalle nimeksi William. Nimi oli kunnianosoitus skottien kansallissankarille, ritari William Wallacelle. Wombwell matkasi eläimineen vuosien ajan antamassa näytöksiä ympäri Englantia.

Ajan hengen mukaisesti Wombwell kohteli eläimiään huonostikin. Hän järjesti mm. näytöksen, jossa leijona kamppaili bulldoggien kanssa. Ensimmäinen leijona, Nero, kieltäytyi kamppailusta, mutta William oli valmis taistoon. William teki nopeasti selvää koirista, joita löysättiin sen kimppuun kerralla kuusi ja kamppailu oli ohi, kun se tuskin oli alkanut. Myös Wombwell esiintyi eläimineen usein Britannian kuninkaallisille, kuten kolme kertaa kuningatar Viktorialle. Viktoriahan edusti äärimmäistä tekopyhyyttä ja säädyllisyyttä, mutta näyttää olleen silti suuri väkivaltaa ja uhkaa tihkuvien elännumeroiden ystävä.

Sirkus tulee kaupunkiin

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sirkusjulisteesta Copyright Andrew Malone


Carl Hagenbeck (1844 - 1913) - eläinkauppias ja eläintarhan perustaja

Saksalainen Carl Hagenbeck on saanut kunnian olla modernin, eurooppalaisen eläintarhan perustaja. Alunalkaen hän toimi eläinkauppiaana, keräten maailmalta villieläimiä ja myyden niitä eläintarhoille ja sirkuksille. Carl Hagenbeck kiersi itse pitkin maailman maita ja jäljitti lumihuippuisilta vuorilta ja viidakoista metsästäjien avulla häkkeihin eläimiä toinen toisensa jälkeen. Hän sanoo käyneensä näillä matkoillaan liki kaikissa maailman maissa. Hagenbeck oli eläinten jäljittämisen ja vangitsemisen suurmestari, ja haali kerran Saksalle tuhansia kameleitakin lyhyessä ajassa.

Hän on pioneereja sellaisissa eläinnumeroissa, joissa esiintyvät yhdessä luonnonkansojen ihmiset ja eläimet. Ihmiset hänen esityksissään olivat alkukantaisia, viidakoitten ihmisiä, mistä syntyi esityksiin suurta lisäeksoottisuutta. Aivan ensimmäisessä esityksessään vuonna 1874 hän esitteli yleisölle lappalaisia, eli saamelaisia, "puhtaita luonnonkansalaisia" poroineen ja telttoineen.

Carl Hagenbeckin ajatuksena oli, että vangittuja eläimiä ei pidettäisi häkissä, vaan ne voisivat liikkua laajemmalla alueella ja elää tarhassakin mahdollisimman luonnonmukaisesti. Carl Hagenbeck on nykyaikaisen eläintarhan alullepanijoita ja aatteen isiä ja eläintarhat noudattavat nykyisin näitä hänen oppejaan. Hän itse perusti useampiakin eläintarhoja, joista yksi on Tierpark Hagenbeck Hampurissa, Saksassa. Kyseinen eläintarha on ensimmäinen eläintarha, jossa katsojia eläimistä eivät eristäneet kalterit, vaan muunlaiset ratkaisut.

Leijonankesyttäjä

Irina Bugrimova (1910 - 2001) - venäläinen nainen leijonankesyttäjänä

Irina Bugrimova on ollut suuren itänaapurimme ensimmäinen ja samalla kaikkien aikojen kuuluisin, naispuolinen leijonankesyttäjä. Hän oli numeroineen mukana Moskovan valtionsirkuksessa ja useissa muissa Euroopan sirkuksissa. Hän esiintyi elämänsä aikana yli 70 kesyttämänsä ja kouluttamansa leijonan, tiikerin ja liikerin kanssa. Hän kehitti sirkusareenalle monia omia temppujaan, kuten laittoi leijonansa kävelemään nuoralla. Moottoripyörätkin olivat mukana hänen esityksissään. Irina Bugrimova vastaanotti uransa aikana Neuvostoliiton valtiolta useita kunnianosoituksia.

Julius Seeth (1863 - 1939) - saksalainen nainen leijonankesyttäjänä

Useissa Euroopan sirkuksissa esiintynyt Julius Seeth aloitti uransa jo 17-vuotiaana. Hänen suurimmassa leijonaryhmässään oli peräti 25 leijonaa yhtä aikaa esityksessä.

Gunther Gebel-Williams (1934 - 2001) - aikakautensa suurin eläintenkesyttäjä - sirkusmaailman suurin supertähti

Gunther Gebel-Williams oli äärimmäisen taitava ja karismaattinen esiintyjä ja sirkusten suurin supertähti vuosina 1968 - 2001. Hän syntyi Saksassa, ja aloitti sirkusuransa 13-vuotiaana Euroopassa. Saksalaisen sirkuksen nimi oli Circus Williams, ja sen mukana Gunther kiersi parikymmentä vuotta. Sirkus oli yksi Saksan johtavia sirkuksia sodanjälkeisenä sirkusten kulta-aikana. Gunther Gebel-Williams oli mukana mm. sirkuksen taidokkaissa hevosesityksissä, sillä sirkuksen omistaja Harry Williams oli itse mestarillinen taitoratsastaja. Vuonna 1953 sirkus palkkasi väkeensä leijonankesyttäjä Tini Berman'in, jonka myötä noihin aikoihin Gunther tutustui ensimmäistä kertaa leijoniin ja mieltyi heti niihin. 1960-luvulla hän esiintyi yhdessä nuoren tiikerin ja nuoren norsun kanssa, ja esityksestä tuli välittömästi sensaatio. Sirkuksen suuri tähti Euroopassa oli syttynyt loistamaan.

Jotta sirkustähden loiste olisi voinut kantaa yli koko maapallon, tarvittiin muutto Amerikkaan, sirkustaiteen suurimmille näyttöille. Maailman maineeseen yltäneen uransa Gunther Gebel-Williams tekikin Yhdysvalloissa, jossa hänen näyttämönään oli Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus. Maahan ja maanosaan hän saapui laivalla vuonna 1968, mukanaan 17 norsua, joista muutama oli ollut hänellä jo aiemmin ja joihin hän oli ostanut eräitä lisää, 9 tiikeriä, 38 hevosta ja joukko muita eläimiä. Hänellä oli mukanaan myös perheensä ja paljon henkilökuntaa, joten matkalla oli itse asiassa yksi maailman suurimmista sirkusryhmistä. Suuri maanosa tarvitsi suuren sirkussankarin - ja sellaisen se oli todellakin saava! New Yorkin satamaan tämä osasto saapui 15.11.1968.

Ringling Bros. and Barnum & Bailey aikoi nyt luoda suurimman shown maan päällä - The Greatest Show On Earth. Tätä tarkoitusta varten hankittu Gunther Gebel-Williams, jolla oli jo melkoinen maine Euroopassa, puettiin amerikkalaistyylisesti loistokkaaseen sirkuspukuun, päästettiin areenalle - ja Gunther Gebel-Williamsin häikäisevät taidot ja karisma huolehtivat lopusta. Alkoi huikea ura, jolla ei ollut mitään rajoja. Sirkuksen lisäksi hän esiintyi paljon myös erilaisissa televisio-ohjelmissa. Hänen esityksissään olivat mukana norsut ja leijonat, sekä monet muutkin eläinlajit.

Gunther Gebel-Williamsin ura Yhdysvalloissa kesti yli kolme vuosikymmentä. Yksi hänen suunnattoman menestyksensä salaisuuksia oli se, että hän ei koskaan jäänyt lepäilemään laakereilleen ja nauttimaan entisistä saavutuksistaan, vaan hän kehitti ohjelmistoonsa kaiken aikaa uusia, häikäiseviä numeroita. Tiikereitä hänellä oli yhdessä esityksessä näyttämöllä enimmillään seitsemäntoista. Näyttämöllä olivat myös pienemmät kissapedot, leopardit, puumat ja mustat pantterit. Koskaan ennen eikä jälkeen hänen ole nähty sitä, että yhdessä esityksessä on 15 leopardia, kaksi puumaa ja kaksi pantteria. Tämä pienempien kissapetojen esitys oli myös yksi Guntherin lempi-esityksistä.

Vuonna 1990 Gunther Gebel-Williamsilla oli ollut 11 697 näytöstä Yhdysvalloissa ja hän antoi viimeisen näytöksensä, vaikka palasikin vielä tämänkin jälkeen näyttämölle. Hän kuoli Floridassa vonna 2001, syöpää sairastettuaan ja jätti historian lehdille sirkusuran, jollaista tuskin on kenelläkään toisella ihmisellä maan päällä.
Liikeri
Liikeri

Leijonauroksen ja tiikerinaaraan yhteinen jälkeläinen on sekarotuinen taikka toisin ilmaisten hybridi, joka kantaa nimeä liikeri, englanniksi liger. Hyvä vertailukohta liikeriin on muuli, joka on aasin ja hevosen jälkeläinen. Liikerit ovat valtavan kokonsa vuoksi sirkusten eläinnumeroiden kiinnostavimpia tähtiä.

Tutustu kissasivuilla tarkemmin liikeriin ja tiikoniin!
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright jmwests


Lähteet
www.britannica.com
The Circus in America
Circopedia: Gunther Gebel-Williams
http://www.ringling.com/ggw/remembrances.htm
*** tunturisusi.com linkit ***