Kauneimmat sotilasmarssit
Suomi Kollaa kestää!

Suomi täyttää 100 vuotta 6.12.2017. Odottaessamme tätä suurta tapahtumaa, tarkastelemme viime sotiamme pienten visakysymysten keralla. Paneudu ajan kanssa kysymyksiin, vastaile mielessäsi parhaan mukaan ja tarkista sitten aina, mikä on oikea vastaus.

Otsikon iskusanat, Kollaa kestää, liittyvät talvisodan henkeen ja kuvastavat sitä, kuinka pieni Suomi ei antautunut jättiläisen hyökätessä, vaan kesti uhrivalmiina ja kaikkensa antaen.

Sotakirjailijoitamme 1

Hän on kirjoittanut huikeita kirjoja jatkosodan kaukopartiotoiminnasta. Näitä kirjoja ovat mm. Päämajan kaukopartio (1960) Hopeaa rajan takaa (1961) Päämajan kaukopartio saarroksissa (1961) Päämaja kutsuu – kaukopartio (1962) Viimeinen partio (1963) Paluu isänmaahan (1964). - Kuka on tämä kirjailija?


Sotakirjailijoitamme 2

Hän on kirjoittanut huikeita sotakirjoja. Näitä kirjoja ovat mm. Vieraan kypärän alla (1957) Hiljaiset sotilaat (1959) Kannaksen lapsia (1960) Kujanjuoksu (1960) Kuolema junailee (1961) Sotapoliisit (1961) Korpipartio (1962). - Kuka on tämä kirjailija?


Nuori sotilas

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright Adam Jones


Suomen nuorin sotilas

Kuvassa yllä on nuori venäläinen sotilas. Minkä ikäinen oli nuorin suomalainen sotilas viime sodissamme? Oliko hän a) 8-vuotias b) 12-vuotias c) 14-vuotias d) 16-vuotias?


Mitä väkeä?

Mitä väkeä ovat a) nilsiäläinen Einari Kokkonen b) jääkärikapteeni Toivo Kärnä ja c) alikersantti Viljam Pylkäs?


Reino Hallamaa

Tämä kysymys on sotahistorian eksperteille: mitä teki sotiemme aikaan Reino Hallamaa? Vihje: Hän aikaansai mm. sen, että venäläiset huoltokoneet pudottivat motitetuille joukoilleen tarkoitetut apupaketit motin ulkopuolelle, suomalaisille korpisotureille. Miten se saattoi olla mahdollista?


Ilmari Juutilainen

Tämä kysymys on sotahistorian eksperteille: mitä teki sotiemme aikaan Ilmari Juutilainen? Vihje: 94.


Sotavisaa

Kuka kuvassa?

Kuvassa yllä on yksi Suomen sotien suurmiehistä. Onko hän a) kenraali Hugo Österman b) kenraali Ruben Lagus c) kenraali A. F. Airo?


Raatteen tien taistelu

Osana Suomussalmen taistelua talvisodassa oli Raatteen tien taistelu, jossa Suomi lopulta 7.1.1940 saavutti suurvoiton. Suomalaisten johdossa Raatteen tien taistelussa oli a) eversti Hjalmar Siilasvuo b) jääkärikenraalimajuri Ruben Lagus c) jalkaväenkenraali Paavo Talvela?


Kakskymmentviis meni tänään!

Kuka oli se mies, joka päivän päättyessä korsuun palatessaan saattoi lausahtaa: "Kakskymmentviis meni tänään!"


Visa

Kuka kuvassa yllä on?

Kuvassa yllä on suuri suomalainen kulttuurivaikuttaja, kirjailija, runoilija ja toimittaja, mietteissään kauniissa suomalaisessa suvimaisemassa kesällä 1942. Hän on kirjoittanut matkakertomuksen Kolmannen valtakunnan vieraana (1936). Kuka hän on?
Kaunis lotta

Lottakruunu

Lotat tekivät korvaamattoman ansiokasta työtä sotiemme aikana ja vapauttivat näin samalla mukana olollaan 25 000 miestä sotatehtäviin. Tiedätkö, mikä on lottakruunu?


Mikä on tämä ase?

Tätä asetta on kuvattu yhdeksi talvisodan ihmeen osatekijäksi. Ase oli myös kaukopartiomiesten erityisessä suosiossa. Aseen suunnitteli Aimo J. Lahti. Mikä ase?


Visa

Mitä kuvassa yllä on?

Onko kuvassa yllä mahdollisesti tykki? Tuskinpa vaan, mutta mikä on tuo aparaatti, jota komentajakapteeni Peltola tutkiskelee Ruotsinsalmessa 23.6.1942.

Lempi- ja lisänimiä

a) Helppo: Millä lempinimellä tunnemme kapteeni Aarne Juutilaisen? b) Hyvin vaikea: Millä lisänimellä tunnemme eversti Valo Nihtilän?


Valkeasaari 9.6. - 10.6.1944

Miten Valkeasaari liittyy Suomen jatkosodan historiaan?


Visa

Marskin ryyppy

Kuvassa yllä sotamarsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim Kaurilassa 18.7.1941. Marskin ryyppy on marsalkka Mannerheimin nimeen liitetty snapsina nautittava väkevä alkoholiannos. Lähteiden mukaan on tärkeää, että juoma on kaadettu lasissa piripintaan tai pintajännityksen ansiosta jopa hiukan kukkuralleen ja että juoma tarjoillaan jääkylmänä ja juodaan läikyttämättä. Miksi Marskin ryypyn piti olla lasissa niin äärimmäisen piripintaan täytetty?


Aunuksen radio

Puolustusvoimien viihdytystoiminta kasvoi jatkosodan asemasodan vuosina laajoihin mittoihin. Asemiesilta- ja toivekonsertit olivat rintamajoukkojen ja kotiseudun edustajien yhteisiä tilaisuuksia, jotka myös radioitiin. Tätä ohjelmatarjontaa varten perustettiin Itä-Karjalaan Aunuksen Radio. Toimittajana tässä radiossa oli merkittävä radiopersoona ja vaikuttaja, josta sittemmin tuli urheiluselostaja ja Suomen sinivalkoinen ääni. Kuka hän oli?


Lähteitä
*Kaikki henkiötiedot, Wikipedia
*Suomi kautta aikojen, Valitut Palat
*Spectrum, tietosanakirja, WSOY
*Suomen historian Pikkujättiläinen, WSOY
*Kansakunnan kronikka, Gummerus
*Mannerheim.fi

*Vanhat sota-ajan kuvat, SA-Kuva.


*** tunturisusi.com linkit ***