Susi Canis lupus Ähtärin eläinpuisto

Susi päiväunilla Ähtärin eläinpuistossa.

SUOMEN SUSIPUISTOT - Ähtäri ja Ranua

Suomessa susia pääsee näkemään kahdessa eläinpuistossa, jotka sijaitsevat Ähtärissä ja Ranualla.

Korkeasaaren eläintarhassa Helsingissä ovat suurpedoistamme karhu, ahma ja ilves - susi sieltä puuttuu. Susi on yksi kävijöiden eniten toivomista lajeista Korkeasaaren eläimistöön. Susi ei kuitenkaan näillä näkymin tee paluuta Korkeasaareen, sillä tilat siellä eivät riitä susitarhalle.

Kuusamon suurpetokeskuksesta löytyvät myös samat suurpetomme, kuin Korkeasaarestakin, eli karhu, ahma ja ilves - mutta sielläkään ei ole susia.

Korkeasaaren eläintarha
Kuusamon suurpetokeskus

Karhu Ähtärin eläinpuistossa

Karhu kiipeilee Ähtärin eläinpuistossa.

Ähtärin eläinpuisto

Ähtärin eläinpuiston rakennustyöt aloitettiin kesällä 1972. Avajaisia vietettiin vuonna 1973. Puisto on Suomen ensimmäinen luonnonmukainen eläinpuisto. Ensimmäisten eläinten joukossa eläinpuistossa olivat myös sudet, pari vuotta avaamisen jälkeen.

Ähtärin eläinpuistossa susista tehdään tarkkoja havaintoja. Puisto-oloissakin susilauman tarkka hierarkia säilyy ja jokaisen suden on tiedettävä oma paikkansa. Nuoret sudenpennut koettelevat rajojaan - mutta liialliset tunkeilut torjutaan ja paluu häntä koipien välissä on edessä. Eläinpuiston esimiehen mukaan sudet käyttäytyvät laumana hieman samoin kuin kanat. Jos lauma erottaa jonkun hyljeksimänsä suden joukostaan, otetaan tilalle jo kohta toinen susi. Puolikesy susi muistuttaa kilttiä koiraa; se ei pure ruokkijansa kättä. Jos susien siirtelyssä yksi jää hetkeksikin erilleen pois laumasta, alkaa se heti ulvoa ikäväänsä.

 • Ähtärin eläinpuisto
 • Ähtärin eläinpuiston susikamera

  Ranuan eläinpuisto

  Suomen pohjoisin eläintarha Ranualla avattiin vuonna 1983. Ranuan eläinpuistossa on noin 50 eri villieläinlajia, niiden joukossa myös sudet.

  Ranualla oli vuonna 2008 susipari Leena ja Ville. Susista Leena tuli Ranualle kesällä 2006 ja Ville heti seuraavan vuoden alussa. Molemmat sudet tulivat ruotsalaisista eläintarhoista.

  Pariskunta sai vuonna 2008 neljän susipennun perheenlisäyksen. Pennut saivat nimet Halla, Huurre, Kuura ja Halti.

  Vuonna 2009 Leena ja Ville saivat jo toisen pentueensa ja susien määrä Ranualla kohosi 10 suteen.

 • Ranuan eläinpuisto

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Ylin kuva susi Ähtärin eläinpuistossa Copyright Ilkka Laukkanen
  *Karhu Ähtärin eläinpuistossa Copyright tingeliM
 • Suomen entiset susipuistot

  Korkeasaaressa on ollut susia viimeksi vuonna 1977. Viimeiset vanhat yksilöt kuolivat sieltä tuolloin. Nuoret oli lähetetty jo vuotta aikaisemmin tanskalaiseen eläintarhaan. Tällä hetkellä Korkeasaarella ei ole suunnitelmia hankkia susia uudelleen. Tila saarella on rajallinen, eikä sinne mahdu nykyaikaista susitarhaa.

  Tampereella sijainneessa eläintarhassa oli jopa leijonia - nimeltänsä Tam ja Pere - ja susiakin. Tampereen eläintarha oli toiminnassa vain vuodet 1964 - 1972. Myös osa Ähtärin eläinpuiston susista periytyy Tampereen eläintarhasta.

  Eräänlainen "susitarha" on ollut myös Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteen laitoksen Viikin koetilalla, itäisessä Helsingissä. Tämä susitarha oli luonteeltaan yksityinen - sillä tuolloin Viikissä oli vuodesta 1963 vuoden ajan, Erkki Pulliaisella tutkittavanaan kolme sutta. Nämä sudet löydettiin pentuina pesästään Lemmenjoelta - ja saivat nimekseen Poika, Poju ja Petronella. Viikistä sudet siirrettiin Tampereen eläintarhaan - ja sieltä myöhemmin Ruotsiin, Tukholmaan, Skansenin eläintarhaan.

  Susi Kolmårdenin eläinpuistossa

  Susia Kolmårdenin eläinpuistossa. Kuva Copyright Paula Salomäki.

  RUOTSIN SUSIPUISTOT

  Kolmårdenin eläinpuisto

  Kolmårdenin eläinpuisto on eräs suosituimmista lapsiperheiden matkakohteista Ruotsissa. Tämä Pohjolan suurin eläinpuisto on 200 hehtaarin kokoinen luonnonkaunis alue Norrköpingin kaupungin itäpuolella. Kolmårdenissa asustaa noin sata eri lajia, joista 40 on sukupuuton uhkaamia, ja noin tuhat yksittäistä eläintä - mukana ovat myös sudet. Kolmårdenissa eläimet eivät ole televisioruudun vankeina, vaan lapsilla ja aikuisilla on mahdollisuus todella päästä lähelle mitä erilaisimpia otuksia.

  Susi Kolmårdenin eläinpuistossa
  Susi Kolmårdenin eläinpuistossa

  Susia Kolmårdenin eläinpuistossa. Kuvat Copyright Paula Salomäki.

  Kolmårdenin Safaripuistossa eläimet kuten sudet, voi nähdä niin luonnollisessa ympäristössä kuin mahdollista ja aivan lähietäisyydeltä. (http://www.rantapallo.fi)
  Susi Canis lupus
  Susi (Canis lupus) All rights reserved
  *Kuva Copyright © Flickr/CJ Berry
  Photo used with permission.
  Calgary Zoo

  Tämä valkoinen naarassusi elää susitarhassa Albertassa, Kanadassa.
  *** www.tunturisusi.com ***