Juhannus
Mörkö

MÖRÖT

Möröt ovat niitä melko pelottavia olentoja, jotka lähtevät liikkeelle erityisesti illan hämärtäessä ja yön saapuessa. Tietysti lapsiakin on paljon peloteltu möröillä silloin, kun lapset ovat jostakin syystä olleet tuhmia ja heidät on haluttu saada heti kilteiksi. Yleensä mörköjä on ollut hieman samoissa paikoissa, kuin kummituksiakin, eli ullakoilla, komeroissa - ja luonnollisestikin sänkyjen alla.

Kuinka moni onkaan yöllä herännyt johonkin outoon, pahaenteiseen tuntemukseen, aavistukseen taikka peräti rapinaan. Tällöinhän on ihan pakko sytyttää valot ja kurkistaa sängyn alle, ettei siellä sittenkin vain mörkö luuraa ja väijy.

Mörkö

Pieni Punainen Mörkö.

Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jeff Golden
Mörkö

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Iikka Tarukannel


Mörkö

PÖÖÖÖÖÖ!!!! - BUUUUUU!!!!

Laulun sanoissa Mörkö se astui piiriin melko kiltisti, mutta todellisuudessa yksi Mörön pelottavuudesta on siinä, miten Mörkö ilmaantuu ihmisen näköpiiriin. Mörkö nimittäin tulee aina jostakin piilosta, kallion, puun taikka nurkan takaa yllättämällä ihmisen eteen, ja huudahtaa samalla käsiään levittäen (valmiina tarttumaan kiinni): PÖÖÖÖÖÖ!!!! Englantia hienostelevasti puhuvat möröt voivat huudahtaa myös: BUUUUUU!!!!
Kiltit möröt ystävinä

Ihmisillä on ilmeinen halu ja tarve saada kaikki pahatkin asiat ja voimat jollakin tavalla hallintaansa ja jopa itselleen myönteisiksi ja ystävällisiksi. Jo aikoja sitten on havaittu, että kuten peikot - niin myös mörötkin, ovat itse asiassa hyvin kilttejä ja hyväntahtoisia.

Möröt kokevat usein olevansa kaiken ulkopuolella, kaikkien hylkäämiä ja ihan vihaamia ja tämä tekee möröistä surullisia ja myös joskus kiukkuisiakin. Parhaiten omista mörköpeloistaankin pääsee eroon, kun alkaa mörköjen ystäväksi ja saa tulla huomaamaan, että mörköä parempaa, uskollisempaa ja ihanampaa ystävää ei kukaan ihminen voisi itselleen kuvitella!

"Mörkö se lähti piiriin, tinttan tanttan tallallei. Mörkö se lähti piiriin, mörkö se lähti piiriin.
Mitähän se mörkö tahtoo, tinttan tanttan tallallei. Mitähän se mörkö tahtoo, tinttan tanttan tallallei.
Mörkö se tahtoo Kallen, tinttan tanttan tallallei. Mörkö se tahtoo Kallen, mörkö se tahtoo Kallen."
Lapsirukka
*** tunturisusi.com linkit ***