Juhannus
Piru

Mustaa magiaa

Kun meedioitten yhteydessä oli yhtenä aiheena se, kuinka:

Ennustaja Manaamalla poistetaan riivaajat, demonit ja pirut!

...niin mustassa magiassa eli noituudessa tehdään yleensä juuri päinvastoin. Pimeyden voimat, saatana eli piru ja demonit yritetään manauksilla tai muilla keinoilla saada ja valjastaa omaan hallintaan ja tekemään erilaisia pahoja tekoja valituille kohteille.

Mustassa magiassa on tarkoitus aiheuttaa pahaa, sairauksia ja jopa kuolema jollekulle valitulle ihmiselle, jota maagisin menettelyin, taioin ja loitsuin kirotaan ja manataan.

Silti, mikään ei estä sitä, että mustaa magiaa käytettäisiin myös hyvään, kuten parantamiseen.

Zombiet - suolaa kaipaavat vaeltajat

Voodoon maailmassa liikkuvat zombiet, jotka ovat kuolleita, mutta jotka on uudelleen herätetty "henkiin", tekemään orjamaisesti erilaisia tekoja, joita niiden halutaan tekevän. Zombie on lähes ikuisesti tuomittu vaeltamaan maan päällä, vaikka onkin vainaja - paitsi, jos hän saa syödäkseen jotakin hyvin suolattua ruokaa. Suolalla on nimittäin sellainen ihmeellinen ominaisuus, että se vapauttaa zombien tästä kirouksesta ja zombie pääsee taas takaisin Manalaan, hautansa rauhaisaan ikilepoon.

Enkeli

Siellä missä riehuu pahuus ja paholainen, on paikalla aina myös hyvyys enkeleineen - ja lopulta enkelit taistelun aina voittavat.

Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva enkelistä - Copyright © Rachel.Adams


Voodoon ennustajat

Koska ihmisen kohtalo riippuu kokonaan henkiolennoista, voodoo on hyvin fatalistinen uskonto, jolle länsimainen vapaan tahdon ja oman vastuun käsite on vieras. Voodoon mukaan jokainen ihminen valitsee kohtalonsa eli orinsa, "sisäisen päänsä" ennen syntymäänsä. Orit muovaa savesta Ajala, jonka työ on usein niin huolimatonta, että monen orit ovat rikkinäisiä tai kypsymätöntä savea. Ori vastaa ihmisen sisäistä persoonaa ja on sukua esimerkiksi egyptiläisten ka'lle ja kreikkalaisten daimonille. Ori määrää ihmisen voimavarat ja heikkoudet, mahdollisuudet ja vaarat. Orille suoritetaan uhreja ja sille voidaan valmistaa fetissi.

Orin tahdon voi selvittää Ifa-papin, babalawon eli bokonon avulla. Nämä koulutetut miespuoliset ylipapit käyttävät ennustamiseen Ifa-oraakkelia ja sen merkkejä, joita he tulkitsevat. Ennustamisessa eli divinaatiossa papit käyttävät apunaan usein palmunpähkinöitä. Pähkinät muodostavat heiteltäessä yhden 256 kuviosta, joista jokainen vastaa tiettyjä ruonomuotoisia legendoja. Babalawo valitsee legendoista asiakkaan tarpeeseen sopivat ja antaa niiden pohjalta neuvoja esimerkiksi vaaran torjumiseksi tai menestyksen varmistamiseksi. Babalawo voi myös selvittää ihmisen kohtalon paljastavan elämän merkin, joka on yksi Ifan 256 merkistä. (Wikipedia)
Mustaa magiaa

Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Brenda Clarke


Voodoo

Musta magia voi ilmentyä myös erilaisina, pakanallisina uskontoina, joita tavataan erityisesti Afrikasta. Sieltä on lähtöisin Haitilla vaikuttava uskonto, voodoo. Voodoo on synkretistinen uskonto, joka sekoittaa kristinuskon oppia monenlaisiin luonnonkansojen uskomuksiin. Voodoo saa nimensä sanasta vodun, joka tarkoittaa jumalaa.

Voodoo palveluksissa pyritään hurmokselliseen transsitilaan, ja saamaan henget hallintaan. Voodooseen voi kuulua myös muiden ihmisten tai heidän omaisuuden vahingoittamista maagisin keinoin, erimerkiksi erityisten nukkejen avulla. Voodoomenoihin kuuluvat myös uhraaminen ja erilaiset noitamenot.

Kaksi tärkeää henkiä hallitsevaa hahmoa ovat Papa Ghede ja Mama Brigitte. Nämä eivät ole tiettyjä henkilöitä, vaan voodoo-papit pukeutuvat näihin roolihahmoihin seremonioissa. Papa Gheden hahmoon kuuluu musta silinterihattu, musta pitkä lievetakki, keppi, jossa on kultainen nuppi sekä mustat lasit. Papa Ghede on sekä kuoleman että hedelmällisyyden jumalhahmo. Hän on ylivertaisen viisas, viisautensa hän on saanut kuolleiden sieluilta, joita hän hallitsee. Papa Ghedestä käytetään myös nimitystä paroni Samedi, ja hänen symbolinaan olevia erityisiä ristejä on Haitilla yleisesti hautausmailla. Papa Gheden hahmo ei ole Haitilla vain muinaismuisto, 1960-luvulla Gheden asuihin pukeutuneet voodoo-poppamiehet kävelivät Haitin presidentin Papa Docin palatsiin, ilman että kukaan vartiomies uskalsi estää heitä. Ghede-hahmojen pyyntö oli kylläkin hyvin maallinen; he pyysivät rahaa rommiin (jonka myös saivat!)

Papa Gheden naispuoleinen vastine on Mama Brigitte. Myös hän keskustelee kuolleiden ihmisten sielujen kanssa saattaessaan heitä manalaan. Mamaa palvotaan hänen nimikkopuidensa (jalava ja itkuraita) alla, yleensä häntä pyydetään aiheuttamaan epäonnea jollekulle. Hänen vartioimansa haudat ovat hautausmailla merkittyjä tietyillä kivikoristeluilla.

Mustaa magiaa

Itsetehty voodoonukke leikkien nukkena.

Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva voodoonukesta ja tytöstä - Copyright © Steven Depolo
Mustaa magiaa
Mustaa magiaa
Mustaa magiaa

Creative Commons: Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Haitin voodoo tanssijasta - Copyright © Billtacular
*Kuva voodoonukeista - Copyright © Claudia Dunitz


Voodoonuket ja -fetissit

Voodoonuken avulla voodoon harjoittaja voi aiheuttaa ja aikaansaada jollekulle ihmiselle joko pahaa taikka hyvää. Yleensä ajatellaan niin, että näitä nukkeja käytetään pahuuden välineinä. Tietystä ihmisestä, jonka elämään voodoonukella halutaan vaikuttaa, liitetään nukkeen jotakin - hiuksia, vaatekappale, valokuva taikka vain jotakin sellaista, mihin tämä tietty kohdeihminen on vain koskettanut. Voodoonharjoittaja manaa avukseen nuken kanssa toimiessaan voodoohenkiä, jotka aikaansaavat sen, että nuken avulla halutut toimet toteutuvat.

Muitakin apuvälineitä kuin nukkeja, käytellään voodoon harjoittamisessa. Nämä apuvälineet ovat fetissejä. Fetissit voivat olla melkein mitä hyvänsä, mutta usein ne ovat luita ja kalloja. Fetissien avulla saadaan voodoossa nukkien lailla aikaan haluttuja asioita.
Mustaa magiaa
*** tunturisusi.com linkit ***