Pussihukat
Pussihukka

Kuvitusta - A hand-book to the marsupialia and monotremata London :E. Lloyd, 1896.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Biodiversity Heritage Library
Tasmaniansusi

PUSSIHUKKA - TASMANIANSUSI - TASMANIANTIIKERI - PUSSISUSI (Thylacinus cynocephalus).

Tällä Tasmaniassa eläneellä ja sukupuuttoon kuolleella pussipedolla on monta nimeä. Nimikirjavuus johtuu osittain lajin "sekalaisesta" ulkonäöstä, sillä se muistuttaa samaan aikaan sekä sutta, että raitaisuutensa vuoksi tiikeriäkin.

Tasmaniansusi

Ei ollut koiraeläin eikä susi

Vaikka pussihukka muistuttaakin olemukseltaan koiraeläimiä, se ei kuulunut niihin laisinkaan, eikä se ollut siten susikaan - vaan se kuului pussieläimiin ja siinä Australian pussipetojen lahkoon. Se oli siten läheistä sukua kengurulle ja vompatille.

Pussihukka Pussihukka

All rights reserved
*Kuvat Copyright © Rolf, Germany
Photos used with permission.
Tasmaniansusi

Sukupuutto

Pussihukka kehittyi 4 mvs. Aikoinaan laji oli laajalle levinnyt, koko Australian mantereella. Viimeinen pussihukka kuoli eläintarhassa vuonna 1936 - ja niin tämä laji oli sukupuutossa. Viimeisimmät kaksi-kolme tuhatta vuottaan laji oli elänyt vain Tasmaniassa. Sinne saapuneet eurooppalaiset ja heidän mukanaan tulleet koirat hävittivät sen sukupuuttoon runsaassa sadassa vuodessa.

Tasmaniansusi

Petoeläin

Pussihukan hartiakorkeus saattoi olla enimmillään noin 60 cm. 15 - 35 kg painoinen pussihukka oli voimakasleukainen petoeläin, jolla oli suussaan 46 hammasta.

Lähteet
National Museum Wales
American Museum of Natural History
Australian Museum: The Thylacine

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Pieni kuva tasmaniansusi ylinnä vasemmalla, National Museum Wales, Englanti, Copyright MuseumWales
*Toiseksi ylin kuva vasemmalla tasmaniansusi, Ueno Royal Museum, Japani, Copyright Peter Halasz
*Kuva tasmaniansusi oikealla yllä, Prague Národní muzeum, Tsekki. Copyright rasmus_riemann
*Kuva oikealla alimpana tasmaniansusi, kirjasta Harper's Geography, Published in 1876 - Copyright Narisa
Pussihukat
Pussihukat

Kuvitusta - Zoological Society of London 1833 - 1965.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Biodiversity Heritage Library
Pussihukan kallo
Pussihukan kallo All rights reserved
*Kuva Copyright © John Merriman
Photo used with permission.
*** www.tunturisusi.com ***