Susi
Romulus ja Remus

Rooman perustamiseen liittyvässä legendassa sudella on varsin merkittävä rooli. Alban kuningas Amulius jätti heitteille kaksoisveljekset, joiden nimet olivat Romulus ja Remus. Rooman seuduilla oli silloin asumattomia saloja. Taru kertoo, että kun matala vesi oli jättänyt poikia kuljettavan, ajelehtivan kaukalon kuiville - ympäröiviltä vuorilta hiipi joelle janoinen naarassusi juomaan ja suuntasi kulkunsa lapsenitkua kohti. "Niin hellästi se ruokki pienokaisia omilla nisillään - hoivasi ja huolehti, nuoli puhtaiksi". Susi kasvatti veljet isoiksi - kasvatti jopa niin taitavasti, että Romuluksesta tuli Rooman perustaja ja ensimmäinen kuningas. Tämän tarun mukaan Rooma perustettiin Tiberin rannalle 21.4.753 - eaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Stefano Costantini
Susi
Suurisilmäinen hupelosusi

Eläinten täyttäminen eli taksidermia on taiteenlaji, joka käyttää materiaalina kuollutta eläintä, ja pyrkii säilyttämään eläimen ulkomuodon ja tekemään eläimestä esineen. Tavalla taikka toisella kuitenkin susitäytöt joskus ovat epäonnistuneita. Tässä lasisilmät ovat hyvin ylisuuret, eli olisiko eläintentäyttäjä sudensilmien puutteessa laittanut päähän lehmänsilmät ja sudesta on tullut hupelo. Nätti, mutta ei susimainen.

Kuvan täytetyn suden sijaintipaikka on Redpath Museum, Montrealissa, Kanadassa. Museo on hyvin vanha ja arvostettu. Voi vain kummastella, miten ihmeessä on voinut mennä nykyaikana täyttö noin pieleen - ja näyttää olevan koko museo täynnä kammottavasti epäonnistuneita eläintäyttöjä. Esimerkkinä vielä oikealla "kojootti". Kojootilla puolestaan ei ole silmiä laisinkaan, mutta sen sijaan mutantin irvistys. Kaiken lisäksi kojoottirukka näyttää ihan vanhalta pölyhuiskulta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Redpath Museum in Montreal, Canada - Copyright © Flickr/Curious Expeditions
kojootti
Susi Canis lupus

TÄYTETYT SUDET MUSEOISSA

Lukemattomat sudet viettävät täytettyinä hiljaista elämää maailman eläinmuseoissa. Menneinä aikoina oli tapana tehdä täytetyistä susista mahdollisimman pelottavan näköisiä, avoimin kidoin ja paljastetuin hampain. Usein täyttämiset epäonnistuivatkin tavalla taikka toisella ja lopputulos ei aina näyttänyt edes sudelta. Nykyisin museoissa on myös rauhallisia - hyvin taitavasti täytettyjä ja hyvin luonnollisen näköisiä susia. Kuten kuvassa yllä, Alpenassa, Michiganissa.

Susi Canis lupus

Ihan selvästi tämä täytetty museosusi museossa Liverpoolissa, Englannissa hymyilee.
Susi Canis lupus

Tällä museosudella Lillessä, Ranskassa on hymy selvästi hyytynyt ja sen sijalla on melko hurja irvistys.

Susi Canis lupus

Lauma susia meren rannalla museon dioraamassa. Bellin luonnontieteellinen museo, Minneapolis, USA.

Susi Canis lupus

Kolmen suden lauma ikuisella vaelluksellaan museon hiljaisuudessa. Buffalo Museum of Science, New York, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Ylin pieni kuva vasemmalla kuva Copyright ColorblindRain
*Toiseksi ylin kuva vasemmalla Copyright Arthur John Picton
*Ylin kuva oikealla Copyright Paul Allais
*Toiseksi ylin kuva oikealla Copyright Curious Expeditions
*Alin kuva oikealla Copyright Linden Tea
Susi Canis lupus
Natural History Museum - Denver, Colorado - USA.

Lauma täytettyjä susia dioraamassa. Dioraamassa eläimet asetetaan mahdollisimman luonnolliseen ympäristöön. Yleensä taustalla on maalaus ja etuala on toteutettu kolmiulotteisesti. Sudet on täytetty ammattitaitoisesti ja ne ovat lähes kuin eläviä.
Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright steve-stevens
*** www.tunturisusi.com ***