Tiaiset
Kuvat valkopäätiaisesta yllä.

Valkopäätiainen Vasemmanpuoleinen kuva.
Valkopäätiainen Oikeanpuoleinen kuva.

All Rights Reserved
*Kuvat yllä - Copyright © Jargal Lamjav
Photos used with permission.


Valkopäätiainen

Kuvassa Kurtakon valkopäätiainen 23.1.2015. Lue tästä linnusta alempaa.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Teuvo Hietajärvi - Värriön luontopäiväkirja
Kuva käytetty luvalla.


VALKOPÄÄTIAINEN (Parus cyanus) (Pallas, 1770)

Valkopäätiainen muistuttaa suuresti sinitiaista, mutta on pitempipyrstöinen. Pyrstön reunukset ovat laajalti valkoiset. Pää on vaalea, lukuun ottamatta kapeaa, tummansinistä juovaa, joka kulkee silmän kautta niskaan. Selkäpuoli on harmaansinertävä ja vatsapuoli valkoinen. Siivellä on valkoiset kuviot. Hyvin vaaleista sinitiaisista ja kaikista muistakin meikäläisistä tiaisista valkopäätiainen eroaa helposti valkoisen leuan ja kurkun ansiosta.

Valkopäätiainen on pituudeltaan 12 - 13 cm, ja sillä on painoa 11 - 13 g.

Keski-Suomen Luonnonsuojeluyhdistyksen sivulla valkopäätiaista kuvataan osuvasti. Se on sinivalkoisine olemuksineen "suorastaan yltiösuomalainen" ja samalla myös "valkoinen idänihme".

2000-luvulla, vuoteen 2010 mennessä, tehtiin Suomessa havainnot 13 valkopäätiaisyksilöstä. (Suomen lintuatlas)Kurtakon valkopäätiainen 2014 - 2015

Videolla: Valkopäätiainen kuvattu 20.12.2014 Kurtakossa (Kolarin kunnassa). Kyseinen lintu havaittiin ensimmäisen kerran tällä ruokintapaikalla 8.11.2014. Havaintopaikkana on vapaa-ajan asunto, jossa on käyty yleensä viikonloppuisin, jolloin havainnot on tehty.

Vuoden vaihduttua, 23.1.2015 valkopäätiainen majaili edelleen Kurtakossa. Näin pitkäaikainen samoilla sijoilla olo ei ole valkopäätiaiselle kovinkaan poikkeuksellista. Aiemmista tapauksista, pisin yhtäjaksoinen vierailu kesti hulppeasti yli vuoden (459 vrk). Tuolloin valkopäätiaisyksilö asusteli Turussa. Kolaria edeltäneistä 30 havainnosta kymmenessä lintu on pysytellyt samoilla sijoillaan yli kuukauden.

Kolarin Kurtakon valkopäätiainen keräsi kuukausien kuluessa paikalle runsaasti lintubongareita sekä Suomesta, että muualtakin Euroopasta.
Ravinto

Erityisesti joenvarsien lehtimetsissä viihtyvän valkopäätiaisen ravintona ovat hyönteiset, hyönteisten toukat ja munat. Talvisin siemenet.

Valkopäätiainen

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © jargals004
Photo used with permission.


Pesintä

Pesä on puunkolossa, yleensä 2 - 4 metrin korkeudessa. Pesäpaikan lähettyvillä on tavallisesti pensaikkoinen joenranta, niitty tai ruovikkojärvi.

Valkopäätiainen kutoo sammalesta, ruohonkorsista ja karvoista tiiviin pesän. Venäjällä muninta-aika on toukokuun puolivälissä. Munia on 9 - 11 ja ne ovat valkoisia ja punertavapilkkuisia.

Naaras hautoo 13 - 14 vrk. Poikaset jättävät pesän yleensä kesäkuun jälkipuoliskolla, mutta perhe pysyttelee yhdessä vielä lokakuussa.

Laulu ja muut äänet

Kutsuääni muistuttaa pyrstötiaisen hienoa "tserr"-ääntä. Varoitus tuo mieleen talitiaisen. Valkopäätiaisen laulu on korkea trilli, joka poikkeaa hieman sinitiaisen vienosta sirinästä.

Levinneisyys

Valkopäätiaista tavataan Tyyneltämereltä Itä-Eurooppaan, Siperian eteläpuolella. Laji on paikkalintu, vaikka joskus esiintyy lyhytmatkaista vaeltelua. Sen elinalueen laajuus on 1 - 10 miljoonaa neliökilometriä, Euroopan kannan koko on 5 800 - 22 000 yksilöä ja sen kanta on elinvoimainen. Suomessa lajia on havaittu noin 30 kertaa, ja nykyään havaintoja kertyy vain satunnaisesti. 1970-luvulla laji pesi varmuudella kahdesti, Tohmajärvellä ja Turussa. Valkopäätiainen havaittiin vuonna 2007 Uuraisilla (Rariteettikomitea ei ole vielä tarkastanut havaintoa) ja 30. tammikuuta vuonna 2010 Siikajoella. (Levinneisyys:Wikipedia)

Kanta on runsas ja vakaa

Laajalla esinntymisalueellaan valkopäätiaisia on runsaasti ja kanta on vakaa, eli ei mitenkään uhanalainen. (BirdLife International: Azure Tit Parus cyanus)

Lähteet
*Metsoreitti - Kuusitiainen
*Kotimaan luonto - WSOY
*Lars Jonsson: Linnut luonnossa - Tunturit ja havumetsä
*Antti Halkka - Jani Kaaro - Juha Valste - Seppo Vuokko: Suuri suomalainen luonto-opas
*Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut - WSOY
*BirdLife Suomi
*Suuri suomalainen luonto-opas - Linnut Antti Halkka - Suuri Suomalainen Kirjakerho 2004
*Nicolai, Singer, Wothe: Linnut - Tammi
*Aho, Lähteenmäki: Talvilintujen ruokinta - Kirjayhtymä
*Hario, Lehikoinen, Pyhälä, Pynnönen-Oudman, Toiviainen: Suomen muuttolinnut - WSOY
*Hildén, Tiainen, Valjakka: Muuttolinnut - Kirjayhtymä
*Tapio Solonen: Suomen linnusto - Lintutieto
*Juhani Lokki, Jörgen Palmgren: Suomen ja Pohjolan linnut - WSOY
*Koko maailman linnut - Helsinki Media
*Koko perheen luonto-opas - Gummerus
*Lars Imby: Suomen linnut - Gummerus
*Jim Flegg: Eurooppalainen lintukirja - Karisto
*BirdLife Suomi
*Taiteilijaveljekset von Wright - Suomen kauneimmat lintumaalaukset - Valitut Palat
Valkopäätiainen
Valkopäätiainen (Parus cyanus).
Valkopäätiainen
Valkopäätiainen (Parus cyanus).
Valkopäätiainen
Valkopäätiainen (Parus cyanus).
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***