Tunturisuden sivut
TILHI (Bombycilla garrulus) - (Linnaeus, 1758)

Tilhi kuuluu varpuslintujen lahkoon ja siinä tilhien heimoon. Tilhi on kottaraisen kokoinen, yleisväritykseltään punertavanruskea ja harmaa lintu. Sillä on pitkä päälakitöyhtö. Höyhenpuvun erikoispiirteitä ovat ruosteenruskea alaperä, mustahkon pyrstön leveä, keltainen kärkivyö, musta leukalappu sekä koreanväriset siivet keltaisine ja valkoisine kirjailuineen. Yläperä on tuhkanharmaa. Silmien ympärillä ja nokan alla on mustaa. Sisimpien kyynärsulkien ja tertiaalien (sulkamasia isokokoisia peitinhöyheniä siiven tyvessä) kärjissä on erikoisia punaisia vahaulokkeita (englanniksi linnun nimi onkin waxwing eli vahasiipi). Tilhen pituus on 18 - 21 cm, ja paino 48 - 72 g.

Esiintyminen ja lento

Pesimäaikoina tilhi on hyvin huomaamaton. Muina vuodenaikoina sitä tavataan suurissa parvissa, ja linnut ovat usein hyvin pelottomia. Tilhi on Pohjois-Suomen havumetsien pesimälintu. Pesimä-alue ulottuu Pohjois-Karjalasta itärajaa myöten Pohjois-Suomeen, jossa sielläkin painopiste on itäinen. Poikkeuksellisesti tilhi voi pesiä myös Etelä-Suomessa. Suomen pesimäkanta on noin 30 000 - 150 000 paria.

Muuttoaikoina tilhet viihtyvät pihoissa ja puistoissa. Lentokuvio ja -tapa ovat hyvin kottaraismaiset.

Äänet

Kutsuääni on hienosti soiva, kauaskantava sirinä. Vaimea laulu sisältää kutsuäänen toistelua ja karkeampaa visertelyä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylinnä vasemmalla Copyright Dave Doe
*Kuva ylinnä keskellä Copyright Colleen P
*Kuva ylinnä oikealla Copyright Peter von Bagh
*Kuva oikealla Copyright Tapio Kaisla Photography
Tilhi
Tilhi
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright - Photo courtesy of John "Garp" Harrison, Medford, MA. - friendsofmountauburn
Tilhi
Pesintä

Pesä on muutaman metrin korkeudella useimmiten kuusessa tai männyssä, joskus koivussa ja yleensä aina veden tai suon lähellä. Rakennusaineina ovat oksat, sammal ja naava. Kooltaan tilhen pesä muistuttaa rastaan pesää.

Tilhi munii toukokuun lopussa tai kesäkuussa 5 - 6 vaaleansinistä tai siniharmaata, harvaan tummatäpläistä munaa. Naaras hautoo 13 - 14 vrk ja kumpikin emo ruokkii poikasia, jotka jättävät pesän 15 - 17 vrk ikäisinä. Yksi pesye vuodessa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright Eric Bégin
Muutto

Tilhi on muutto- ja vaelluslintu. Syksyllä ensimmäiset tilhet ohittavat Etelä-Suomen syys-lokakuun vaihteessa ja huonoina pihlajanmarjavuosina myös pääjoukot muuttavat lokakuun kuluessa lounaaseen ja saavuttavat myöhemmin talvella Välimeren.

Hyvänä pihlajanmarjavuotena pääjoukot siirtyvät etelämmäksi sitä mukaa, kuin marjat ehtyvät ja saavuttavat Etelä-Suomen vasta vuodenvaihteessa. Viimeistään helmikuussa tilhet jättävät Suomen, mutta vaellus ei näinä vuosina useinkaan ulotu Keski-Eurooppaa pidemmälle.

Pieni määrä tilhiä talvehtii meillä. Paluumuuttajista ensimmäiset saapuvat jo maaliskuussa Suomeen.

Levinneisyys

Tilhiä tavataan Euraasiassa, Fennoskandiasta Kamtšatkan niemimaalle asti. Tilhi elää myös Pohjois-Amerikassa.

Ravinto

Kesällä sekä hyönteiset, että marjat, mieluiten juolukat, karpalot, variksenmarjat ja katajanmarjat. Talvella pääasiassa marjat, esimerkiksi pihlajanmarjat, orapihlajanmarjat, ruusunmarjat sekä puihin jääneet hedelmät.

Tilhet ja rastaat levittävät tehokkaasti pihlajaa sekä puistojen suomen- ja ruotsinpihlajaa kaupunkimetsiin, syödessään niiden marjoja siemenineen.

Tiu tau tilhi äidin ryytimaassa

Suomalaisille tilhi on tullut tutuksi Ilmari Kiannon sanoittamasta ja Mikael Nybergin säveltämästä, hennon surumielisestä lastenlaulusta, Pikku Inkerin laulu.

"Tiu, tau, tilhi,
äidin ryytimaassa,
joko sinä lensit
syömähän taas?

Syö, syö, tilhi,
punapihlajaani!
Heitä Inkerille
pikkusen myös!

Onko sulla kylmä?
Älä lennä poikkeen!
Minä haen vanttuut,
turkinkin tuon."


Lähteet
Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut
Ympäristöverkko
Tilhi
Tilhi Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Maris Pukitis
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***