Tunturisuden sivut
Yllä vasemmalla Massey Ferguson 35 WFF 156 - oikealla 1951 Ferguson TED 20.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa vasemmalla - Massey Ferguson 35 WFF 156 - Copyright © Flickr/General Views
*Kuva sivun yläreunassa oikealla - 1951 Ferguson TED 20 - Copyright © Flickr/Hitman

"Harmaa Fergu" - Ferguson TE-20

Maataloushistorian yksi merkittävistä vuosista oli 1946, kun ensimmäinen pieni Harmaa Fergu rullasi ulos Banner Lanen tuotantolinjalta Coventryssä, Englannissa. Ensimmäistä yksilöä käytettiin myöhemmin tehdasalueella ja sittemmin se sijoitettiin museoon. Malli muistutti kovasti Yhdysvalloissa valmistettua Ford 9N-traktoria. Muotoilukin oli pääosin sama, jopa sotalaivanharmaata väriä myöten. Suurin ero oli uuden traktorin nelinopeuksinen vaihdelaatikko. Kansiventtiilimoottorin iskutilavuus oli 1966 cm³ ja suurin teho 17,8 kW (24 hv). Kolmipistenostolaitteen läpimurto tapahtui myös samalla, kun harmaa Ferguson TE-20 tuli markkinoille.

Traktorin kehittäjänä oli irlantilainen insinööri, teollisuusmies ja keksijä Harry Ferguson (1884 - 1960). Jo traktorin esittelytapahtuma lehdistölle Lontoossa oli erityinen ja ennakoi sitä, että historian siivet havisivat ja suurta oli tapahtumassa. Lehdistötilaisuuden jälkeen Harry Ferguson ajoi esittelytraktorin hotellin rappusia pitkin kadulle. Näyttävä tempaus kuvasti irlantilaisuutta puhtaimmillaan, mikä vain oli mahdollista.

Ensimmäisenä tuotantovuotena, 1946, TE-mallin Fergusoneja valmistui vain hieman yli 300, mutta jo seuraavana vuotena yli 20 000 kappaletta.

Brittein saarilla Ferguson TE-20 traktoreita valmistettiin vuosina 1946 - 1956 yhteensä 517 651 kappaletta. Tuotannosta vastasi Standard Motor Company. Maailmanlaajuisesti valmistusmäärä oli kuitenkin yli 700 000 traktoria, sillä "Verkua" koottiin lisenssillä muissakin maissa, muun muassa Intiassa ja Jugoslaviassa.

Vuonna 2002 Banner Lanen tuotantolinjalta tuli ulos viimeinen traktori, ja näin päättyi 56 vuotta kestänyt, uskomattoman menestyksekäs aikakausi traktorien maailmassa.

Ferguson TE-20

1952 Ferguson TE-20. Spring Vintage Fayre, Amberley Museum and Heritage Centre, Amberley, West Sussex, 12.5.2013.

Suomi mukaan laivastonharmaan aikakauteen

Suomeen Fergusonia alkoi tuoda Korpivaara Oy. Tuontiyhtiöksi perustettiin Farming Oy. Suomeen ensimmäiset harmaat brittitraktorit tuotiin syksyllä 1948 ja läpimurto alkoi välittömästi. Kysyntä ylitti monin kerroin tarjonnan.

Halukkaita ostajia oli niin paljon, että tuhannet joutuivat odottamaan omaa harmaata ferguaan kauankin. Traktorin saanti oli todellakin kiven alla ja monien maatilojen Ferguson-haaveet jouduttiin romuttamaan. Näille tiloille jouduttiin hankkimaan jokin toinen traktori, esimerkiksi Zetor. Zetoreita sai lyhyemmällä jonotusajalla ja myös "Zetkajengin" määrä kasvoi huimaa vauhtia.

Hetkessä Ferguson harppasi maamme toiseksi suurmerkiksi Fordsonin rinnalle. Kun puhutaan harmaista Fergusoneista, tarkoitetaan vain ja nimenomaan TE-20-sarjan traktoreita. Alkuperäinen väri on nimeltään laivastonharmaa. Maalipinta ei ole kiiltäväpintainen, vaikka sellaisiakin tapaa joskus entisöityinä jopa museorekisterissä.

Ferguson TE-20

Ferguson TE-20.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Martin Pettitt


"Maamme maatalous tarvitsee lisää Ferguson'eja! Suomen maanviljelijät tarvitsevat ennenkaikkea uudenaikaisia yleistraktoreita - he tarvitsevat Ferguson'eja. Maailmankuulu Ferguson järjestelmä, jossa traktori ja työkone työskentelevät yhtenä kokonaisuutena, tarjoaa maanviljelijälle taloudellisesti edullisen ratkaisun työnsä koneellistamisessa. Ferguson-traktoriin liitettäviä työkoneita toimitetaan noin 30 eri lajia.

Farmarien menestyssalaisuus nyt Suomessa! Nyt teilläkin on mahdollisuus saada maataloutenne uudistajaksi maailmankuulu Ferguson-järjestelmä. Perehtykää tähän järjestelmään! FERGUSON traktori työkoneineen ei ole suotta saavuttanut maailmanmainettaan. Se on tehokas ja taloudellinen - sopii varmasti Teidänkin käyttöönne!"

Ferguson TE-20 vuosina 1946 - 1956 Suomeen tuodut mallit

TE-A20 bensiinikäyttöinen.
TE-D20 petrolikäyttöinen (käynnistys bensiinillä).
TE-F20 dieselkäyttöinen.

Ferguson TE20 P3

Ferguson TE-20 P3.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Pete Edgeler

Tekniset tiedot

Valmistaja: Standard Motor Co.
Valmistuspaikka: Coventry, Warwickshire, Englanti.
Malli: Ferguson TE-20.
Tyyppi: Yleiskäyttöinen.
Moottori: Nelisylinterinen.
Teho: 17,8 kW (24 hv) enimmäisteho.
Vaihteisto: Nelinopeuksinen.
Huippunopeus: Säätäjä pois otettuna 25 km/h.
Paino: 1117 kg.
Tuotannon aloitusvuosi: 1946.

Maailman suosituin traktori

Kun Ferguson muuttui yhtiökauppojen myötä Massey-Fergusoniksi, katosi harmaa väri käytöstä. Samaa mainetta, kuin harmaalla pikkufergulla oli ollut, eivät uudet Massey-Fergusonin traktorit saavuttaneet. Ei siitäkään huolimatta, että Massey-Ferguson nousi 1960-luvulla maamme johtavaksi traktorimerkiksi.

Kansainvälisestikin mitattuna mikään muu yksittäinen traktorityyppi ei ole saavuttanut samaa suosiota, kuin traktorityyppi Ferguson TE. Näillä vaatimattoman oloisilla, mutta hyvin ketterillä traktoreilla oli sodan jälkeen ennenkuulumaton kysyntä.

Harmaiden Fergusonien menestystaru jatkuu edelleen vielä meidänkin aikanamme. Traktorimalli on hyvin suosittu vanhojen traktoreiden harrastajien keskuudessa.

Rainat välittivät tietoa sitä janoaville

Tietävätkö nykypäivän ihmiset enää, mitä olivat rainat eli rainafilmit? Niitä käytettiin vielä 1950-luvulla kouluissakin runsaasti opetuksen yhteydessä. Raina on 35 mm:n kinofilmille kopioiduista kuultokuvista muodostuva sarja, kuvanauha. Tällaista nauhaa esitettiin kuvanheittimellä eli rainakoneella. Kouluissahan tällaiset rainatunnit pimennetyssä luokkahuoneessa olivat varsin kivoja, kiinnostavia ja ikimuistoisia tavallisten koulutuntien lomassa. Oli myös ihan viihteellisiäkin rainoja, kuten saturainoja.

Rainafilmit soveltuivat hyvin kaikenlaiseen tiedonjakoon. Raittiusaatettakin voitiin levittää rainoilla. Maataloutta ja myös Fergusoneja esiteltiin aikoinaan lukuisin erilaisin rainafilmeinkin. Rainan saattoi ostaa omakseen, mutta sellaisen saattoi usein myös vuokrata. Rainafilmin mukana tuli tekstivihko, jossa kunkin kuvan kohdalle oli se teksti, jonka rainafilmin esittäjä luki yleisölle. Tavallinen rainafilmin kuvaluku oli noin 30, mutta se saattoi olla isompikin. Rainafilmi oli diakuvan ja diaprojektorin edeltäjä.

Työtehoseura julkaisi erityisesti aikuisväestölle lukuisia erilaisia rainoja, sillä tiedon tarve sotien jälkeen oli valtava. Näitä rainojahan voitiin sitten esittää vaikka tupailloissa. Traktoriin liittyen oli saatavissa rainoja, kuten: Traktorin huolto maatilalla, Voitelu- ja jäähdytysjärjestelmät, Kaasutintraktorin sähkö- ja polttoainelaitteet, Dieselmoottorin polttoainelaitteet ja Traktorin voimansiirtolaitteet.

Ensimmäiset traktorikynnön Suomen Mestaruuskilpailut 1953 - Fergusonin juhlaa

Ensimmäiset viralliset traktorikynnön Suomen mestaruuskilpailut elokuussa 1953 Malminkartanossa olivat yhtä suurta Fergusonin juhlaa. Loppukilpailussa kahdestatoista kilpailijasta kymmenellä oli Ferguson. Tulosluettelossa ensimmäiset seitsemän sijaa vei Ferguson, sitten oli Ford ja vasta sitten Fordson Major. Ensimmäinen traktorikynnön Suomen Mestari oli Hugo Sintonen Karjalohjalta. Esko Kerkola Paimiosta oli toinen ja kolmanneksi sijoittui Erkki Kangaspeska Ruovedeltä.

Ferguson-Brown Model A

Ferguson-Brown Model A - valmistettu vuosina 1936 - 1939. Mallia valmistettiin 1 356 kappaletta ja niistä 400 tuli Skandinaviaan.

Ferguson TE20

Ferguson 1952 Model TE-20.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Paul Horn


Massey Ferguson

Massey Ferguson 135 - Tanska 1966. Massey Ferguson MF-135 esiteltiin vuonna 1965. Sen teho oli 47 hv ja paino 1480 kg. Se oli tämän mallisarjan toiseksi pienin traktori. Suurin, MF-175 oli teholtaan 75 hv ja painoi 2945 kg.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Finn Frode, Denmark


Lähteet
Vesa Rohila: Eilispäivän traktoreita
Vesa ja Marjatta Rohila: Zetor Suomessa
Olli J. Ojanen: Osa 1: Valmet ja muut kotimaiset - Osa 2: Fordson/Ford - Osa 3: Massey-Ferguson - Osa 4: Allisista Turneriin - Osa 5: Avangesta Zetoriin - Osa 6: Traktoreiden työkoneet
Maailman traktorit - Karisto
Traktorit - Yli 220 mallia eri maista - Gummerus
Olli J. Ojanen: Kotimaiset traktorit
Michael Williams: Ford & Fordson Tractors
John Deere: Tractors
Jarrod Pakosh: Versatile tractors - A Farm Boy's Dream
The Last Tractor - The History Of Banner Lane