Tunturisuden sivut
Wild West

Villillä Lännellä tarkoitetaan Yhdysvaltojen läntisiä, tutkimattomia alueita, joilla ei ollut aiempaa, pysyvää valkoihoisten asutusta. Erityisesti villejä seutuja tässä yhteydessä olivat valtauksen ja uudisasutuksen myötä yhä lännemmäksi työntyvät rajaseudut (frontier) - joilla eturintaman tulijat, tienraivaajat, kohtasivat tuntemattomat seudut intiaaneineen.

Villi Länsi Wild West Villi Länsi - Wild West

Matti Haapoja ja Mathilda Wrede

Isossakyrössä, Etelä-Pohjanmaalla vuonna 1845 syntynyt Matti Heikinpoika Haapoja on yksi Suomen rikoshistorian 1800-luvun tunnetuimmista rosvoista, rakkareista, hevosvarkaista ja murhamiehistä. Hänen nimensä yhdistetään sellaisiin maineikkaisiin puukkojunkkareihin, kuin Isontalon Antti ja Rannanjärvi. Matti Haapojan yhteydessä on muistettava Mathilda Wrede, mitä ihmeellisin ja kunnioitettavin ihminen Suomen historiassa - hieno suomenruotsalainen, aatelinen nainen, vapaaherratar ja paronitar, kansainvälinen legenda, protestanttinen "iloinen pyhimys", sisälähetystyöntekijä, vankilaevankelista ja vankien inhimillisen kohtelun puolestapuhuja, joka halusi olla kaikkien vankien, vähäosaisten ja pakolaisten ystävä.

Tunturisuden sivuja Matti Haapoja ja Mathilda Wrede

Luostarit - munkit ja nunnat

Luostarit saivat alkunsa uskonnollisista kilvoittelijoista. He olivat ihmisiä, jotka halusivat keskittyä elämässään uskonnon harjoittamiseen ja Jumalan palvelemiseen. Nämä kilvoittelijat irtaantuivat muusta yhteisöstä ja vetäytyivät erämaahan, jossa he mahdollisimman askeettista elämää viettäen harjoittivat erakkoina hartautta.

Tunturisuden sivuja Luostarit - nunnat ja munkit

Fatiman ilmestys

Toukokuun kolmantenatoista päivänä vuonna 1917, portugalilaiset, kouluja käymättömät maatyöläisten lapset, pienet lammaspaimenet - kymmenvuotias Lúcia Santos ja hänen serkkunsa, seitsenvuotias Jacinta ja yhdeksänvuotias Francisco Marto olivat paimentamassa lampaita, Aljustrelin kylän lähellä ja siellä Cova da Irian niityillä. Silloin he kohtasivat hämmästyttävän valoilmestyksen, kuin häikäisevän valosuihkun.

Tunturisuden sivuja Fatiman ilmestys

Al capone

Al Capone - italialaisen siirtolaisen poika, yhdysvaltalainen gangsteri - kieltolain aikana syntyneen rikollisjärjestön ja koko amerikkalaisen mafiarikollisuuden keulakuva ja symboli, salakapakoitsija, "käytettyjen huonekalujen kauppias" - Chicagon gangsterikuningas ja renessanssiruhtinas.

Tunturisuden sivuja Al Capone

Jeesus

Daavidin suvusta polveutuneen Jeesuksen lapsuudesta ja nuoruudesta on niukasti tietoja. Uusi Testamentti kertoo varsin vähän Jeesuksen lapsuudesta ja nuoruudesta. Jo varhain kristityt alkoivat kysellä, millainen lapsi hän mahtoi olla, missä ja kenen kanssa hän leikki Nasaretissa. Oliko hän etevä oppilas koulussa?

Tunturisuden sivuja Jeesuksen lapsuus

Alcatraz - vankila ja vankilasaari

Hymy hyytyy vieläkin Alcatrazissa. Vaikka vangit ovat poistuneet saarelta jo vuonna 1963, niin vielä nykyisin, päivittäin saarelle saapuvat yli 4 000 vierailijaa kohtaavat sen saman ahdistuksen ja epätoivon tunnelman, joka on takertunut ikiajoiksi vankilasaaren rakenteisiin. Sanotaan, että kaikki iloisimmatkin tulijat saapuessaan, viimeistään saarelle laiturilla astuessaan vakavoituvat ja alkavat kuin säikähtäneinä varoa jotakin. Alcatraz on musertava paikka, joka hiljaisenakin, aikojen takaa tarinoitaan kuiskaillen ja huokaillen, puhuttelee ja ottaa pienen ihmisen valtaansa.

Tunturisuden sivuja Alcatraz - vankila ja vankilasaari

Mansa Musa maailman rikkain ihminen

Afrikassa, Malin kuningaskunnan kuninkaana vuosina 1312 - 1337 hallinnut Mansa Musa (Musa I of Mali) on ollut kaikkien aikojen rikkain ihminen. Mansan hän sai nimeensä kruunajaisten yhteydessä, ja se merkitsee kuningasta. Hänen varallisuutensa arvo on ollut nykyrahassa yli 400 miljardia euroa tai dollaria.

Tunturisuden sivuja Malin kuningas Mansa Musa - maailman rikkain ihminen kautta aikain

Bernhardinkoira

Bernhardinkoira on Alppien jättiläinen ja laupias samarialainen, jonka äärimmäisen tarkat vaistot, urheus ja uskollisuus ovat luoneet sille legendaarisen maineen. Vanhan uskomuksen mukaan bernhardilainen omaa ylimaallisen, kuudennen aistin, joka jo ennakkoon varoittaa sitä tulevista pahoista ilmoista ja myrskyistä.

Tunturisuden sivuja Bernhardinkoira - Alppien laupias samarialainen
Lotat ja pikkulotat

On vaikeaa sanoa viime sotiemme ajoilta oikeastaan mitään sellaista tehtävää, joissa lotat eivät olisi olleet mukana. He huolsivat, hoitivat ja rakensivat, päivystivät ja puuhasivat, keittivät, kokkasivat ja muonittivat, selvittelivät toimistotyöt, pesivät vaatteet, korjasivat ne ja valmistivatkin niitä. Kaiken ohessa he aurinkoisella ja positiivisella olemuksellaan levittivät ympärilleen uskoa huomiseen - ja kansallista puolustustahtoa. Lottien apuna olivat pikkulotat.

Tunturisuden sivuja Lotat ja pikkulotat eli lottatytöt

Legioonalainen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © jean-louis Zimmermann


Ranskan muukalaislegioona on tarumaisen maineikas, legendaarinen sotilasosasto. Urheat legioonalaiset ovat taistelleet, todellisuuden ohella, myös lukemattomissa elokuvissa ja viihdekirjallisuuden painotuotteissa. Niissä heidät on usein kuvattu "varkaiden ja kurkunleikkaajien armeijaksi ja palkkatappajien joukkioksi". Niiden myötä meillä kaikilla on omia mielikuviamme muukalaislegioonasta Saharan polttavan kuumilla aavikoilla. Todellisuus on tässäkin tapauksessa kuitenkin taruakin ihmeellisempää.

Tunturisuden sivuja Ranskan muukalaislegioona - La Légion étrangère

Kookossaaren aarteet

Syrjäinen ja asumaton, sademetsien peittämä Kookossaari Tyynellämerellä on varsin erityislaatuinen saari maailman kaikkien saarien joukossa. Se on ollut piraattisaari ja itse asiassa piraattien pankki ja kassaholvi. Saarelle on mitä ilmeisimmin kätkettynä suuri määrä piraattien eri vuosisatoina piilottamia, mittaamattoman arvokkaita aarteita, sillä saari oli vuosisatojen ajan merirosvojen piilopaikkana ja suojasatamana. Kookossaaren historiassa puhutaan "aarteenkätkennän kultakaudesta", ajanjaksosta, joka sijoittuu 1820-luvun tienoille. Kuuluisin noista kätketyistä aarteista, joista ei ole koskaan saarelta ainuttakaan löydetty, on Liman aarre.

Tunturisuden sivuja Kadonneet Kookossaaren aarteet - Liman aarre

Aapinen

Aapistutkimuksessa katsotaan, että saksalaisen koulumestari Kristofferus Hueberin Modus legendi vuodelta 1477 on ensimmäinen meidän päiviimme säilynyt aapiskirja ja kaikkien aapisten perustyyppi. Mikael Agricolan julkaisema ensimmäinen suomenkielinen aapinen Abckiria ilmestyi vuonna 1543. Se oli paitsi ensimmäinen suomenkielinen aapinen, niin myös ensimmäinen suomen kielellä julkaistu teos.

Aapinen Aapinen

Romanovit

Venäjän viimeisen tsaarin, Nikolai II:n ja hänen perheensä elämä ja kohtalot ovat edelleenkin alituisen ja herkeämättömän kiinnostuksen kohteina. Ovathan kyseessä ainutlaatuiset elämäntarinat, jotka koskettavat nykypäivän ihmistäkin, ihan kuin ne olisivat juuri tapahtuneet. Äärimmäisestä keisarillisesta rikkaudesta ja loistosta, tämä seitsemän-henkinen perhe lapsineen kaikkineen, päätyi syrjäiseen loukkoon, kellariin, jonne heidät ammuttiin.

Albert Edelfelt Romanovit

Albert Edelfelt

Pientä tunnelmointia suuren taiteilijan, Albert Edelfeltin kuvien äärellä.

Romanovit Albert Edelfelt

Purjelaivojen historiaa

Ammoisista ajoista lähtien ihminen on liikkunut vesillä. Aluksi liikkumisvälineet olivat pieniä ja alkeellisia, mutta kuitenkin veden pinnalla kelluvia. Airojen keksiminen aikaansai sen, että enää ei vain kelluttu ja kuljettu sinne, minne virta sattui viemään, vaan kyettiin etenemään määrättyyn suuntaan. Purjeiden myötä alkoi vesillä ja erityisesti merenkulussa aivan uusi aikakausi.

Tunturisuden sivuja Purjelaivojen historiaa

Purjelaivojen historiaa

Jo sanana "aarrelaiva" kiehtoo ja tempaisee mielikuvituksen mukaansa maailman merille, joiden syvyyksissä mittaamattomat aarteet vain odottavat löytäjäänsä.

Tunturisuden sivuja Aarrelaivat

Kultaa ja kultakuumetta

Kullasta on kirjoitettu valtaisa määrä kirjoja, selvityksiä, historioita, kuvauksia ja tarinoita. Kullasta tulee mieleen heti kultakuume. Kultakuume lienee yksi oudoimmista "sairauksista". Sehän on pahimmillaan jonkinlainen maaninen kiihkotila, jossa kultaa himoitseva ihminen menettää paitsi ruokahalunsa, myös unentarpeensa ja lopulta kaiken järkensäkin, ollen valmis vaikka mihin mielettömiin tekoihin kultaa saadakseen.

Tunturisuden sivuja Kullan kiihkoa, kiroa, lumoa ja kimmellystä

Bountyn kapina

Oseanian vesillä purjehti 1789 Britannian amiraliteetin purjealus, HMS Bounty. Laivan kapteenina oli tiukkaa kuria kannattava mies, William Bligh (9.9.1754 - 6.12.1817). Laivan tehtävänä oli noutaa Tahitilta leipäpuuntaimia ja toimittaa ne Länsi-Intiaan. Miehistö joutui tällä matkalla koville ja napinat ja muut valittelut kapteeni William Bligh nujersi alkuunsa, käyttäen näissä toimissaan myös ankaria, ruumiillisia rangaistuksia. Pian paluumatkan alettua, 2 100 km Tahitista länteen lähellä Tongaa, Ha'apain saarten edustalla, laivalla nousi perämies Fletcher Christianin johdolla kapina.

Tunturisuden sivuja Pitcairn - Bountyn kapina
Antiikin Kreikka ja Rooma

Antiikin Kreikan ja Rooman aikakausi oli tuhansien jumalten aikaa. Se oli myös kiehtovan jännittävää keisareiden aikakautta, jolloin elivät lukuisat niistä nerokkaista ajattelijoista ja suurmiehistä, jotka loivat läntisen sivistyksen ja kulttuurimme perustan. Lukemattomat oman aikamme tiedoista, tavoista ja uskomuksista ovat syntyneet antiikissa, joka on täydellisesti läsnä ja lähellä vielä, vaikka aikaa on kulunut kaksi tuhatta vuotta.

Antiikin Kreikka ja Rooma Antiikin Kreikka ja Rooma

Taj Mahal

Majesteettisena Yamuna-joen rantamilla kohoava Taj Mahal ilmentää puhtainta ja suurinta rakkautta ja romantiikkaa, joiden vuoksi se on rakennettukin. Sitä pidetään yhtenä maailman kauneimmista rakennuksista ja rakentamiseen johtaneen syynsä vuoksi ikuisen rakkauden symbolina. Taj Mahal on Intian helmi ja muslimien rakennustaiteen jalokivi. Se edustaa hienointa arkkitehtuurin ja taiteen saavutusta täydellisessä harmoniassaan ja loistokkaassa rakennustaidossa, koko indo-islamilaisen arkkitehtuurin piirissä.

Taj Mahal Taj Mahal - Intian helmi ja jalokivi - Ikuisen rakkauden symboli

Karibian piraatit

Karibian piraatit on käsite, joka nostaa heti mieliimme kiehtovan ja jännittävän kuvan entisaikojen merten paholaisista, merirosvoista. Piraatit ilmestyivät Karibian vesille 1500-luvulla, Amerikan löytämisen jälkeen.

Tunturisuden sivuja Piraatit - Karibian paholaiset

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Funk Dooby


Haaremin salaperäinen maailma

Haaremi, eristettyjen naisten maailma eunukkeineen ja sulttaaneineen, oli useiden perinteiden yhteinen tulos. Haaremi oli palatsin pyhä ja koskematon paikka, ylellisyyden ja nautinnon tyyssija, jota hallitsi ja omisti yksinoikeudella yksi ainoa mies, linnanherra, sulttaani. Haaremissa sulttaani piti vaimojaan, jalkavaimojaan, orjattariaan ja rakastajattariaan.

Tunturisuden sivuja Haaremin salaperäinen maailma

Variksenpelättimet Linnunpelättimet

Linnunpelättimiä nimitetään usein variksenpelättimiksi, vaikka niiden on tarkoitus pelottaa ja karkottaa muille maille varisten lisäksi kaikki muutkin linnut. Perinteinen linnunpelätin omaa ihmisen ulkomuodon ja seisoo pellolla, kasvimaalla taikka puutarhassa levitetyin käsin kuin ihminen ikään, niin että linnut eivät uskaltaisi laskeutua kasvuston sekaan syömään ja tekemään tuhojaan.

Tunturisuden sivuja Variksenpelättimet

Tutankhamonin aarre

Tutankhamon on maailman kuuluisin faarao, vaikkakin samalla myös tuntemattomin muinaisista hallitsijoista. Hänen löytäjänsä, Howard Carter on kuvannut Tutankhamonia varsin osuvasti - mutta ehkä samalla hieman turhan vähättelevästi - näin: "Ainoa saavutus hänen elämässään oli, että hän kuoli ja hänet haudattiin."

Tunturisuden sivuja Tutankhamonin aarre

Alcatrazin lintumies

Robert Franklin Stroud tuntee kutsumanimen Alcatrazin lintumies. Kun katsoo kuvasta avoimin silmin ja vakuuttavan rehdisti katselevaa, leppeästi hymyilevää miestä, niin on vaikea uskoa, että hän on ollut yksi Yhdysvaltain pelätyimmistä rikollisista. Häntä ei kuitenkaan muisteta niinkään rikoksistaan, vaan kanarialinnuista, joita hän hellien vaali ja kasvatti sellissään.

Tunturisuden sivuja Alcatrazin lintumies

Suomi sata vuotta

Suomi 100 vuotta. Suomea ja suomalaisuutta juhlavuoden tunnelmissa. Sibeliuksesta, sisusta ja saunasta - runebergintorttuun, suklaaseen ja ruisleipään.

Tunturisusi.com Suomi 100 vuotta

Antiikin keksinnöt

Antiikin keksijöitä ja keksintöjä. Merkittävimmät antiikin Kreikan ja Rooman keksinnöt ja keksijät - sekä muut suuret ajattelijat ja suunnannäyttäjät.

Tunturisusi.com Antiikin keksijät ja keksinnöt
Hispaniola
Hispaniola - Haiti

Näkymää merelle Hispaniolasta - sieltä saapui vuonna 1492 Kristoffer Kolumbus laivoineen ja alkoi uusi aikakausi maailman historiassa. Kolumbus käytteli luovasti mielikuvitustaan, antaessaan kohtaamilleen paikoille nimiä. Monet hänen antamansa paikannimet kumpusivat kristillisyydestä, näin saattoi siirtää ohessa vanhan maailman uskontoakin uuteen maailmaan. Hänellä oli monenlaisia perusteita paikkoja nimittäessään, aiheesta on kirjoitettu laajoja tutkimuksia. Hän oli myös närkästyneen tarkka siitä, että vain hänellä oli oikeus antaa nimiä laivueen kohtaamille uusille paikoille. Eräänkin kerran, kun eräs hänen kapteeninsa oli nimennyt erään joen - niin Kolumbus kiirehti heti uusnimeämään joen ja laittoi kapteenin kyhäämän nimen roskiin.

Tunturisuden sivuja Löytöretkiä ja tutkimusmatkoja
Toki Kolumbus varmaankin tavalla taikka toisella yritti liittää usein nimet jotenkin luontevasti näkemäänsä. Esimerkiksi Margaritalle, joka on saari Karibianmerellä, Venezuelan edustalla, hän antoi nimen Margarita, joka tarkoittaa latinaksi ja espanjaksi helmeä. Kolumbus oli nähnyt muutamaa päivää aikaisemmin Parian-lahdella Venezuelassa naisia, joilla oli yllään "sekä suuria, että pieniä, erittäin taidokkaasti nauhaan pujotettuja helmiä". Hän kysyi naisilta, mistä he olivat löytäneet helmensä, ja nämä tällöin kertoivat helmien löytöpaikaksi sen saaren, jonka Kolumbus sitten nimesi Margaritaksi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva Copyright © MichelleWalz
*** tunturisusi.com linkit ***