Tunturisuden sivut
Kauneimmat autot

Kauneimmat vanhat autot

Galleria kauniita autoja menneiltä vuosikymmeniltä - mukana myös muutama uusi malli. Valikoidut kuvat uskomattoman upeista autoista puhuvat puolestaan. Suomen ensimmäisen auton ostaja ja omistaja saattoi olla apupappi Walter Lampén. Hän olisi tehnyt autokauppansa vuonna 1904. Se, että tapahtuiko näin, on kuitenkin varsin epävarmaa.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Maailman kauneimpia vanhoja autoja


Traktorit - harmaa fergu

Traktorien historiaa

Ensimmäisissä traktoreissa 1800-luvun puolivälin jälkeen voimanlähteenä oli höyrymoottori. Yhdysvaltalainen John Froelich valmisti vuonna 1892 maailman ensimmäisen, polttomoottorikäyttöisen traktorin. Samana vuotena 1892, jo vuodesta 1869 höyrykäyttöisiä maataloustyökoneita valmistanut yhdysvaltalainen Case sai aikaan oman polttomoottorilla toimivan traktorin prototyyppinsä, Case Patersonin.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Traktorit - harmaa fergu


Vaivaisukot

Vaivaisukot ja vaivaisakka

Hiljaista kansaa variksenpelätinten lailla edustavat myös vaivaisukot. Tehtävät näillä kahdella ryhmällä vain ovat varsin erilaiset. Vaivaisukot ovat hiljaa uurastaen ja itsestään suurta melua pitämättä tehneet pitkän elämänsä aikana paljon arvokasta työtä ja tuoneet lohtua ja taloudellista apua sinne, missä hätä on ollut suurin. Yksi vaivaisakkakin mahtuu joukkoon.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Vaivaisukot


Vintage

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Tom Simpson


VINTAGE

Kuvassa yllä, viehkeä polkupyöräilijä vanhassa vintage-mainoksessa. Vintage käsitteenä on varsin laaja ja se merkitsee milloin mitäkin - melkein kaikkea vanhaa, antiikkia ja antiikkista ja siihen mieluusti liitetään korkealaatuisuus. Kaikkea vintagea voi halutessaan toki pitää antiikkina, mutta kaikki antiikki ei ole välttämättä vintagea.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Vintage - taide, elokuvat, mainokset, kioskikirjallisuus, julistetaide, valokuvat
Tyttö ja nukke

Nuket ja mallinuket

Nukkeja on ollut jo lähes yhtä pitkään, kuin ihmisiäkin. Nuket ovat nähneet syntynsä samoihin aikoihin, kuin koko ihmiskuntamme kulttuuri. Alkuaikoinaan nuket eivät olleet leikkikaluja, vaan ne olivat mukana uskonnollisissa kulteissa ja riiteissä, shamaanien taikakaluina. Lapset omivat sopivan ajan koittaessa nuken, tämän kuin pienen ihmisen, leikkikalukseen kaikkialla maailmassa. Nukeilla leikkivät kiiltomustat Afrikan lapset savannien kätköissä ja nukeilla leikkivät intiaanilapset preerioiden unettavassa äärettömyydessä.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Nuket ja mallinuket


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Anders Ruff Custom Designs


Variksenpelätin

Variksenpelättimet

Linnunpelättimiä nimitetään usein variksenpelättimiksi, vaikka niiden on tarkoitus pelottaa ja karkottaa muille maille varisten lisäksi kaikki muutkin linnut. Perinteinen linnunpelätin omaa ihmisen ulkomuodon ja seisoo pellolla, kasvimaalla taikka puutarhassa levitetyin käsin kuin ihminen ikään, niin että linnut eivät uskaltaisi laskeutua kasvuston sekaan syömään ja tekemään tuhojaan.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Variksenpelätin


Armi Kuusela

Suomi Armi Kuusela ja 1950-luku

Yksi 1950-luvun suurimmista suomalaisista on Armi Kuusela (Armi Kuusela-Williams, ent. Kuusela-Hilario - s. 20. elokuuta 1934 Muhos), joka voitti maailman kauneimman naisen tittelin ensimmäisessä Miss Universum -kilpailussa 29. kesäkuuta 1952. Puolen päivän aikaan 30. kesäkuuta 1952 radion uutiset kuuluttivat ympäri Suomen:

"Suomalainen Armi Kuusela valittiin eilen illalla Miss Universumiksi Long Beachissa Kaliforniassa!"

Suomi Suomea nostalgisissa tunnelmissa

Kurkistakaamme noihin suomalaisten menneisiin, kiehtoviin aikoihin, jotka eivät enää koskaan palaa. Nostalgisissa tunnelmissa emme muistele mitään ikäviä taikka muuten vaikeita ja raskaita asioita, joita niitäkin maamme historiassa sotineen kaikkineen on paljon - vaan luomme silmäyksen heinäpeltojen hyörintään, Suomi-Filmiin, Armi Kuuselaan...

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Suomen nostalgisia muistoja ja tunnelmia
Matkailujulisteet

Vanhat matkailujulisteet

Kiidämme ympäri maapallomme vanhojen matkajulisteiden vauhdittamana. Hiljentykäämme kuvien äärellä hetkeksi ja eläytykäämme noihin menneisiin, ihaniin aikoihin, jotka eivät enää koskaan palaa. Maailmamme on tavattoman kaunis - myös vanhoissa matkailujulisteissa!

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Maailman kauneimpia matkailujulisteita


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Matkailujuliste - Copyright © Boston Public Library


Pin-up

Pin-up

Menneiden aikojen vintage-taidetta edustaa Pin-up. Pin-up kuvista tulevat mieleen Martta Wendelinin kuvat - ne ovat täynnä aurinkoa, iloa, onnea ja aina on kuin ikuinen sunnuntai. Naiset - tai ehkä parempi olisi sanoa tytöt - kuvissa ovat vähäpukeisia, mutta siltikin kuvat ovat varsin säädyllisiä ja viattomia. Viattomuus, sulokkuus ja kauneus, tyttömäisyys, sekä myös iloisuus, onni ja huumori ovat käsitteitä, jotka liittyvät pin-up-kuviin.

Etsivä löytää - Kolkuttavalle avataan Pin-up


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Fred Seibert
*** tunturisusi.com linkit ***