Tunturisuden sivut
VALKOSELKÄTIKKA (Dendrocopos leucotos) - (Bechstein, 1802)

Valkoselkätikka on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi. Kanta on Suomessa noin 75 - 80 pesivää paria. Se on siten Suomen metsälinnuston uhanalaisin laji. Suomen populaatiot keskittyvät Keski-Suomeen, Etelä-Savoon ja Päijät-Hämeeseen. 1940- ja 50-lukujen vaihteessa pareja oli 900.

Ominaisuuksia

Valkoselkätikka on suurin kirjotikkamme, selvästi käpy- ja pohjantikkaa kookkaampi, samoin pitkänokkaisin. Pituus: 25 - 28 cm ja paino 90 g.

Valkoselkätikan siivet ovat leveälti mustavalkean poikkijuovittamat ja koko alaselkä ja yläperä ovat loistavan valkoiset. Vatsapuoli on valkoinen, hienoin mustin pitkittäisjuovin. Tammitikan tavoin vaihtuu vatsan väritys vähitellen vaaleanpunaiseksi alaperäksi.

Koiraalla on kellanvalkea otsa ja niskaan asti ulottuva, kirkkaanpunainen päälaki. Naaraan päälaki on musta. Nuoren linnun päälaen höyhenet ovat vain kärjistään punaiset. Yleisväriltään se on aikuista himmeämpi.

Erot käpytikkaan

Valkoselkätikka eroaa helposti käpytikasta mustavalkoisen, poikkijuovikkaan selän ja valkoisen yläperän ja erityisesti valkoisen takaselän perusteella. Lisäksi valkoselkätikalta puuttuvat valkoiset hartialaikut ja se on jonkin verran käpytikkaa kookkaampi. Sen musta kaulansivun juova ei ulotu niskaan asti.

Oikealla kuvassa naaraspuolinen valkoselkätikka. Sen päälaki on musta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja oikealla Copyright Sergey Yeliseev
Valkoselkätikka
Valkoselkätikka
Ravinto

Valkoselkätikan pääasiallinen ravinto ovat hyönteisten toukat. Se etsii niitä lahoista puista. Se on erikoistunut sarvijäärien toukkiin. Ravintoon kuuluvat myös hyönteiset, kovakuoriaiset, perhostoukat ja muurahaiset.

Ruokaillessaan valkoselkätikka hakkaa usein kaarnan kuolleista puista tai hakkaa syviä, suppilomaisia koloja puunrunkoon. Talviaikoina vierailee valkoselkätikka ruokintapaikoillakin, hakiessaan talia. Suojelullisista syistä valkoselkätikkoja on myös ruokittu useilla reviireillä talilla, jotta ne selviäisivät parempikuntoisina talvesta.

Elinympäristö

Valkoselkätikan reviiri on laaja ja se vaatii pesimäympäristökseen laajoja lehtimetsäalueita. Lahopuuta pitää olla runsaasti pökkelöinä ja maapuina, sillä niistä valkoselkätikka löytää itselleen hyönteisten, erityisesti kovakuoriaisten toukkia. Vallitsevia puulajeja valkoselkätikan asuinalueella ovat haapa, raita, koivu ja lepät. Myös vanhat kaski- ja laidunmaat, joilla kasvaa koivikkoa, ovat lajin elinaluetta.

Äänet

Tavallisesti valkoselkätikka on aika hiljainen. Sen tavallisin ääni on selvästi käpytikan ääntä pehmeämpi "kjök", joskus kiihtyneinä sarjoina. Rummutus on pitkä - noin 2 sekuntia - ja voimakas. Se voi alkaa muutamilla tunnustelevilla kopautuksilla, jotka kiihtyvät hillityn hitaaksi, lopussa hieman vaimenevaksi pärrytykseksi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva vasemmalla Copyright Sergey Yeliseev
Pesintä

Rantakoivikko taikka pellonlaitahaavikko ovat valkoselkätikan mieluisinta pesintäympäristöä. Pesäkolonsa valkoselkätikka kovertaa yleensä koivuun taikka haapaan, harvemmin tervaleppään ja vain poikkeuksellisesti mäntyyn. Kolon katoksena voi olla komea kääpä. Valkoselkätikka munii aikaisin huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa 4 - 5 hohtavan valkoista munaa. Kumpikin emo hautoo. Haudonta-aika on 14 - 16 vrk. Pesäpoikasaika on 26 - 29 vrk. Yksi pesye vuodessa.

Muutto

Paikkalintu, joka kuitenkin pesimäajan ulkopuolella usein kiertelee laajalti pitkälle toukokuuhun saakka.

Oikealla koiras. Sen päälaki on punainen.

Lähteet
Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut - WSOY
Lars Imby: Suomen linnut - Gummerus
Juhani Lokki: Suomen ja Pohjolan linnut - WSOY
WWF

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Tatiana Bulyonkova
Valkoselkätikka
Valkoselkätikka
Valkoselkätikka Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Sergey Yeliseev
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Tunturisuden sivut

AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

Tunturisuden sivut

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
*** tunturisusi.com linkit ***