Tunturisuden sivut
Pinup

Pin-up

Pin-up tarkoittaa tietynlaista tapaa esittää naisia kuvissa, joko maalatuissa, piirretyissä, jollakin muulla tavalla toteutetuissa tai valokuvissa. Naiset - tai ehkä parempi olisi sanoa tytöt - kuvissa ovat vähäpukeisia, mutta siltikin kuvat ovat varsin säädyllisiä ja viattomia. Viattomuus, sulokkuus ja kauneus, tyttömäisyys, sekä myös iloisuus, onni ja huumori ovat käsitteitä, jotka liittyvät pin-up-kuviin.

Pinup

Vaikka taidemuoto saikin alkunsa jo 1800-luvulla, sen kulta-aikaa olivat sotien jälkeiset vuosikymmenet 1940-luvulta 1960-luvulle saakka. Ensimmäisen kerran termiä "pin-up" käytettiin vasta niinkin myöhään, kuin 1941.

Flirttailevat pin-up-tytöt ovat esiintyneet monenlaisissa julkaisuissa, aikakauslehdissä, kioskilehdissä ja -kirjoissa, julisteissa, mainoksissa, kalentereissa, postikorteissa ja seksilehdissä. Erityisen suosittuja kuva-aiheita pin-up-tytöt olivat seinäkalentereissa. Myös julisteita painettiin suuri määriä ja ne olivat hyvin suosittuja.

Valokuvien puolella oli erityisiä pin-up-tähtiä, mutta kenestä naisesta hyvänsä voitiin ottaa pin-up-tyylin mukaisia kuvia. Näin tehtiinkin ja lukemattomat amerikkalaiset filmitähdetkin ikuistettiin myös tällä tavalla, vaikka he urallaan olisivat tehneet mitä hyvänsä ja kaikkea muutakin.

Pinup

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Isabel Santos Pilot


Pin-up-tähdistä yksi kuuluisimpia oli Betty Grable, joka oli myös näyttelijä, tanssija ja laulaja.

Pin-up-tytöt juuri valokuvissa olivatkin silti yleensä jo kaikki glamourtähtiä, filmitähtiä, näyttelijättäriä, malleja tai jo muuten tunnettuja julkisuuden henkilöitä.

Pin-up-taiteilijoita:

Addams, Lara - Armstrong, Rolf - Ballantyne, Joyce - Olivia de Berardinis - Blanton, Mark - Bolles, Enoch - Brule, Al - Chiriaka, Ernest - D'Ancona, Edward - Driben, Peter - Ekman, Harry - Elvgren, Gil - Erbit, Jules - Harrison, Fisher - Henslee, Jack - Hildebrandt, Greg - Janesko, Jennifer - Kacere, John - Layne, Bill - Jerry von Lind - Medcalf, Bill - Meunier, Susanne - Moran, Earl - Mozert, Zoe - Munson, K.O. - Nagel, Patrick - Pearl, Frush - Petty, George - Ramos, Meir - Randall, Bill - Runci, Edward - Sarger, Xavier - Sorayama, Hajime - Thompson, T.N. - Vargas, Alberto - Billy de Vorss - Willis, Fritz - Withers, Ted.


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat vasemmalla yllä Copyright © Retrogasm
*Kuva oikealla yllä Copyright © Fred Seibert
*Kuva oikealla keskellä - Barbara Stanwyck, Ziegfeld girl, by Alfred Cheney Johnston, ca. 1924 - Copyright © trialsanderrors
*Kuva oikealla alla Copyright © Public domain.
Pinup Pinup Pinup
Neidot viekottelevina ja flirttailevina

Viattomat ja iki-ihanat Vintage Pin-up-neidot kauneimmillaan.
Neidot kauneimmillaan

Pin-up kuvista tulevat mieleen Martta Wendelinin kuvat - ne ovat täynnä aurinkoa, iloa, onnea ja aina on kuin ikuinen sunnuntai.
Mabel Rollins Harris

Mabel Rollins Harris oli amerikkalainen taiteilija, joka erikoistui pin-upiin, glamouriin ja nuoriin tyttöihin. Hän maalasi myös äiti-lapsi-kuvia ja uskonnollisia aiheita. Harrisin taidetta painettiin 1920 - 1940-luvuilla suuria määriä postikortteihin, kalentereihin, aikakauslehtiin - ja myös esimerkiksi käsiviuhkoihin ja palapeleihin.
Pin-up tyttöjen vaarallinen maailma
Pin-up tytöt seikkailuiden kiihkeissä syövereissä

Olihan vähäpukeisten pin-up-tyttöjen elämä joskus myös vaarallistakin, ainakin silloin, kun he olivat mukana kioskien seikkailukirjallisuudessa ja -sarjakuvissa.
Pin-up tyttö
Säikähdys

Hui kauhistus! Rantarapu on säikäyttänyt aurinkoa palvomassa olleen pin-up-tytön.
Brigitte Bardot
Brigitte Bardot (1934 Pariisi -)

Ranskalainen näyttelijä Brigitte Bardot kuvastelee täydellisintä kauneutta. Hän oli 1950- ja 1960-lukujen seksisymboli ja yksi kaikista tunnetuimmista ja suosituimmista elokuvatähdistä. Brigitte Bardot lopetti elokuvien tekemisen jo 39-vuotiaana vuonna 1973. Elokuvauransa jälkeen Brigitte Bardot on tehnyt ansiokasta työtä eläinten oikeuksien puolustajana.

Mestarillisesti entistetty kuva on vuoden 1953 Cannesin filmifestifaalien eli elokuvajuhlien yhteydessä, St.Tropezissa otettu. Brigitte Bardot on kuvassa 19-vuotias.
All Rights Reserved
*Kuva - Photographer unknown, this edit © 2013 Jonathan Charles - © Jonathan Charles
Photo used with permission.
Pin-up tyttö
Lumikiteitä

Hui kauhistus! Nyt uhkaa hypotermia!
*** tunturisusi.com linkit ***