Menu
Tunturisuden sivut
VIRTAHEPO (Hippopotamus amphibius) - Linnaeus, 1758

Virtahepo kuuluu sorkkaeläinten heimoon. Se on Afrikassa elävä suurikokoinen, kasveja syövä nisäkäs. Virtahepo on yksi helpoimmin tunnistettavista lajeista.

Suuri suu ja pienet silmät

Kuvassa oikealla virtahepo on avannut valtavan suunsa ammolleen auki. Sen suun leveys on jopa 50 cm ja leuat voivat avautua 150 asteen kulmaan. Virtahevon päässä näkyy hyvä sopeutuminen vesielämään: silmät, korvat ja sieraimet sijaitsevat aivan pään yläosassa. Silmät ja sieraimet ovat vieläpä kyhmyjen päässä, kuten krokotiililla.

Taistelut

Keskenään taistellessaan virtahevot käyvät toisensa kimppuun suu ammollaan. Yleensä virtahepourokset selviävät valtakamppailuissaan pelkillä uhoamisilla ja mahtailuilla, mutta jos ne joutuvat tappeluun, niin se voi kestää puolitoistakin tuntia. Tällainen kamppailu voi joskus johtaa toisen osapuolen kuolemaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla yllä Copyright © Ray Morris
*Kuva oikealla keskellä Copyright © Tarique Sani
*Kuva oikealla alla Copyright © Timothy Forbes
Virtahepo Virtahepo Virtahepo
Virtahepo
Virtahepo

Krugerin luonnonpuisto, Etelä-Afrikka 2006.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Arno & Louise Wildlife / Arno Meintjes
Virtahepo Virtahepo Ominaisuuksia ja elintapoja

Virtahevon ruumis on tynnyrin muotoinen, pyöräkkä ja sileä ja sitä kannattelevat lyhyentöpäkät jalat. Pää on suuri ja melkein neliskulmainen - kuono typäkkä, kuin poikkisahattu.

Virtahepo elää 10 - 15 (joskus jopa 150) yksilön ryhmissä, joita johtaa vanha ja voimakas uros. Tämä puolustaa aluettaan ankarasti muita uroksia vastaan. Virtahevoilla on pitkälle kehittynyt sosiaalinen järjestelmä.

Virtahepo on pulleroisen siloisesta ulkomuodostaan huolimatta varsin vaarallinen eläin, joka tappaa ihmisiäkin Afrikassa vuosittain enemmän, kuin mikään muu nisäkäs. Juoksunopeus maalla 30 km/h.

 • Uroksen paino 650 - 3 200 kg.
 • Naaraan paino 510 - 2 500 kg.
 • Hartiakorkeus 130 - 165 cm - ruumiin pituus 2,8 - 3,5 m, häntä on lyhyt.
 • Alaleuan kulmahampaat pidentyneet syöksyhampaiden kaltaisiksi - jopa 50 cm pituiset. Uroksen kulmahampaat voivat yhdessä painaa jopa yli kaksi kiloa.
 • Iho vihertävän musta, ruumiin alapuoli kellertävän harmaa.
 • Ääntely on voimakasäänistä ja kumeaa röhkintää.

  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva vasemmalla yllä Copyright © Corrie Barklimore
  *Kuva vasemmalla alla Copyright © Matt Biddulph
 • Virtahepo ja krokotiili
  Virtahepo ja krokotiili Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright © Stig Nygaard
  Levinneisyys ja elinympäristöt

  Virtahepoja elää Keski-Afrikassa Sudanista Zimbabween. Elinympäristönä ovat joki- ja järvialueet sekä niiden läheiset laitumet. Joskus virtahevot vaeltavat kauaksikin vesistöistä.

  "Norsu on sivistynyt herra ja sarvikuono on vanha, toraisa riitapukari. Virtahepo sen sijaan on kuin lihava pikkuherra, joka lämpöisenä iltapäivänä istuu kauluksettomana keittiön portailla ja katselee, miten hänen vaimonsa pesee pyykkiä perheen elatukseksi". (Martin Johnson)
  Ravinto

  Virtahepo käyttää ravinnokseen pääasiassa eräitä lyhyitä ruohoja, joita se syö 40 kg/vrk. Ruohot se nyppii suuhunsa leveiden huuliensa avulla. Virtahevon ruokailutottumukset johtavat siihen, että tietyt lyhytvartiset lajit kuluvat tiheillä virtahepoalueilla nopeasti loppuun, mikä puolestaan johtaa maan irtoamiseen ja poishuuhtoutumiseen.

  Virtahevon ravinnon tarve on itse asiassa sen ruumiin massaan nähden pieni. Tämä johtuu siitä, että se viettää suuren osan ajastaan vedessä lojuen, jolloinka energiaa kuluu vähän - enimmilläänkin vain haukotteluun.

  Vesielämää

  Virtahepo on sopeutunut vesielämään ja on sukelluksissa jopa 10 minuuttia kerrallaan. Päivät se viettää miltei kaiken aikaa aamuhämärästä iltahämärään vedessä ja nousee pimeällä maihin, laiduntaakseen yksin. Virtahevon ihon kautta haihtuu helposti vettä, eikä eläin siis voi olla pitkään maalla auringon paahteessa.

  Vedessä virtahevot torkkuvat usein rykelmänä tiukasti kuin sillit. Vanhat, ärtyisät urokset saattavat lillua vedessä loitommalla. Ne makaavat jonkin matalan lätäkön pohjassa, vain silmät ja sieraimet veden pinnan yläpuolella. Jos vettä on syvemmälti, niin ne uivat ja sukeltelevat. Etäämpää ei itse eläintä eina edes erota, mutta parin kolmen minuutin väliajoin näkee vesihöyrypatsaan nousevan ilmaan, ja samaan aikaan kuuluu kuin aivastelua ja pärskyntää: virtahepo siinä nostaa päänsä hengittääkseen.

  Päivisin on virtahepojen elämä uneliasta, mutta iltaisin se vilkastuu. Röhähtely yltyy yhä taajemmaksi ja äänekkäämmäksi, ja laiskoina lojuneet eläimet alkavat sukellella ja uiskennella ja polskutella. Pian ne jo nousevatkin maalle ja alkavat etsiä ruokaa.
  Lisääntyminen

  Virtahevot parittelevat vedessä ja naaras on parittelun aikana suorastaan upoksissa yrittäen nostaa päätään hengitystä varten. Kantoaika on 8 kk, poikasia syntyy 1 kerrallaan 2 vuoden välein. Poikasen syntymäpaino on runsaat 40 kg ja se syntyy joko maalle taikka matalampaan veteen. Joskus poikanen syntyy veden alla niin, että sen on heti pulpahdettava pintaan haukkomaan henkeä. Poikanen imee emoaan jopa veden alla. Imetys päättyy 8 kk:n iässä. Aikuisen mitat virtahevolla on 5 - 6 vuoden iässä.

  Sukukypsyysikä uroksilla 7 vuoden iässä, mutta hallitsevat urokset eivät päästä nuoria virtahepoja vuosiin parittelemaan naaraiden kanssa. Niinpä urokset pääsevätkin parittelemaan vasta noin 20 vuoden iässä, jolloin ne ovat saavuttaneet tarpeeksi korkean sosiaalisen aseman. Virtahevon elinikä on 30 - 40 vuotta.
  Virtahepo
  Lähteet
  Olli Marttila: Suuri savanni
  IUCN
  ADW Animal Diversity Web
  Eläinten maailma - Otava
  Maailman eläimet - Nisäkkäät 2 - Tammi
  Kaksi virtahepoa

  Nykyisin elää kaksi virtahepolajia.

 • Virtahepo (Hippopotamus amphibius)
 • Pikkuvirtahepo (Choeropsis liberiensis)
 • Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright © bob|P-&-S
  Virtahepo
  Virtahepo

  Kenia, Masai Mara 2011.
  Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
  *Kuva Copyright © Ray Morris
  TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
  Eläimiä A - M

  Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kengurut Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Krokotiilieläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Lumivuohi Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
  Eläimiä N - V

  Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Puukengurut Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

  Erikoissivuja

  Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
  Lintuja

  Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
  Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

  Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Bernhardinkoira Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Labradorinnoutaja Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

  Esihistoria

  Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

  KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
  A - E

  Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
  F - K

  Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
  L - P

  Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
  R - V

  Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
  KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
  A - J

  Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
  K - L

  Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
  - Leijonan pentukuvia
  - Valkoiset leijonat
  - Aasianleijona
  Leopardi - Leopardin alalajit
  - Musta pantteri
  Litteäpääkissa Lumileopardi
  M - P

  Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
  R - V

  Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
  - Savannah
  Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
  - Valkoinen tiikeri
  - Kultatiikeri
  - Liikeri ja tiikoni
  Villikissa
  *** tunturisusi.com linkit ***