Menu
Tunturisuden sivut
VIRTAHEPO (Hippopotamus amphibius) - Linnaeus, 1758

Virtahepo kuuluu sorkkaeläinten heimoon. Se on Afrikassa elävä suurikokoinen, kasveja syövä nisäkäs. Virtahepo on yksi helpoimmin tunnistettavista lajeista.

Suuri suu ja pienet silmät

Kuvassa oikealla virtahepo on avannut valtavan suunsa ammolleen auki. Sen suun leveys on jopa 50 cm ja leuat voivat avautua 150 asteen kulmaan. Virtahevon päässä näkyy hyvä sopeutuminen vesielämään: silmät, korvat ja sieraimet sijaitsevat aivan pään yläosassa. Silmät ja sieraimet ovat vieläpä kyhmyjen päässä, kuten krokotiililla.

Taistelut

Keskenään taistellessaan virtahevot käyvät toisensa kimppuun suu ammollaan. Yleensä virtahepourokset selviävät valtakamppailuissaan pelkillä uhoamisilla ja mahtailuilla, mutta jos ne joutuvat tappeluun, niin se voi kestää puolitoistakin tuntia. Tällainen kamppailu voi joskus johtaa toisen osapuolen kuolemaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla yllä Copyright © Ray Morris
*Kuva oikealla keskellä Copyright © Tarique Sani
*Kuva oikealla alla Copyright © Timothy Forbes
Virtahepo Virtahepo Virtahepo
Virtahepo
Virtahepo

Krugerin luonnonpuisto, Etelä-Afrikka 2006.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Arno & Louise Wildlife / Arno Meintjes
Virtahepo Virtahepo
Ominaisuuksia ja elintapoja

Virtahevon ruumis on tynnyrin muotoinen, pyöräkkä ja sileä ja sitä kannattelevat lyhyentöpäkät jalat. Pää on suuri ja melkein neliskulmainen - kuono typäkkä, kuin poikkisahattu.

Virtahepo elää 10 - 15 (joskus jopa 150) yksilön ryhmissä, joita johtaa vanha ja voimakas uros. Tämä puolustaa aluettaan ankarasti muita uroksia vastaan. Virtahevoilla on pitkälle kehittynyt sosiaalinen järjestelmä.

Virtahepo on pulleroisen siloisesta ulkomuodostaan huolimatta varsin vaarallinen eläin, joka tappaa ihmisiäkin Afrikassa vuosittain enemmän, kuin mikään muu nisäkäs. Juoksunopeus maalla 30 km/h.

  • Uroksen paino 650 - 3 200 kg.
  • Naaraan paino 510 - 2 500 kg.
  • Hartiakorkeus 130 - 165 cm - ruumiin pituus 2,8 - 3,5 m, häntä on lyhyt.
  • Alaleuan kulmahampaat pidentyneet syöksyhampaiden kaltaisiksi - jopa 50 cm pituiset. Uroksen kulmahampaat voivat yhdessä painaa jopa yli kaksi kiloa.
  • Iho vihertävän musta, ruumiin alapuoli kellertävän harmaa.
  • Ääntely on voimakasäänistä ja kumeaa röhkintää.

    Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
    *Kuva vasemmalla yllä Copyright © Corrie Barklimore
    *Kuva vasemmalla alla Copyright © Matt Biddulph
  • Virtahepo ja krokotiili
    Virtahepo ja krokotiili Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
    *Kuva Copyright © Stig Nygaard
    Levinneisyys ja elinympäristöt

    Virtahepoja elää Keski-Afrikassa Sudanista Zimbabween. Elinympäristönä ovat joki- ja järvialueet sekä niiden läheiset laitumet. Joskus virtahevot vaeltavat kauaksikin vesistöistä.

    "Norsu on sivistynyt herra ja sarvikuono on vanha, toraisa riitapukari. Virtahepo sen sijaan on kuin lihava pikkuherra, joka lämpöisenä iltapäivänä istuu kauluksettomana keittiön portailla ja katselee, miten hänen vaimonsa pesee pyykkiä perheen elatukseksi". (Martin Johnson)

    Ravinto

    Virtahepo käyttää ravinnokseen pääasiassa eräitä lyhyitä ruohoja, joita se syö 40 kg/vrk. Ruohot se nyppii suuhunsa leveiden huuliensa avulla. Virtahevon ruokailutottumukset johtavat siihen, että tietyt lyhytvartiset lajit kuluvat tiheillä virtahepoalueilla nopeasti loppuun, mikä puolestaan johtaa maan irtoamiseen ja poishuuhtoutumiseen.

    Virtahevon ravinnon tarve on itse asiassa sen ruumiin massaan nähden pieni. Tämä johtuu siitä, että se viettää suuren osan ajastaan vedessä lojuen, jolloinka energiaa kuluu vähän - enimmilläänkin vain haukotteluun.
    Vesielämää

    Virtahepo on sopeutunut vesielämään ja on sukelluksissa jopa 10 minuuttia kerrallaan. Päivät se viettää miltei kaiken aikaa aamuhämärästä iltahämärään vedessä ja nousee pimeällä maihin, laiduntaakseen yksin. Virtahevon ihon kautta haihtuu helposti vettä, eikä eläin siis voi olla pitkään maalla auringon paahteessa.

    Vedessä virtahevot torkkuvat usein rykelmänä tiukasti kuin sillit. Vanhat, ärtyisät urokset saattavat lillua vedessä loitommalla. Ne makaavat jonkin matalan lätäkön pohjassa, vain silmät ja sieraimet veden pinnan yläpuolella. Jos vettä on syvemmälti, niin ne uivat ja sukeltelevat. Etäämpää ei itse eläintä eina edes erota, mutta parin kolmen minuutin väliajoin näkee vesihöyrypatsaan nousevan ilmaan, ja samaan aikaan kuuluu kuin aivastelua ja pärskyntää: virtahepo siinä nostaa päänsä hengittääkseen.

    Päivisin on virtahepojen elämä uneliasta, mutta iltaisin se vilkastuu. Röhähtely yltyy yhä taajemmaksi ja äänekkäämmäksi, ja laiskoina lojuneet eläimet alkavat sukellella ja uiskennella ja polskutella. Pian ne jo nousevatkin maalle ja alkavat etsiä ruokaa.

    Lisääntyminen

    Virtahevot parittelevat vedessä ja naaras on parittelun aikana suorastaan upoksissa yrittäen nostaa päätään hengitystä varten. Kantoaika on 8 kk, poikasia syntyy 1 kerrallaan 2 vuoden välein. Poikasen syntymäpaino on runsaat 40 kg ja se syntyy joko maalle taikka matalampaan veteen. Joskus poikanen syntyy veden alla niin, että sen on heti pulpahdettava pintaan haukkomaan henkeä. Poikanen imee emoaan jopa veden alla. Imetys päättyy 8 kk:n iässä. Aikuisen mitat virtahevolla on 5 - 6 vuoden iässä.

    Sukukypsyysikä uroksilla 7 vuoden iässä, mutta hallitsevat urokset eivät päästä nuoria virtahepoja vuosiin parittelemaan naaraiden kanssa. Niinpä urokset pääsevätkin parittelemaan vasta noin 20 vuoden iässä, jolloin ne ovat saavuttaneet tarpeeksi korkean sosiaalisen aseman. Virtahevon elinikä on 30 - 40 vuotta.
    Virtahepo
    Lähteet
    Olli Marttila: Suuri savanni
    IUCN
    ADW Animal Diversity Web
    Eläinten maailma - Otava
    Maailman eläimet - Nisäkkäät 2 - Tammi
    Kaksi virtahepoa

    Nykyisin elää kaksi virtahepolajia.

  • Virtahepo (Hippopotamus amphibius)
  • Pikkuvirtahepo (Choeropsis liberiensis)
  • Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
    *Kuva Copyright © bob|P-&-S
    Virtahepo
    Virtahepo

    Kenia, Masai Mara 2011.
    Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
    *Kuva Copyright © Ray Morris
    TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
    Tunturisuden sivut

    AhmaTunturisuden sivut ApinatTunturisuden sivut DelfiinitTunturisuden sivut Euroopansuslikki (siiseli)Tunturisuden sivut FilippiinienkummittelijaTunturisuden sivut GenettiTunturisuden sivut GueretsatTunturisuden sivut GundiTunturisuden sivut HiekkamangustiTunturisuden sivut HirvieläimetTunturisuden sivut HyeenatTunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut ImpalaTunturisuden sivut JääkarhuTunturisuden sivut Kapybara (vesisika)Tunturisuden sivut KarhuTunturisuden sivut KeisaritamariiniTunturisuden sivut KengurutTunturisuden sivut KiinantupaijaTunturisuden sivut KirahviTunturisuden sivut Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaanTunturisuden sivut KoalaTunturisuden sivut KodiakinkarhuTunturisuden sivut KoiraeläimetTunturisuden sivut KrokotiilieläimetTunturisuden sivut KultapandaTunturisuden sivut KärppäTunturisuden sivut LaiskiaisetTunturisuden sivut Liito-oravaTunturisuden sivut LumikkoTunturisuden sivut LumivuohiTunturisuden sivut MajavatTunturisuden sivut MangustiTunturisuden sivut MaraTunturisuden sivut MeerkatTunturisuden sivut MetsäjänisTunturisuden sivut MinkkiTunturisuden sivut MungotTunturisuden sivut MurmelitTunturisuden sivut MustajalkahilleriTunturisuden sivut MustakarhuTunturisuden sivut MyyrätTunturisuden sivut NorsutTunturisuden sivut NumbattiTunturisuden sivut NäätäTunturisuden sivut OravaTunturisuden sivut PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasiaTunturisuden sivut

    Tunturisuden sivut

    Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)Tunturisuden sivut

    Tunturisuden sivut

    AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut VillikissaTunturisuden sivut
    *** tunturisusi.com linkit ***