Vladimir Putin
Vladimir Putin - Venäjän presidentti

Venäjän federaation nykyinen presidentti Vladimir Putin (7.10.1952 - ) on toiminut useampia kertoja sekä Venäjän pääministerinä että presidenttinä. Hän on nuoruudessaan opiskellut historiaa, kieliä, kirjallisuutta, oikeustiedettä ja monta muutakin alaa.

Ennen poliittista uraansa Vladimir Putin toimi KGB:n tiedustelutehtävissä, jossa hän yleni everstiluutnantiksi. Venäjän turvallisuuspalvelussa (FSB) hän yleni myöhemmin kenraaliksi. Tiedustelu-upseerin ura on varmaankin vieläkin suuri osa Vladimir Putinin identiteettiä, sillä hän on kerran eräässä keskustelussa todennut: "Sellaista, kuin entinen KGB-mies, ei ole olemassakaan".

Politiikkaan Vladimir Putin siirtyi niin, että hän toimi ensiksi Pietarin apulaispormestarina ja siirtyi sitten siitä presidentti Boris Jeltsinin hallintoon, erilaisiin tehtäviin.

Ensimmäisen kerran Vladimir Putin tuli valituksi pääministeriksi vuonna 1999 ja ensimmäisen kerran presidentiksi heti seuraavana vuotena, vuonna 2000. Vladimir Putin valittiin nykyiselle kaudelleen vuonna 2012 ja kuuden vuoden pituinen presidenttikausi päättyy 2018, jolloin hänen uskotaan asettuvan uudelleen presidenttiehdokkaaksi.

Vladimir Putin

Venäjän silloinen pääministeri Vladimir Putin ja Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja, belgialainen Jacques Rogge kesällä 2010 valvomassa sitä, kuinka Venäjällä edettiin kohti olympialaisia. Talviolympialaisten 2014 isännyys oli annettu Venäjälle muutamia vuosia aiemmin, Kansainvälisen Olympiakomitean kokouksessa Guatemalassa, heinäkuussa 2007.

Urheilun ystävä ja tukija

Vladimir Putin tunnetaan suurena urheilun ystävänä. Yhtenä osoituksena tästä olivat Sotshin talviolympialaiset 2014. Niiden pitäminen Venäjällä oli varmasti Vladimir Putinille suuri ja tärkeä, henkilökohtainenkin saavutus, jonka eteen hän teki vuosien ajan työtä erilaisilla valta- ja urheilupolitiikan näyttämöillä.

Maailman vaikutusvaltaisin ihminen

Forbes-lehden vuotuinen listaus määritti Vladimir Putinin vuoden 2016 maailman vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi. Hän oli maailman vaikutusvaltaisin ihminen myös vuosina 2013 ja 2014.Vladimir Putin - laulumiehiä

Vladimir Putin on musiikki- ja laulumiehiä, ja myös laulaa erilaisissa tilaisuuksissa. Yleensä laulaminen tapahtuu muiden kanssa yhteislauluna, ja laulut ovat venäläisiä lauluja.

Videolla hän laulaa Pietarissa hyväntekeväisyystilaisuudessa, jossa kerättiin rahaa syöpäsairaiden lasten hoitoon. Kappale on suosittu amerikkalainen laulu Blueberry Hill, vuodelta 1940. Tämän laulun Vladimir Putin oli varmaankin valinnut yleisölleen, jossa oli mukana lukuisa määrä Hollywoodin suurimpia tähtiä. Tilaisuudessa olivat mukana Gerard Depardieu, Vincent Cassel, Mickey Rourke, Coldie Hawn ja Paul Anka.

Oman kertomansa mukaan Vladimir Putin ei osaa puhua hirveän hyvin englantia, vaikka ymmärtääkin sitä sujuvasti. Erityisesti englanninkielisiä lauluja varten hän on ottanut oppitunteja englantia taitavan laulunopettajan kanssa.
Vladimir Putin

Kuvassa vuonna 2009 silloinen pääministeri Vladimir Putin harjoittelemassa judoa urheilukoulussa, Pietarissa.

Kuva Copyright AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Druzhinin.

Vladimir Putin - kamppailulajien suurmestari

Vladimir Putin on läpi elämänsä harrastanut useampiakin itämaisia kamppailulajeja. Näitä lajeja ovat judo, taekwondo ja karate. Kussakin näistä lajeista hän on saavuttanut suurimpia kunnianosoituksia, ja myös kilpailumenestystä. Luonnollisesti hänen lajivalikoimaansa kuuluu myös sambo, joka on venäläinen kamppailulaji. Siinäkin hän on saavuttanut mestarin arvon.

Kamppailulajien ohella Vladimir Putin on ennättänyt tutustua itsekin niitä harrastaen hyvin suureen määrään erilaisia urheilulajeja. Hänet on nähty milloin ratsastamassa, hiihtämässä, milloin pelaamassa jääkiekkoa tai laskemassa koskea. Omien sanojensa mukaan "hän rakastaa kaikkea uutta ja nauttii uusien asioiden oppimisesta, saaden itse prosessista suurta iloa".

Kahdeksannen danin mustan vyön judoka Vladimir Putin

Judo on Japanista lähtöisin oleva kamppailulaji, jonka kehitti Jigoro Kano 1880-luvulla. Vladimir Putin on judoka. Judon harjoittamisen hän aloitti 11-vuotiaana. Vuonna 1976 hän voitti judossa kotikaupunkinsa Leningradin (nyk. Pietari) juniorimestaruuden. Nykyisin Putinilla on judossa 8. danin musta vyö.

Judo oli Vladimir Putinille nuoruudessa se laji, joka ohjasi hänet elämässä oikealle tielle. Urheilun myötä hän jo lapsuudessaan ja nuoruudessaan oppi noudattamaan terveellisiä elämäntapoja.

Vladimir Putin uskoo, että judo harjoittaa sekä mieltä, että ruumista. Vladimir Putin toteaa judosta: "Judo opettaa puolustautumaan, tajuamaan tilanteen, näkemään vastustajan vahvat ja heikot puolet ja pyrkimään parhaaseen lopputulokseen. Olen varma siitä, että jokainen yhtyy ajatukseeni, että juuri tällaisia taitoja tarvitsee jokainen poliitikkokin.".

Vladimir Putin on yhdessä miljardööri Arkadi Rotenbergin kanssa kirjoittanut judon historiaa esittelevän kirjan, "Pehmeä tapa" (The Gentle Way). Vuonna 2016 julkaistua kirjaa jaettiin ilmaisena seitsemälle miljoonalle venäläiselle koululaiselle. Rotenberg on yhdessä judoeksperttien kanssa kirjoittanut myös toisen kirjan Putinin kanssa luodun kirjan rinnalle: "Judon taide: leikistä mestaruuteen" (Art of Judo: From Play to Mastery). Tämän judoa lajina esittelevän opaskirjan mukana seuraa 90 laminoitua korttia, joissa on ohjeita harjoitteluun. Myös tämä kirja jaettiin koulujen 1 - 4 luokkien oppilaille.

Vladimir Putin

Judokirjailijan uransa Vladimir Putin aloitti jo vuonna 1999, jolloin hän oli yksi kirjan "Opitaan judoa Vladimir Putinin kanssa" (Let's Learn Judo with Vladimir Putin) tekijöistä. Vuonna 2004 Vladimir Putin oli yksi kirjan "Judo: historia, teoria, harjoittelu" (Judo: History, Theory, Practice) tekijöistä. Vuonna 2008 hän esiintyi elokuvassa, jossa hän itse esitteli eräitä kamppailulajien tekniikoita.

Venäläiset ovat laajasti viehtyneet itämaisiin kamppailulajeihin. Venäjän hallituksen mukaan noin 15 miljoonaa venäläistä harrasti vuonna 2015 judoa.

Yhdeksännen danin mustan vyön taekwondoini Vladimir Putin

Taekwondo on korealainen itsepuolustuslaji. Taekwondon harrastajaa voidaan kutsua nimityksillä taekwondoini tai taekwondoka. Tässäkin lajissa Vladimir Putin on saanut 9. danin mustan vyön, vuonna 2013. Selvyyden vuoksi voisi sanoa, että eräiden vaikutusvaltaisten ja lajia edistäneiden kohdalla tällainen heille suotu suurmestarin arvo on hieman kuin kunniatohtorin arvoon verrattava. He ovat lajin arvostettuja tuntijoita ja opettajia.

Vladimir Putin suhtautuu kamppailulajeissa saamiinsa korkeisiin kunnianosoituksiin vaatimattomasti. Taekwondon suurmestarin tittelistään hän on todennut: "En usko, että olen ansainnut näin korkeaa Dania".

Kahdeksannen danin mustan vyön karateka Vladimir Putin

Karate eli karate-do on alkujaan okinawalainen kamppailulaji. Karaten harjoittaja on nimeltään karateka. Karatessa Vladimir Putinille myönnettiin vuonna 2013 kahdeksannen danin musta vyö. Tämä kunnianosoitus annettiin hänelle siitä työstä, että hän on suuresti edistänyt Kyokushin karaten harrastusta Venäjällä. Kyokushin on korealaissyntyisen Sosai Masutatsu Oyaman vuonna 1964 kehittämä karaten tyylisuunta. Se on eräs maailman suurimmista karaten tyylisuunnista.

PS. Sellaiselle, jolle itämaiset kamppailulajit eivät ole omakohtaisesti tuttuja, eriväriset vyöt ja arvoasteikot muodostavat monimuotoisen järjestelmän, joka ei lajeihin vihkiytymättömälle oikein avaudu. Noin kansantajuisesti voi sanoa, että mitä isompi numero (1 - 10) on danin yhteydessä, sitä suurempi mestari ja opettaja on lajissa.
Vladimir Putin - eläintensuojelija

Luonto ja sen eläimistö ovat lähellä Vladimir Putinin sydäntä. On sanottu, että USA:n presidentin, Theodore Rooseveltin (Yhdysvaltain 26. presidentti vuosina 1901 - 1909) jälkeen hän on ehkä ainut ja ensimmäinen valtionpäämies, joka on Rooseveltin lailla profiloitunut luontoharrastustensa myötä. (Näin suomalaisena tähän kyllä pitää lisätä Urho Kekkonen).

Suurkaupungissa syntyneen ja kasvaneen Vladimir Putinin rakkaus luontoon syntyi kirjojen kautta ja niitä lukien. Hänen suosikkikirjailijoitaan ovat olleet Jack London, Jules Verne ja Ernest Hemingway. Luontoharrastuksen ja luonnon kunnioituksen kehittymistä edistivät myös monet pioneerien kesäleirit luonnon keskellä. Vuodesta 2009 alkaen Vladimir Putin on kaiken muun ohella johtanut Venäjän maantieteellistä yhdistystä (Russian Geographical Society RGS).

Vladimir Putin osallistuu useiden uhanalaisten eläinlajien, kuten amurintiikerin, amurinleopardin ja lumileopardin suojeluun, tukien näiden lajien moninaisia suojeluohjelmia.

Vladimir Putin on ollut mukana useiden tieteellisten, eläimiä tutkivien ryhmien matkoilla. Näillä matkoilla on selvitelty milloin maitovalaiden, milloin jääkarhujen taikka tiikereiden elämää ja elinmahdollisuuksia. Hänellä on ollut itselläänkin tutkijoiden seurassa mahdollisuus laittaa satelliittijäljittimiä useisiin nukutettuihin eläimiin, kuten jääkarhuun arktisella Frans Joosefin maalla.

Vladimir Putin - kalamies

Vladimir Putinin tärkeimpiä vapaa-ajan harrastuksia on kalastus. Hänen kalavälineitään ovat kelat, virvelit ja onget ja mieluisimmat kalavedet löytyvät kotimaasta, Murmanskista, Siperiasta ja Volgalta.

Vladimir Putin - koiraharrastaja

Vladimir Putin on koiraihmisiä, useiden Yhdysvaltojenkin presidenttien lailla. Vladimir Putinin koirat ovat Venäjällä kansallisia julkkiksia. Yhdelle niistä, Bulgarian pääministerin vuonna 2010 lahjoittamalle bulgarianpaimenkoiran pennulle, etsittiin koko kansan voimin nimeä. Nimeksi tuli lopulta Buffy.

Vladimir Putin
Lähteitä
*Vladimir Putin, Personal website - Interests: Sport
*The Moscow Times 1.7.2016: Putin Judo Program Becomes Russian Standard
*MTV Uutiset 4.12.2015: Venäjä-asiantuntijat: Putin pysyy vallassa kuolemaansa saakka
*Ilta-Sanomat 10.1.2016: Näin Putin panee miestä mattoon! Venäjän presidentti esittelee judotaitojaan uudella videolla
*Verkkouutiset 4.7.2016: Vladimir Putinin ja Jokerit-oligarkin judokirja jaetaan miljoonille lapsille Venäjällä
*European Judo Union: 8th dan to Vladimir Putin, President of the Russian Federation
*Washington Times 25.11.2014: Vladimir Putin earns 8th-degree black belt in karate
*Huffington Post 13.11.2013: Vladimir Putin Earns 9th Degree Black Belt In Taekwondo, Because That's What Vladimir Putin Does
*Yle Uutiset, 15.12.2016: Forbes: Putin on maailman vaikutusvaltaisin henkilö
*OutdoorLife: One-on-One With Vladimir Putin
*Ilta-Sanomat 11.12.2010: Putin yllätti Hollywood-tähdet: soitti pianoa ja lauloi englanniksi


Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuvat - Copyright © United Nations Photo
Vladimir Putin
Vladimir Putin puhumassa YK:ssa

Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous 28.9.2015.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva - UN Photo/Cia Pak - 28 September 2015 - United Nations, New York - Photo # 645495 - Copyright © United Nations Photo
Vladimir Putin
Vladimir Putin ja Barack Obama

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kohottavat lasejaan lounaalla, Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous 28.9.2015.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Kuva - UN Photo/Amanda Voisard - 28 September 2015 - United Nations, New York - Photo # 645617 - Copyright © United Nations Photo
*** tunturisusi.com linkit ***