Menu
Tunturisuden sivut
Intiaanileikit
Intiaanileikkien kultakausi 1950 - 1960-luvuilla

Villin Lännen leikkejä intiaaneineen ja seriffeineen leikittiin erityisen runsaasti 1950 - 1960-luvuilla, jolloin viihdekulttuurissakin elettiin lukemattomien westernien, lännen sarjakuvien ja kioskikirjojen tarjonnassa kiihkeintä aikaa. Suomessakin intiaanileikit olivat suosittuja, vaikka varmasti harvoilla oli mahdollisuuksia ihan hevosenkin mukaan saamiseen, kuten kuvan amerikkalaisella pojalla vuonna 1966. Hänen allaan ratsuna on amerikanponi, ja tässä ei ole kyseessä leikki, vaan kilpailu, jossa on palkittu parhaat intiaaniksi muuntautuneet. Kuvassa "Cheyenne Medicine Man" - eli Cheyenne-intiaanien poppamies.

All rights reserved
*Kuva yllä - Photo credit: Shirley A. Rice - Copyright © Flickr/T. Djll - Dill Pixels (THE ORIGINAL)
Photo used with permission.
Intiaanileikit
Apassi Intiaanileikit

Intiaanileikkien ominaispiirre on se, että ei ole olemassa sääntöjä siitä, miten leikitään, vaan leikkijät itse luovat omat intiaanileikkinsä. Perusintiaanileikissä on tietysti intiaaneja, jotka voivat elää rauhanomaisesti omassa teltassaan tai telttakylässään - tai sotia muiden intiaaniheimojen tai valkoisten kanssa. Vain mielikuvitus on rajana, kun leikitään intiaania! Toki silti auttaa, jos lukee ensiksi jonkin intiaanikirjan - tai käy läpi nämä intiaanisivut, ja opettelee tuntemaan sitä, millaisia intiaanit olivat ja miten he elivät. Tarpeistoa intiaanileikkihinsä voi tehdä tai ostaa niin paljon, kuin vain haluaa, on aikaa ja intoa - tomahawkit, jousipyssyt, asut ja kaiken muun.

Intiaanityttö

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jeff Kubina


Pocahontas

Pocahontas on Hiawathan, Istuvan Härän ja Geronimon ohella yksi kaikkein tunnetuimpia intiaaneja. Varmaankin lukemattomat tytöt ovat intiaanileikeissään pukeutuneet Pocahontasiksi, kuten tyttö kuvassa oikealla.

Pocahontas!

"Suuri Henki,
siunaa meitä kaikkia,
miehiä, naisia ja lapsia.
Pyhä Loitsukäärö, auta meitä elämään kunnollisesti.
Pyhä Loitsupiippu, siunaa meitä,
siunaa joet, vuoret, tasangot, eläimet ja linnut.
Äiti Maa, huolehdi meistä kuolemaamme saakka."

(Mustajalkojen rukous)


Intiaanilasten omat leikit ja leikkikalut

Intiaanilapset ovat leireissään leikkineet, kuten kaikki maailman lapset. Leikkiessä hauskanpidon ohella kehittyivät samalla monenlaiset taidot, joita tarvittiin villissä luonnossa eläessä. Leikkikalunsa ja pelivälineensä intiaanilapset saivat luonnon tarjoamista mahdollisuuksista, niitä ei ostettu kaupasta. Pojat harjoittelivat mieluiten jousella ampumista, tytöt leikkivät nukeilla. Lapsilla oli leluja, pelejä ja lemmikkieläiminäkin koiranpentuja.

Kivimuodostelma

Tätä yksinkertaista peliä ovat pelanneet useiden intiaanikansojen lapset. Leikkiä varten kerätään 30 pientä kiveä - mutta niiden sijasta voidaan käyttää myös nappeja, kolikoita tai pieniä keppejä.

Kilpailuttaja rakentaa kivistä jonkin selkeän kuviomuodostelman. Kilpailijat saavat hetken katsoa kuviota, sitten se peitetään liinalla - ja kilpailijat yrittävät tehdä omilla kivillään mahdollisimman tarkasti samanlaisen kuvion. Kun kilpailijat ovat tehneet oman kuvionsa, niitä verrataan alkuperäiseen. Lähimpänä alkuperäistä oleva voittaa ja saa vuorostaan kilpailuttaa muita.

Tämä leikki parantaa kykyä tehdä tarkkoja havaintoja ja painaa ne muistiin. Elintärkeä ominaisuus vaarojen täyttämässä maailmassa eläneille intiaaneille, joiden piti kaiken aikaa lukea ympäröivää tilaa ja tehdä siitä tarkkoja havaintoja. (Teach Your Kids to Play Native American Games)

Pocahontas

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva POCAHONTAS Copyright Rebecca Lader


Haaveiden ja toiveiden arvaaminen

Irokeesilapset ovat aikanaan leikkineet tätä leikkiä. Heillä on ollut omia välineitään, joilla on voinut piirtää. Nyt voimme helpottaa välinehankintoja: tarvitaan kynä tai mieluummin värillinen liitu ja paperia.

Kilpailuttaja piirtää paperille kuvan jostakin haaveestaan tai toiveestaan. Kuvasta voi tulla tietenkin liiankin helppo, joten se kannattaa toteuttaa jotenkin hieman vaikeammin. Tämän jälkeen hän näyttää piirtämäänsä kuvaa kilpailijoille ja nämä yrittävät kuvasta päätellä, mistä piirtäjä haaveilee tai mitä hän toivoo.

Saman leikin voi toteuttaa myös elein ja ilmein ja käsillä ilmaan elehtien ja ilmaan piirtäen. Kilpailuttaja näyttelee ja elehtii, ääneti ja puhumatta, haaveensa ja toiveensa ja muut yrittävät tulkita, mistä hän haaveilee. Näin ovat leikkineet irokeesilapset. (Teach Your Kids to Play Native American Games)
Seriffi
Seriffi aina mukana

Siellä missä leikitään intiaanileikkejä, ovat aina mukana myös valkoiset, ja seriffi. Aika moni poika haluaakin lännen leikeissä olla seriffinä.
Intiaanileikkejä
Villi Länsi Intiaanileikkejä Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Public domain - Pixabay.


*** tunturisusi.com linkit ***