Menu
Tunturisuden sivut
Apassi INTIAANIEN NIMET

Intiaaninaisen lapsena saama nimi säilyi usein kautta elämän. Miehellä taas oli kaksi nimeä tai useitakin, joita käytettiin tilanteen mukaan ja iän karttuessa ne saattoivat muuttua.

Intiaanien nimien kirjoittaminen on ollut yhtä vaikeaa, kuin intiaanikansojen ja -heimojen nimien kirjoittaminen. Kirjallisuudessa käytetään toisinaan englanninkielisiä nimiä, lähinnä siksi, että nimien kääntäminen on vaikeaa ja johtaa usein virheisiin. Usein jo englanninkieliset nimet ovat virheellisiä käännöksiä alkuperäisistä. Kun nämä yksinkertaistetut englanninkieliset nimet on vielä käännetty suomeksi, ollaan oltu jo varsin kaukana nimen alkuperäisestä merkityksestä.

Olisi tietenkin hyvä, jos voisimme käyttää intiaaneista heidän intiaanikielisiä nimiään. Näin välttyisimme käännösongelmilta ja myös siltä, että jotkut nimet kuulostavat suomeksi varsin lapsellisilta. Esimerkiksi kiowapäällikkö Suuri Puu (Big Tree) tai lakotojen Istuva Härkä (Sitting Bull) saattavat vaikuttaa naiiveilta, mutta kiowankielinen nimi Adooette taikka lakotankielinen Tathanka Iyotake kuulostavat jo ihan "oikeilta" nimiltä.

Näitä suomalaisia, vakiintuneita nimiä on kuitenkin totuttu käyttämään - jotta henkilöiden tunnistaminen kirjallisuudessa olisi mahdollista. Alla lueteltuna intiaanien suomennettuja nimiä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla - Copyright © Flickr/Tony Alter
*Kuvat päälliköistä ja vaimosta - Copyright © Flickr/Nationalmuseet - National Museum of Denmark


Intiaanitanssija
Peskelechaco

Peskelechaco - Pawnee-päällikkö

Hayne Hudjihini

Hayne Hudjihini (Ilon Kotka) - vaimo

Yksi preeriaintiaani Chou-Man-i-Case'n viidestä vaimosta, eurooppalaisissa vaatteissa.
Monchousia

Monchousia (Valkoinen sulka) - Kansa-päällikkö
Intiaaninimiä

Alligaattoripäällikkö - Amerikkalainen hevonen - Harhaileva henki - Harmaa kotka - Harmaaparta - Harmaasuortuva - Hevosenselkä - Hullu hevonen - Hullu karhu - Hullu käärme - Hyppääjä - Hyökkäävä karhu - Isojalka - Istuva karhu - Kaksi kuuta - Kalankantaja - Karhunkaataja - Karhunkynsi - Keltainen lintu - Keltainen ukonilma - Kiharapää-tohtori - Kirjava hevonen - Kirjava häntä - Kolme kotkaa - Korkea härkä - Kurki - Kymmenen karhua - Kyttyrä - Kävelevä Harmaakarhu - Käyränenä - Maissinistuttaja - Maissinkorsi - Majava - Malja - Miekankantaja - Musta haukka - Mustakala - Mustakarhu - Musta kattila - Musta koira - Musta kuu - Mustakäärme - Musta majava - Mustasorkka - Neljä karhua - Nilkku - Nuori karhu - Pieni jyrkänne - Pieni kilpikonna - Pieni korppi - Pieni mänty - Pieni paha mies - Pieni soturi - Pieni susi - Pitkät korvarenkaat - Potkiva lintu - Profeetta - Punainen kotka - Punainen pilvi - Punainen sarvi - Punainen siipi - Punainen tutkain - Punainen ukonilma - Rampa peura - Rautapaita - Rautatakki - Rautatähti - Rohkea karhu - Sappi - Sataa kasvoihin - Seisova karhu - Susi - Suuri jousi - Suuri karhu - Suuri kuu - Suuri puu - Suuri tähti - Taikapullo - Tarhantekijä - Tuulenpyörre - Uroskarhu - Valkoinen antilooppi - Valkoinen härkä - Valkoinen karhu - Valkoinen lintu - Valkoinen pilvi - Valkosilmä - Valosta tulee kotka - Voittoisa karhu - Vääräsormi - Yksinäinen päällikkö - Yksinäinen susi

Muskogee-kansaan kuuluvan intiaani Bear Heartin ohje ihmiselle:

"Istuudu ja näe ympärilläsi oleva maailma."

Kirjassa "Äitini Tuuli" hän sanoo myös:

"Kasvaessani tunsin voimakkaasti olevani osa luontoa sen yhteyden ansiosta, joka kansallani näihin voimiin on, ja siitä syystä uskon monien niin helposti pystyvän samaistumaan ympäristöönsä. Ymmärsimme jo kauan sitten, että elämää on kaikkialla ympärillämme; vedessä, maassa ja kasveissa. Lapset esiteltiin luonnon eri elementeille, niin että emme varttuessamme suhtautuneet luontoon sen enempää pelokkaasti kuin ylemmyyden tuntoisestikaan. Tunsimme olevamme osa luontoa, samalla tasolla sen kanssa. Kunnioitimme jokaista ruohonkortta, yhtä lehteä puussa toisten joukossa, aivan kaikkea."

"Kaikki minkä voima saa aikaan maailmassa tapahtuu kehän muodossa. Taivas on pyöreä, ja olen kuullut että maa on pyöreä kuin pallo, ja samoin tähdet. Kovimmat tuulet kieppuvat ympyrää. Linnut tekevät pesistään pyöreitä, sillä niillä on sama uskonto kuin meillä. Aurinko nousee ja aurinko laskee ympyränmuotoista rataa. Kuu kiertää myös ympyrää, ja molemmat ovat pyöreitä. Vuodenajatkin kiertävät vaihtuessaan kehää ja palaavat aina lähtökohtaansa. Ihmisen elämä on kehä lapsuudesta lapsuuteen. Ja niin on kaikessa missä voima on."
(Musta Hirvi, oglala-sioux 1863-1950).
Cherokee-lippu

Cherokee-kansan lippu


Intiaanit eivät omassa kulttuurissaan käyttäneet tunnuksinaan lippuja. Viimeisen 50 vuoden kuluessa tilanne on muuttunut - ja suurimmalla osalla Yhdysvaltain liki 600 intiaanikansasta ja -heimosta on tunnuksenaan oma lippu, joka muinoin oli vain intiaanien vihollisten yksi symboli. Lipun merkitys intiaaneilla on sama, kuin muillakin - näkyminen muille, oman identiteetin vaaliminen, omien perinteiden kunnioittaminen ja yhteenkuuluvuuden korostaminen.

Lähteinä mm:
Rani-Henrik Andersson, Markku Henriksson: Intiaanit - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen historia - Gaudeamus 2010
Villi Länsi - toimittaneet William C. Davis ja Joseph G. Rosa
Pentti Virrankoski: Yhdysvaltain ja Kanadan intiaanit
Mike Sotter: Villi Länsi
Royal B. Hassrick: The Colourful Story of The American West
Norman Bancroft-Hunt ja Werner Forman: The Indians of The Great Plains
United States Marshals Service
Finn Arnesen: Intiaanikirja - WSOY
Näin elettiin Villissä Lännessä - Otava
Ulf Sindt: Intiaanit ja cowboyt - SCHILDTS
Apassit sotapolulla - Apassisoturien historiaa - Art House Oy
Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen - Otava
Michael Johnson: Villi Länsi - Otava
Kultainen Villi länsi - Tammi
The Apaches - Osprey Publishing
Colin F. Taylor, William C. Sturtevant: Suuri Intiaanikirja - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat
Choncape

Choncape - Otoe-päällikkö

Sharitarish

Sharitarish (Pirullinen päällikkö) - Pawnee-päällikkö
Petalesharo

Petalesharo (Jalomielinen päällikkö) - Pawnee-päällikkö
*** tunturisusi.com linkit ***