Tunturisuden sivut


Apassi KIVÄÄRIT

Kivääri on olalta ammuttava ase, jolla ammutaan piipun sisähalkaisijan mittaisia yksittäisiä ammuksia ja jossa on rihlattu piippu. Karabiini eli karbiini on lyhyempi, kevyempi ja kätevämpikokoinen versio tavallisesta kivääristä. Kiväärit korvasivat musketin suuremmissa määrin 1800-luvun puolivälin jälkeen.

Ensimmäisinä Amerikan läntisiin osiin 1800-luvun alussa tunkeutuvat miehet, joita edustivat Lewisin ja Clarkin tutkimusretkeen osallistuneet, tarvitsivat ampuma-aseita turvaksi etenkin kilpailijoita vastaan, mutta myös riistan metsästämiseen ruokaa hankittaessa. Aseinaan heillä oli kiväärejä ja musketteja, joista osa oli valmistettu Yhdysvalloissa, osa Euroopassa. Heti ensimmäisten tutkimusmatkailijoiden jäljillä riensivät seuduille metsästäjät ja ansapyytäjät, joiden henki ja toimeentulo kirjaimellisesti oli riippuvainen heidän aseistuksestaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Serge Ninanne
*Kuva oikealla, ratsupoliisi King kivääreineen takaa-ajossa - Copyright © Flickr/e r j k p r u n c z y k
Ratsupoliisi King
Winchester
Winchester
Winchester Model 67

Kerran laukeava, eli ladattava jokaisen laukauksen jälkeen. Pulttilukko. Kaliiperi .22. Myyntivuodet 1934 - 1963. Mallista valmistettiin useita erilaisia variaatioita.
Winchester Model 1887 Shotgun
Winchester Model 1887 Shotgun

Yksipiippuinen Winchester-haulikko vuodelta 1887. Piipun pituus 30 tuumaa. Kaliiperi 12. Kuvan haulikko valmistettu vuonna 1892. Hinta 2995.00 dollaria vuonna 2010.
Winchester

Yksi on ylitse muiden, ainakin maineensa puolesta, kivääreissäkin ja se on Winchester. Tämä nimi on samalla käsite, joka pitää kuin sisällään koko Villin Lännen ja Amerikan rajaseudut ja kaiken noihin aikoihin liitetyn romantiikan ja seikkailun. Winchester-kiväärin tarina alkaa Smith & Wessonin ja myöhemmin Volcanic-aseyhtiön kehittämistä aseista, jotka 1860-luvulle tultaessa olivat saavuttaneet lopullisen muotonsa. Winchesterin ensimmäistä, M1866-mallia kutsuttiin Keltapojaksi "Yellow Boy" messingistä valmistetun kehyksen ansiosta ja siihen voitiin ladata 15 patruunaa. Ajan mainoksissa kehuttiin, että kokenut ampuja saattaa tällä kiväärillä tyhjentää koko makasiinin 15 sekunnissa.
Oliver Winchester

Oliver Winchester (30.11.1810 - 11.12.1880)

Oliver Winchester, amerikkalainen liikemies ja poliitikko. Hän toimi yrittäjänä ensin mm. vaateteollisuuden alueella, mutta siirtyi sitten aseiden valmistuksen puolelle. Winchester-kivääri, joka kantaa hänen nimeään, on hänen yrityksensä maineikas tuote.
Winchester 1873
Winchester M1873

Legendaarisin Winchesterin malleista on Winchester M1873, sitä kutsuttiin myös nimellä Winchester '73. Tässä mallissa koneiston rakennetta oli parannettu ja messinkinen kehys oli vaihdettu raudasta valmistettuun. Uusi .44-40-kaliiperinen patruuna otettiin etenkin siviilipuolella innostuksella vastaan.
Tähän Winchesterin malliin on liitetty lause The Gun That Won The West.

Mut asetyypit

Muita ajan tuliasetyyppejä olivat haulikot sekä kaikki tykistön ajan sodissa käyttämät aseet. Yhdysvaltain sisällissodassa oli mukana Gatling-konekivääri. Ennen rihlattua kivääriä käytössä olivat sileäpiippuiset musketit. Myös monet, erimalliset pistoolit muodostivat oman asetyyppiryhmänsä. Pistooleiksi nimitetään tavallisimmin kaikkia muita käsiaseita, paitsi revolvereita.
Allen and Wheelock 4-piippuinen pippurimylly
Pippurimyllypistooli

Pippurimyllypistooli edusti aseteknologista kehitystä aikana ennen kehittyneempiä, kuudestilaukeavia rullarevolvereita. Kuvassa vasemmalla Allen and Wheelock 4-piippuinen pippurimyllypistooli.
Pippuripurkki

Allen and Wheelockin neljä piippua. Pippurimyllyt tunnetaan myös nimellä pippuripurkki. Ase on varhainen, nallilukkoisen revolverin muoto, jossa useita piippuja oli liitetty yhteen kehälle. Piippunippu muistutti sylinteriä ja vasara löi siinä olevia nallitappeja suoraan ylhäältä. Laukaisukoneisto oli kaksitoiminen. Nämä aseet olivat suosittuja 1800-luvun alkupuolelle saakka. Ehkä oli Hollywoodin onni, että Colt ja kumppanit kehittelivät kuudestilaukeavansa, sillä ehkäpä sankarit ainakin westerneissä olisivat näine pippuripurkkeineen tehneet varsin koomisen vaikutelman.
Allen and Wheelock 4-piippuinen pippurimylly
Ammuntaa
Lähteinä mm:
Chris McNab: Suuri asekirja/Gummerus 2005.
Villi Länsi - toimittaneet William C. Davis ja Joseph G. Rosa
Pentti Virrankoski: Yhdysvaltain ja Kanadan intiaanit
Mike Sotter: Villi Länsi
Royal B. Hassrick: The Colourful Story of The American West
Norman Bancroft-Hunt ja Werner Forman: The Indians of The Great Plains
United States Marshals Service
Finn Arnesen: Intiaanikirja - WSOY
Näin elettiin Villissä Lännessä - Otava
Ulf Sindt: Intiaanit ja cowboyt - SCHILDTS
Apassit sotapolulla - Apassisoturien historiaa - Art House Oy
Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen - Otava
Michael Johnson: Villi Länsi - Otava
Kultainen Villi länsi - Tammi
The Apaches - Osprey Publishing
Colin F. Taylor, William C. Sturtevant: Suuri Intiaanikirja - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
Winchesterit museokaapissa - Copyright Brian L. Romig
*Kuvat Antique Firearms.
*Kuvat pippurimyllystä Antiqueguns.com


Winchester - kiväärit ja revolverit

The Great British Shooting Show 2017.
*** tunturisusi.com linkit ***