Tunturisuden sivut
Apassi PONY EXPRESS - HEVOSPIKAPOSTI

Missourin ja Kalifornian välillä toimi lyhyen aikaa vuosina 1860 - 1861 tämä erikoinen ratsulähettipalvelu, joka pyrki maksimaaliseen nopeuteen. Matkaan, jolla oli pituutta 3164 kilometriä, kului aikaa vain vajaat kymmenen päivää. Kaikki mahdollinen tehtiin, jotta pikaratsastus oli mahdollinen. Tarkasti suunnitellun reitin varrelle sopivien matkojen päähän perustettiin vaihtoasemat, joilta ratsastajat lennossa saattoivat vaihtaa levänneet hevoset.

Oikealla ratsulähetin patsas - Colorado Welcome Center.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva oikealla Copyright Frank Reese
Ratsulähetti
Villi Länsi
Ratsulähetti

Tämän viitan sijaintipaikka Floyd and Stagecoach Inn, Fairfield Utah, lähellä Saltlake Cityä. Kuva vuodelta 2004.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright John Shappell
Ratsulähetin kiitoa

Mark Twain on kirjassaan Roughing kuvannut ratsulähettiä eloisasti.

"Ajajan huomatessa kaukaisuudessa pienen lähestyvän täplän, kuului huuto: Sieltä tulee! - ja heti ilmestyi vaunujen ikkunoihin tarkkaavaisia silmäpareja. Hetkeä myöhemmin ratsastaja kiiti ohi pölypilven keskellä matkustajien kiljahdusten ja hurraa-huutojen saattelemana, joihin hän vastasi nopealla kädenheilautuksella, ja sitten hän oli jo poissa. Ja niin äkkiä se kaikki kävi, niin epätoden tuntuisena katoavana välähdyksenä, että ainoastaan postisäkin kupeelle leijunut ja siihen värisemään jäänyt vaahtokupla sai meidät uskomaan, että todella olimme nähneet oikean hevosen ja miehen".
Muistokivi lähtöpaikalla
Muistokivi lähtöpaikassa

Muistokivi paikalla, josta ensimmäinen pikaratsulähetti lähti matkalleen 3.4.1860, tasan klo 17.00 - St Joseph Missouri, USA. Ensimmäisen ratsastajan alla oli musta hevonen, hänellä oli aseinaan Raamattu "suojaksi moraaliselta saastumiselta", sekä kaksi Colt-revolveria.

Reitti kulki Pohjois-Amerikan mantereen poikki Saint Josephista Missourin osavaltiosta Kalifornian Sacramentoon. Reitin varrella oli 157 Pony Express-asemaa, jotka sijaitsivat toisistaan noin 16 km etäisyydellä.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jimmy Emerson


75 hevosen vaihtoa

Tavallisesti yksi mantereen ylitys tiesi sitä, että matkan aikana hevonen vaihtui levänneeseen 75 kertaa. Kirjemaksu oli 10 dollaria unssilta. Yksittäisten ratsastajien yhtämittaiset ratsastukset saattoivat olla pitkiä. Buffalo Bill, joka myös oli mukana, väitti, että hän ratsasti kerran 21 tuntia tauotta ja teki sinä aikana taivalta 515 km.
Orvot lapset halutuimpia ratsuläheteiksi

Lehti-ilmoituksin ratsuläheteiksi haettiin laihoja, jänteviä ja enintään 18-vuotiaita nuorukaisia, joiden täytyi olla kokeneita ratsastajia ja "valmiita antautumaan kuolemanvaaraan päivittäin". Orvoille annettiin etusija.

Vaarallinen työ

Ratsulähetin työ oli vaarojen täyttämää. Häntä ei uhannut vain erämaa kaikkine vaikeuksineen, vaan myös maantierosvot ja intiaanit. Yksi nimekkäistä ratsuläheteistä oli Wild Bill Hickok, hän tuli työhön 15-vuotiaana. Ratsulähettejä ihailtiin suunnattomasti. Pölypilven keskellä kiitävä ratsulähetti oli yksi ajan sankareita, jollaisen näkeminen postivaunujen matkalaisillekin oli odotettu ja suuri hetki.

Paiute-intiaanit hyökkäilivät alkukesästä 1860 useille Pony Express-asemille, surmaten lähes 20 työntekijää ja saaden saaliikseen 150 hevosta.

Ratsulähetti sai palkkaa 25 dollaria viikossa, mikä oli ajankohdan huomioiden hyvä palkka, kun tavallisen työläisen viikkopalkka noina aikoina oli dollari viikossa.

Pikaryntäilyn loppu

Pikareitti jäi lyhytaikaikaiseksi, sillä lennättimestä tuli näihin aikoihin ratsulähettejä ylivoimaisesti nopeampi tiedonsiirtotapa. Ratsukoiden rynnistäessä mielipuolisella vauhdilla ristiin rastiin mantereen halki, ne ohittivat pieniä työmiesryhmiä, jotka etenivät rauhallista vauhtia ja kaivoivat pylväitä maahan. Koko mantereen ylittävä sähkösanomalinja eteni noin 19 km päivävauhtia läheten idästä ja lännestä yhtymäkohtaansa Salt Lake Cityssä. 24. lokakuuta 1861 linjat kohtasivat ja ensimmäinen sähkösanoma yhdisti heti rannikot toisiinsa. Kaksi päivää myöhemmin Pony Express kuoli. Omistajille jäi tästä yrityksestä paljon muistoja ja 200 000 dollarin tappiot.
Ratsulähetti
Ratsulähetti

Pony Expressin ratsulähettien muistoksi ja kunniaksi on kohotettu useita patsaita. Tämän patsaan sijaintipaikkana Jacksonville, Oregon, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright todd ratisseau
Lähteinä mm:
Villi Länsi - toimittaneet William C. Davis ja Joseph G. Rosa.
Mike Sotter: Villi Länsi.
Pentti Virrankoski: Yhdysvaltain ja Kanadan intiaanit.
Royal B. Hassrick: The Colourful Story of The American West.
Norman Bancroft-Hunt ja Werner Forman: The Indians of The Great Plains.
Suuri Intiaanikirja - Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat (Colin F. Taylor, William C. Sturtevant, 1991)
Villi Länsi
Ratsulähetti

Sacramento, Kalifornia, USA.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Brian Snelson


*** tunturisusi.com linkit ***