Menu
Tunturisuden sivut
Sioux soturi
Sioux soturi sulkapäähineineen

Taiteilijan luoma muotokuva J. A. Anderson'in vuonna 1900 ottaman valokuvan mukaan.

Kotkansulkapäähinettä l. sotapäähinettä olivat oikeutettuja käyttämään vain kaikkein urhoollisimmat soturit ja päälliköt.

All rights reserved
*Kuva - Copyright - All rights reserved:
© deviantART.com/wendelin

- Used with permission.


Sulkapäähine

Kaikista intiaanien käyttämistä erilaisista päähineistä näyttävin oli sulkapäähine. Sulkapäähineet oli koottu useista materiaaleista ja hyvin taiten. Lakotojen sulkapäähineeseen tarvittiin noin seitsemänkymmentä nuoren kotkan sulkaa, joista jokaisen päähän kiinnitettiin valkoisella kipsillä keltaisia hevosenjouhia.

Sulat päähineeseen leikeltiin ja valmistettiin huolellisesti ja ne kiinnitettiin säihkyvän punaiseen kankaaseen, joka liepeen tavoin ja sulkareunaisena ulottui maahan asti. Päähän päähine kiinnitettiin piikkisianpiikkeihin käärityillä hirvennahkaremmeillä. Otsan yli kulki helmikoristeltu otsanauha ja päähineessä oli koristeena kärpännahkatupsuja.

Sulkapäähineissä ei aina ollut sulkia yhtenä leveänä kaistana ympäri koko pään, vaan sulkia saattoi olla vähemmän, vain yksikin - ja sulkia oli aseteltu mitä erilaisimpiin muodostelmiin. Esimerkiksi delaware-päälliköllä ei ollut sulkapäähinettä, hänelle riitti asemassaan yksi ainut kotkansulka.
American Horse
American Horse

Taiteilijan luoma muotokuva J. A. Anderson'in vuonna 1900 ottaman valokuvan mukaan.

American Horse oli toinen kahdesta, samannimisestä intiaanipäälliköstä - hänen setänsä oli myös nimeltään American Horse. Setä oli mukana vuonna 1876 Little Big Hornin taistelussa, kuollen samana vuonna Slim Buttesin taistelussa.

Kuvassa oleva nuorempi American Horse osoitti jo nuorena loistavia johtajan taitoja, ollen myös erittäin hyvä puhuja. Hän oli ensimmäisenä luomassa intiaaneillekin mahdollisuuksia opiskeluun. Hänen poikansa ja veljenpoikansa olivat niiden intiaanien joukossa, jotka ensimmäisinä opiskelivat collegessa. American Horse kuoli vuonna 1908.

All rights reserved
*Kuva yllä - Copyright - All rights reserved:
© deviantART.com/wendelin

- Used with permission.


Kuvassa oikealla intiaanikaunotar sulkapäähineineen.
Intiaanikaunotar
Sulkapäähine
Sulkapäähine
Santa Clara Indian Reservation

Santa Claran intiaanireservaatissa ovat nämä intiaanilapset kauniine asuineen ja sulkapäähineineen. New Mexico, USA - 14.6.2011.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Louis Vest
Sulkapäähine
Santa Clara Indian Reservation

Santa Claran intiaanireservaatissa on kuvan intiaanipoikasoturi kasvomaalauksineen ja hienoine päähineineen. Intiaaneilla oli usein eri puolilla pukuaan ja asujaan eri turkiseläinten osia, kuten tässä päälaella sulkien keskellä koko eläin (ilmeisesti näätä) päineen kaikkineen. New Mexico, USA - 14.6.2011.
*** tunturisusi.com linkit ***