Susi Yellowstonessa
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Flickr/JasonBechtel


Susi Canis lupus

YELLOWSTONEN KANSALLISPUISTON SUDET

Yellowstonen kansallispuisto (engl. Yellowstone National Park) sijaitsee Yhdysvalloissa, ja se on maailman ensimmäinen ja myös vanhin kansallispuisto.

Yellowstonen kansallispuisto perustettiin aikanaan mm. turvapaikaksi uhanalaisille eläimille. Susi ei suinkaan kuulunut puiston alkuaikoina suojeltaviin lajeihin. Noin sata vuotta sitten Yhdysvalloissa susi ansaitsi useimpien mielestä kuoleman, sitä vihattiin leppymättömästi ja metsästettiin ja tapettiin kaikin mahdollisin keinoin. Pitkät rivit ammuttuja ja raudoin pyydettyjä susia leviteltiin seinustoille roikkumaan riveihin voitonmerkkeinä.

Susijahdit ulotettiin myöskin Yellowstonen kansallispuistoon - ja vuoteen 1930 mennessä viimeinenkin susi kansallispuiston alueella oli surmattu. Yli kuusikymmentä vuotta kului niin, että puistossa ei ollut ensimmäistäkään sutta. 70-luvulla yrittivät luonnonsuojelujärjestöt saada toteutetuksi susien siirrot takaisin puiston alueelle, mutta ne kilpistyivät karjankasvattajien vastustukseen.

Susien siirto puistoon 1995

Vuonna 1995 oltiin siinä tilanteessa, että susien siirrot puistoon päästiin aloittamaan. Kanadasta kerättiin 14 sutta eri laumoista ja ne siirrettiin suuren mediajulkisuuden myötä puistoon. Ensimmäiset kymmenen viikkoa susia pidettiin kuitenkin vielä aitauksessa niin, että ne tottuisivat uuteen ympäristöönsä. Kaiken aikaa pidettiin huolta siitä, että sudet eivät tottuisi ihmisen läsnäoloon ja siihen, että ravinto tässä alkuvaiheessa tuli ihmisiltä. Näistä susista ei olisi tuleva mitään "puistosusia" - vaan ihan villejä ja villissä, luonnonvaraisessa tilassa eläviä susia.

Suden puuttuminen kansallispuiston eläimistöstä oli rikkonut luonnon tasapainoa - vapitien eli kanadanhirvien laumat vaelsivat yhä massiivisempina, kun niiltä puuttui niitten luontainen vihollinen.

Suden poissaollessa sen pikkuserkku kojootti oli saanut hallitsevaa asemaa, mutta vaikka kojootti on taitava ja viisas metsästäjä, ei sen pienoinen koko riitä silloin, kun kohteena on täysikasvuinen vapiti.

MATKALLA VAPAUTEEN

Pitkä kuljetus kuljetuslaatikossa on takana ja kohta on koittava vapaus, kunhan aikaa ensiksi on vietetty tovi aitauksessa. Kuva NPS Photo.

Vapautus luontoon 1996

Kevättalvella 1996 tämä ensimmäinen susilauma vapautettiin ja päästettiin luontoon Druid Peak-vuoren juurella - tämän vuoren mukaan sai tämä lauma myöskin nimensä. Tutkijoilla oli tässä vaiheessa edessään jännittävät ajat: sopeutuisivatko sudet uuteen ympäristöönsä ja miten kaikki tulisi menemään?

Druid Peakissa lauma järjestyi sisäisesti susien tarkan laumahierarkian mukaisesti. Johtajaurokseksi asettui erityisen suurikokoinen urossusi "numero 38". Johtajanaaraaksi tähän alfa-pariin tuli susinaaras "numero 40", joka osoittautui lauman ehkä hurjimmaksi jäseneksi. Lauma asettui reviirilleen Lamarin laaksoon.

Eräässä vaiheessa elettiin kriittisiä hetkiä, kun lauma poistui Yellowstonen alueelta reviiriltään. Puiston ulkopuolella vaarat uhkasivat susia, monet vihasivat niitä edelleen. Radiopannoitettujen susien matkantekoa seurattiin päivästä päivään ja eräänä päivänä havaittiin, että lauman johtajauros ei ollut liikkunut sijoiltaan viiteen tuntiin. Tämä retki oli koitunut kohtalokkaaksi sille, se oli ammuttu.

Johtajansa menettänyt lauma palasi kuitenkin kohta takaisin kansallispuistoon ja selviytyi tästä suuresta menetyksestä ja takaiskusta ja sopeutui - ja elo puistossa todenteolla alkoi.

Copyright Joel Sartore

Kuvassa Rose Creekin lauma. Kuva Copyright Joel Sartore/luovutti tähän Nathan Varley.
Copyright Joel Sartore

Suden silhuetti. Kuva Copyright Joel Sartore/luovutti tähän Nathan Varley.

Sudet Yellowstonessa vuonna 2013 - susia noin sata

Vuonna 2013 susien määrä Yellowstonen kansallispuistossa on pysynyt suunnilleen samana, jollaiseksi se on vakiintunut muutamina edellisinä vuosina. Susia on siten kansallispuiston alueella satakunta.

Yellowstonen kansallispuisto on osa Yellowstonen ekosysteemiä, joka levittäytyy puiston ympärillä. Koko tämän ekosysteemin alueella elää noin 480 sutta, noin 75 laumassa, Wyomingin, Idahon ja Montanan alueella. Esimerkiksi vuonna 2011 noista koko ekosysteemin susista 18 laumaa vietti joko osan ajastaan, tai kaiken aikansa Yellowstonen kansallispuiston alueella.

Yellowstonen ekosysteemi

Yellowstonen kansallispuisto on vain osa Yellowstonen ekosysteemiä, joka levittäytyy kansallispuiston ympärillä viiden osavaltion alueella. Näiden osavaltioiden joukossa ovat Pohjoisten Kalliovuorten osavaltiot Wyoming, Idaho ja Montana - joissa on yhteensä 1 600 sutta (2012). Tämän ekosysteemin perusajatuksia on se, että ihminen ei puutu luonnon suuriin tapahtumiin. Uudistavat metsäpalot saavat riehua ja petoeläimet saalistaa.

Yellowstonen ekosysteemin alueella susien metsästys on sallittua. Yellowstonen kansallispuistossa susia ei metsästetä.

Amerikan sudet Pohjois-Amerikan sudet

Yellowstone

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - myrsky lähestyy, Yellowstone - Copyright © Flickr/Trey RatcliffLähteet
U.S. Fish and Wildlife Service
Mike Jimenez: Service Review of the 2012 wolf population in the NRM (Northern Rocky Mountains) DPS (Distinct Population Segment) 29.3.2013

Katso kartalta - miten susilaumat Yellowstonessa sijoittuivat vuonna 2008.

Nathan Varley antoi luvan kuviensa käyttöön. Hänen kotisivunsa Yellowstone Wolf Tracker.


D. Smith: "Susi on koskemattoman luonnon vertauskuva ja villieläimen perikuva. Sutta on vainottu niin kauan, että siitä on tullut ihmisen aiheuttamien tuhojen mutta nykyään myös auttamishalumme vertauskuva."
Susi Yellowstonessa
Susi Yellowstonessa Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Shawn Kinkade
*** www.tunturisusi.com ***