Susisivut
Susi Yellowstonessa
Susi Yellowstonessa
Ensimmäiset sudet saapuvat Yellowstoneen 1995

Sudet Yellowstoneen lennätettiin Albertasta, Kanadasta metallisissa kuljetuslaatikoissa. Ensimmäiset kahdeksan sutta saapuivat Yellowstoneen 12.1.1995. Alemmassa kuvassa vasemmalta oikealle, Mike Phillips YNP Wolf Project Leader, Jim Evanoff YNP, Molly Beattie USFWS Director, Mike Finley YNP Superintendent, Bruce Babbitt Secretary of Interior.
Ennen näitä vuonna 1995 Yellowstoneen kuljetettuja susia, puistossa oli viimeksi ollut susia vuonna 1926. Siten puisto oli ollut sudeton 69 vuoden ajan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/Yellowstone National Park
YELLOWSTONEN KANSALLISPUISTON SUDET

Yellowstonen kansallispuisto (engl. Yellowstone National Park) sijaitsee Yhdysvalloissa, ja se on maailman ensimmäinen ja myös vanhin kansallispuisto.

Yellowstonen kansallispuisto perustettiin aikanaan mm. turvapaikaksi uhanalaisille eläimille. Susi ei suinkaan kuulunut puiston alkuaikoina suojeltaviin lajeihin. Noin sata vuotta sitten Yhdysvalloissa susi ansaitsi useimpien mielestä kuoleman, sitä vihattiin leppymättömästi ja metsästettiin ja tapettiin kaikin mahdollisin keinoin. Pitkät rivit ammuttuja ja raudoin pyydettyjä susia leviteltiin seinustoille roikkumaan riveihin voitonmerkkeinä.

Susijahdit ulotettiin myöskin Yellowstonen kansallispuistoon - ja vuoteen 1930 mennessä viimeinenkin susi kansallispuiston alueella oli surmattu. Yli kuusikymmentä vuotta kului niin, että puistossa ei ollut ensimmäistäkään sutta. 70-luvulla yrittivät luonnonsuojelujärjestöt saada toteutetuksi susien siirrot takaisin puiston alueelle, mutta ne kilpistyivät karjankasvattajien vastustukseen.

Susien siirto puistoon 1995

Vuonna 1995 oltiin siinä tilanteessa, että susien siirrot puistoon päästiin aloittamaan. Kanadasta kerättiin 14 sutta eri laumoista ja ne siirrettiin suuren mediajulkisuuden myötä puistoon. Ensimmäiset kymmenen viikkoa susia pidettiin kuitenkin vielä aitauksessa niin, että ne tottuisivat uuteen ympäristöönsä. Kaiken aikaa pidettiin huolta siitä, että sudet eivät tottuisi ihmisen läsnäoloon ja siihen, että ravinto tässä alkuvaiheessa tuli ihmisiltä. Näistä susista ei olisi tuleva mitään "puistosusia" - vaan ihan villejä ja villissä, luonnonvaraisessa tilassa eläviä susia.

Suden puuttuminen kansallispuiston eläimistöstä oli rikkonut luonnon tasapainoa - vapitien eli kanadanhirvien laumat vaelsivat yhä massiivisempina, kun niiltä puuttui niitten luontainen vihollinen.

Suden poissaollessa sen pikkuserkku kojootti oli saanut hallitsevaa asemaa, mutta vaikka kojootti on taitava ja viisas metsästäjä, ei sen pienoinen koko riitä silloin, kun kohteena on täysikasvuinen vapiti.

MATKALLA VAPAUTEEN

Pitkä kuljetus kuljetuslaatikossa on takana ja kohta on koittava vapaus, kunhan aikaa ensiksi on vietetty tovi aitauksessa. Kuva NPS Photo.

Vapautus luontoon 1996

Kevättalvella 1996 tämä ensimmäinen susilauma vapautettiin ja päästettiin luontoon Druid Peak-vuoren juurella - tämän vuoren mukaan sai tämä lauma myöskin nimensä. Tutkijoilla oli tässä vaiheessa edessään jännittävät ajat: sopeutuisivatko sudet uuteen ympäristöönsä ja miten kaikki tulisi menemään?

Druid Peakissa lauma järjestyi sisäisesti susien tarkan laumahierarkian mukaisesti. Johtajaurokseksi asettui erityisen suurikokoinen urossusi "numero 38". Johtajanaaraaksi tähän alfa-pariin tuli susinaaras "numero 40", joka osoittautui lauman ehkä hurjimmaksi jäseneksi. Lauma asettui reviirilleen Lamarin laaksoon.

Eräässä vaiheessa elettiin kriittisiä hetkiä, kun lauma poistui Yellowstonen alueelta reviiriltään. Puiston ulkopuolella vaarat uhkasivat susia, monet vihasivat niitä edelleen. Radiopannoitettujen susien matkantekoa seurattiin päivästä päivään ja eräänä päivänä havaittiin, että lauman johtajauros ei ollut liikkunut sijoiltaan viiteen tuntiin. Tämä retki oli koitunut kohtalokkaaksi sille, se oli ammuttu.

Johtajansa menettänyt lauma palasi kuitenkin kohta takaisin kansallispuistoon ja selviytyi tästä suuresta menetyksestä ja takaiskusta ja sopeutui - ja elo puistossa todenteolla alkoi.

Copyright Joel Sartore

Kuvassa Rose Creekin lauma. Kuva Copyright Joel Sartore/luovutti tähän Nathan Varley.
Copyright Joel Sartore

Suden silhuetti. Kuva Copyright Joel Sartore/luovutti tähän Nathan Varley.

Sudet Yellowstonessa vuonna 2013 - susia noin sata

Vuonna 2013 susien määrä Yellowstonen kansallispuistossa oli pysynyt suunnilleen samana, jollaiseksi se on vakiintunut muutamina edellisinä vuosina. Susia on siten kansallispuiston alueella satakunta.

Yellowstonen kansallispuisto on osa Yellowstonen ekosysteemiä, joka levittäytyy puiston ympärillä. Koko tämän ekosysteemin alueella elää noin 480 sutta, noin 75 laumassa, Wyomingin, Idahon ja Montanan alueella. Esimerkiksi vuonna 2011 noista koko ekosysteemin susista 18 laumaa vietti joko osan ajastaan, tai kaiken aikansa Yellowstonen kansallispuiston alueella.

Koko Pohjoisten Kalliovuorten alueella, osavaltioissa Wyoming, Montana, Idaho, Washington ja Oregon, oli 1691 sutta vuoden 2013 lopussa.

Yellowstonen ekosysteemi

Yellowstonen kansallispuisto on vain osa Yellowstonen ekosysteemiä, joka levittäytyy kansallispuiston ympärillä viiden osavaltion alueella. Tämän ekosysteemin perusajatuksia on se, että ihminen ei puutu luonnon suuriin tapahtumiin. Uudistavat metsäpalot saavat vapaasti riehua ja petoeläimet saalistaa.

Yellowstonen ekosysteemin alueella susien metsästys on sallittua. Yellowstonen kansallispuistossa susia ei metsästetä.

Amerikan sudet Pohjois-Amerikan sudet

Yellowstone

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - myrsky lähestyy, Yellowstone - Copyright © Flickr/Trey RatcliffLähteet
U.S. Fish and Wildlife Service
Mike Jimenez: Service Review of the 2012 wolf population in the NRM (Northern Rocky Mountains) DPS (Distinct Population Segment) 29.3.2013

Katso kartalta - miten susilaumat Yellowstonessa sijoittuivat vuonna 2008.

Nathan Varley antoi luvan kuviensa käyttöön. Hänen kotisivunsa Yellowstone Wolf Tracker.


D. Smith: "Susi on koskemattoman luonnon vertauskuva ja villieläimen perikuva. Sutta on vainottu niin kauan, että siitä on tullut ihmisen aiheuttamien tuhojen mutta nykyään myös auttamishalumme vertauskuva."
Susi Yellowstonessa
Susi Yellowstonessa helmikuussa 2015

Canyon-lauman naarassusi.
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Yellowstone National Park
TUNTURISUDEN ELÄIN- JA LINTUSIVUJA AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
Eläimiä A - M

Ahma Apinat Delfiinit Euroopansuslikki (siiseli) Filippiinienkummittelija Genetti Gueretsat Gundi Hiekkamangusti Hirvieläimet Hyeenat Ilves Impala Jääkarhu Kapybara (vesisika) Karhu Keisaritamariini Kiinantupaija Kirahvi Kissaeläimet - aasiankultakissasta villikissaan Koala Kodiakinkarhu Koiraeläimet Kultapanda Kärppä Laiskiaiset Liito-orava Lumikko Majavat Mangusti Mara Meerkat Metsäjänis Minkki Mungot Murmelit Mustajalkahilleri Mustakarhu Myyrät
Eläimiä N - V

Norsut Numbatti Näätä Orava Panda Piisami Pikkumangusti Pikkumarmosetti Pikkuvirtahepo Preerikot Puoliapinat Pussipiru Rengashäntämaki Saimaannorppa Sarvikuonot Saukko Seeprat Simpanssi Sinivalas Siperianmaaorava Skunkki Supi (pesukarhu) Susi - ja kaikki koiraeläimet Tunturisopuli Unikeko Vaivaishiiri Virtahepo Vompatit Vähäpäästäinen

Erikoissivuja

Eläinmaailman pentuja ja poikasia - nyt söpöstellään Lintumaailman ennätyksiä
Lintuja

Harakat Huuhkaja Hömötiainen Jättiläisalbatrossi Kanahaukka Keisaripingviini Kiiruna Korppi Kotkat Kuningaspingviini Kuusitiainen Käki Lapinpöllö Lapintiainen Laulujoutsen Lumimyrskyliitäjä Maakotka Merikotka Metso Naakka Palokärki Punaotsasieppo Punatulkku Riekko Sinitiainen Suopöllö Talitiainen Teeri Tiaiset Tilhi Tornipöllö Tunturihaukka Tunturikihu Tunturikiuru Tunturipöllö Tuppinokat Töyhtötiainen Valkopäätiainen Valkoselkätikka Varis Varpuspöllö Viirupöllö Viitatiainen
Eläimiä ja lintuja - ja ihmisiä

Aasi - miniaasi - muuli - muuliaasi - minimuuli Alpakka Chilentsintsilla Fretti Gekot Hamsterit Hevoset ja ponit Ihminen Kamelit Kani Kilpikonnat Kissat Koiralinkit Laama Lehmä Marokonraitahiiri Marsu Minipossut ja mikropossut Mongolianjirdi (gerbiili) Papukaijat Rotat Siilit Sinikelta-ara

Esihistoria

Dinosaurukset Hirviösusi Jättiläislaiskiainen Mammutit ja mastodontit Sapelihammaskissa eli smilodon Tylppäkuonokarhu

KOIRAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - E

Amazoniankoira Andienkettu Atamarankettu Bengalinkettu Brasiliankettu Darwininkettu Dingo Eteläafrikankettu Etiopiansusi
F - K

Falklandinkoira Fennekki (aavikkokettu) Harjasusi Harmaakettu Hiekkakettu Isoandienkettu Juovasakaali Kaliforniankettu Kettu Kit fox Kojootti Korsakki Korvakoira Kultasakaali
L - P

Laulava uudenguineankoira Mustatäpläkettu Naali Pampakettu Preeriakettu Punasusi
R - V

Ravustajakoira Sahelinkettu Savannikoira (hyeenakoira) Suokoira (pensaskoira) Supikoira Susi Tiibetinkettu Vaippasakaali Viidakkosusi (vuorisusi)
KISSAELÄIMET AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ
A - J

Aasiankultakissa Aasianmetsäkissa (leopardikissa) Afrikankultakissa Andienkissa Borneonkissa Borneonpuuleopardi Gepardi - Gepardin lisääntyminen ja alalajit Hietakissa Iberianilves (espanjanilves) Ilves Iriomotenkissa Jaguaari - Musta jaguaari Jaguarundi
K - L

Kalastajakissa Kanadanilves Karakali (aavikkoilves) Kiinanaavikkokissa Kodkod (yökissa) Kolokolo (pampakissa) Kotikissa Leijona - Leijonan alalajit
- Leijonan pentukuvia
- Valkoiset leijonat
- Aasianleijona
Leopardi - Leopardin alalajit
- Musta pantteri
Litteäpääkissa Lumileopardi
M - P

Manuli (arokissa) - Manulikuvia Margai (pitkähäntäkissa) Marmorikissa Mustajalkakissa Onsilla (tiikerikissa) Oselotti Pampasinkissa Pantanalinkissa Punailves Punankissa (vuorikissa) Puuleopardi Puuma
R - V

Ruostetäpläkissa Servaali - Servaalikuvia
- Savannah
Suokissa Tiikeri - Tiikerin alalajit
- Valkoinen tiikeri
- Kultatiikeri
- Liikeri ja tiikoni
Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***