Tunturisuden sivut
Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa Copyright David Unger
*Clip Art - Copyright My Cute Graphics

Robert Louis Stevenson: Aarresaari - Treasure Island

Skotlannissa syntynyt Robert Louis Stevenson (1850 - 1894) vietti nuoruuttaan seikkailemalla merillä ja mantereilla. Matkoiltaan hän kirjoitti lukuisia kirjeitä, esseitä ja matkakertomuksia. Tavatessaan ihmisiä hän tarkkaili heitä, jutteli heidän kanssaan ja valloitti ystäviä kaikkialta luontaisen lumovoimansa ansiosta. Mitä kummallisimmat paikat ja ihmiskohtalot tulivat hänelle tutuiksi.

Omana aikanaan Stevenson oli ihmisenä ja kirjailijana poikkeusilmiö. Hänen persoonallisuudessaan ja esiintymisessään yhtyivät kiehtovasti seikkailijan vapaa boheemius ja toisaalta tiukka moralismi. Hän rakasti eteläisten merten luonnollista ja huoletonta elämäntapaa ja kammosi sen vastakohtaista, viktoriaanista elämäntapaa ja sen sisältämää itsekästä kaksinaismoralismia. Eipä olekaan ihme, että hän sijoitti useimpien romaaniensa tapahtumat jollekin kaukaiselle Etelämeren saarelle.

Aarresaari

Stevenson tunnetaan ennenkaikkea romanttisesta merirosvoromaanistaan Aarresaari (Treasure Island, 1883). Se ilmestyi aluksi pojille tarkoitettuna jatkokertomuksena ja oli ensimmäinen Stevensonin kirjoittama romaani. Jo ilmestymisaikanaan kirja sai suunnattoman suosion ja sen jälkeen yhä uudet sukupolvet ovat heittäytyneet kirjan mukana seikkailujen syövereihin. Lähtökohtana kirjalle oli kartta, jonka Stevenson poikapuolensa kanssa piirsi kuvitelmiensa saaresta. Kartan ympärille muotoutui romanttinen seikkailukertomus, joka vakiinnutti Stevensonin maineen ja sai aikaan merihenkisten seikkailukertomusten aallon.

Kirjana Aarresaari on jännittävä, kielellisesti taidokas ja rakenteeltaan mestarillinen. Kertojana on nuori Jim Hawkins, joka sattumalta joutuu tapahtumien alkuunpanijaksi ja hyvän onnensa avulla pelastaa itsensä ja laivakumppaninsa monista vaaroista. Varsinainen päähenkilö on kuitenkin romanttinen ja värikäs merirosvo Pitkä John Silver, joka herättää lukijassa vastentahtoista ihailua.

Aarresaaressa on mukana kaikki seikkailukertomuksen elementit: laiva, kaukainen tuntematon saari, kätketty aarre ja merirosvot. Aarresaari on kaikkien Stevensonin kirjoittamien seikkailukertomusten lailla kuolematon ja elävästi kerrottu ja siinä näkyy loistavan tarinankertojan kynänjälki ja muistumat kertojan omista, huimista seikkailuista. (Paula Pesonen)

Robert Louis Stevenson

Billy Bonesin merimiesarkusta löytynyt aarrekartta, joka sai tapahtumat vyörymään

"Paperi oli sinetöity monesta kohtaa sormustinta sinettinä käyttäen. Tohtori avasi sinetit hyvin varovasti ja silloin tuli esiin saaren kartta, johon oli merkitty leveys- ja pituusaste, syvyysluotaukset, kukkulain, lahtien ja satamapaikkojen nimiä ja kaikki yksityisseikat, jotka olisivat tarpeen laivan ohjaamiseksi turvalliseen ankkuripaikkaan saaren rannoille. Kartassa oli vielä useita myöhemmin tehtyjä lisäyksiä, ennen kaikkea kolme puneella piirrettyä ristiä - kaksi saaren pohjoispäässä, yksi lounaisosassa ja tämän viimeksi mainitun viereen oli niin ikään punetta käyttäen pienellä, sirolla käsialalla, joka täysin erosi kapteenin horjuvasta töherryksestä, kirjoitettu sanat: Aarteen pääosa täällä.

Lisäohjeet:

Korkea puu, Kiikarin (saaren keskellä oleva korkea vuori) ulkonema, suunta yksi piiru pohjoiskoillisesta pohjoiseen.

Luurankosaari itäkaakko itään.

Kymmenen jalkaa.

Tankohopea on pohjoisessa kätkössä, ja sen löytää itäisen töyryn suunnasta. Kymmenen syltä etelään mustasta kalliosta kasvot siihen.

Aseet ovat helposti löydettävissä hiekkakummusta, pohjoispoukaman niemekkeen pohjoiskärki, suunta itä tai neljännes pohjoiseen."

J.F

Robert Louis Stevenson

Ei ollut helppoa aarteen löytäjälläkään - katkelma Aarresaaresta

"Siinä oli englantilaisia, ranskalaisia, espanjalaisia, portugalilaisia rahoja, Yrjön-sovereigneja, luisdoreja, dubloneja, kahden guinean kolikoita, moidoreja ja sekiinejä, kaikkien Euroopan kuninkaiden kuvia sadan viime vuoden ajalta, outoja itämaisia rahoja, joiden leima näytti kuin joltakin nyörintupsulta tai hämähäkin seitin palaselta, pyöreitä rahoja ja neliskulmaisia, sekä sellaisia, joissa oli reikä keskellä ikään kuin kaulaan ripustamista varten - sanalla sanoen, melkein kaikki maailman rahalajit olivat luullakseni edustettuina tässä kokoelmassa; ja lukumääräisesti niitä oli varmaan kuin syksyn lehtiä, niin että selkääni pakotti alituinen kumarassa oleminen ja sormiani niiden lajitteleminen."

Robert Louis Stevenson

Koko ikänsä tuberkuloosia sairastanut Robert Louis Stevenson kuoli 44-vuotiaana 1894 Samoalla, jossa hän oli asunut vuodesta 1889.

Suomeksi Aarresaari on ilmestynyt jo vuonna 1909 O. E. Lampénin suomentamana. Lasten maailmassa 1950-luvulla ja Pellervo-lehdessä 1960-luvulla ilmestyi suomeksi Ami Hauhion piirtämä Aarresaari-sarjakuva jatkokertomuksena. Aarresaaresta on myös tehty useita elokuvia. Ensimmäinen niistä tehtiin jo vuonna 1912. Walt Disney teki aikanaan Aarresaaresta kaksikin elokuvaa.
Piraatti

Robert Louis Stevenson

N. C. Wyeth'in taidekuvassa vasemmalla tarinankertoja, kajuuttapoika Jim Hawkins ja oikealla kapteeni Pitkä John Silver, sekä hänen olkapäällään papukaija, kapteeni Flint.

Robert Louis Stevenson: Aarresaari

Vasemmalla Jim Hawkins - oikealla Pitkä John Silver ja papukaija, kapteeni Flint.

All Rights Reserved
*Kuva Copyright
© Flickr/David Rayner
Used with permission.

Eräitä Aarresaaren keskeisiä henkilöhahmoja

Jim Hawkins

Tarinan pääkertoja, joka oli 13 - 14-vuotias tapahtumien aikaan, ja 17-vuotias tarinaa kertoessaan. Hän joutui tapahtumiin mukaan niin, että hänen leskiäitinsä omisti Amiraali Benbow-majatalon (engl. Admiral Benbow), jossa Billy Bones, aarrekartan omistaja, asui.

Jim Hawkins palkattiin kajuuttapojaksi Hispaniola-kuunariin, ja uteliaan ja rohkean luonteensa, sekä suuren onnekkuutensa vuoksi hänellä oli tärkeä osansa monissa aarteenetsintä-seikkailun tapahtumissa.

Koko aarteenetsintä tuli mahdolliseksi vain siksi, että Jim Hawkins onnistui löytämään ja saamaan haltuunsa monien himoitseman aarrekartan Billy Bonesin merimiesarkusta, kun Billy Bones oli kuollut.

Billy Bones

Vanha merimies, "kapteeni", joka asui Amiraali Benbow-majatalossa. Piraattina toimiessaan hän oli saanut haltuunsa aarrekartan, joka osoitti, minne Kapteeni Flintin aarre oli kätketty. Hän joutuikin elämään kaiken aikaa siinä pelossa, että hänen vanhat piraattitoverinsa tulevat etsimään häntä käsiinsä aarrekartan vuoksi.

Juoppo, kookas, roteva, raskasliikkeinen ja pähkinänruskea mies, jolla riippui tervainen kankipalmikko nuhraantuneen, sinisen takin selkämykselle ja joka veti merimiesarkkua käsikärryissä perässään. Billy Bonesin kädet olivat karkeat ja naarmuiset ja niissä oli mustat, halkeilleet kynnet. Hänen toista poskeaan koristi arpi miekaniskun jäljiltä - arpi oli likaisen, elottoman vaalea.

Billy Bones kuoli shokkiin, eli häneltä vei hengen äkillinen halvaus, jonka aikaansaivat yhdessä liiallinen rommin lipitys ja se, että sokea Pew onnistui jäljittämään ja löytämään hänet.

Kapteeni Flint

Kapteeni Flint - rahan- ja sokerinhimoinen, sadattelemalla kiroileva papukaija

Pitkän Johnin olkapäillä majaansa pitävällä papukaijalla oli nimi pahamaineisen piraattikapteeni Flintin mukaan. Papukaija, joka oli hyvin tärkeä ystävä ja kumppani Pitkälle Johnille, yleensä ennusti hyvää matkaa. Tällöin Pitkä John yleensä kysyi papukaijaltaan, miten tuleva purjehdus meni - ja silloinkos papukaija alkoi papattaa ihan läkähdyksiin saakka: "Piastereita, piastereita, piastereita!" (Piasteri on vanha espanjalainen hopearaha).

Pitkän Johnin mukaan papukaijan ikä oli jo ainakin 200 vuotta, ja jos kukaan ylipäänsä oli voinut nähdä enemmän pahuutta, kuin papukaija, sen täytyi olla jo itse paholainen. Papukaija oli ollut pitkän elonsa aikana piraattien mukana purjehduksilla Madagaskarilla ja Malabarissa, Surinamissa, sekä Providencessa ja Portobellossa. Piastereita se oli oppinut huutamaan, kun erään kerran oli ongittu uponneita kultalaivoja pohjasta.

Papukaija, kapteeni Flint oli ollut elämänsä aikana monissa kovissa tilanteissa. Pitkällä Johnilla olikin tapana esitellä ylväänä muille papukaijaansa, iloisesti kyselemällä: "Oletpa haistellut usein ruutiakin - etkös olekin, kapteeni? - "Valmiina iskemään!" - kirkui papukaija vastaukseksi.

Laivan kokki rakasti koko miehistön tavoin kapteenin papukaijaa, ja tapasi antaa tälle taskustaan sokeria, iloisesti puhellen samalla: "On se mukava kapine, onpa niinkin". Tällöin papukaija saattoi käydä nokkimaan häkkinsä puolapuita ja joka tapauksessa se aina löysäsi sadatellen kuin ruutitynnyri ilmoille niin jumalattoman kirousten tulvan, ettei kukaan olisi sitä voinut ennalta uskoa.

Pitkä John - Long John Silver

Piraatti, joka oli toiminut pahamaineisen Kapteeni Flintin (Captain Flint) laivalla aliperämiehenä. Romanttinen ja värikäs hahmo, joka herättää ihailua myös lukijoissa.

Hänen vasen jalkansa oli katkaistu melkein lonkasta, ja vasemmassa kädessään hänellä oli kainalosauva, jota hän käytteli ihmeen taitavasti, hypellen sen varassa paikasta toiseen kuin lintu. Olkapäällään hänellä oli papukaija, jolla oli nimenä kapteeni Flint.

Pitkä John oli hyvin kookas ja vahvarakenteinen. Hänen kasvonsa muistuttivat kinkkua - ne olivat sileät ja kalpeat, mutta älykkäät ja hymyilevät. Laivan kapteenina Pitkä John oli koko miehistönsä suuresti arvostama ja kunnioittama. Jalkapuolisuudestaan huolimatta hän esimerkiksi taisteluissa niitti sauvoineen maahan miehen toisensa jälkeen.

Perämies Arrow

Aarteenetsintälaivan, Hispaniolan perämies Arrow oli vanha, ruskea ja kierosilmäinen mies. Hänellä oli renkaat korvissaan.

Kapteeni Flint

Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson - Muistolaatta.

Kuva muistolaatasta yllä - Abernethy House, 7 Mount Vernon, Hampstead, London Borough of Camden.

Kuva muistolaatasta alla - Robert Louis Stevenson, St. Giles' Cathedral, Edinburgh.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja alla - Copyright © Peter aka anemoneprojectors - camera busted!


Robert Louis Stevenson