Aforismit
Pjotr Tšaikovskin talo - Klin
Kuvassa yllä säveltäjän Klinin asunnon vastaanottohuoneen yhteydessä oleva pieni teehuone. Sivun yläreunan muotokuvan säveltäjästä on maalannut venäläinen Nikolai Dmitriyevich Kuznetsov (1850 - 1929).

Flyygeli

Säveltäjä Pjotr Tšaikovskin työvälineenä säveltämisessä oli piano. Hän aloitti pianon soittamisen viisivuotiaana. Myös viulu oli suuren säveltäjän oma instrumentti. Pjotr Tšaikovski ei vain säveltänyt ja soittanutkin itse, vaan hän toimi myös kapellimestarina.

Pjotr Tšaikovski (7.5.1840 - 6.11.1893)

Venäläinen säveltäjä Pjotr Tšaikovski oli maansa läntisesti suuntautuneen koulukunnan merkittävin edustaja. Hänen musiikkinsa on luonteeltaan länsieurooppalaista, vaikka siinä onkin venäläistä tuntua. Lapsuudessaan Mozartia rakastava poika sai pianonsoiton opetusta kotonaan, mutta isä piti lakimiehen uraa hänelle sopivampana. Niinpä Pjotr suorittikin oikeustieteen opinnot ja vasta oikeusministeriössä työskennellessään hän keskittyi toden teolla musiikinopintoihin, joita hän Pietarin konservatoriossa harjoitti Artur Rubinsteinin johdolla. Näin, valtion lakimiehen virassa ollen, hän vietti neljä vuotta.

Pjotr Tsaikovski tunnetaan erityisesti orkesteriteosten, kuten sarjojen, sinfonisten fantasioiden, konserttojen ja sinfonioiden, sekä balettimusiikin, Joutsenlammen, Prinsessa Ruususen ja Pähkinänsärkijän säveltäjänä.

Pjotr Tšaikovski on yksi maailman tunnetuimpia ja rakastetuimpia säveltäjiä. Hänen teoksensa, jotka heijastelevat sisäisiä tuntoja, ovat melodisia ja mestarillisesti soitinnettuja, milloin elegantteja ja milloin syvän traagisia. Ne ovat saavuttaneet poikkeuksellisen laajan yleisönsuosion.

Naiset

Henkilökohtaisessa elämässään Pjotr Tšaikovski kävi läpi epäonnistuneen avioliiton, joka päättyi muutama viikko sen solmimisen jälkeen. Tällä avioliitollaan säveltäjä yritti osoittaa olevansa seksuaalisesti normaali, mutta liitto oli molemmille osapuolille katastrofi. Ero aiheutti Pjotr Tsaikovskille hermoromahduksen.

Naiset olivat kuitenkin läsnä monin tavoin säveltäjän elämässä, jollei muuten, niin hänen musiikkinsa kuuntelijoina. Eräs varakas leskirouva, Nadezda von Meckin avusti Pjotr Tsaikovskia vuotuisella apurahalla. Pari kävi romanttista ja vilkasta kirjeenvaihtoa 13 vuoden ajan ja suhteen ehtona rouvan taholta oli se, että he eivät koskaan saisi henkilökohtaisesti tavata toisiaan.

Pähkinänsärkijä

Kohtaus joulubaletista Pähkinänsärkijä - Duane Smith Auditorium - Los Alamos, New Mexicon osavaltiossa, Yhdysvalloissa 16.11.2014.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Larry Lamsa
Homoseksuaalisuus

Homoseksuaalisuutensa vuoksi Pjotr Tšaikovski poti koko elämänsä ajan kalvavaa syyllisyyden ja ulkopuolisuuden tunnetta. Pjotr Tšaikovski kuoli koleraan Pietarissa 6.11.1893 juotuaan uhmamielisesti keittämätöntä vettä. Tämä tapahtui joitakin viikkoja sen jälkeen, kun hän oli johtanut kuudennen, eli Pateettisen sinfoniansa (h-molli).

Pjotr Tšaikovskin kuolinsyystä on käyty sittemmin väittelyä. Säveltäjän veljen vaimo Olga Tšaikovskaja oli sitä mieltä, että yksi säveltäjän omista lääkäreistä, Vassily Bertenson, myrkytti säveltäjän keisari Aleksanteri III:n määräyksestä. Keisari olisi antanut määräyksen, että "Tšaikovskin pitäisi kadota välittömästi" syystä, että tämä olisi vietellyt erään pojan. Näiden jälkiarvioiden mukaisesti Pjotr Tsaikovski olisi saattanut tehdä myös itsemurhan ja senkin keisarin määräyksestä.

Homoseksuaalisuus oli Venäjällä noina aikoina laitonta ja vakava rikos, josta saattoi joutua karkotetuksi Siperiaan taikka ruoskituksi. Poliittisestikin homous koettiin sellaiseksi uhkaavaksi, yksilön vapauden ilmentymäksi, jollaista ei feodaalisessa, orjatalouteen perustuvassa järjestelmässä voitu sallia.

Tanssin maailmaa

"Ainoastaan työ pelastaa sielun murheesta." - Pjotr Tsaikovski

"Inspiraatio on vieras, joka ei mielellään vieraile laiskan luona." - Pjotr Tšaikovski

"Katuen menneisyyttä, toivoen tulevaisuudelta, eikä koskaan tyytyväinen nykyhetkeen: näin minä vietin koko elämäni." - Pjotr Tsaikovski

"Istuudun säännöllisesti aamuisin kello yhdeksän pianoni ääreen, ja muusani ovat oppineet, että meillä on aina silloin tapaaminen." - Pjotr Tsaikovski

Pjotr Tšaikovski

Pjotr Tšaikovski vuoden 1912 tupakkakortissa. Eri tupakanvalmistajat julkaisivat erilaisilta aihealueilta 25 - 50 kortin sarjoja, joiden avulla he samalla saattoivat mainostaa tuotteitaan. Kalleimmista yksittäisistä korteista on maksettu huutokaupoissa lähes 3 miljoonaa dollaria.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © cigcardpix
Photo used with permission.
Tanssin maailmaa

"Jos et halua kirjoittaa kirjettä minulle, niin sylkäise ainakin paperinpalalle, laita se kirjekuoreen ja lähetä minulle. Sinä et muista minua enää laisinkaan. Jumala antakoon sinulle anteeksi - kaikki mitä halusin, oli muutama sana sinulta." - Pjotr Tsaikovski

Pjotr Tsaikovski

"Ei ole epäilystäkään siitä, että suurimmatkin musiikin nerot ovat joskus työskennelleet ilman inspiraatiota. Tämä vierailija (inspiraatio) ei aina vastaa ensimmäiseen kutsuumme. Siltikin, meidän on työskenneltävä aina ja herkeämättä, sillä itseään kunnioittava taiteilija ei vain risti käsiään, koska hän ei muka ole sopivassa luomisvireessä. Jos me vain odotamme oikeaa luomisvirettä, yrittämättäkään mennä sitä puolitiehen vastaan, meistä tulee helposti laiskoja ja apaattisia. Meidän on oltava kärsivällisiä ja luotettava siihen, että inspiraatio aikanaan tulee hänelle, joka hallitsee tällaisessa tilanteessa itsensä." - Pjotr Tsaikovski

Tanssin maailmaa

"Ilman musiikkia seuraisi vääjäämättä hulluus." - Pjotr Tsaikovski

"Missä sydän ei ole mukana, siellä ei voi olla musiikkia." - Pjotr Tsaikovski

"Luomisprosessi on kuin musiikkia, jonka juuret ovat tavattomassa voimassa ja nopeudessa." - Pjotr Tsaikovski

"Minun pitää jälleen saada takaisin uskoni itseeni - sillä minun uskoni on suuresti heikentynyt ja tuntuu siltä, että minun aikani on ohi." - Pjotr Tsaikovskin kirje veljenpojalleen 9.2.1893, juuri ennen mestarillisen Pateettisen sinfonian säveltämistä.

Esa-Pekka Salonen

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen - levynkansi vuodelta 1984.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Piano Piano!
Photo used with permission.


Venäjä

Suuret venäläiset kertojat Suuret venäläiset kertojat
Anton Tšehov Anton Tšehov
Ivan Turgenev Ivan Turgenev
Pjotr Tšaikovski Pjotr Tšaikovski
Romanovit Romanovit - Nikolai II ja perhe
Kasakat Kasakat
Pjotr Tšaikovskin talo - Klin
Pjotr Tšaikovskin talo - Klin
Pjotr Tšaikovskin talo - Klin
Pjotr Tšaikovskin talo - Klin

Säveltäjän maaseutuasunto sijaitsee 85 kilometriä Moskovasta luoteeseen. Pjotr Tšaikovski asui tässä talossa vain vuodesta 1892 vuoteen 1893, mutta sävelsi täällä Pateettisen sinfoniansa, sinfonian nro 6 h-molli op. 74. Talo toimii nykyisin museona. Kolme kuvaa yllä.
Danza
Danza
Baletti
Tanssijat