Aforismit
Spasskoye-Lutovinovo
Kuvissa yllä ja alla Ivan Turgenevin maalaiskartano, Spasskoye-Lutovinovo, Orlovskin alue, Venäjä. Lue tarkemmin alempaa. Sivun yläreunassa muotokuva "Ivan Turgenev" - venäläinen Vasily Perov (1834 - 1882).

Ivan Turgenev (9.11.1818 - 3.8.1883)

Venäjä on kuulu pojistaan, joille kansanmuisto on antanut ikuisen kuolemattomuuden. Yksi näistä pojista, jonka osaksi jälkipolvet ovat antaneet sellaisen rakkauden ja kunnioituksen, on Ivan Turgenev. Hän on venäläisen realismin merkittävimpiä edustajia ja ensimmäisiä lännessä suurta mainetta saavuttaneita venäläisiä kirjailijoita. Hän aloitti uransa runoilijana mutta tuli tunnetuksi novelleillaan, joissa hän arvosteli yhteiskunnallisen realismin nimissä ankarasti talonpoikien asemaa.

Ivan Turgenev

Ivan Turgenevin kuva vuonna 1918 julkaistussa kirjassa "Turgenev ja Savina", kirj. Maria Gavrilovna Savina.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Brambeus


Ivan Turgenevin merkittävimpiä romaaneja ovat Rudin, Aattona, Uudismaa, Isät ja lapset, Aateliskoti ja Savua. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös lukuisia näytelmiä, novelleja, puheita, esseitä ja proosarunoja. Myös traagiset rakkaustarinat ovat osa Ivan Turgenevin tuotantoa. Ivan Turgenevin rakkausaiheisissa novelleissa hallitsee usein surumielisyys ja alistuneisuus ja niissä on omaelämäkerrallisia yksityiskohtia.

Ivan Turgenevin teokset elävät ikuisesti, niihin ei pysty aika ja ne pystyvät ylittämään välimatkat ja vaikuttamaan yli valtio-, kansallisuus- ja kielirajojen. Hänen kirjansa ovat niittäneet maailmanmainetta ja tavanneet herkkää vastakaikua miljoonien eri maissa asuvien ja eri kielillä puhuvien lukijoiden sydämissä.

Ivan Turgenev

Ivan Turgenev vuonna 1880.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Brambeus
Savua

Alla on katkelma Ivan Turgenevin teoksesta Savua. Siitä käy ilmi se, että 1800 -luvun suuret venäläiset kirjailijat elivät epävarmassa maailmassa, jossa yhteiskunta oli myllerryksen kynnyksellä. He eivät viettäneet hiljaista ja mietiskelevää elämää kirjoituspöytänsä ääressä, vaikka teksteistä voisi niin päätellä koska he suosivat rauhallista kerrontaa, jossa elämä kulkee verkkaista kulkuaan. Venäläisten mestareiden romaaneissahan ollaan usein maatilojen haaveellisessa maailmassa, jossa elämä kulkee tasaista latuaan useiden satojenkin sivujen ajan, ilman että mitään erikoista tapahtuu.

Huomattavan moni kirjailija on kuollut ennen aikojaan ja saanut kärsiä keisarin antamasta karkotustuomiosta, kuten Pushkin, Lermontov, Turgenev ja Dostojevski. Edes Turgenev, joka oli varovainen mies, ei onnistunut välttämään keisarillisen poliisin kouraa. Hän joutui 1852 istumaan kuukauden arestissa ja karkotettiin sitten maatilalleen yli vuodeksi. Syynä tähän oli, että hän kirjoitti muistosanat Gogolista, aikana jolloin Gogolin nimeä ei saanut mainita lehdistössä.

Savua, lainaus alkaa: "Hän alkoi tähyillä ulos junan ikkunasta... Juna eteni vastatuuleen. Valkoiset sumupatsaat yhtyivät tummempiin savukiehkuroihin ja liukuivat loputtomana jonona ikkunan ohi, jonka ääressä Litvinov istui. Hän alkoi seurata katseillaan tuota höyryä, tuota savua. Keskeytymättä kiemurrellen, nousten ja laskien, ilmassa tanssien, ruohikkoon ja pensaisiin takertuen, venyen ja hälveten... pilvi pilveä ajaen... ne herkeämättä muuttivat muotoaan ja jäivät kuitenkin samoiksi... savun yksitoikkoista, kiirehtivää ja ikävää kisailua! Joskus tuuli kääntyi, tie teki mutkan - silloin koko savumassa hävisi äkkiä ja näkyi heti vastapäätä olevaan ikkunaan; sitten taas tuo suunnaton pyrstö häilähti junan toisella puolella ja kätki hänen katseiltaan Reinin aavat tasangot. Hän katseli katselemistaan ja kummallisia mietteitä alkoi kiertää hänen aivoissaan... Hän istui yksin vaunussa kenenkään häiritsemättä.

- Savua, savua hän hoki moneen kertaan.

Ja äkkiä hänestä näytti kaikki savulta. Kaikki oli savua. Hänen oma elämänsä, venäläisten elämä - koko inhimillinen olevaisuus, mutta varsinkin kaikki venäläinen. Kaikki on savua ja usvaa, Litvinov ajatteli. Kaikki muuttuu alinomaa, kaikkialla näkyy uusia muotoja, ilmiöt ajavat takaa toisiaan; kaikki rientää ja kiirehtii jonnekin, ja kaikki katoaa jäljettömiin mitään saavuttamatta. Tuuli kääntyy ja heittää kaiken vastakkaiseen suuntaan, ja siellä alkaa sama väsymätön, levoton ja tarpeeton leikki. Turha temmellys...

Hänen mieleensä muistui paljon myrskyisiä, raisuja tapahtumia, joiden silminäkijänä hän oli ollut viime vuosien kuluessa.

- Savua, hän kuiskasi. - Savua kaikki tyynni.

Muistuivat mieleen kiivaat väittelyt, puheet ja melu...monet muut samanlaiset tilaisuudet ylhäisten ja alhaisten, eturiviin lukeutuvien ja takapajulle jääneitten, nuorten ja vanhojen ihmisten luona.

- Savua, hän toisteli. - Savua ja sumua.

Lopuksi muistuivat mieleen kenraalien kemut Vanhassa Linnassa, muidenkin valtiomiesten puheet ja keskustelut, vieläpä Potugininkin saarnat...

- Savua vain eikä mitään muuta. Savua, savua...

Entäpä hänen omat pyrkimyksensä, tunteensa, yrityksensä ja haaveensa? Niistä ei kannattanut puhuakaan..."
Savua, lainaus päättyy. - Ivan Turgenev, Savua
Ivan Turgenev

Ivan Turgenev.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Olga


Ivan Turgenevin ajatelmia

"Ota itse mitä voit, mutta älä antaudu toisen valtaan; kunkin tulee kuulua vain omalle itselleen - kas siinä koko elämisen taito." - Ivan Turgenev

"Ihmisen onni rakentuu toisten epäonnesta." - Ivan Turgenev

"Onnella ei ole huomista päivää; sillä ei ole eilistäkään; se ei ajattele tulevia; sillä on vain nykyisyys, eikä sekään ole kokonainen päivä, vaan silmänräpäys." - Ivan Turgenev

"Onni on, kuin terveys: se on, kun sitä ei huomaa." - Ivan Turgenev

"Autuas se ken nuoruudessaan oli nuori." - Ivan Turgenev

"Veljeni, me istumme mudassa, mutta kurottelemme tähtiin." - Ivan Turgenev

"Me olemme nuoria, emme hirviöitä emmekä typeryksiä; kamppailemme ja saavutamme onnen itsellemme." - Ivan Turgenev

"Sitä varten lapset ovat olemassa, että heidän vanhempansa eivät pitkästy." - Ivan Turgenev

"Jos odotamme että kaikki, ehdottomasti kaikki on valmista, me emme ikinä aloita." - Ivan Turgenev

"Voi, ihanat tunteet, lempeä harmonia, hyvyys ja sydämen rauha, ensimmäisen haltioituneen rakkauden sulava autuus, missä ne ovat, missä ne ovat?" - Ivan Turgenev

"Sinä olet vanha sika! sanoi eräs toiselle. Ja se on pahempaa, kuin olla nuori sika." - Ivan Turgenev

Lähteinä
*Kaikki aforismien yhteydessä mainitut klassikkokirjat
*The Mitchell Beazley: Kuka teki mitä - kuvitettu elämäkerrallinen hakuteos
*Spectrum
*Jyväskylän Yliopisto: Kirjailija 1800-luvun Venäjällä
*Pekka Tapaninen: Kristinuskon kiehtova maailma - esseitä
*Ronald Hingley: Venäjän kirjailijat ja yhteiskunta 1825 - 1904
*Yolanda Delgado: The final days of Russian writers: Nikolai Gogol and Anton Chekhov


Venäjä

Suuret venäläiset kertojat Suuret venäläiset kertojat
Anton Tšehov Anton Tšehov
Ivan Turgenev Ivan Turgenev
Pjotr Tšaikovski Pjotr Tšaikovski
Romanovit Romanovit - Nikolai II ja perhe
Kasakat Kasakat
Spasskoye-Lutovinovo
Ivan Turgenevin kartano Spasskoye-Lutovinovo

Äärettömän kaunis 40 hehtaarin alue pitää sisällään lampia, siltoja, polkuja, kävelyteitä, niittyjä ja vanhoja puita. Tila vietti Neuvostoliiton aikana pitkään hiljaiseloa. Vuonna 1968, kun Ivan Turgenevin syntymästä oli kulunut 150 vuotta, neuvostohallinto päätti suuren kirjailijan muistoa vaaliakseen ja kunnioittaakseen perustaa paikasta museon. Se avattiin yleisölle vuonna 1976.
Leo Tolstoin ja Ivan Turgenevin välit eivät olleet hyvät, mutta kun Tolstoi vieraili Turgenevin kauneutta ja luonnonrauhaa henkivän kartanon mailla, hän kertoi tajuavansa, mistä Ivan Turgenevin innoitus kumpuaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Alexxx Malev
Maslenitsa

Suomen laskiaista vastaava juhla Venäjällä on maslenitsa. Se on slaavilainen, uskonnollinen kansanjuhla, joka kuitenkin on saanut alkunsa jo pakanallisina aikoina. Neuvostoliiton aikana kielletty ja siksi piiloissaan pysytellyt juhlinta on kokenut uusrenessanssin nykyisen Venäjän aikoina. Kuvissa maslenitsaa juhlitaan Pietarissa 18.2.2018.
Erityisen tärkeinä maslenitsan juhlintaan kuuluvat blinit, pienet, pyöreät pannukakut. Maslenitsaan kuuluvat myös hyvin värikkäät asut, musiikki ja tanssi sekä ajelut hevosreellä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Ninara