Tunturisuden sivut
Al Caponen kotitalo kuvassa yllä kuvan vasemmassa reunassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Eric Allix Rogers

Ennen Chicagoa talo Brooklynissa

Ennen muuttamistaan 1920-luvun alkupuolella Chicagoon, Al Capone asui syntymäseudullaan New Yorkin Brooklynissa kolmekerroksisessa talossaan. Tämä talo myytiin viimeksi vuonna 2017 ja hintapyyntö oli 2,85 miljoonaa dollaria.

Al Caponen kotitalo

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/Steven Casteel - Chicago Bike Adventures
*Kuva - Copyright © Website/Steven Casteel - Chicago Bike Adventures
*Photo used with permission.

Al Caponen kotitalo Chicagossa

Al Caponen kotina oli Chicagossa kuvien kaksikerroksinen punatiilitalo, jossa on 15 huonetta ja kellaritilat. Makuuhuoneita on kuusi ja kellaritilojen sanotaan soveltuneen aikoinaan erityisen hyvin valtavien käteisvarojen piilottamiseen.

Talo valmistui vuonna 1908 (1914?), ja rakennuskustannukset tuolloin olivat 5 000 dollaria. Hieman linnakemaiseen tyyliin rakennetun talon alimpiin ikkunoihin Al Capone asennutti kalterit, mahdollisten tunkeutujien ja kidnappaajien varalta. Kalterit ovat edelleenkin paikoillaan.

Talo näyttää arkkitehtuuriltaan varsin tavalliselta, ei sellaiselta palatsilta, jollaista voisi superrikkaan Al Caponen kohdalla ajatella. Talon tarkka sijainti on: 7244 South Prairie Avenue, Chicago, Illinois, USA.

Al Caponen perhe muutti taloon 8.8.1923. Talon ostohinta tuolloin oli 5 500 dollaria. Talon omistajiksi papereihin merkittiin Al Caponen vaimo Mae (1897 - 1986) ja Al Caponen äiti, Theresa Raiola Capone (1867 - 1952).

Al Capone "asui" talossa kahdeksan vuoden ajan, kunnes joutui vankilaan vuonna 1931. Asuminen on lainausmerkeissä siksi, että suuren osan näistä Chicagon vuosistaan Al Capone viihtyi kapakoissaan ja hotelleissa, joissa hän ihan asuikin vuosia pysyvästi. Ehkäpä tämä talo tehtiinkin alunalkaen perheen naisväelle ja erityisesti Alin äidille. Liukkaalla liikekannalla ja gangstereidensa keskellä johtajana viihtyneelle Al Caponelle kotielämä on ollut ehkä liian rauhaisaa.

Talo oli ainakin asukasluettelon mukaan aika "täyteen asuttu". Al Capone, hänen vaimonsa, lapsensa ja äitinsä asuivat ensimmäisessä kerroksessa. Al Caponen veli Frank ja myöhemmin myös muita sukulaisia asuivat toisessa kerroksessa. Toisaalta, väljääkin oli, sillä jokaista kohti oli pari kolme huonetta ja miesväki yleensä oli "työmatkoillaan".

Theresan kuoltua talon omistajiin lukeutui Alin sisko Mafalda Maritote. Talo myytiin vuonna 1952 (1953) ja ostajana oli William B. Petty. Hänen jälkeensä talolla on ollut useita omistajia.

Al Caponen linna

Lexington Hotel - Caponen linna - kuva vuodelta 2006.

Hotellielämää ja pikkukahakoita

Vuodet 1928 - 1931 Al Capone oli majoittunut Chicagossa 10-kerroksiseen Lexington Hotel -hotelliin, jossa hän piti operatiivista päämajaansa. Sinne hän muutti Metropole Hotel -hotellista. Al Caponen ja hänen miestensä käytössä olivat Lexington-hotellin neljäs ja viides kerros kokonaisuudessaan. Al Caponella oli hotellissa henkilökohtaisena majapaikkanaan ylellisesti sisustettu sviitti. Näinä vuosina hän yleensä vain vieraili omassa talossaan, katsomassa äitiään. Hotellia kutsuttiinkin Caponen linnaksi, "Capone's Castle".

Ennen hotelliaikaa, vuonna 1927 hänen oman kotitalonsa kulmilla tapahtui pienoinen välikohtaus. Poliisi tuli pidättämään Al Caponea, joka linnoittautui taloonsa joksikin toviksi.

Al Caponen kotitalo

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Eric Allix Rogers

Talon nykytila

Talo on ollut pitkiäkin aikoja asumattomana ja huonolla pidolla. Sen sijaintikaan ei ole hyvä. Vuonna 2014 talo oli myynnissä ja siitä pyydettiin hieman yli 200 000 dollaria, mutta kukaan ei tuolloin maksanut pyydettyä hintaa. Hinnaksi arvioitiin tuolloin noin 180 000 dollaria.

Al Caponen kotitalo

Al Caponen Chicagon talo takapihan puolelta. Klikkaa kuva isoksi ja katsele noita takapihan näkymiä, joita joskus on katsellut myös Al Capone. Eikä vain katsellut, sillä hän on joutunut kulkemaan aina takapihan poikki, tullessaan autotallille, joka on kuvan vasemmassa reunassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Chicago Crime Scenes


Al Caponen naapurit
Al Caponen naapurit

Al Caponen talon naapurustoa. Silmään pistää arkkitehtuurin suhteen maallikollakin se, että matalat naapuritalot ovat kauniimpia, kuin Al Caponen kivikuutio.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä - Copyright © Eric Allix Rogers

Chicagon kuuluisimmat asukkaat

Vuonna 1988 Al Caponen talo otettiin mukaan Chicagossa sellaisten, kansallisesti ja historiallisesti merkittävien talojen joukkoon, joissa on asunut kuuluisia chicagolaisia (National Register of Historic Places).

Tämäkin aiheutti paikallisesti melkoista riitaa ja väittelyä, sillä kaikki eivät pitäneet siitä, että murhaaja ja gangsteri otettiin näin kunniallisesti ansioituneiden henkilöiden joukkoon. The Chicago Sun-Times kirjoitti jopa, että "historiallisesti merkittäviä kohteita pitäisi tehdä kaikista, Al Caponen uhrien taloista".

Amerikan italialaisetkin vastustivat Al Caponen talon julistamista historiallisesti merkittäväksi. Heidän mielestään sitä kautta vain vahvistuisi se yleinen käsitys, että kaikki Italiasta Amerikkaan muuttaneet ovat rikollisia.

Al Caponen taloa historialliseksi maamerkiksi tahtoneet perustelivat kantaansa mm. niin, että joka tapauksessa totuus ja fakta on se, että Al Capone eli ja vaikutti Chicagossa. Chicagolaiset eivät heidän mukaansa voi teeskennellä, ikään kuin Al Caponea ei olisi koskaan ollut olemassakaan.

Simon's

Simon's Tavern, yksi Al Caponen juomillaan huoltamista salakapakoista, joiden nimenä oli Speakeasy (puhu hiljaa). Tavernan seinässä näkyy perustamisvuosi 1934. Tällöin paikka virallisesti avattiin, kieltolakiajan loputtua, mutta sehän oli toiminut hiljaa ja salaa jo vuosien ajan ennen vuotta 1934.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Chicago Crime Scenes

Tarujen Al Capone eli ja asui kaikkialla

Al Caponesta on kerrottu lukemattomia taruja ja tarinoita. Niiden mukaan hänellä oli lähes jokikisessä keskilännen pienimmässäkin kaupungissa kesäpaikka, piiloutumispaikka, salakapakka, varasto tai jokin muu tila. Kaikkialla muistellaan haikeina tarinoin niitä aikoja, kun "Al Capone tapasi pyöriä meidän kaupungissamme".

Al Capone

Al Caponen kotitalo - Chicago.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Chicago Crime Scenes


Miamin kartano

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Allan Watt

Al Caponen luksushuvila - Palm Island, Miami, Florida, USA

Al Capone osti tämän vuonna 1922 valmistuneen upean, välimerihenkisen ja kolonialistisen tyylin stukkotalon vuonna 1928, tuolloin kauppahinta oli 40 000 dollaria. Heti kaupan jälkeen Al Capone teki taloon 200 000 dollarin remontin laajennuksineen.

Sanotaan, että Al Capone mieltyi taloon siksi, että se toi hänen mieleensä Italian aurinkorannat - vaikka hän ei kylläkään koskaan ollut käynyt Italiassa.

Tervetuloa vaiko ei?!

Miamissa Al Caponen saapumista ei katsottu hyvällä ja kaupungissa tehtiin kaikki mahdollinen, jotta gangsteripäällikkö olisi tuntenut olonsa mahdollisimman epämukavaksi. Al Caponen kodin kerrottiin Miamissa olevan "uhaksi turvallisuudelle ja kaikkien asukkaiden hyvinvoinnille".

Toisaalta, Miamissa Al Capone toivotettiin myös tervetulleeksi, sillä hänellä oli paljon käteistä ja hän oli hyvin halukas sitä käyttämään ja näin edistämään Miamin taloutta.

Aika kulkee

Vuodesta 1928 aina kuolemaansa ja vuoteen 1947 saakka, Al Capone käytti tätä Miamin taloaan pako- ja lepopaikkana, Chicagon kiihkeän elämän vastapainoksi. Tässä talossaan syfilistä sairastanut Al Capone kuoli 25.1.1947 sydämen toimintahäiröön, ollessaan vasta 48-vuotias. Talo jäi Caponen perheen haltuun, kunnes vuonna 1952 Alin vaimo Mae möi sen.

Kesäkuussa 2013 talo vaihtoi omistajaa noin 7,5 miljoonan dollarin hintaan. Vuonna 2015 taloon tehtiin laajat uudistustyöt. Vuonna 2018 talo oli taas kerran myynnissä, hintaan 14,9 miljoonaa dollaria.

Miamin kartano
Miamin kartano
Miamin kartano

Kuvia Al Caponen Miamin paratiisista.

All Rights Reserved
*Kuvat - Copyright © Webpage/Miamism
© Flickr/Ines Hegedus-Garcia
*Photos used with permission.


Eliot Ness

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Cragin Spring
*Photo used with permission.

Eliot Nessin kotitalo - Al Caponen talon kaksoiskappale

Eliot Nessin kotitalo sijaitsee osoitteessa 10811 South Prairie Ave eli Avenue, Chicago, Illinois. Talo on samanlainen, kuin Al Caponenkin talo siksi, että ne on suunnitellut sama arkkitehti. Eroina taloilla on vain se, että Al Caponen talon sisäänkäynti on talon oikealla ja Nessin talon sisäänkäynti talon vasemmalla puolella. Nessin ja Al Caponen talojen välinen etäisyys on noin 7 km.

Eliot Ness ei ollut ainut poliisi, joka asui Prairie Avenuella, sillä ihan Al Caponen lähinaapurustossa jo asui kolme poliisimiestä.

Äidinpoikia

Al Caponea ja Eliot Nessiä ei asumisessa yhdistänyt vain se, että heidän kotitalonsa olivat samanlaiset. Heitä yhdisti myös se, että he asuivat vanhempiensa seurassa. Caponen kotona asui hänen äitinsä ja Nessin kotona hänen molemmat vanhempansa. Molemmat olivat siten todellisia äidinpoikia.

Prairie Avenue - kuuluisuuksien katu Chicagossa

Kuvassa ylempänä Eliot Nessin kotitalo. Tässä talossa, jossa Eliot Ness asui vanhempiensa kanssa, hän asui myös silloin, kun hän alkoi Lahjomattomineen jahdata Al Caponea. Vaikka Nessin ja Al Caponen talojen väliä on 7 km, sijaitsevat talot saman kadun, Prairie Avenue, varrella.

Prairie Avenue on historiallisesti hyvin merkittävä katu ja sen varrella on asunut Chicagon eliittiä ja lukuisia sellaisia henkilöitä, jotka ovat jättäneet jälkensä sekä Chicagon, että koko maan historiaan. Kadun varrella on rakennuksia, jotka on Yhdysvalloissa julistettu kansallisesti merkittäviksi kohteiksi (National Historic Landmark).

Eliot Ness (19.4.1903 - 16.5.1957)

Al Caponen rikollisen toiminnan lopettamiseksi muodostettiin erityinen poliisiryhmä, Lahjomattomat (the Untouchables), jonka johtoon tuli agentti Eliot Ness. Nimensä 34 miehen muodostama ryhmä sai siksi, että se ei missään nimessä suostunut ottamaan vastaan lahjuksia, joilla noihin aikoihin voitiin voidella monia tahoja sen mukaan, kuinka haluttiin. Olihan gangstereilla käytettävissään kasapäin rahaa.

Eliot Ness sai tehtäväkseen ajaa alas ja tuhota kaikki Al Caponen panimot ja kuljetusreitit. Aluksi, Eliot Nessin ryhmän suorittamat onnistuneet ratsiat toivat valtavat tappiot Al Caponen panimoihin. Loppujen lopuksi Al Caponen kukistamiseksi hänet saatiin kiinni verovilpistä eli veronkierrosta ja rahanpesusta vuonna 1931.

Eliot Ness siirtyi Clevelandiin, Ohioon vuonna 1934. Siellä hän toimi poliisi- ja palotoimen johdossa.

Eliot Ness kuoli sydänkohtaukseen 54-vuotiaana. Kuolemassaankin nämä kaksi, Al Capone ja Eliot Ness, kulkivat samoja polkuja. Molemmat kuolivat sydänkohtaukseen, varsin nuorina.

Al Caponen huvila Kuubassa

Al Caponen huvila Kuubassa. Kuuban Varaderossa sijaitsee kaunis, korallikivestä rakennettu rantahuvila. Paikassa toimii nykyisin ravintola "La Casa de Al". Se on siis nimetty Al Caponen mukaan, koska hän on legendan mukaan omistanut joskus rakennuksen.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © benni_gutbrod
*Photo used with permission.


Al Caponen hauta

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Chicago Crime Scenes

Al Caponen hautapaikka - viimeinen asuinpaikka maan päällä

Sijaintina tällä Al Caponen lepopaikalla on Mt. Carmel Cemetery, Section 35, 1400 S. Wolf Rd., Hillside. Hautakiven teksti "My Jesus Mercy" pyytää armoa viimeisellä tuomiolla.

Al Capone kuoli Floridassa. Vainajan siirto Floridasta Chicagoon haluttiin tehdä salaa, ja se sisälsi erikoisia piirteitä. Matkaan Floridasta lähti kaksi ruumisarkkua. Ensimmäinen kuljetettiin kuorma-autolla ja sen jälkeen junalla ja tämä arkku, jolla pyrittiin huijaamaan lehdistöä, oli tyhjä. Farmariauton eli ruumisauton kyydissä matkasi toinen arkku, jonka sisällä oli Al Capone.

Chicagossa Al Capone asetettiin lepoon Mt. Olivet Catholic Cemetery -hautausmaalle, isän ja veljen viereen. Haudalla alkoi levoton markkinameininki ja kansanvaellus ja vandaalitkin iskivät kiinni hautakiveen, useita kertoja. Kun Alin vaimo Mae kuoli, niin Caponen perhe päätti, että kaikki Caponet siirrettiin rauhallisempaan ympäristöön nykyiselle lepopaikalle, Hillsiden hautausmaalle.

Lähteitä
*The New York Times: Is Honor Due House That Was Home to Capone?
*Curbed: Exploring Al Capone's fantastically historic Miami house
*Curbed: A Look Back At Al Capone's Former HQ, The Lexington Hotel
*HuffPost: Al Capone's Former Miami Beach Mansion Sells For $7,431,750
*Elle Decor: Al Capone's former Miami Beach Mansion is for sale
*Wikipedia: Prairie Avenue
*The Telegraph: Al Capone's Chicago house goes on the market
*New York Post: Al Capone's former Brooklyn home listed for $2.85M
*Mysterious Chicago Blog: Al Capone and the Jewelers' Building
*Gravely Speaking: The Mystery of Al Capone's Vaults - The Burial Kind