Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © sporst


Tunturisusi Katso ylin kuva kokonaisena.

1920 - 1930-lukujen gangsteriautot

Hollywoodin hienojen gangsterielokuvien kautta tunnistamme oitis helposti suuren, korkean ja kulmikkaan gangsteriauton. Gangstereilla oli käytettävissään rajattomasti rahaa, ja kun monet heistä olivat vielä mitä suurimmassa määrin pröystäilyn haluisia, niin siksipä heidän autonsakin olivat aikakauden suurimpia, hienoimpia ja kalleimpia.

Gangsteriautossa suuruus ei merkinnyt vain näyttävyyttä, vaan siitä oli käytännöllistä hyötyä, sillä sisälle mahtui jopa kymmenkunta miestä. Suurta miesmäärää tarvittiin usein silloin, kun lähdettiin hoitelemaan liikeasioita ja mukaan tarvittiin paljon vahvoja ja aseistautuneita miehiä. Kaupungilla liikkuessaan tällaiset suuret, loisteliaat autot ovat varmasti herättäneet ansaittua huomiota, eivätkähän monet gangsterit halunneet liikkuessaan piilotellakaan, päinvastoin. Jos auton tuumanpaksuisten panssarilasien takaa sattui katse tavoittamaan turpeanaamaisen sikarinpolttajan, oli syytä esiintyä varsin hillitysti ja kunnioittavasti, sillä liikkeellä oli ehkä itse Al Capone!
Gangsteriauto

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Joe Penniston


Hitaat, raskaat ja turvalliset

Suuret gangsteriautot olivat usein panssaroituja, joten ne olivat hyvin painavia. Kun esimerkiksi Caponen Cadillacissa hevosvoimiakin oli vain 90, ovat autot liikkuneet varsin jähmeästi, kuin panssarivaunut. Niinpä kiihtyvyyskään ei ole voinut olla huikea.
Suosittuja automerkkejä

Gangstereiden suosimien automerkkien joukossa oli sellaisia, kuin Cadillac Town Sedan 1928 (Al Capone, 1899 - 1947), Ford Model 18 (pankkiryöstäjät John Dillinger ja Barrows eli Bonnie and Clyde), Rolls-Royce Silver Ghost (Enoch "Nucky" Johnson, 1883 - 1968), Lincoln (Dutch Schultz, syntymänimeltään Arthur Flegenheimer, 1901 - 1935) ja Cadillac Sixty Special V-8 Limousine Model 420 (Frank Nitti, 1886 - 1943).
Gangsteriauto
1931 Ford Model A Pickup

Paikalliseen viinanjakeluun, asiakkaan hyvin pikaiseen tarpeeseen, gangsterit saattoivat käyttää kuvassa olevan kaltaisia pieniä lava-autoja. Pidemmän matkan maantiekuljetuksiin heillä oli käytössään suuremmat kuorma-autot, joiden lavalle mahtui pitkä rivistö tynnyreitä.
Gangsteriauto
1929 Ford Model AA Truck "Al Capone" Beer Truck

Järeämpi kalusto kuljetuksissa oli tarpeen silloin, kun olutta ja viinaa kuljetettiin tuotantolaitoksilta jälleenmyyntiyksiköihin. Kuvassa Caponen olutkuljetuksiin käyttämä kuorma-auto. Auto maksoi 540 dollaria vuonna 1929 ja sen kantavuus oli 1,5 tonnia, akseliväli 101 tuumaa ja autossa oli standardi, nelivaihteinen vaihteisto.
All rights reserved
*Kuva - Copyright Shannon McCann
Photo used with permission.
Gangsteriauto
1930 Chrysler Imperial Eight Limousine "30 LIMO" 1 (JC)

Mitä ihanteellisin auto gangstereiden tarpeisiin - tyylikäs, edustava ja tilava. Mukana myös vararengas, jos joku renkaista ammuttiin alta.
Al Capone
Dutch Schultzin panssaroitu Lincoln 1931

Dutch Schultz, syntymänimeltään Arthur Flegenheimer (1901 - 1935), oli Saksan juutalainen, amerikkalainen gangsteri, joka teki omaisuutensa Al Caponen tapaan järjestäytyneen rikollisuuden parissa kieltolain aikana, rommin ja pelien maailmoissa. Schultz oli tunnettu äärimmäisestä väkivaltaisuudestaan. Väkivaltainen mies sai väkivaltaisen lopun, sillä hänet murhattiin Murha Oy:n (Murder Inc.) toimesta, kun hän oli weeceessä virtsaamassa kouruun. Pahamaineista Murha Oy:tä johti Albert Anastasian (1902 - 1957) ja se oli erikoistunut palkkamurhiin, joiden kohteena usein olivat gangsterit. Vuosina 1932 - 1940 Anastasianin joukkio teki yhteensä 700 murhaa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright Wayne Hsieh
*Kuva oikealla - Copyright Colleen Lane
Al Capone

Dutch Schultzin näyttelyitä kiertävän auton oveen on sen nykyinen omistaja ampunut muutaman reiän, saadakseen autoon todellista gangsteritunnelmaa.
*** tunturisusi.com linkit ***