Tunturisuden sivut

Margie's Candies - Al Caponen suosima karkkikauppa

Kuvassa yllä maineikas makeis- ja karamellikauppa Margie's Candies Chicagossa. Liike on perustettu vuonna 1921, joten se täyttää sata vuotta vuonna 2021. Tuotevalikoimaan kuuluvat erilaiset makeistuotteet, kuten kotitekoiset kermakaramellit ja jäätelöt. Liikkeen alkuaikoina sen kanta-asiakkaisiin kuului Al Capone, sillä gangsteritkin ovat ihmisiä ja syövät jopa karamelleja ja jäätelöä.

Al Capone istui liikkeessä aina tuolilla betoniseinän vierustalla, eikä asettunut loosheihin, näkyville ikkunoiden eteen. Katso alempaa sisäkuva. Myöhempinä vuosina tämä karkkikauppa on vastaanottanut suuren määrän superjulkkiksia. Heihin ovat kuuluneet mm. Beatles ja Mick Jagger, joka erityisesti pyysi päästä istumaan samaan pöytään, jossa Beatlesit olivat istuneet. - Kuva Copyright © Stephen Hogan - Creative Commons.
Al Capone

AL CAPONE - Alphonse Gabriel Capone - Al "Scarface" Arpinaama Capone (17.1.1899 New York - 25.1.1947 Palm Island, Florida)

Al Capone - italialaisen siirtolaisen poika, yhdysvaltalainen gangsteri - kieltolain aikana syntyneen rikollisjärjestön ja koko amerikkalaisen mafiarikollisuuden keulakuva ja symboli, salakapakoitsija, "käytettyjen huonekalujen kauppias" - Chicagon gangsterikuningas ja renessanssiruhtinas.

Al Capone lopetti 14-vuotiaana koulunkäyntinsä katolisessa koulussa, sillä hänellä oli vaikeuksia sopeutua koulun kuriin ja nuhteettomaan elämään. Häntä syytettiin siitä, että hän olisi lyönyt naispuolista opettajaansa. Näihin samoihin aikoihin, 14-vuotiaana hän aloitteli rikollista uraansa gangsteripomo Johnny ­Torrion joukoissa, sillä vanhan sanonnan mukaan "se lintuhan se madon nappaa, joka varhain nousee".

Vuonna 1919 Al Capone muutti asumaan Chicagoon, jonne hän olisi luova imperiuminsa. Vuonna 1924 hän junaili vaalivilpin avulla Joseph Klenhan Chicagon pormestariksi, ja kiitokseksi tämä esti poliisia puuttumasta Caponen liiketoimiin, jotka alkoivat pursuta ennennäkemättömällä laajuudella ja teholla. Lainaus Caponen vaalimenettelyistä Chicagon esivaaleissa 1926:

"Äänestysajan alettua Caponen kätyrit, joiden määrä ylitti roimasti Deneenin viirien alle palkatut roikaleet, ajelivat pommein ja asein lastatuin autoin ristiin rastiin äänestyspaikkojen väliä mukanaan Amerikka ensin -tarroja. Capone johti itse taistelujoukkojaan. Pahoinpitelyillä uhaten he häätivät pois äänestäjiä, joiden arvelivat kannattavan vastapuolta. Silloin tällöin he törmäsivät Deneenin puolen huligaaneihin ja silloin syntyi kahakka. Caponen leirillä oli kuitenkin lukumääräinen ylivoima, ja se piti käsissään kentän hallinnan. Caponelaiset häiritsivät tunnontarkkoja vaalivalvojia etteivät nämä päässeet tarkkailupaikoilleen.

Jos häirintä ei toiminut, he raahasivat virkailijoita pois ja pitivät arestissa äänestyspaikkojen sulkemiseen saakka. Tämä velvoitti ylivalvojat nimittämään sijaisen viime minuutilla, ja gangsterit huolehtivat siitä, että ainoat käsillä olevat tarjokkaat olivat kaikki Thompsonin puolen miehiä. Kertaaja äänesti jopa sata kertaa samassa piirissä, mutta aina eri nimen ja osoitteen ilmoittaen. Muuan kertaaja ilmoitti saman osoitteen kuusitoista kertaa. Esivaalin jälkeisessä suuren valamiehistön tutkinnassa ilmeni, että osoitteessa oli ratsastustalli, mikä kirvoitti letkauksen "Joka hevonen äänesti."
Margie's Candies

Margie's Candies karkkikauppa sisältä. Ala Capone kuului kanta-asiakkaisiin. - Kuva Copyright © Stephen Hogan - Creative Commons.
Al Capone

Kieltolaki

Al Capone rikollisjoukkioineen nousi valtaan Yhdysvalloissa kieltolain aikaan. Kieltolain voimaantulo Amerikassa loi valtaisat markkinat laittomalle alkoholille. Alamaailma otti toiminnan haltuunsa ja sai siitä suunnattomat voitot. Gangsterit pystyivät lahjomaan viranomaiset katsomaan sormien läpi heidän puuhiaan ja myös poliitikot olivat lahjottavissa.

Kieltolaki mahdollisti sen, että Al Capone kykeni tekemään valtavasti rahaa kaikella sillä järjestäytyneellä rikollisella liiketoiminnalla, joka liittyi tavalla taikka toisella pimeään eli laittomaan viinaan. Al Caponen viinatrokausuran huippuaikaa olivat vuodet 1925 - 1930, jolloin hän hallitsi Chicagon pimeän viinan myyntiä ja ansaitsi parhaimmillaan 100 miljoonaa dollaria vuodessa.

Al Capone

All rights reserved
*Kuva - Copyright BROKEN WING PRODUCTIONS
Photo used with permission.

Viinarallia

Al Caponen alkoholidynastia salakapakoineen vaati laajoja kuljetustoimia. Viina- ja olutautot ahkeroivat kuljetuksissaan yötä ja päivää.

Eikä viinatynnyreitä tarvinnut aina sen kummemmin peitelläkään. Lahjottu poliisi piti huolen siitä, että Caponen kuin Aku Ankasta repäistyt kuorma-autot saivat porhaltaa häiriöttömästi läpi teiden parhainta mahdollista vauhtiaan.

Al Capone

All rights reserved
*Kuva - Copyright deviantART/Kingsley Wallis
Art used with permission.

Mafiaimperiumi

Capone rakensi mafiaimperiuminsa raakaa voimaa ja lahjontaa hyväksi käyttäen. Poliisit, tuomarit ja toimittajat söivät hänen kädestään ja takasivat siten hänen koskemattomuutensa. Toukokuussa 1929 yhdysvaltalaiset gangsterit perustivat rikollisjärjestön, jota lehdistö alkoi kutsua National Crime Syndicateksi. Järjestö raivasi kylmästi tieltään kaikki, jotka rohkenivat uhmata sen kirjoittamattomia sääntöjä.

Laittoman viinan valmistuksen, salakuljetuksen, jakelun ja myynnin ohella Al Caponen toimialaan kuuluivat kaikki mahdolliset rikostyypit, kuten perinteiset uhkapeliluolat, prostituutio ja tarvittaessa myös murhat. Al Capone oli luonteeltaan tarvittaessa hyvin häikäilemätön ja väkivaltainen ja tapatti kilpailijoitaan kuin kärpäsiä. Hänen väitetäänkin olleen syypää yli 500 ihmisen murhaan. Hän ei vain tapattanut muilla, vaan tappoi itsekin hanakasti silloin, kun tilanne vaati nopeita toimia, tai jostakin muusta syystä, jonka hän tiesi parhaiten vain itse.

Tunnetuin Caponen järjestämä murha lienee ystävänpäivänä 1929 tapahtunut George "Bugs" Moranin jengin kuuden jäsenen surmaaminen. Kyseisessä joukkoteloituksessa sai surmansa myös yksi ulkopuolinenkin, sillä ainahan roiskuu, kun rapataan. Capone itsekin joutui useita kertoja murhayritysten kohteeksi, mutta hän selvisi niistä ehjin nahoin.

FBI-agentti Eliot Ness ja Lahjomattomat

Al Caponen rikollisen toiminnan lopettamiseksi muodostettiin erityinen poliisiryhmä, Lahjomattomat (the Untouchables), jonka johtoon tuli agentti Eliot Ness (1903 - 1957). Nimensä ryhmä sai siksi, että se ei missään nimessä suostunut ottamaan vastaan lahjuksia, joilla noihin aikoihin voitiin voidella monia tahoja sen mukaan, kuin haluttiin. Olihan gangstereilla käytettävissään kasapäin rahaa.

Aluksi, Eliot Nessin ryhmän suorittamat onnistuneet ratsiat toivat valtavat tappiot Al Caponen panimoihin. Loppujen lopuksi Al Caponen kukistamiseksi hänet saatiin kiinni verovilpistä eli veronkierrosta ja rahanpesusta vuonna 1931. Capone sai tästä vankeutta 11 vuotta. Hänet lähetettiin vuonna 1932 Atlantan vankilaan. Kun Al Capone edelleenkin vain johti rikollista toimintaansa vankilastakin käsin, niin hänet siirrettiin vuonna 1934 Alcatraziin. Täältä Capone siirrettiin 6. tammikuuta 1939 Federal Correctional Institution -vankilaan Terminal Islandille, josta hänet laskettiin ehdonalaiseen vapauteen 16. marraskuuta 1939 huonon kuntonsa ja neurosyfiliksen vuoksi heikentyneen todellisuudentajunsa takia. Al Capone kuoli 25. tammikuuta 1947 sydämen toimintahäiriöön ja kuppaan huvilallaan Palm Islandilla, Floridassa.

Hänen mafiajoukkojensa toimet olivat tuolloin jo huomattavasi aiemmin hiipuneet, kun kieltolain kumoaminen vuonna 1933 oli tehnyt lopun pimeään viinaan perustuvista liiketoimista. Tammikuussa 1947 vain harvaa kiinnosti uutinen, jonka mukaan Al Capone oli kuollut. Vain 20 vuotta aikaisemmin, Yhdysvaltain kieltolain aikaan, hän oli ollut Chicagon alamaailman valtias, joka junaili itsenäisesti kaupungin alkoholi-, uhkapeli- ja prostituutiobisneksiä.

Al Capone
Al Capone
Al Capone

Al Caponen huvila Kuubassa

Kuuban Varaderossa sijaitsee kaunis, korallikivestä rakennettu rantahuvila. Paikassa toimii nykyisin ravintola "La Casa de Al". Se on siis nimetty Al Caponen mukaan, koska hän on legendan mukaan omistanut joskus rakennuksen. Internetissäkin lukemattomissa jutuissa esitellään paikkaa Caponen entisenä Kuuban asuntona. Al Capone ei kuitenkaan ole omistanut taloa eikä ole ikinä siinä käynytkään. Vladimir Leninin sanoin: "Kun valhe toistetaan kylliksi monta kertaa, siitä tulee tosi". - Sinänsä, hyvin kaunis talo ja kaunis legenda, kunpa se vain olisikin totta...

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright Dani Figueiredo


Al Capone

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Kate Skegg

"Al Capone" Cadillac - Sixty Special V-8 Limousine Model 420

Kuvan Cadillacin omisti pahamaineinen mafiapäällikkö Frank Nitti (1886 - 1943), joka oli yksi Al Caponen rikollisryhmän korkea-arvoisimmista johtohenkilöistä. Nitistä tuli koko joukon johtaja, kun Al Capone joutui vankilaan. Sinne Frank Nittikin myöhemmin joutui itsekin, ja hän teki itsemurhan vankilassa 19.3.1943.

Frank Nitti osti kuvan Cadillacin - 420 Built, V-8 Cadillac Limousine - vuonna 1938. Autossa oli tilaa yhdeksälle henkilölle ja se oli "täydellinen väline työtehtävien hoitoon". Nitti ennätti omistaa tämän autonsa viiden vuoden ajan ennen kuolemaansa.
Al Capone

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Mark Schoneveld

Al Caponen oma poliisiauto - Al Caponen panssaroitu 1928 Cadillac V-8 "Al Capone" Town Sedan - Model Series 341-A

Al Caponella itsellään oli luonnollisesti monia omia autoja. Viimeisimpänä autonaan hänellä ennen vankilaan joutumistaan oli raskaasti panssaroitu Cadillac. Panssaroinnin muodosti 1 500 kiloa asbestilla vahvistettua teräslevyä korissa. Autossa oli luodinkestävät lasit, paksuudeltaan tuuman, ja irrotettava takaikkuna, jonka vuoksi siitä saattoi tulittaa ajon aikana takaa-ajajia. Cadillacin historia tunnetaan tarkasti vuodesta 1932 lähtien. Se ei ole enää aivan alkuperäisessä kunnossa, sillä viitisenkymmentä vuotta sitten tehdyssä entisöinnissä suuri osa panssaroinnista riisuttiin pois.

Vihreänmusta väritys on sama, kuin Chicagon poliisiautoissa tuolloin ja auton varustukseen kuului myös Chicagon poliisin käyttämä radio. Autossa oli piilotettuna myöskin sireeni. Samankaltaisuus poliisiautojen kanssa oli ehkä jonkinlaista hämäystä, joka saattoi karkottaa Caponen kannoilla alati liikkuvia salamurhan yrittäjiä, mutta saattoihan olla kyseessä myös Caponen omintakeinen huumorintajukin. On muistettava myös, että tuolloin Caponen hyppysissä oli lahjottuinakin suuri määrä poliiseja, joten ehkäpä Capone jollakin oudolla tavalla koki kuuluvansa samaan joukkoon. Jätämme spekulaatiot.

Caponen aikakauden jälkeen auto kiersi 1950-1960-luvuilla esittelyissä ympäri Eurooppaa ja Amerikkaa, jonne se palasi 1960-luvulla. Sen jälkeen auto oli sijoitettuna useisiin eri museoihin, kunnes sen vuonna 2006 hankki omistukseensa, autokokoelmiensa osaksi John O'Quinn. Auto huutokaupattiin kesällä 2012 ja kauppahinnaksi tuli 341 000 dollaria.

Al Capone

Al Caponen rahavarat - entäpä Pablo Escobarin?!

Vuonna 1929 Al Caponen tulot laittomasta viinanmyynnistä olivat 60 miljoonaa dollaria, uhkapelitoimesta 25 miljoonaa dollaria ja erilaisista muista alan toimista 20 miljoonaa dollaria. Yhden vuoden tulot, joista hänen ei tietenkään tarvinnut maksaa laisinkaan veroja, olivat 105 miljoonaa dollaria.

Olihan hänellä tietysti kulujakin. Hänen palkkalistoillaan olevien gangstereiden määräksi on arvioitu 600. Varmaan rahaa kului myös erilaisten tahojen voiteluun, mutta rahaahan oli - ja paljon.

Koko Al Caponen imperiumin nettoarvoksi on arvioitu 1,3 miljardia dollaria - sen kaiken omisti luonnollisestikin Al Capone. Sillä hän sijoittuu kahdeksan rikkaimman gangsterin joukkoon, mutta jää kauaksi Kolumbian huumeparonista, Pablo Escobarista (1949 - 1993).

Pablo Escobar kohosi eläessään yhdeksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Vuonna 1989 hän oli Forbesin listan mukaan maailman seitsemänneksi rikkain henkilö. Viikossa Pablo Escobarin kartelli tuotti voittoa 420 miljoonaa dollaria ja vuoden tuotto oli 22 miljardia dollaria.

Forbes on arvioinut Pablo Escobarin henkilökohtaisen nettovarallisuuden arvoksi 9 miljardia dollaria. Sen verran hänellä oli rahaa kaikkien sitoumusten, velkojen yms. jälkeen. Tätä arviota pidetään kuitenkin alakanttiin vietynä, sillä Pablo Escobar tarjoutui maksamaan koko Kolumbian velat, 10 miljardia dollaria. CelebrityNetWorth.com onkin arvioinut Pablo Escobarin henkilökohtaisen varallisuuden arvoksi 30 miljardia dollaria.

Al Capone

Al Capone seurueineen oikeudenkäynnissä. Chicago, Illinois, USA - 25.2.1931. Al Capone toinen vasemmalta, sininen puku ja katse kameraan. Chicago Tribune historical photo. Mustavalkoinen kuva värjätty.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Al Capone - Copyright oneredsf1


Al Capone Lähteet
The Mitchell Beazley: Kuka teki mitä
Times News: Milk expiration dates, courtesy of Al Capone
Murha.Info - Foorumi
TV1 Yle 23.3.2013: Kiehtova maailma: Amerikan valtatie 66
Wikipedia
Hemmings Daily: Al Capone Cadillac sells for $341,000 at RM St. John's
Ocean View Publishing: Al Capone at Alcatraz
John Kobler: Al Capone
Tekniikan Maailma: Al Caponen panssaroitu Cadillac vaihtoi omistajaa
Turun Sanomat, Teemu Holmi: Chicagossa puhaltavat raikkaat tuulet
philly.com 31.5.2016: Byko: What was wrong in Al Capone's cell?
Investopedia: 8 Of The Richest Gangsters Of All Time
Al Capone

Mallinukke Al Capone näyttäisi ojentavan kättään kuin pyytääkseen, rahaa...?! Tai ehkä hän myy sikaareita ja ottaa vastaan maksun. Arthur Avenue Market, New York, USA 10.4.2015.

All Rights Reserved
*Kuva, Al Capone - Copyright UrbanphotoZ
*Photo used with permission.