Tunturisuden sivut

Ivanhoe Restaurant - Al Caponen kantaravintola

Kuvassa yllä Chicagossa, yksi Al Caponen kantaravintoloista, jonka nimenä tuolloin oli Ivanhoe Restaurant. Kieltolain aikaan ravintolan kellarissa toimi salakapakka nimeltään The Catacombs. Paikassa toimii nykyisin viiniravintola Binny's Beverage Depo. - Kuva Copyright © Stephen Hogan - Creative Commons.
Gangsteriauto

All rights reserved
*Kuva - Copyright Frits Klijn
Photo used with permission.

1930 Ford 187A Truck

Gangsterit tarvitsivat viinan ja oluen kuljetuksiin suuria määriä kuorma-autoja. Koska lasteja ei aina edes peitelty millään tavoin, vaan tynnyrit pullottelivat täysin näkyvissä autojen lavoilla, on pääteltävissä, että mitä ilmeisimmin liikenteen poliisivalvonta oli olematonta. Tai sitten, mikä on oletettavampaa, poliisit sulkivat silmänsä tältä viinarahdilta.

Kieltolaki Yhdysvalloissa 1920 - 1933

Yhdysvalloissa uskonnolliset ja alkoholiin kielteisesti suhtautuvat tahot saivat vuonna 1920 aikaan kieltolain, jonka myötä kaikenlainen alkoholin valmistaminen, myyminen ja luonnollisestikin nauttiminen säädettiin kielletyksi. Kieltolaki synnytti valtaisan laittoman toiminnan, joka piti sisällään alkoholin valmistamista, salakuljettamista, myymistä ja salakapakoita. Seuraukset olivat siis aivan jotakin muuta, kuin oli ollut lain tarkoitus. Kieltolaki päättyi vuonna 1930, mutta joissakin muodoissaan se jatkui eräissä osavaltioissa vielä tuonkin vuoden jälkeen.

Chicago - 125 rikollisjengin kaupunki

Chicago on Yhdysvaltain Illinoisin osavaltiossa sijaitseva kaupunki. Chicagon asukasluku on New Yorkin ja Los Angelesin jälkeen Yhdysvaltain kolmanneksi suurin, 2 896 016 asukasta vuonna 2000. Chicagon metropolialueella asukkaita on 8,3 miljoonaa. "The Windy City of Chicago" - Chicagon tuulinen kaupunki - on kuuluisin kaupungista käytetty ilmaus.

Rikollisuus ei kaupungista ole kadonnut mihinkään Al Caponen jälkeenkään. Kaupungissa toimii pelkästään jengejäkin 125 ja niissä on 125 000 jäsentä. Hyvin väkivaltaiset jengit harjoittavat laajaa rikollista toimintaa, jonka ytimessä on huumekeuppa, crack, kokaiini, marihuana, heroiini, amfetamiini - kaikkine siihen kytkeytyvine lukemattomine rikoksineen, kuten murhineen.

Mafia

Mafia tunnetaan myös nimellä Cosa nostra. Mafia on alunperin sisilialaisten salajärjestöjen muodostama verkosto, joka 1800-luvulla saavutti merkittävän aseman ja jonka toiminta vähitellen sai yhä omavaltaisempia ja laittomampia piirteitä. Koska valtio oli liian kaukana tavallisesta kansalaisesta ja koska talonpoikien asema oli taloudellisesti huomattavasti huonontunut, alkoi kehittyä "itsepuolustusjärjestelmä". Talonpojat delegoivat osan campiereista puolustamaan heitä. Näin sai syntynsä mafia noin vuonna 1860.

Sana mafia tai maffia esiintyy ensimmäisen kerran italian kielessä 1865, mutta jo 1875 se mainittiin ranskalaisessa sanakirjassa ja Times-sanomalehdessä. Alussa sanalla oli positiivinen tarkoitus, ja sitä käytettiin kuvaamaan miestä, joka oli rohkea ja avulias (mafiosa sanottiin esimerkiksi kauniista tytöstä). Tässä merkityksessä sana esiintyy G. Rizzotton näytelmässä I mafiusi della Vicaria vuodelta 1863. Sanan merkitys muuttui mafian muuttuessa puhtaaksi rikolliseksi toiminnaksi.

Sanan alkuperä on hämärän peitossa. Jotkut kielitieteilijät ovat väittäneet, että se tulee arabian kielen sanasta mahjas, kerskailu. On myös väitetty, että mafia ei olisi syntynyt Sisiliassa vaan Saksassa italialaisten siirtolaisten keskuudessa. Mafia joka tapauksessa kasvoi nopeasti 1800-luvun loppupuolella. Se oli ennen kaikkea agraari ilmiö, vaikka se olikin jo tunkeutunut isoihin kaupunkeihin.

Mafian vaikutusvalta ulottui myöhemmin muuallekin Italiaan, varsinkin suuriin kaupunkeihin, sekä muuttoliikkeen vaikutuksesta myös eri puolille maailmaa, mm. Yhdysvaltoihin. Erityisinä rikollisuuden aloina mafialle kuuluivat alkuaikoina suojelumaksujen kerääminen ja kiristys. Sittemmin, yhteiskunnallisten olojen muuttuessa rikostyypit ovat moninaistuneet ja muuttuneet.

Italiasta mafia levisi 1800-1900-luvun vaihteen laajamittaisen maastamuuton yhteydessä erityisesti juuri Yhdysvaltoihin. Uudella mantereella mafia kehittyi kuitenkin sisilialaista esikuvaansa hierarkisempaan ja byrokraattisempaan suuntaan, eikä perhesiteillä siellä ollut entisenlaisia merkityksiä.

Erityisesti kieltolain aikana mafian toiminta Yhdysvalloissa sai uusia rahantekemisen mahdollisuuksia ja laajeni voimakkaasti. Rauhanomaisesti tämä aikakausi ei kuitenkaan sujunut, vaan mafiajärjestöjen välille puhkesi 1930-luvulla raju ja väkivaltainen taistelu, kun järjestöjen johtajat joutuivat keskenään kiistoihin. Tunnetuimpia amerikkalaisen mafian johtajia ovat olleet Al Capone (1899 - 1947) ja Charles "Lucky" Luciano (1897 - 1962).
Southport Lanes

Southport Lanes - ilotalo, salakapakka ja pelipaikka

Kuvan talo rakennettiin Chicagoon vuonna 1900, ja siinä aloitti toimintansa olutpanimon omistama kapakka, joka sai nimen The Nook. Kieltolain aikaan vuonna 1922 alkoi salakapakan aikakausi, nimeksi tuli Southport Lanes ja palvelut kattoivat sekä juomisen ja pelaamisen, että prostituoidut. Paikkaan lisättiin hämäykseksi keilaratoja, koska panimot eivät saaneet enää omistaa ravintoloita. Kun taloon vedettiin myöhemmin puhelinjohdot, havaittiin, että talossa oli toiminut myös laiton vedonlyöntipaikka. Talosta löytyi myös salainen huone, jossa oli kokoontunut pelaamaan pormestari Anton Cermakin pokeriporukka. Ravintolapalvelut paikassa loppuivat vuonna 2020, kuva on vuodelta 2021. - Kuva Copyright © Stephen Hogan - Creative Commons.
Al Capone

All rights reserved
*Kuva - Copyright deviantART/Reiamina - Nastya Chornaya
Art used with permission.

Salakapakat - Speak easy

Kieltolaki synnytti salakapakkakäytännön ja -kulttuurin. Näitä salakapakoita eli speak easy- kapakoita syntyi kuin sieniä sateella. Nimitys speak easy viittaa näiden kapakoiden laittomaan ja salamyhkäiseen luonteeseen. Piti "puhua hiljaa" ja mieluummin lähes kuiskailla, kun tehtiin tilauksia tai ylipäänsä oltiin asiakkaina salakapakassa. Mikään juoppomökä ja -remu ei ollut suotavaa, sillä toiminnan täytyi ainakin noin periaatteessa yrittää pysyä salassa ja piilossa.

Speak easy sanonta ei syntynyt kieltolain aikana, vaan jo huomattavasti aiemmin, 1800-luvulla. Tarkkoja havaintoja ympäristöstään ammattinsakin puolesta tehnyt lehtimies Samuel Hudson kuuli tämän termin 1880-luvulla Pittsburghissa. Silloin tällaisia kehotuksia jakeli asiakkailleen eräs irlantilainen, yritteliäs nainen, joka myi pimeää viinaa. Tilaukset piti tehdä hiljaa, speak easy. Jo sata vuotta aikaisemmin salakuljettajien piilopaikoista käytettiin nimitystä "spake-aisy".

Mitä pidempään kieltolaki jatkui, sitä enemmän syntyi salakapakoita. Niiden ylläpidosta vastasi usein järjestäytynyt rikollisuus, mafia, ja Chicagossa erityisesti Al Capone.

Toki tätä toimintaa yritettiin valvoa ja rajoittaa valtiovallan taholta. Poliisit ja liittovaltion agentit tekivät aika-ajoin ratsioitakin, mutta niiden teho tuntui jäävän muodolliseksi. Salakapakoilla oli niin suuret tuotot ja niin paljon rahaa käytettävissään, että ne helposti selvisivät sakoista ja muista lisäkuluista, joita ratsiat toivat mukanaan. Järjestäytyneellä rikollisuudella oli rahaa rajattomasti ja käytettävissään ajan parhaat lakimiehetkin, jotka oikoivat ammattitaidolla pienet vastamutkat suoriksi. Kaiken lisäksi viranomaisten ja poliisien lahjonta oli maan tapa ja siksikin salakapakat saattoivat rehottaa huoletta.

Kieltolain jatkuessa ja vuosien myötä salakapakoissa parannettiin ja monipuolistettiin asiakaspalvelua ja mukaan palveluihin tulivat ruoka, musiikki ja tanssi. Juhlamenoa saatettiin yhtenä iltana hieman hillitä, kun lahjottu poliisi ilmoitti tulevasta ratsiasta, mutta ratsian jälkeen meno entisestäänkin vain yltyi.

Meidän aikamme kapakoista salakapakat erosivat siinä, että niiden julkisivuilla ja ovilla ei näkynyt merkkejä tai mainoksia siitä, että oven takana oli kapakka. Salakapakoihin pyrittiin myös järjestämään takaovia ja muita varauloskäyntejä, niin että asiakkaat saattoivat liukkaasti poistua paikalta, jos poliisit tulivat tekemään ratsiaa.

Louisville

Seelbach Hotel - Louisville, USA. Seelbach Hotel oli yksi Al Caponen suosikkipaikoista, jossa hän kävi toimittelemassa viinan salakauppojaan ja pelaamassa korttia. Kuvassa hotellin aulatila.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Don Sniegowski


Lähteet
The Mitchell Beazley: Kuka teki mitä
Times News: Milk expiration dates, courtesy of Al Capone
Murha.Info - Foorumi
TV1 Yle 23.3.2013: Kiehtova maailma: Amerikan valtatie 66
Wikipedia
Hemmings Daily: Al Capone Cadillac sells for $341,000 at RM St. John's
Ocean View Publishing: Al Capone at Alcatraz
John Kobler: Al Capone
Tekniikan Maailma: Al Caponen panssaroitu Cadillac vaihtoi omistajaa
http://www.speakeasy.fi: Salakapakan tarina
http://wiki.answers.com: What is a speakeasy?
Spectrum: Mafia
Turun Sanomat: Luigi G. de Annan aliokirjoitus: Corleonessa ei ole ainoastaan doneja
226 Club

226 Club - salakapakka

Kuvan talossa toimii nykyisin The Exchequer Restaurant & Pub. Al Caponen aikana se tunsi salakapakkana nimen 226 Club, ja se oli yksi Caponen suosimista, hänen lukuisista kantakapakoistaan. - Kuva Copyright © Stephen Hogan - Creative Commons.