Tunturisuden sivut
Alpakka

ALPAKKA (Vicugna pacos)

Alpakka on yksi kaikkein vanhimmista kotieläimistä, sillä se on kesytetty jo 5 000 vuotta sitten.

Laaman, guanakon ja vikunjan sukuinen alpakka on villantuotantoon Etelä-Amerikassa käytettävä kamelieläin. Etelä-Amerikassa alpakoita pidetään usein puolivilleinä laumoina kuten poroja, ja ne kerätään kokoon vain keritsemistä varten. Ne laiduntavat Andien vuoristoniityillä 3500 ja 5000 metrin välillä Perussa, Ecuadorissa, Pohjois-Boliviassa ja Pohjois-Chilessä.

Tuntomerkkejä

Alpakan paino on 50 - 80 kg. Sen säkäkorkeus on 80 - 100 cm, mutta pitkä kaula kohottaa alpakan kasvot lähes samalle korkeudelle ihmisen kanssa. Alpakoiden perusvärityyppejä on 22. Alpakat ovat luonteeltaan seurallisia ja uteliaita. Ne ovat laumaeläimiä, ja alpakoita pitää olla yhdessä aina vähintäänkin kaksi.

Alpakan päätuote on hieno villa, jota eläin tuottaa 2 - 3 kg vuodessa. Inka-kulttuurissa alpakanvilla oli ylimystön yksinoikeus, vaurauden ja säädyn mitta. Alpakanvillassa ei ole minkäänlaista hajua, kuten ei ole itse eläimessäkään.

Alpakka

All rights reserved
*Kuva Copyright
© Flickr/Chris J. Wallace
© Website/Chris J. Wallace
Photo used with permission.


Alpakka

All rights reserved
*Kuva Copyright
© Flickr/Ann Rinkenberger
© Website/Harvest Moon by Hand
Photo used with permission.
Alpakka

Äänet

Alpakka on varsin hiljainen eläin, ja sen ääntely on ynähtelyä. Lauman johtaja, joka yleensä on vahvin uros, pitää tarkkaa vahtia ympäristöstä ja päästää hevosen hirnahdusta muistuttavan varoitusäänen silloin, kun jotakin yllättävää on tapahtumassa. Näin muut alpakatkin tietävät olla varuillaan.

Lisääntyminen

Kantoaika on 11,5 kk ja vasoja syntyy kerrallaan yksi. Alpakat saavuttavat yli 20 vuoden iän.

Alpakka

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva alpakka, Copyright © Philip Morris


Laama ja alpakka

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © TC Morgan


Vasemmalla laama, oikealla baby-alpakka.

Alpakka

All rights reserved
*Kuva Copyright
© Flickr/Ian and Val
© Website/Ian and Val
Photo used with permission.
Suomen alpakat

Suomessa on noin 400 alpakkaa ja täällä toimii myös Suomen Alpakkayhdistys. Suomessa alpakoita pidetään ikäänkuin lemmikkeinä, tai tiloilla, maatila-matkailuyrityksissä ja eläintarhoissa niin, että ihmiset pääsevät niitä katsomaan. Alpakalle voidaan myös opettaa temppuja.

Alpakoiden kanssa harrastetaan agilityakin, ja alpakoita esitellään näyttelyissä, sekä erilaisissa kilpailuissakin. Alpakat toimivat myös maisemanhoitoeläiminä ja niitä käytetään myös terapiaeläiminä.

Alpakkaa hankkimaan

Alpakka Suomen Alpakkayhdistys: Ohjeita alpakan ja laaman ostoon ja myyntiin.

Lähteet
Suomen Alpakkayhdistys
Ylitalon alpakat ja laamat
Uusi suuri eläinkirja - WSOY


Alpakka

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Bruno Girin


Alpakka

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Loves_TaiShan


Alpakka
Alpakka
Alpakka

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Ernst Vikne
Alpakka
Alpakka.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Wairarapa Past
Alpakka
Alpakka
Alpakka
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***