Kreikka ja Rooma
Tunturisuden sivut

Kauniit kaksoset, Apollon eli Apollo ja Artemis eli Diana

Zeuksen lapset, kaksoset eli kaksoissisaret Apollon ja Artemis ovat kuuluisia kauneudestaan. Kreikkalaisessa mytologiassa he ovat Apollon ja Artemis - roomalaisessa mytologiassa heitä vastaavat Apollo ja Diana.

Antiikin tasa-arvon aikakautta

Apollon ja Artemis ovat edustaneet omana aikanaan sukupuolten välistä tasa-arvoa. Apollon on ikäänkuin vaihtanut osansa "naisten puolelle" lyyrineen ja runoineen, kun taas Artemis puolestaan on touhunnut jousipyssyineen varsin miehekkäässä roolissa metsästyksen jumalattarena.

Kyparissos

"Yksi Apollonin rakastetuista, Kyparissos. Kyparissos" - ranskalainen Sébastien Norblin (1796 Varsova - 1884 Pariisi).

Apollo

Apollon eli Apollo - musiikin, runouden ja taiteiden, sekä parantamisen jumala, muusain johtaja

Kreikkalaisten jumalalla Apollon on roomalaisten parissa nimenä Apollo. Hän on musiikin ja runouden jumala ja suojelee muitakin muusain edustamia aloja. Hänen tunnuksinaan ovat lyyra ja laakeriseppele. Apollonin taitoihin ja ominaisuuksiin kuuluivat parannustaito ja kyky ennustaa. Hänen sisällään elää myös runollinen innostuksen kipinä ja luovuuden soihtu.

Apollon on Zeuksen ja Leton poika ja Artemiin (metsästyksen jumalatar) kaksoisveli. Foibos Apollonia eli Apollonia pidetään kreikkalaisimpana kaikista olympolaisista jumalista. Hän on syntynyt Deloksen saarella, joka on hänelle pyhitetty. Lapsuudessaan hän matkusti Delfoihin ja surmasi siellä jättimäisen Python-käärmeen ja otti valvontaansa Pythian oraakkelin. Kreetalaisille merimiehille hän ilmestyi delfiininä ja vei nämä sitten Delfoihin, asettaen heidät vartiomaan oraakkeliaan. Merimiesten oli myös rakennettava temppeli Apollon Delfiniokselle.

Apollon antaa sairautta ja terveyttä ihmisille ja eläimille. Näitä tarkoituksia varten hänellä on jousi, jolla hän saattaa ampua joko vahingoittavia tai parantavia nuolia. Apollonin tärkein tehtävä oli toimia portinvartijana, joka torjui kaikenlaista pahaa. Assosiaatiot Heliokseen tekivät hänestä valon jumalan ja ehkä seurauksena tästä moraalisen järjestyksen ja sopusuhtaisuuden valvojan.

Apollo

Apollo ja Dafne - Villa Borghese, Rooma, Italia.

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Flickr/Ron Gunzburger
Photo used with permission.


Apollon oli jumalten joukossa hyvin tärkeä ja merkityksellinen mutta samalla hyvin arvoituksellinen. Apollonin nimen alkuperäinen etymologia on selvittämätön, samoin lisänimet, kuten Foibos, Loxios ym. Lykeios-lisänimi johtuu todennäköisesti Lyykiasta. Hänen mytologinen äitinsä, Leto, oli vanha lyykialainen jumaluus, samoin luultavasti hänen sisarensa, Artemis.

Apollon liittyy monin tavoin musiikkiin ja yksi häneen liitettyjä soittimia lyyran ohella on kithara, pitkänmallinen kielisoitin. Apollon toimi myös Roomassa keisarin suojelusjumalana ja erityisen tärkeä hän oli keisari Augustuksen aikana. Nykyisinkin hänen nimeensä luotetaan siellä, missä kukoistaa sivistys ja kulttuuri.

Apollo

Apollo - Venetsia, Italia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Kenton Forshee

Apollonin lemmenseikkailuja

Apollonilla oli lukuisia lemmenseikkailuja toinen toisensa jälkeen. Erään kerran sellainen oli meneillään Leukothoe-nimisen prinsessan kanssa. Prinsessan isä ei tästä suhteesta pitänyt ja hautasi tytön elävältä. Apollon pirskotti tytön haudalle nektaria ja sai hänet uudelleen henkiin kukkivan ja tuoksuvan puun hahmossa.

Apollon ahdisteli myös jokinymfi Dafnea varsin hankalin seurauksin. Dafne antoi muuttaa itsensä laakeripuuksi ja Apollon sai tyytyä seppelöimään itsensä laakerinlehvillä, jotka siitä lähtien ovat olleet pyhitetyt hänelle ja hänen nimissään myös myöhempien aikojen maistereille.

Apollo

"Apollo" - italialainen Simone Cantarini (1612 - 1648).

Apollo

"Apollo ahdistelee Dafnea" - ranskalainen Jean-Francois de Troy (1679 - 1752).

Onnekkaammin meni rakkauden poluilla Apollonilla erään Klymeneen kanssa, jonka kanssa hän sai pojan nimeltään Faethon. Zeus joutui sittemmin kyllä ikävästi surmaamaan vasamallaan Faethonin, joka auringon vaunuja ajaessaan ennätti aikaansaada Saharan ja kärventää etiopialaisten ihon niin, että se vielä tänäkin päivänä on musta.

Apollonin muista naispuolisista lemmityistä tärkein on kaunopuheisuuden muusa Kalliope, josta liitosta syntyi poika Orfeus.

Olihan Apollonilla toki monia rakkausseikkailuja omankin sukupuolensa parissa. Apollonin rakkauden sai osakseen esimerkiksi Kyparissos, joka kuitenkin masentui ammuttuaan vahingossa jumalan lemmikkihirven, ja muuttui sypressiksi. Katso kuva sivun yläreunassa.

Cupido Yksi Apollonin rakastetuista oli Hyakinthos.

Cupido

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Kyparissos Copyright © Renaud Camus
*Kuvat Apollo veistoksina Copyright © boris doesborg
*Kuvat Apollo maalauksessa Copyright © nuclearmse
Apollo

"Apollo" - venetsialainen Rosalba Carriera (1675 - 1757).

Delfoin oraakkeli

Antiikin maailman tunnetuin ennustuspaikka oli Apollonille pyhitetty Delfoin oraakkeli Kreikassa. Apollonin tärkein tehtävä oli varjella oraakkelia, ennustajaa, jonka pyhäkkö oli Delfoissa. Apollonin kunniaksi Delfoissa vietettiin Python kisoja, jotka ovat yhdet antiikin ajan neljistä kisoista, nykyaikaisten olympialaisten edeltäjistä. Alkuaikoina näissä kisoissa lajeina olivat urheilun ohella mm. huilunsoitto ja laulu.

Monet Apollonin vastaukset olivat legendaarisia jo antiikin aikana. Herodotos kertoo, miten rikkauksistaan kuulu Lydian kuningas Kroisos oli avustajineen kerran tiedustellut Delfoin oraakkelilta, pitäisikö hänen ryhtyä sotaan persialaisia vastaan. Pythian suulla Jumala vastasi, että niin tehdessään Kroisos tulisi tuhoamaan suuren valtakunnan. Asiaa tarkemmin pohtimatta kuningas lähti sotaan ja ennustus toteutui. Tappiota ei kuitenkaan kärsinyt Persia, vaan kuninkaan oma valtakunta. Tarinan mukaan Kroisos itse selvisi polttoroviolta Apollonin avustuksella.

Apollo

"Apollo" - Parthenon, Nashville, Tennessee, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Jennifer Leung

Apollo

Apollo - Ashmolean Museum, Oxford, Englanti.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Xavier de Jauréguiberry
Antiikki