Tunturisuden sivut
Cupido Amor DiVino - Dionysos ja Eros - roomalainen kopio kreikkalaisesta veistoksesta, neljänneltä vuosisadalta - Farnese kokoelmat - Napolin arkeologinen museo, Museo Archeologico Nazionale - Napoli, Italia.

All rights reserved
*Kuva oikealla - Photo Copyright © Flickr/Francesco Pio Ferreri
Photo used with permission.


Dionysos, joka roomalaisten mytologiassa tuntee nimen Bacchus, on antiikin Kreikan viinin, traagisen taiteen, päihtyneen hurmion, ja hedelmällisyyden jumala. Dionysos oli yksi lukuisista Afroditen rakastajista. Teatteritaiteen alkuaikoina sekä tragedia, että komedia liittyivät Dionysoskulttiin.

Pienen Dionysoksen kasvattivat Nysan vuorella oleskelevat nymfit ja siellä hän kasvoi siksi pulleahkoksi, pantterintaljaan pukeutuneeksi, hivenen naismaiseksi nuorukaiseksi, joka on ikuistettu moneen antiikin veistokseen - ei kuitenkaan veistokseen oikealla. Dionysos ajeli riemukulkueessa vaunuilla, joita vetivät leijona ja tiikeri, ja näiden ajoneuvojen ympärillä parveilivat Pan, satyyrit ja vanha Seilenos, päihtymyksen jumala. Dionysos opetti ihmiset viljelemään viiniä ja makeuttamaan sen hunajalla.

Dionysoksen kunniaksi järjestettiin juhlia, orgioita tai bakkanaaleja, ja juhlissa pääosassa olevia naisia nimitettiin mainadeiksi tai bakkanteiksi. Nämä naiset esiintyivät juhlissa lähes alastomina, hiukset liehuen, päässään murattiseppele, soittivat erilaisia soittimia ja päästivät ilmoille villejä kiljahduksia. Dionysoksen kunniaksi he lauloivat kolmijakoisessa tahdissa lauluja, joita kutsuttiin dityrambeiksi, ja he repivät kappaleiksi kohtaamiaan ihmisiä ja eläimiä.

Cupido
Cupido

Kuin pukki tai härkä

Veistoksen Dionysos on jalostunut varsin kauas alkuperäisestä Dionysoksesta, joka oli aluksi yksi tärkeimmistä eläinjumalista. Hän oli kasvullisuuden, hedelmällisyyden ja humalluttavien juomien jumala. Hänet kuvattiin pukiksi tai häräksi, millä seikalla oli suuri merkitys hänen palvontamenohinsa.

Dionysos oli lähtöisin pohjoisesta ja hänet omaksuttiin yleisesti Kreikassa vasta homeerisen ajan jälkeen. Hänen kulttinsa leviämistä rajoitti ajoittain sen väitetty paheellisuus. Attikassa Dionysosta juhlittiin laajalti. Dionysos ei kuulunut Olymposvuoren jumalien joukkoon.
Cupido Cupido All rights reserved
*Kuva vasemmalla - Photo Copyright © Flickr/Pierre Mondain-Monval
Photo used with permission.


Cupido

Takaisin galleriaan.
*** tunturisusi.com linkit ***