Tunturisuden sivut
Villa Farnesina
Villa Farnesina
Cupido Villa Farnesinan freskot - Rafael ja oppilaat - Villa Farnesina, Rooma, Italia.

Rafael eli Raffaello oli renessanssiajan italialainen taidemaalari ja arkkitehti. Häntä pidetään yhtenä Italian renessanssiajan päämestareista. Hänet tunnetaan myös nimillä Raffaello Sanzio, Raffaello Santi, Raffaello de Urbino tai Rafael Sanzio de Urbino. Rafael tunnetaan parhaiten Madonnan kuvistaan ja pyhää perhettä esittävistä maalauksistaan sekä Vatikaaniin tekemistään mittavista freskoista.

All rights reserved
Kuvat - Photo credits - Copyright © HEN-Magonza
Photo used with permission.
Villa Farnesina
Cupido Villa Farnesina

Villa (lat.) on roomalainen huvila. Varakkaat antiikin ajan roomalaiset käyttivät huviloita vapaa-ajan asuntoina. Roomalaista villa-kulttuuria alettiin elvyttää Italiassa 1300-luvulla.

Palatsin kaltainen renessanssihuvila Villa Farnesina, joka rakennettiin 1508 - 1511 ilmeisesti Rafaelin piirustusten mukaan, on yksi edustavimmista aikakauden ylimystön villoista Rooman lähellä. Vuonna 1580 sen osti kardinaali Alessandro Farnese, paavi Paavali III:n pojanpojanpoika ja sittemmin Parman herttua. Tämä Baldassare Peruzzin suunnittelema villa on loistava esimerkki myöhäisrenessanssin arkkitehtuurista. Arkkitehti käytti saleissa marmoria ja koristelua syvyysvaikutuksen aikaansaamiseksi ennakoiden jo kuuluisaa roomalaisen barokin aikaa. Villassa sijaitsee kuuluisa fresko Galatean voitto, joka on Raffaellon huipputeoksia. Loisteliaaseen ja ylelliseen huvilaan ovat taidetta tehneet mm. Francesco Penni, Peruzzi, Sodoma, Sebastiano del Piombo, Giulio Romano, Giovanni da Udine ja Rafael. Huvilan omistaa nykyisin Italian valtio.

 • Oikealla yllä yksityiskohta maalauksesta "Aleksanteri Suuren ja Roksanen häät" - Il Sodoma (1477 - 1549).

 • Oikealla alla maalaus "Cupido ja Psykhe" - Giulio Romano (1499 - 1546).

 • Sivun alareunassa "Cupido maalaismaisemassa"- Il Sodoma (1477 - 1549)


 • All rights reserved
  Kuvat - Photo credits - Copyright © HEN-Magonza
  Photo used with permission.


  Cupido Takaisin galleriaan.

  Villa Farnese ja Palazzo Farnese

  Huomaa, että tällä sivulla esitellään Villa Farnesina. Italiassa on myös kaksi muuta kohdetta, jotka nimiensä samankaltaisuuden vuoksi voisivat sekaantua Villa Farnesinaan.

  1) Villa Farnese, nimenä myös Villa Caprarola. Sijaintipaikkana on Caprarola, Viterbo, Lazio, 50 km Roomasta koilliseen. Tämän palatsin kaltaisen villan omistaa Italian valtio, ja palatsin alueella on mm. yksi Italian presidentin asunnoista.

  2) Palazzo Farnese, joka on yksi Rooman tärkeimmistä täysrenessanssia edustavista rakennuksista. Se on luovutettu vuonna 1936 Ranskalle 99 vuodeksi. Palatsissa toimii nykyisin Ranskan suurlähetystö Italiassa.

  Cupido Villa Farnesina ja Rafaelin cupido.

  Cupido
  Villa Farnesina Villa Farnesina
  Sodoma Cupido maalaismaisemassa
  *** tunturisusi.com linkit ***