Tunturisuden sivut
Eros prinssi Henryk
Cupido "Prinssi Henryk Ludwik Lubomirski - maailman kaunein poika (1777 - 1850)" - Antonio Canova (1757 - 1822)

Prinssi Henryk Ludwik Lubomirski kuului puolalaiseen ylimystöperheeseen ja oli itsekin aikuisuudessaan hyvin vaikutusvaltainen magnaatti. Hän tuki aikuisena myös taidetta monin tavoin, tehden suurlahjoituksia.

Hän sai lapsuudessaan mainetta "maailman kauneimpana poikana". Hänen tätinsä, herttuatarleski Czartoryski Izabela Lubomirska oli niin rakastunut poikaan, että kohteli tätä kuin omaansa. Kreivitär matkusteli prinssin kanssa paljon ympäri Eurooppaa ja kaikkialla pojan ihmeellisen kaunis, enkelimäinen olemus herätti suurta huomiota ja hämmästelyä.

Lukuisat ajan johtavista taiteilijoista ikuistivat prinssi Henrykin joko maalauksiin taikka veistoksiin. Tämä tapahtui herttuattaren tilauksesta. Yksi näistä taiteilijoista oli venetsialainen kuvanveistäjä Antonio Canova, joka oli uusklassismin tunnetuimpia kuvanveistäjiä.

Kuvissa yllä ja oikealla 13-vuotias prinssi Henryk, Antonio Canovan veistoksessa Eroksena. Veistos saavutti aikanaan julkitullessaan suurta huomiota ja sitä ihailtiin kaikissa Euroopan hoveissa. Veistoksesta on tehty lukuisia kopioita. Kopioissa, joita jo varhaisessa vaiheessa levisi eri puolille Eurooppaa, materiaalit vaihtelevat kipsistä marmoriin ja nykyisin lasikuituunkin.

Cupido Cupido palatsissa - Eremitaasi, Pietari, Venäjä kuva yllä.

All rights reserved
*Kuva yllä - Photo Copyright © Flickr/William McClung
*Kuva oikealla - Photo Copyright © Flickr/picstout
Photo used with permission.


Cupido
Cupido Takaisin galleriaan.
Eros prinssi Henryk Eros prinssi Henryk
*** tunturisusi.com linkit ***