Tunturisuden sivut
Intiaanicupido
Cupido "The Choosing of the Arrow, 1848" - pronssiveistos, korkeus 54 cm - yhdysvaltalainen Henry Kirke Brown (1814 - 1886) - Metropolitan Museum of Art, New York, USA

Intiaanisoturi valitsee veistoksessa nuolta ihan samoin kuin Amorkin, mutta ehkä toisiin tarkoituksiin.

Henry Kirke Brown oli ensimmäisiä amerikkalaisia, joka ikuisti intiaaneja veistoksiin. Hän liikkui Ottawa ja Chippewa intiaanien parissa, tutustuen intiaaneihin ja heidän kulttuuriinsa. Hän toki tutustui huolella myös intiaanien pukeutumiseen ja siksi pientä hämmästystä herättikin aikanaan se, että hänen veistoksessaan intiaanisoturilla ei ollutkaan yllään mitään. Veistoksen häneltä kilpailun kautta tilasi American Art-Union ja se valmistui vuonna 1848.

Ennen veistoksen valmistumista Brown oli opiskelemassa kuvanveistoa mm. Italiassa. Sillä matkallaan hän ihastui antiikin Kreikan ja Rooman kuvanveistotaiteeseen, mikä näkyy hänen intiaanisoturissaan.

Italiasta Amerikkaan palattuaan Brown pohti, että miten hän voisi toteuttaa noita antiikin kuvanveiston ihanteita omassa maassaan. Tällöin hän keksi, että hän voisi kuvata intiaaneja ja silloin hän matkusti intiaanien maille, alkaen tehdä luonnoksia intiaaneista.

Pienikokoinen veistos edustaa tyyliltään samaa, kuin varhaisrenessanssin mestareiden, kuten Donatellon työt. Se on realistinen, mutta varsin sensuelli ja elegantti. Intiaani seisoo klassisten veistosten tapaan kontrapostoasennossa, paino enemmän toisella jalalla, toinen käsi valitsee nuolta kotelosta selän takaa, toinen alkaa juuri kohottaa jousta valmiiksi. Hiukset laskeutuvat pitkinä niskaan ja hiuksissa etupäälaella on koristeellinen punos, ylätasangon intiaanien tapaan. Ihon kuin patinoidun ruskean sävyn loihtivat lakkauksillaan kaksi ranskalaista avustajaa, jotka Brown toi mukanaan Euroopasta Brooklynin ateljeeseensa.

Veistoksen pieni koko mahdollisti sen, että siitä tehtyjä kopioita voitiin helposti levittää amerikkalaisiin koteihin. American Art-Unionin toiminnan perusajatus oli tehdä amerikkalaisille tunnetuksi amerikkalaista taidetta. (An American Collection: Works from the Amon Carter Museum: Henry Kirke Brown: "The Choosing of the Arrow, 1848")

Cupido Villi Länsi

All rights reserved
*Kuvat ylinnä ja toiseksi alinna, Copyright © Flickr/Car Los
Used with permission.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat oikealla ja alimpana Copyright © Flickr/peterjr1961

Cupido
Intiaanicupido

Cupido
Takaisin galleriaan.
Intiaanicupido
Intiaanicupido
*** tunturisusi.com linkit ***