Kreikka ja Rooma
Flora ja Zefyros

"Flora ja Zefyros" - ranskalainen William-Adolphe Bouguereau (1825 - 1905).

Flora ja Zefyros

Hyakinthoksen surmannut siivekäs tuulen jumala Zefyros eli länsituuli, sekä kevään ja kukkien jumalatar Flora ovat yllä maalauksessa hempeissä tunnelmissa. Khloris oli nymfi, joka liitettiin kevääseen, kukkiin ja uuden kasvuun ja roomalainen vastine hänelle oli Flora. Zefyros ryösti Khloriin ja itse asiassa muutti hänet Floraksi, koska katui sitä, että oli ahdistellut Khloriita.

Zefyros ja Flora menivät naimisiinkin, ja heillä oli poika nimeltä Karpos, joka tarkoittaa muinaiskreikaksi "hedelmää". Tämä kielikuva viittaa siihen, että tuodessaan mukanaan sateen ja kevään, länsituuli eli Zefyros saa maan kasvuun ja tuottamaan hedelmää.

Flora

"Flora" - ruotsalainen Alexander Roslin (1718 - 1793).

Flora

"Kukkaistyttö".

Floran riemuvoitto

"Floran riemuvoitto" - ranskalainen Master of Flora, maalattu noin vuonna 1560.

Flora

Maalauksessa Floralla kukat liittyvät häneen liitettyyn kulttiin. Hänellä on Melzin maalauksessa oikeassa kädessään akileija, joka symboloi hedelmällisyyttä.

Flora

Valkovuokot Floran sylissä, viitan laskoksilla liittyvät Floran rakastajaan ja aviomieheen Zefyrokseen. Vuokkojen tieteelliseen nimeen Anemone liittyy kreikankielinen sana anemos, joka tarkoittaa tuulta.

Floran takana maalauksessa työntyy kivien lomista saniaisia, jotka symboloivat yksinäisyyttä ja unelmointia. (State Hermitage Museum: Francesco Melzi: Flora)

Flora

"Khloris".
Flora

"Pan ja Flora", itävaltalainen Hans Makart (1840 - 1884).

Flora

"Flora" - italialainen Francesco Melzi (1500-luku).

Flora - kukkien, kevään ja kasvun jumalatar

Maalauksessa Floran toinen rinta on paljaana, mutta sen ei ole tarkoitus herättää katsojassa hekumallista innostusta, vaan se kuvakieltä hyväkseen käyttäen viittaa äitiyteen.

Floralia-juhla

Kukkien jumalattarella Floralla oli oma temppelinsä Roomassa lähellä Circus Maximusta ja hänen juhlaansa, jota vietettiin vuosittain kuutena päivänä toukokuun ensimmäisen päivän tienoilla, kuului teatterinäytäntöjä ja eläintaisteluja. Juhlinta alkoi huhtikuun lopulla ja päättyi toukokuun alkupäivinä. Juhlijat koristautuivat tietenkin kukkaseppelein ja naiset pukeutuivat kirkkaisiin kevään ja kukkien väreihin.

Panettelijat, jotka ovat halunneet alentaa myyttisten jumalten arvoa, ovat esittäneet, että Flora toimi ennen jumaluuttaan ilotyttönä. Siinä työssään hän ansaitsi suuren omaisuuden, mutta lahjoitti sen sitten kansalle, joka kiitokseksi tästä lahjasta viettää hänen kunniakseen Floralia -juhlaa.

Flora

"Kukkaistyttö".

Flora

"Kevät", yksityiskohta - Sir Lawrence Alma-Tadema (1836 - 1812).
Antiikki