Kreikka ja Rooma
Tunturisuden sivut

Tykhe - Fortuna - Rouva Fortuna

Kreikkalaisen mytologian onnen, menestyksen ja sattuman jumalatar on Tykhe, ja häntä vastaava roomalainen jumalatar on Fortuna. Näistä kahdesta tutummaksi koemme nimensä puolesta Fortunan. Liitämme nykypäivänä häneen usein rouvan ja puhumme Rouva Fortunasta. Voimmekin siksi lukea lehdestä esimerkiksi otsikon: "Rouva Fortuna on suosinut lotossa simolaisia".

Fortunassa yhdistyvät vastakkaiset käsitteet, sattuma ja kaitselmus. Fortunan nimi tulee etruskijumalatar Vortumnasta. Fortunan uskottiin aikaisemmin lisäävän hedelmällisyyttä.

Antiikin Rooman myyttinen kuningas Servius Tullius toi aikoinaan Fortunan myytin Roomaan. Fortunalle rakennettiin oma temppeli Forum Boariumille. Collis Quirinalisilla, joka on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta, sijaitsi Fortunan julkinen pyhäkkö.

Palestrinaan sijoittui Fortunan oraakkeli. Siellä järjestely oli sellainen, että pikkupoika laskeutui 5 metriä syvään kaivoon ja noukki kaivon pohjalta pienen, tammipuusta tehdyn arvan, johon oli kirjoitettu oraakkelin laatima ennustus tulevaisuudelle.

Laivan ruori, onnenpyörä ja runsaudensarvi

Fortunan tunnuksia ja symboleita ovat laivan ruori ja onnenpyörä, joita hän voi kuljettaa mukanaan. Hänen välineistöönsä kuuluu myöskin runsaudensarvi. Runsaudensarvi (lat. cornu copiae) on muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten käyttämä yltäkylläisyyden ja vaurauden symboli.

Fortunan onnenpyörään, Rota fortunae, kuuluu luonnollisena osana pyörään kiinni tarrautuneen asemien vaihtelu. Välillä tässä "maailmanpyörässä" pyörähdetään ylös, onnen korkeuksiin, mutta yhtä vääjäämättä pyörän liikelakien mukaisesti suistutaan välillä alas pohjimmaiseksi. Rouva Fortuna pitää näin onnen ja epäonnen suhteet tasapainossa ja jakaa jokaiselle osan molemmista.

Fortuna

Onnea olisi hyvä olla kaiken aikaa ja koko elämässä. Sitten on erityisiä tilanteita, joissa erityisesti heittäydytään onnen varaan, ja ainakin sitä kovasti toivotaan - kuten arpakuution- eli nopanheitto, korttipelit, ruletti, Keno, Lotto ja Eurojackpot.

Naiset ovat viehtyneitä Fortunan lepyttelyyn

Jotta onni ja onnen jumalatar Fortuna olisi suosiollinen, sitä on lepyteltävä. Naiset ovat aina olleet miehiä innostuneempia lepyttelemään Fortunaa.

On myös havaittu se, että ei ole sattumaa se, että Fortuna on juuri naispuolinen, jumalatar. Siinä missä nainen esitetään antiikin mytologiassa (sekä Kreikan että Rooman) luonnontilassa olevana tunnehahmona, yhdistyy miespuolisiin jumaliin usein loogisuus - siis sattuman vastakohta. (Vaasan yliopisto: Sattuma, ensimmäinen osa: Rouva Fortuna)

Fortuna

"Fortuna" - firenzeläinen Agnolo Bronzino (1503 - 1572).

Milloin onni ratkaisee

Kreikkalainen historioitsija Polybius on todennut, että silloin kun tapahtuu jotakin sellaista, kuten tulvia, kuivuutta tai vaikkapa poliittisia mullistuksia, joille ei voida löytää selvää syytä - niin niiden takana on silloin jumalatar Tykhe, eli Fortuna.

Fortuna onkin usein kuvattu sokeana ja side silmillään, millä on haluttu osoittaa sitä, kuinka oikullista ja sattumanvaraista on elämä ja onni taikka sen kääntöpuoli, onnettomuus.

Fortuna

"Fortuna" - saksalainen Sebald Beham (1500 - 1550).

"Puhe rouva Fortunasta on paradoksaalista, sillä sattuma on vailla tarkoitusta ja pysyvää hahmoa. Voidaan kuitenkin sanoa runollisesti, että mahdollisuudet ovat sattuman sormet siinä missä mahdottomuudet ovat puutteen muoto." - (Vaasan yliopisto: Sattuma, ensimmäinen osa: Rouva Fortuna)

Kell' onni on, se onnen kätkeköön

Suhtautuminen hyvään onneen on ollut suomalaisille oma lukunsa, ja siitähän kertoo osuvasti Eino Leino runossaan Laulu onnesta.

Onni on pitänyt piilottaa kaikilta muilta. Sillä ei ole ollut missään nimessä soveliasta mitenkään leveillä ja kai se on haluttu piilottaa siksikin, että on pelätty, että se ryöstetään heti pois, jos se tulee julki.

Laulu onnesta

"Kell' onni on, se onnen kätkeköön,
kell' aarre on, se aarteen peittäköön,
ja olkoon onnellinen onnestaan
ja rikas riemustansa yksin vaan.

Ei onni kärsi katseit' ihmisten.
Kell' onni on, se käyköön korpehen
ja eläköhön hiljaa, hiljaa vaan
ja hiljaa iloitkohon onnestaan."


Fortuna

Monet haluavat tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan - ja tuoko se mukanaan onnea. Tätä selvitellään horoskooppien, tarot-korttien ja selvänäkijöiden avulla. Kuvassa yllä ennustaja tarot-kortteineen istuu hienon pikkusirkuksensa edessä valmiina ennustamaan, millaista onnea tulevaisuus on tuova tullessaan. Klikkaathan kauniin kuvan isoksi.

Fortuna ja hyve

Filosofit ja muut alan tieteilijät tarkastelevat käsitteitä fortuna ja hyve rinnakkain. Hyve katsotaan pysyväksi ominaisuudeksi ja hyveitähän ovat luonnollisestikin kunniallisuus, ahkeruus, rehellisyys jne. Ne kaikki syntyvät määrätietoisen ponnistelun ja suuntautumisen myötä. Hyveen eräänlaisena vastakohtana on fortuna, jossa kaikki jää sattuman varaan, eikä siis mene suunnitellusti eikä aina onnellisestikaan.

On katsottu myös, että hyveellinen ihminen voi saada osakseen onnea eli fortunaa myöskin enemmän. On ajateltu, että hyveellinen ihminen ansaitsee hyvyytensä vuoksi paremmin ja enemmän maallista hyvää, kuin moraaliton tai peräti paheellinen ihminen. Siksikinhän toteamme, että kyllä paha saa palkkansa. (Ei suora lainaus, mutta ajatukset synnytti Timo Markus Laine: Fortunan käsite Niccolò Machiavellin ajattelussa)

Fortuna on oikukas

Fortuna on kaiken kaikkiaan hyvin ailahteleva jumalatar. Hän ei suinkaan aina ole ollut hyväntahtoinen, vaan hän saattaa olla epäileväinen (Fortuna Dubia), hän saattaa olla epävarman häilyvä (Fortuna Brevis) tai ihan pahansuopa (Fortuna Mala).

Astrologian Pars Fortuna eli onnenpiste

Astrologit löytävät tähtikartoiltaan onnenpisteen. Se on löydettävissä Eläinradalta, tarkkojen ohjeiden mukaisesti. Arabialaisessa astrologiassa, joka on keskiajan islamilaista astrologiaa, tunnistetaan myös tämä sama piste.

Fortuna

Tadeusz Kuntze (sleesialainen, 1733 - 1793): "Fortuna".

Aforismeja onnesta Aforismeja onnesta
Antiikki